Μηχανογραφικό 2023: Τι ισχύει και πώς θα το συμπληρώσεις

Μηχανογραφικό 2023

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν, αλλά η αγωνία των υποψηφίων συνεχίζεται. Τώρα πλησιάζει η ώρα του μηχανογραφικού, που θα καθορίσει και το που θα περάσουν και τι θα σπουδάσουν στη συνέχεια. Αν λοιπόν θα υποβάλλεις και εσύ φέτος το μηχανογραφικό σου, αυτό το άρθρο θα σου χρειαστεί. Διάβασέ το και μάθε τι ισχύει και τι αλλάζει για τα μηχανογραφικά το 2023 και βρες συμβουλές για το πώς μπορείς να συμπληρώσεις σωστά και το δικό σου.

Τι είναι το μηχανογραφικό

Τι είναι το μηχανογραφικόΤο μηχανογραφικό είναι ένα έγγραφο που πρέπει να καταθέσουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας. Η συμπλήρωσή του γίνεται ηλεκτρονικά, από την ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού αποκτούν όσοι είχαν λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις κάθε χρονιάς. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν να υποβάλλουν και όσοι αποφοίτησαν στις δυο προηγούμενες, κάθε φορά, χρονιές, καταθέτοντας μηχανογραφικό για το 10%. Συνεπώς, το 2023 μπορούν να υποβάλλουν  μηχανογραφικό και οι φετινοί απόφοιτοι, αλλά και όσοι αποφοίτησαν το 2022 και το 2021.

Τι ισχύει για τα μηχανογραφικά το 2023

Μηχανογραφικό 2023 πληροφορίεςΑν αναρωτιέσαι και εσύ πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών, μάθε πως αυτό έχει προγραμματιστεί για τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Επομένως, σύντομα θα μπορείς να μάθεις πώς τα πήγες στις εξετάσεις, μέσω του site του Υπουργείου Παιδείας ή με sms που θα έρθει στο κινητό σου.

Οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ θα μπορούν και φέτος να καταθέσουν και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, για την εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ. Μάλιστα, από 19/6, είναι διαθέσιμοι και οι κωδικοί, με τους οποίους οι υποψήφιοι θα συνδεθούν στην πλατφόρμα.

Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας και την υποβολή μηχανογραφικών θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Επομένως, αν ψάχνεις πότε θα κάνεις μηχανογραφικό, θα πρέπει να είσαι έτοιμος και να έχεις σκεφθεί τις επιλογές σου, γιατί οι ημέρες πλησιάζουν!

Επιπρόσθετα, να θυμάσαι πως η Ελάχιστη Βαθμολογία Εισαγωγής (ή ΕΒΕ), συνεχίζει και φέτος να είναι σε εφαρμογή. Συνεπώς, κατά την υποβολή μηχανογραφικού, θα μπορείς να δεις και να συμπεριλάβεις συγκεκριμένες  σχολές. Οι επιλογές σου θα είναι στις σχολές που έχουν ορίσει ΕΒΕ που είναι μεγαλύτερη ή ίση από τα μόρια που έχεις συγκεντρώσει. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες σχολές μπορείς να δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου. Ανάλογα με σχολή, φυσικά, θα λαμβάνεται υπόψιν ή όχι και το ειδικό μάθημα που είχες επιλέξει.

Τι αλλάζει στα μηχανογραφικά το 2023

Η πιο σημαντική αλλαγή, που συνεχίζεται από πέρσι, είναι η μέθοδος που υπολογίζονται πλέον τα μόρια για την εισαγωγή σε μια σχολή. Φυσικά υπάρχουν τα γνωστά μαθήματα που λαμβάνουν αυξημένη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Πλέον, όμως, και τα ίδια τα πανεπιστήμια μπορούν να δώσουν συγκεκριμένους συντελεστές στα μαθήματα, προφανώς ανάλογα με τη σχολή.

Με λίγα λόγια, αν υποβάλλεις και εσύ μηχανογραφικό το 2023 και θέλεις να επιλέξεις ορισμένες σχολές, θα πρέπει να υπολογίσεις τα μόρια που συγκεντρώνεις κάθε φορά, ανάλογα με τους διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας που έχουν οριστεί από τα ΑΕΙ.

Ακόμη, φέτος, για πρώτη φορά, η συμπλήρωση και υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνει σε μια μόνο φάση. Αυτό συνέβη διότι, βάσει στατιστικών, τις προηγούμενες χρονιές οι περισσότεροι υποψήφιοι περνούσαν σε σχολή από τις 10 πρώτες επιλογές τους, ήδη από την πρώτη φάση.

Ποια είναι τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό 2023

Μια ακόμη αλλαγή στα μηχανογραφικά 2023, είναι και η εμφάνιση νέων τμημάτων και αλλαγών και συγκεκριμένα στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ‘Οικονομίας & Πληροφορικής’. Πλέον, εκεί εντάσσονται 3 τμήματαΠεριβάλλοντος’, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στης Θεσσαλίας, αλλά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και το τμήμα ‘Δασολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων’, αλλά και το τμήμα ‘Αγροτικής ανάπτυξης’, αμφότερα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, στο 4ο πεδίο θα εντάσσονται και τα τμήματα ‘Κοινωνικής πολιτικής’, τόσο από το Πάντειο, όσο και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και το τμήμα ‘Πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική’ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού 2023

Οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικούΌπως σίγουρα έχεις αντιληφθεί, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου απαιτεί πολύ προσοχή, λόγω της σημασίας που έχει για τις μετέπειτα σπουδές σου. Ακόμη, θυμήσου πως, εφόσον το υποβάλλεις, οι αποφάσεις σου οριστικοποιούνται και δε θα μπορείς πλέον να το επεξεργαστείς. Καλό θα είναι, συνεπώς, να έχεις σημειώσει τις επιλογές σου σε ένα excel, πριν καταθέσεις το μηχανογραφικό σου επίσημα ηλεκτρονικά.

Έπειτα, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου, προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από τις τυχόν προβλέψεις των βάσεων, καθώς αυτές, τις περισσότερες φορές, πέφτουν έξω. Αν τα έχεις πάει καλύτερα από ότι περίμενες, καλύτερα να μην αλλάξεις τις επιλογές σου. Μπορεί να ακούσεις πως πάνε άδικα τα μόρια που συγκέντρωσες, στην πραγματικότητα, όμως, απλώς θα έχεις επιλέξει αυτό που πραγματικά σου αρέσει.

Αν το ερώτημα ‘ποια σχολή να επιλέξω’, σε ταλαιπωρεί ακόμη, λίγο πριν υποβάλλεις το μηχανογραφικό σου, λάβε υπόψιν σου τα εξής πριν αποφασίσεις:

  • Την απόσταση του πανεπιστημίου από το σπίτι σου σε συνδυασμό με την οικονομική δυνατότητα που έχει η οικογένειά σου για να στηρίξει τις σπουδές σου κάπου πιο απομακρυσμένα.
  • Την επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να βρεις πληροφορίες στους οδηγούς σπουδών των αντίστοιχων σχολών.
  • Τη δυνατότητα μετεγγραφής από τη σχολή μιας περιοχής σε σχολή ίδιου αντικειμένου, άλλης περιοχής. Μπορείς να ελέγξεις τις αντιστοιχίες στη σελίδα του Υπουργείου.
  • Τις προσωπικές σου δεξιότητες, τα θέλω  και τις ικανότητές σου. Η επιλογή θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σου. Θα ήταν, άλλωστε, πολύ κρίμα να εγκλωβιστείς σε μια σχολή που τελικά δεν είναι αυτό που λαχταρούσες.

Συνοψίζοντας

Η συμπλήρωση και η υποβολή του μηχανογραφικού σου απαιτεί σοβαρότητα. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να έχεις εξετάσει τις επιλογές σου πολύ καλά από πριν. Η συμβουλή μας είναι αποθηκεύσεις πρώτα την επεξεργασία του, ως πρόχειρο μηχανογραφικό, για να το ελέγξεις ξανά.  Αφού το υποβάλλεις, μάλιστα, εκτύπωσέ το.

Φυσικά, μην ξεχνάς πως, σε όποια σχολή και να περάσεις, η iziPen θα είναι πάντα εδώ για να σε βοηθήσει με όλες τις φοιτητικές σου εργασίες, καθώς θα μπορείς να τις αναθέσεις στους κατάλληλους writers και να λάβεις τις καλύτερες προσφορές!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.