Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης

Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης

Ως φοιτητής θα γράψεις αρκετές ακαδημαϊκές εργασίες μέχρι να αποκτήσεις το πτυχίο σου. Για να θεωρηθούν επιτυχημένες και να πάρεις έναν ικανοποιητικό βαθμό απαιτείται σωστή έρευνα για το θέμα που επέλεξες. Εάν, λοιπόν, ετοιμάζεσαι να εκπονήσεις μια διατριβή για τη σχολή σου και δε γνωρίζεις τι είναι η μελέτη περίπτωσης ή αλλιώς το case study, το παρακάτω κείμενο θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης (Case Study)

Η μελέτη περίπτωσης ή ‘case study’ στα αγγλικά είναι μία ερευνητική μέθοδος, ιδιαίτερα δημοφιλής στον τομέα της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνικής εργασίας. Η μελέτη περίπτωσης δε βασίζεται σε έναν πληθυσμό ή σε ένα δείγμα αλλά σε μία μεμονωμένη περίπτωση. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως ο ερευνητής επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη περίπτωση ή κατάσταση και εξερευνά τις διάφορες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσα σε αυτή.

Πως κάνω Μελέτη ΠερίπτωσηςΈτσι, είναι πολύ χρήσιμη στα πρώτα στάδια μιας έρευνας καθώς στοχεύει στη διερεύνηση των ιδεών ενώ ο ερευνητής προετοιμάζεται παράλληλα για μία μεγαλύτερη μελέτη. Επίσης, ανήκει στις ποιοτικές μεθόδους γιατί δεν εμπλέκει πολυάριθμα υποκείμενα, δε συγκεντρώνει δεδομένα από μεγάλα ή αντιπροσωπευτικά δείγματα και δεν μπορούν να γενικευτούν τα αποτελέσματά της. Εξαιτίας της μη γενίκευσης των αποτελεσμάτων της η μελέτη περίπτωσης έχει πολλούς επικριτές οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα ευρήματα κινδυνεύουν να διαστρεβλωθούν, εάν ο ερευνητής είναι προκατειλημμένος. Για περισσότερες πληροφορίες, μην παραλείψεις να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο με τις διαφορές Ποσοτικής και Ποιοτικής έρευνας που έχουμε ετοιμάσει για εσένα.

Συχνά, μία περιπτωσιολογική μελέτη είναι προσωπική. Λόγου χάρη, μία μελέτη για τη διδασκαλία, μπορεί να εκθέσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές καθώς θα δημοσιοποιήσει τις γνώμες τους. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε μελέτη περίπτωσης υποχρεούται να προσφέρει νόμιμη και ηθική προστασία στους συμμετέχοντες. Για να μη γνωστοποιηθεί η ταυτότητά τους, ο ερευνητής, αρκετές φορές, χρησιμοποιεί εικονικά ονόματα ή κωδικούς.

Μία επιτυχημένη περιπτωσιολογική μελέτη αποτελείται από πολλά μέρη όπου αναφέρονται τα προβλήματα ή τα θέματα προς συζήτηση. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για να μπορούν οι αναγνώστες να αντιμετωπίσουν ίδια ή παρόμοια προβλήματα. Ακολούθως, περιέχει όλο το πλαίσιο που μελετά ο ερευνητής, δηλαδή την προσωπικότητα των συμμετεχόντων, τα προβλήματα των συγκρούσεων και την αλληλουχία των γεγονότων.

Τα είδη του Case Study

Η πρώτη περιπτωσιολογική μελέτη, πιθανότατα, πραγματοποιήθηκε στις κοινωνικές επιστήμες από το Γάλλο κοινωνιολόγο και οικονομολόγο Pierre Guillaume Frederic Le Play, το 19ο αιώνα για να μελετήσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η μελέτη περίπτωσης κατηγοριοποιείται σε:

  • Επεξηγηματική, η οποία διερευνά τις σχέσεις αιτίου και αποτελέσματος
  • Περιγραφική, στόχος της οποίας είναι η ανάλυση των διαπροσωπικών γεγονότων μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και
  • Διερευνητική όπου προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα ‘ποιος’ ή ‘τι’. Η συγκεκριμένη μέθοδος αρκετές φορές συνοδεύεται από άλλες μεθόδους συλλογής δεδομένων, όπως πειράματα, ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις.

Συχνά οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις περιπτωσιολογικές μελέτες για να ελέγξουν πόσο ικανός είναι ο υποψήφιος στην ανάλυση πολύπλοκων προβλημάτων και στην ανακάλυψη κατάλληλων λύσεων. Επίσης, αρκετές εταιρείες πιστεύουν πως οι μελέτες περίπτωσης είναι ένα μέσο προσέλκυσης νέων πελατών. Έτσι, όταν θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα τους προωθούν μία περιπτωσιολογική μελέτη μέσω newsletter ή μέσω των social media.

Πως γράφω μία Μελέτη Περίπτωσης

Η έρευνα της μελέτης περίπτωσης δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Ο ερευνητής πρέπει ναCase study Μεθοδολογία αναγνωρίζει και να αναλύει δεδομένα από πολλές και διαφορετικές πηγές. Συνήθως, οι ακαδημαϊκές μελέτες διαρκούν από τρεις έως έξι μήνες. Κάποιες από αυτές, μπορούν να συνεχιστούν για χρόνια. Έτσι, εάν χρειάζεται να διεξάγεις μία περιπτωσιολογική μελέτη, είναι απαραίτητο να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου.

Αρχικά, προσδιόρισε το αντικείμενο της μελέτης και θέσε τρία ή τέσσερα ερωτήματα που θέλεις να απαντηθούν. Στη συνέχεια, επίλεξε τις πηγές δεδομένων που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να βρεις πληροφορίες στην βιβλιοθήκη, στο διαδίκτυο κλπ. Μετά σχεδίασε τις ερωτήσεις της συνέντευξης ή του ερωτηματολογίου πολύ προσεκτικά. Φρόντισε στις προσωπικές συνεντεύξεις οι ερωτήσεις να οδηγούν σε συνεχιζόμενη ομιλία που να σχετίζεται αποκλειστικά με τους στόχους της έρευνας.

Αργότερα, σκέψου πώς θα διαχειριστείς τους συμμετέχοντες. Ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις, αποφάσισε αν θα πραγματοποιείς μια συνέντευξη κάθε εβδομάδα ή καθημερινά. Όταν συναντηθείς με το συμμετέχοντα, ενημέρωσε τον ακριβώς για το χρόνο που θα διαρκέσει η συνέντευξη και προσπάθησε να μην τον ξεπεράσεις. Ξεκίνα τη συνέντευξη με τις ερωτήσεις που έχεις προετοιμάσει. Έπειτα, ζήτα από το συνεντευξιαζόμενο να περιγράψει την εμπειρία που βίωσε. Ρώτα τον, ακόμα, τι έμαθε από αυτή την εμπειρία. Φέρσου ευγενικά και μη κριτικάρεις τις απαντήσεις που λαμβάνεις.

Πως κάνω ένα Case StudyΜόλις συλλέξεις και αναλύσεις όλα τα δεδομένα, σύνταξε τη μελέτη περίπτωσης. Στην εισαγωγή, ανέφερε συνοπτικά τον σκοπό της περιπτωσιολογικής μελέτης και το πεδίο της έρευνας. Κατόπιν, ανέφερε τα ευρήματα και τα κυριότερα προβλήματα. Έπειτα, πρότεινε μία λύση για κάθε πρόβλημα αναφέροντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και γράψε τα συμπεράσματά σου.

Ανακεφαλαιώνοντας, η μελέτη περίπτωσης δεν είναι μία εύκολη μέθοδος αλλά είναι πολύ χρήσιμη στην έρευνα ενώ αποτελεί μία πρακτική λύση για τον ερευνητή κυρίως όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για συλλογή αρκετών δειγμάτων. Φυσικά, σε περίπτωση που χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια για την εκπόνηση της διπλωματικής σου ξέρεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς την μεγαλύτερη ομάδα επαγγελματιών ακαδημαϊκών writers ώστε να λάβεις την εργασία σου στο χαμηλότερο κόστος της αγοράς με λίγα μόνο κλικ και πάντα με την Εγγύηση Ποιότητας iziPen.

4 σκέψεις στο “Τι είναι η Μελέτη Περίπτωσης”

  1. Ευγένιος Μπάρδης λέει:

    Θα ήθελα ναεκπαιδετώ στα αγγλικά για την παρουσίαση ενός case study.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Ευγένιε,

      Για να λάβεις μία πλήρη παρουσίαση της Μελέτης Περίπτωσης που έχεις εκπονήσει στην αγγλική γλώσσα μπορείς να απευθυνθείς στους εξειδικευμένους writers της iziPen ανεβάζοντας εύκολα και γρήγορα την παραγγελία σου με λίγα μόνο κλικ. Λάβε σήμερα Δωρεάν Κοστολόγηση κάνοντας κλικ εδώ. Και μην ξεχνάς ότι στην iziPen παραμένεις πλήρως προστατευμένος από την Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων iziPen και τον Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου σου. Δες περισσότερα για τη λειτουργία της πλατφόρμας μας στο σχετικό βίντεο που έχουμε ετοιμάσει για εσένα.

  2. Δέσποινα λέει:

    Θα ήθελα να μάθω εάν μπορείτε να κάνετε μελέτη περίπτωσης με έτοιμο υλικό. Αφορά κατά πόσο η εκφραστική γραφή μπορεί να ανακουφίσει τραυματικές εμπειρίες 2 διπολικών ασθενών.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Δέσποινα,
      Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι οι ακαδημαϊκοί writers μας μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε Μελέτη Περίπτωσης είτε έχεις συλλέξει ήδη δεδομένα για την εργασία σου είτε όχι. Για να λάβεις άμεσα μία Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση του έργου σου μπορείς να αναρτήσεις την παραγγελία σου στην πλατφόρμα μας κάνοντας κλικ εδώ . Και μην ξεχνάς ότι στην iziPen παραμένεις πλήρως προστατευμένη από την Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων iziPen και τον Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου σου. Δες περισσότερα για τη λειτουργία της πλατφόρμας μας στο σχετικό βίντεο που έχουμε ετοιμάσει για σένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.