Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2024 –  Όλες οι πληροφορίες

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα

Πέρασες σε σχολή μακριά από την περιοχή καταγωγής σου και ανησυχείς πώς θα ανταπεξέλθεις οικονομικά, ως προς τη στέγασή σου;  Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, καθώς μπορείς να αιτηθείς και να λάβεις κρατική χρηματική βοήθεια. Διάβασε το άρθρο και μάθε τι είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι και σε τι ποσό αναφέρεται. Μάθε επίσης τι αλλαγές ισχύουν το 2024 για τους φοιτητές των πανεπιστημίων της περιφέρειας, αλλά και πότε θα καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι.

Τι είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Τι είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομαΤο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ένα πρόσθετο κρατικό βοήθημα που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας στους προπτυχιακούς φοιτητές, για την οικονομική ενίσχυσή τους. Αυτό το χρηματικό ποσό μπορούν να το λάβουν οι φοιτητές που πέρασαν σε άλλη πόλη από αυτή που έμεναν, για όσο καιρό διαρκούν οι σπουδές τους.

Κριτήρια και προϋποθέσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Προϋποθέσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομαΓια να λάβεις το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα πρέπει να είσαι φοιτητής και να σπουδάζεις μακριά από το σπίτι σου. Σύμφωνα με το Υπουργείο, από τους δικαιούχους εξαιρούνται όσοι σπουδάζουν για δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Αν ωστόσο έχεις επιλέξει να κάνεις μετεγγραφή σε άλλη σχολή, είσαι κανονικά στους δικαιούχους. Θα λάβεις το επίδομα από το πανεπιστήμιο που υπαγόσουν όταν έκανες την αίτηση.

Προκειμένου να είσαι στους δικαιούχους του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, θα πρέπει να πληροίς κάποιες προϋποθέσεις και κριτήρια. Αυτά είναι τα εξής:

  • Θα πρέπει να είσαι Έλληνας ή Ελληνίδα υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπηκοότητα αφορά μόνο εσένα, όχι τους γονείς/ κηδεμόνες σου.
  • Είναι απαραίτητο να έχεις Α.Φ.Μ. , καθώς και Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ.
  • Θα πρέπει να έχεις καταθέσει τη φορολογική δήλωση της προηγούμενης χρονιάς (του 2023, για αιτήσεις του 2024), ειδάλλως η αίτησή σου θα απορριφθεί αυτόματα.

Στη συνέχεια οι γονείς σου, δηλαδή τα άτομα που θεωρείται, νομικά, πως επιβαρύνεις οικονομικά ως φοιτητής/-τρια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), θα υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει γονέων, το επίδομα το δικαιούται ο γονέας που εμφανίζει στη δική του φορολογική δήλωση τον φοιτητή/ την φοιτήτρια, ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος μπορεί να θεωρηθείς και εσύ ο ίδιος, ως φοιτητής, αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • Είσαι ορφανός και από τους δύο γονείς
  • Οι γονείς σου είναι κάτοικοι εξωτερικού
  • Είσαι άνω των είκοσι πέντε (25) ετών
  • Είσαι υπόχρεος/-η σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δε θεωρείσαι προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167)

Τέλος, αν έχεις λάβει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα πέρσι, για να συνεχίσεις να το λαμβάνεις θα πρέπει να πληροίς και το κριτήριο φοιτητικής επίδοσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχεις εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον τα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Φυσικά αυτή η προϋπόθεση δεν αφορά τους πρωτοετείς φοιτητές.

Τι ισχύει από το 2023 για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Μέχρι το 2022, το ποσό που καταβαλλόταν από το Υπουργείο για τη στέγαση των φοιτητών ήταν 1000€. Ωστόσο, το ποσό αυτό αυξήθηκε το 2023 και οι αιτούντες μπορούσαν να λάβουν επίδομα ύψους 1500€ ή και 2000€, αν πληρούνταν βεβαίως οι προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης 2000€ σε φοιτητές που συγκατοικούν. Το ποσό αυτό δίνεται χωριστά σε κάθε φοιτητή – συγκάτοικο. Για παράδειγμα, αν τρεις φοιτητές αποφασίσουν να μείνουν μαζί, κάνουν αίτηση και πληρούν όλοι τα κριτήρια, το συνολικό ποσό επιδόματος που θα τους δοθεί θα είναι 6000€.

Σε ποιους φοιτητές θα αυξηθεί το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα το 2024

Μια ακόμη αύξηση στο στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές προανήγγειλε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση κατά 500€ σε φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Έτσι, αν η σχολή σου είναι σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Θράκη, μένεις μόνος/-η σου και πληροίς όλες τις προϋποθέσεις, μπορείς να αιτηθείς και να λάβεις στεγαστικό επίδομα 2000€. Αντίστοιχα, αν συγκατοικείς, δικαιούσαι επίδομα ύψους 2500€

Σκοπός της τροπολογίας ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε σχολές εκτός των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, για την αποσυμφόρηση των εκεί πανεπιστημίων. Παράλληλα εξασφαλίζεται και η οικονομική ενίσχυση των φοιτητών απέναντι στο αυξημένο κόστος στέγασης. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, δρομολογείται και η ανέγερση πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα υποδεχθούν σύντομα τους φοιτητές.

Από πότε θα ισχύει η τροπολογία για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η τροπολογία για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που φέρνει την αύξηση του ποσού κατά 500€ για φοιτητές εκτός της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, δεν προβλέπεται να δοθεί αναδρομικά. Συνεπώς, η αύξηση αυτή θα ισχύει με αφετηρία το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Κριτήρια και προϋποθέσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα συγκατοίκων

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για συγκατοίκησηΑν έχεις αποφασίσει να μείνεις μαζί με κάποιον συμφοιτητή σου για να μοιραστείτε τα έξοδα, μπορείτε να κάνετε και οι δύο αίτηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Ανάλογα αν η σχολή σας είναι σε πανεπιστήμιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης μπορείτε να λάβετε 2000€, ενώ αν σπουδάζετε σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας μπορείτε να λάβετε το επίδομα των 2500€. Θα πρέπει, ωστόσο, να ελέγξετε ότι πληροίτε τα κριτήρια. Αυτά είναι τα εξής:

  • Όλα τα άτομα που συγκατοικούν και κάνουν αίτηση για το επίδομα πρέπει να είναι προπτυχιακοί φοιτητές, να μην έχουν υπερβεί το επιτρεπτό χρονικό όριο φοίτησης, καθώς και να μην έχουν λάβει άλλο πτυχίο πανεπιστημίου.
  • Οι φοιτητές που συγκατοικούν θα πρέπει να σπουδάζουν σε ΑΕΙ και η σχολή ή το τμήμα σπουδών τους να είναι στην ίδια πόλη ή/και περιφερειακή ενότητα. Εάν ένας από αυτούς σπουδάζει στο ΕΑΠ ή σε ΔΙΕΚ, δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση για τα 2000€.
  • Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή, πρέπει να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή να συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη δήλωσή του.
  • Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος πρέπει να περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή.

Τι γίνεται αν δεν εγκριθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Αν έχεις υποβάλλει αίτηση για το επίδομα, είτε μόνος/-η σου, είτε μαζί με τους φοιτητές με τους οποίους συγκατοικείς, μπορείς να υποβάλλεις ένσταση για επανεξέταση του αιτήματός σου. Οι αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου σου θα εξετάσουν την περίπτωσή σου και ενδεχομένως να σου ζητήσουν να προσκομίσεις επιπλέον δικαιολογητικά. Θυμήσου, όμως, ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων είναι ένας μήνας από την ανακοίνωση της μη έγκρισης.

Από την άλλη, αν είχες συγκάτοικο φοιτητή και είχατε αιτηθεί και οι δυο για το επίδομα των 2000€ – ή των 2500€ ανάλογα την περιοχή που σπουδάζετε, υπάρχει περίπτωση η αίτηση ενός από τους δυο σας να απορριφθεί για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, εκείνος του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί κανονικά, δεν χάνει την ευκαιρία, αλλά θα λάβει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1500€ ή των 2000€, αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιό του.

Ανακεφαλαιώνοντας

Τα φοιτητικά σου χρόνια είναι μια περίοδος στην οποία, παρά τα μικρά προβλήματα που, ίσως, αντιμετωπίσεις, θα έχεις τη δυνατότητα να λάβεις γνώση και να εξειδικευτείς στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Σίγουρα, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι μια σημαντική βοήθεια που θα μετριάσει τις οικονομικές ανησυχίες σου ώστε να μπορέσεις να αφοσιωθείς στις σπουδές σου.

Παρόμοια βοήθεια μπορείς να λάβεις φυσικά και από την iziPen. Οι έμπειροι ακαδημαϊκοί writers της iziPen σου προσφέρουν βοήθεια για όλες τις φοιτητικές σου εργασίες, σε χαμηλές τιμές, που θα συμφέρουν πολύ στο φοιτητικό σου πορτοφόλι και όπως πάντα με Δωρεάν Κοστολόγηση.

Μία σκέψη στο“Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2024 –  Όλες οι πληροφορίες”

  1. σοφiα λέει:

    τι γινεται με τα αδερφια φοιτητες που συγκατοικουνε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.