A B C’s από το νηπιαγωγείο

Αγγλικά από το νηπιαγωγείο

Η Αγγλική γλώσσα θα διδάσκεται πλέον και στα νηπιαγωγεία της χώρας. Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ06 και ΠΕ60. Ποιος ο στόχος και τι θα συμπεριλαμβάνει η νέα καθημερινή διδασκαλία.

Αγγλικά από το νηπιαγωγείο

Μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων βιωματικού χαρακτήρα θα διδάσκονται πλέον η Αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία. Εκπαιδευτικοί ΠΕ06, σε άμεση συνεργασία με τους/τις νηπιαγωγούς της εκάστοτε τάξης, θα διδάσκουν για δυο ώρες την εβδομάδα. Ο/η εκπαιδευτικός ΠΕ06 θα παραμένει στις τάξεις και θα παρακολουθεί το πρόγραμμα με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών μαζί τους αλλά και την εξοικείωση του/της εκπαιδευτικού με τα παιδιά.

Στόχοι της ενσωμάτωσης των Αγγλικών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων είναι:

  • εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος των νηπιαγωγείων
  • ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης των νηπίων
  • ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας


Να σημειωθεί ότι η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται ήδη σε νηπιαγωγεία ιδιωτικών σχολείων εδώ και χρόνια. Η ένταξη τους και στα δημόσια θα καλύψει τα κενά ανάμεσα στα παιδιά και θα δώσει ίσες ευκαιρίες μελλοντικά τόσο στην ένταξη τους σε ανώτατες σχολές όσο και στην αγορά εργασίας.

Πρώτη επαφή με την Αγγλική γλώσσα.

Η ζωγραφική και οι κατασκευές, τα παιχνίδια βιωματικού χαρακτήρα αλλά και μνήμης, η μουσική και τα τραγούδια, θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και να τα εξοικειώσουν διασκεδαστικά με την νέα γλώσσα.

Σε μια εποχή που τα Αγγλικά είναι απαραίτητα, οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην γλώσσα από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Η απόφαση αυτή συμπίπτει άψογα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε στην Αθήνα ανάμεσα σε Harvard και Columbia University και ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.

Σε ένα ακαδημαϊκό μέλλον όπου οι παραδόσεις μαθημάτων θα γίνονται στην Αγγλική γλώσσα, είναι πολύ σημαντικό οι μελλοντικοί φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα όσο πιο νωρίς γίνεται.

Χτίζεται έτσι ένας χαρακτήρας πολυπολιτισμικός, μειώνεται η ξενοφοβία και κατ’ επέκταση ο ρατσισμός και διαμορφώνεται ένας πολίτης έτοιμος να αντιμετωπίσει την νέα εποχή και τις απαιτήσεις της.

Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Αγγλικά στα νηπιαγωγεία

Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06 και ΠΕ60 καλούνται να :

  • κατανοήσουν πλήρως τίς εκπαιδευτικές παραμέτρους αλλά και τη σημασία της εισαγωγής των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία,
  • αντιληφθούν την φιλοσοφία αλλά και τη λειτουργεία των νηπιαγωγείων με στόχο την υγιή ανάπτυξη ενός συνεργατικού πλαισίου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Αγγλική γλώσσα,
  • αναπτύξουν την κατάλληλη μεθοδολογία συνδυάζοντας το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και την ήδη υπάρχουσα μεθοδολογία της εκμάθησης ξένης γλώσσας σε παιδιά,
  • ενισχύσουν ένα αίσθημα συνεργατικής κουλτούρας για τον σχεδιασμό και πρακτική υλοποίηση δραστηριοτήτων.

Αποτέλεσμα, η δημιουργία μιας θετικής στάσης απέναντι στην πολυγλωσσία τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς και τα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.