Πανελλήνιες 2022: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τις Πανελλήνιες 2022. Πότε ξεκινούν, τι θα γίνει με τις βάσεις, τις θέσεις χωρίς ΕΒΕ και όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος.

Επιστρέφουν στην κανονικότητα οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, μετά από δύο χρόνια αλλαγών και καθυστερήσεων. Στις αρχές Ιούνη αναμένεται η έναρξη των εξετάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι και η ανακοίνωση για τις βάσεις εισαγωγείς θα καταφθάσουν νωρίτερα.

Πότε ξεκινούν οι Πανελλήνιες

Πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των Πανελλήνιών Εξετάσεων φαίνεται να είναι στις 14 Ιούνη (μέρα Τρίτη) ή στις 15 Ιούνη (ημέρα Τετάρτη).

Υπάρχει μια δεύτερη εισήγηση για έναρξη των εξετάσεων στις 6 ή 7 Ιούνη αλλά κατά πως φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας, έχει καταλήξει στο να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Βάσεις: Τι πρέπει να γνωρίζεται

Με τις Πανελλήνιες να ξεκινούν το πρώτο μισό του Ιούνη, και τις πρακτικές δοκιμασίες για τις στρατιωτικές σχολές να ολοκληρώνονται για πρώτη φορά μέσα στην άνοιξη, αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα και οι βάσεις εισαγωγής. Πιθανή περίοδος είναι είτε τα τέλη Ιουλίου είτε αρχές Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, οι βάσεις ανακοινώνονταν στο τέλος του Αυγούστου.

Την προηγούμενη χρονιά οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415 και ο ίδιος αριθμός αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.

Το Υπουργείο Παιδείας με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προσφέρει έναν αριθμό θέσεων που δεν υπολείπεται από άλλες χρονιές, μιας και είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλυθούν πολλές από αυτές. Συγκεκριμένα, εικάζεται ότι το 1/3 των υποψηφίων αναμένεται να μείνει εκτός, αφήνοντας χιλιάδες θέσεις κενές.

Πράγμα που σημαίνει ότι, η μείωση του αριθμού εισακτέων έχει βγει εκτός «ατζέντας» του Υπουργείου Παιδείας, καθώς κρίνεται ότι πλέον η ΕΒΕ που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό «φίλτρο», το οποίο αποτρέπει σε υποψήφιους που συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία την είσοδο τους στα ΑΕΙ.

Οι πολυαναμενόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων φαίνονται μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά, καθώς κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, πέρα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δεν δέχεται να προτείνει περικοπές ή συγχωνεύσεις τμημάτων του.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να γίνουν δύο ακόμα βδομάδες μάθημα στα σχολεία και στη συνέχεια να μεσολαβήσει ένα μικρό διάστημα πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ποιοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν θέσεις χωρίς την ΕΒΕ

Εκτός από του υποψηφίους που θα διεκδικήσουν στις Πανελλήνιες του 2022 μια θέση στα πανεπιστήμια, υπάρχουν και όλοι εκείνοι που έδωσαν εξετάσεις το 2020 και το 2021 και διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ φέτος.

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2020 ή το 2021 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ).

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2020, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους χωρίς την προϋπόθεση της ΕΒΕ και θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Όσο αφορά του υποψηφίους που εξετάστηκαν το 2021 θα διεκδικήσουν θέσεις με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε στις Πανελλήνιες το 2021.

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Πανελλήνιες 2022 – Αλλαγές

Σε τέσσερα μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι φέτος, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που ανήκουν, μαζί με τα επιπλέον μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Τα Λατινικά επιστρέφουν και αντικαθιστούν το μάθημα της Κοινωνιολογίας για του υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

ΙΕΚ – Δεύτερο Μηχανογραφικό

Θα δοθεί και φέτος η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Όπως επίσης φέτος, δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ το αντικείμενο του οποίου είναι σχετικό με το πτυχίο τους.  Με βασική προϋπόθεση η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Συντελεστής Βαρύτητας

Θα ισχύσουν και πάλι φέτος οι συντελεστές βαρύτητας, με τη μόνη διαφορά ότι κάθε τμήμα θα ορίσει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή και ποια θα είναι η βαρύτητα. Πράγμα που κάνει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.