Δεν μου αρέσει η σχολή μου! Και τώρα;

Δε μου αρέσει η σχολή μου

Μερικές φορές, παρά την πρώτη χαρά για την είσοδό σου στη σχολή που ήθελες, τα πράγματα στη συνέχεια δεν πηγαίνουν όπως τα περίμενες. Σιγά σιγά, παρά τις προσπάθειες σου να προσαρμοστείς, το μόνο που σκέφτεσαι πλέον είναι ‘δεν μου αρέσει η σχολή μου!’. Τι γίνεται όταν δεν σου αρέσει αυτό που σπουδάζεις; Πώς θα το διαχειριστείς και τι θα πουν οι δικοί σου; Ψυχραιμία! Αν έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτή τη θέση, παρακάτω θα βρεις πολλές συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Βρες τι δεν σου αρέσει

Παράτησα τη σχολή μουΤο πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να εντοπίσεις τι είναι ακριβώς αυτό που δεν σε κάνει χαρούμενο με τις σπουδές σου. Το άγχος των πρωτοετών φοιτητών, που πολύ φυσικά προκαλείται από την έναρξη μίας εντελώς νέας ζωής, μπορεί να σε κατακλύσει και να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Προσπάθησε να καταλάβεις αν φταίει η δυσκολία προσαρμογής στη γενικότερη νέα κατάσταση που σου προκαλεί δυσφορία.

Αν πάλι, η δυσαρέσκεια είναι επικεντρωμένη καθαρά στις σπουδές σου, αναρωτήσου: Φταίει το πεδίο σπουδών ή το εκπαιδευτικό ίδρυμα; Δεν σου αρέσει το πρόγραμμα μαθημάτων, οι καθηγητές και γενικότερα το συγκεκριμένο ίδρυμα, αλλά θέλεις να εξειδικευτείς στον κλάδο που επέλεξες; Ή μήπως θέλεις να σπουδάσεις κάτι τελείως διαφορετικό, γιατί συνειδητοποίησες ότι αυτό το αντικείμενο δεν σου ταιριάζει; Αν εντοπίσεις την αιτία της δυσαρέσκειάς σου, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις και τη λύση!

Αλλαγή Πανεπιστημίου ή Πεδίου Σπουδών

Θέλω να παρατήσω τη σχολή μουΑν λοιπόν πήρες μία ανάσα και βρήκες ότι αυτό που δεν σου αρέσει είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο πέρασες, εξέτασε τις επιλογές για μεταφορά σε αντίστοιχη σχολή άλλου Πανεπιστημίου. Αυτό μπορεί να προϋποθέτει και την αλλαγή τοποθεσίας, ωστόσο αν είσαι ευχαριστημένος με την πόλη στην οποία σπουδάζεις, δες αν υπάρχουν άλλα ιδρύματα που προσφέρουν σπουδές στο ίδιο αντικείμενο και πώς θα μπορούσες να κάνεις αίτηση.

Από την άλλη, μπορεί να εντόπισες ότι δεν σου ταιριάζει το πεδίο σπουδών σου και να θέλεις να σπουδάσεις κάτι τελείως διαφορετικό. Λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή σπουδών! Μην απογοητεύεσαι. Το αντικείμενο σπουδών είναι από τα πιο συχνά προβλήματα ενός φοιτητή. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ξανά υποβάλλεις το μηχανογραφικό σου με τη διαδικασία του 10% (δηλαδή, τη δυνατότητα να διεκδικήσεις ξανά εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο χωρίς να δώσεις εξετάσεις, απλά καταθέτοντας το μηχανογραφικό σου με βάση τους βαθμούς που έγραψες όταν έδωσες Πανελλήνιες). Ακόμη, σκέψου το να ξανά δώσεις Πανελλήνιες, για να διεκδικήσεις μία θέση στη σχολή που πραγματικά σε ενδιαφέρει.

Εξέτασε τα ιδιωτικά ή δημόσια ΙΕΚ

Εκτός από τα Πανεπιστήμια, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να σπουδάσεις σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ. Αν θέλεις να αλλάξεις σχολή και αντικείμενο σπουδών, αλλά οι Πανελλήνιες ή το 10% δεν σου φαίνονται επιτεύξιμα, τότε υπάρχουν πολλά ΙΕΚ, είτε δωρεάν (δημόσια), είτε επί πληρωμή (ιδιωτικά) τα οποία προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες. Κάνε την έρευνά σου και δες αν αυτή είναι μία πιο κατάλληλη επιλογή για σένα.

 Εξερεύνησε τις επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό

«Δεν μου αρέσει η σχολή μου! Και τώρα, τι κάνω;». Μία εναλλακτική λύση σε αυτό είναι και οι σπουδές στο εξωτερικό! Γιατί να μην εξετάσεις το ενδεχόμενο να αλλάξεις σχολή, αλλά αυτή τη φορά σε μία άλλη χώρα; Ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι μία διαφορετική εκπαιδευτική κουλτούρα και νοοτροπία ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σου.

Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, το οποίο έχει δυσκολίες, αλλά μπορεί να σου προσφέρει και αρκετά πλεονεκτήματα. Αν σκέφτεσαι ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μία αρκετά μη-οικονομική επιλογή, επίλεξε να σπουδάσεις σε μία χώρα της Ευρώπης που προσφέρει δωρεάν φοίτηση σε διεθνείς φοιτητές ή να κυνηγήσεις το ενδεχόμενο μίας υποτροφίας.

Κι αν οι σπουδές δεν είναι για σένα;

 Ίσως κάτι ακόμη πιο τρομακτικό από τη φράση «Δεν μου αρέσει η σχολή μου» να είναι το «Δεν θέλω να σπουδάσω». Οι ανώτατες σπουδές είναι κάτι που φαντάζει αναπόφευκτο μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους και αυτό είναι απόλυτα εντάξει! Αν νιώθεις ότι η δική σου πορεία προϋποθέτει κάτι τελείως διαφορετικό από τη φοίτηση σε μία σχολή, τότε δεν έχεις παρά να εξερευνήσεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις.

Μπορεί να θέλεις να αφιερωθείς σε μία τέχνη, όπως στη μουσική ή τη ζωγραφική και να αποφασίσεις να κερδίσεις όση παραπάνω εμπειρία μπορείς πάνω σε αυτό. Μπορεί να θέλεις να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις τον κόσμο, δοκιμάζοντας διαφορετικά επαγγέλματα ή ακόμη και να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση και να το κυνηγήσεις από μικρή ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις ότι οι σπουδές δεν είναι για σένα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις την τύχη σου σε αυτό που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει.

Δες τις επιλογές σου και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει

Όπως θα κατάλαβες μέχρι τώρα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, σε περίπτωση που δεν σου αρέσει η σχολή σου, έχεις πολλές εναλλακτικές! Η εισαγωγή σε μία σχολή δεν αποτελεί μόνιμη δέσμευση, αφού μπορείς πάντα να αλλάξεις πορεία και να ασχοληθείς με αυτό που πραγματικά θέλεις. Βρες τις αιτίες της δυσαρέσκειας και προσανατολίσου σε μία λύση που θα ταιριάζει σε εσένα και τις πραγματικές σου επιθυμίες.

Η φοιτητική ζωή μπορεί να γίνει αρκετά πιεστική, αλλά σίγουρα έχει να σου προσφέρει πολλά εφόδια, αν βρεις αυτό που σου αρέσει. Όποια επιλογή κι αν κάνεις για τη σχολή σου, να θυμάσαι ότι οι έμπειροι writers της iziPen είναι εδώ για να σε καθοδηγήσουν και να σε βοηθήσουν στις εργασίες, την πτυχιακή ή τη διπλωματική σου, όποιο και αν είναι το αντικείμενο σπουδών σου! Λάβε Δωρεάν Κοστολόγηση για την εργασία σου με ένα κλικ στο παρακάτω κουμπί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.