Σπουδές στο εξωτερικό: Θετικά και αρνητικά

Σπουδές στο εξωτερικό θετικά και αρνητικά

Όπως όλα, οι σπουδές στο εξωτερικό έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Γι’ αυτό και η απόφαση να φύγεις για σπουδές στο εξωτερικό μπορεί αρχικά να σε φοβίζει, όσο δελεαστική και να ακούγεται . Αν λοιπόν προσπαθείς να αποφασίσεις αν θα σου ταίριαζαν οι σπουδές στο εξωτερικό συνέχισε να διαβάζεις! Παρακάτω θα δούμε τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβονται σε μια τέτοια απόφαση.

Δυσκολίες που θα συναντήσεις στις σπουδές στο εξωτερικό

Σπουδές στο εξωτερικό μειονεκτήματαΚάποιες από τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις σπουδές στο εξωτερικό θα τις έχεις σίγουρα υπολογίσει ήδη. Όταν τις σκέφτεσαι, μπορεί να σου φαίνονται βουνό, ωστόσο θα δεις ότι όταν μετακομίσεις και ξεκινήσεις τις σπουδές σου, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα σε σχέση με αυτό που είχες φανταστεί. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο συχνές δυσκολίες που συναντάς κατά τον πρώτο καιρό των σπουδών σου σε άλλη χώρα.

Εξοικείωση με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής

Τον πρώτο καιρό σε μια ξένη χώρα θα παρατηρήσεις πολλά πράγματα που θα είναι διαφορετικά στον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα γενικότερα. Στην αρχή ίσως νιώθεις άβολα με την καινούρια συνθήκη και δεν ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς σε κάποιες καταστάσεις. Γρήγορα όμως θα συνηθίσεις τον νέο τρόπο ζωής και θα προσαρμοστείς.

Επικοινωνία σε ξένη γλώσσα

Όσο καλά κι αν χειρίζεσαι μια ξένη γλώσσα, είναι λογικό να σε αγχώνει το γεγονός ότι θα κληθείς να τη χρησιμοποιείς καθημερινά σε κάθε σου επικοινωνία. Τις πρώτες μέρες ίσως νιώθεις άβολα και ντρέπεσαι να μιλήσεις στη γλώσσα αυτή, αλλά όσο περισσότερο εκτίθεσαι και τη χρησιμοποιείς, τόσο πιο φυσικά θα σου βγαίνει να τη μιλήσεις.

Ανταπόκριση στις απαιτήσεις της σχολής

Κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και των απαιτήσεων του πανεπιστημίου, παρακολούθηση παραδόσεων και συγγραφή εργασιών σε ξένη γλώσσα, τήρηση προθεσμιών… Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συνηθίσεις. Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν συνήθως αυστηρότερους κανόνες απ’ ότι τα ελληνικά, όμως έχουν και πολύ καλή οργάνωση. Έτσι, ενώ τις πρώτες μέρες στη σχολή μπορεί όλα να σου φαίνονται βουνό, γρήγορα θα συνηθίσεις στους νέους ρυθμούς και θα βρεις ομάδες υποστήριξης στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς αν έχεις κάποια απορία σχετικά με τη σχολή σου.

Κοινωνικός περίγυρος και νέες φιλίες

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει κατά τις σπουδές στο εξωτερικό είναι ότι πρέπει να δημιουργήσεις έναν κοινωνικό περίγυρο από την αρχή. Θα κληθείς να κάνεις νέους φίλους από διάφορες χώρες του εξωτερικού, με διαφορετικές συνήθειες και κουλτούρες. Το να πλησιάσεις άγνωστα άτομα για να κάνετε παρέα μπορεί να μοιάζει άβολο αρχικά, αλλά θα δεις ότι και οι άλλοι έχουν την ίδια αγωνία με εσένα και αυτό κάνει την αλληλεπίδραση πολύ πιο εύκολη τελικά.

Νοσταλγία για όσα άφησες πίσω

Μετακομίζοντας στο εξωτερικό, σίγουρα θα σου λείπουν τα αγαπημένα σου άτομα. Κάποιες φορές θα νοσταλγείς την οικογένεια, τους φίλους, το σπίτι ή την πόλη σου. Αν έχεις μια δύσκολη μέρα, ίσως νιώθεις την ανάγκη να βρεθείς με κάποιον δικό σου άνθρωπο που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά σου. Ευτυχώς, με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα είναι εύκολο να μιλήσεις με τα αγαπημένα σου άτομα άμεσα, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε.

Πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό

Σπουδές στο εξωτερικό πλεονεκτήματαΕκτός από τις προκλήσεις που είδαμε παραπάνω, οι σπουδές στο εξωτερικό σού προσφέρουν και αρκετά πλεονεκτήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τις αρχικές δυσκολίες που αναφέραμε παραπάνω. Ας δούμε πέντε από τα πιο σημαντικά θετικά στοιχεία των σπουδών στο εξωτερικό:

Ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση

Οι σπουδές σε μια άλλη χώρα σού προσφέρουν μια πρωτόγνωρη ανεξαρτησία. Ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες και συνηθίζοντας τις συνθήκες ζωής στο εξωτερικό αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά όταν προκύπτουν νέες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Διεύρυνση οριζόντων

Ζώντας σε μια ξένη χώρα, έρχεσαι σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό. Σπουδάζοντας σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, γνωρίζεις άτομα από όλον τον κόσμο, εξοικειώνεσαι με την κουλτούρα τους, μαθαίνεις να καταλαβαίνεις και να σέβεσαι το διαφορετικό. Με λίγα λόγια, διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να μαθαίνεις να επικοινωνείς με άλλες κουλτούρες.

Δημιουργία διεθνούς δικτύου

Σπουδάζοντας στο εξωτερικό γνωρίζεις καθηγητές και συμφοιτητές από διάφορες χώρες. Η δημιουργία ενός τέτοιου διεθνούς δικτύου μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αργότερα κατά την αναζήτηση εργασίας.

Προσθήκη κύρους στο βιογραφικό σου

Οι σπουδές σε ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού αποτελούν ένα σημαντικό ατού για το βιογραφικό σου. Η ολοκλήρωση των σπουδών στο εξωτερικό δείχνει υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες, ευελιξία και ανθεκτικότητα σε προκλήσεις. Αυτά είναι στοιχεία που αναζητούν οι εργοδότες σε έναν υπάλληλο. Επιπλέον, αν στοχεύεις σε μια θέση εργασίας που απαιτεί επικοινωνία με το εξωτερικό, το γεγονός ότι έχεις ήδη εμπειρία σε μια ξένη χώρα σου δίνει προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων.

Σπουδές στο εξωτερικό: Μια πολύτιμη εμπειρία

Σπίτι στο εξωτερικόΌπως είδαμε, οι σπουδές στο εξωτερικό έχουν διάφορα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στην αρχή τα αρνητικά φαίνονται να υπερισχύουν, αλλά πηγαίνοντας εκεί θα δεις ότι τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται γρήγορα. Είτε σε ενδιαφέρουν οι προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό είτε οι μεταπτυχιακές, είτε σκέφτεσαι να παρακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα Erasmus, το σίγουρο είναι ότι η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη!

Επιπλέον, όσο μακριά κι αν βρίσκεσαι, η iziPen θα συνεχίσει να είναι δίπλα σου. Αν χρειαστείς την υποστήριξη των έμπειρων writers μας κατά τη διάρκεια των σπουδών σου στο εξωτερικό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το παρακάτω κουμπί και θα λάβεις άμεσα δωρεάν κοστολόγηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.