Διδακτορικό εξ αποστάσεως: Τα υπέρ και τα κατά

Διδακτορικό εξ αποστάσεως υπερ και κατά

Σε ενδιαφέρει η ερευνητική κατάρτιση ή η ακαδημαϊκή καριέρα; Η ολοκλήρωση ενός διδακτορικού προγράμματος είναι ένα εξαιρετικό βήμα ως προς αυτούς τους στόχους. Πλέον οι επιλογές σου είναι αυξημένες, αφού σημαντικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνεις διδακτορικό εξ αποστάσεως. Είναι όμως η σωστή απόφαση για εσένα; Δες παρακάτω τη λίστα με τα υπέρ και τα κατά σε ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως για να καταλήξεις.

Τέσσερα πλεονεκτήματα στα διδακτορικά εξ αποστάσεως

Διδακτορικό εξ αποστάσεωςΣήμερα η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει να κάνουμε πολλά πράγματα από την άνεση του σπιτιού μας. Μπορούμε να παρακολουθούμε διαδικτυακά μαθήματα, να απασχολούμαστε με τηλεργασία, κ.λπ. Όπως κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορούμε πια να κάνουμε από απόσταση, έτσι και το διδακτορικό εξ αποστάσεως έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

Πληθώρα επιλογών

Η ολοκλήρωση ενός διδακτορικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση, χρόνο και εξειδίκευση. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξεις εξ αρχής ένα αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και να έχεις έναν επιβλέποντα καθηγητή που έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου και μπορεί να σε καθοδηγήσει καταλλήλως.

Η επιλογή του διδακτορικού εξ αποστάσεως σού παρέχει μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών τόσο σε αντικείμενα όσο και σε πανεπιστήμια και καθηγητές. Έτσι, μπορείς να βρεις ευκολότερα αυτό που ταιριάζει καλύτερα στους δικούς σου στόχους και να μην συμβιβαστείς με μια επιλογή που δεν σε ικανοποιεί πλήρως απλώς και μόνο για να κάνεις διδακτορικό.

Διαφοροποίηση βιογραφικού

Η ολοκλήρωση ενός διδακτορικού εξ αποστάσεως απαιτεί συνέπεια, οργάνωση και πειθαρχία. Προσθέτοντας λοιπόν κάτι τέτοιο στο βιογραφικό σου, δίνεις αμέσως την εικόνα ενός αξιόπιστου ατόμου που μπορεί να ενεργεί αυτόνομα και να φέρνει αποτελέσματα. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αξιολογούνται θετικά από τον πιθανό εργοδότη σε μια συνέντευξη εργασίας. Εάν μάλιστα έχεις επιλέξει ένα πανεπιστήμιο ή ένα τμήμα με πολύ καλή φήμη ή ακόμα κι ένα πρωτοποριακό αντικείμενο μελέτης, ο συνδυασμός που προκύπτει θα σου δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Το διδακτορικό εξ αποστάσεως σού επιτρέπει να συνεχίσεις τις σπουδές σου από την πόλη στην οποία ζεις. Έτσι, μπορείς να είσαι υποψήφιος διδάκτορας σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια που το συνοδεύουν, χωρίς να χρειάζεται να μετακομίσεις σε άλλη χώρα. Κατά συνέπεια, εξοικονομείς χρήματα, αφού γλιτώνεις τα έξοδα της μετακόμισης και της συντήρησης ενός σπιτιού καθώς και το άγχος που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις.

Ευελιξία

Η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής έχει πολλές απαιτήσεις τόσο σε χρόνο όσο και σε ενέργεια. Με ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως εξοικονομείς χρόνο από περιττές μετακινήσεις και οργανώνεις το πρόγραμμά σου ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες. Εάν μάλιστα εργάζεσαι παράλληλα, θα σε διευκολύνει πολύ στην προσπάθεια να συνδυάσεις το πρόγραμμα της δουλειάς με τις σπουδές σου.

Τέσσερα μειονεκτήματα στα διδακτορικά εξ αποστάσεως

Διδακτορικό στο εξωτερικόΠαρά τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν τα διδακτορικά εξ αποστάσεως, κάποιοι εξακολουθούν να προτιμούν τα δια ζώσης, καθώς τα πρώτα έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα.

Συχνές μετακινήσεις

Εκτός από την ίδια την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, ένας υποψήφιος διδάκτορας έχει και άλλες υποχρεώσεις που αφορούν την παράδοση κάποιων μαθημάτων, την πιθανή συμμετοχή σε εργαστήρια, την επίβλεψη των φοιτητών κατά την εξεταστική περίοδο, τη συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.

Αναπόφευκτα, λοιπόν, η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως, ακόμα και σε ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως θα χρειαστεί να μετακινηθείς κάποιες φορές.

Αυστηρή οργάνωση και πειθαρχία

Σε κάθε διδακτορικό χρειάζεσαι οργανωτικές ικανότητες και πειθαρχία, αφού εσύ είσαι αυτός που θα ορίσει το πρόγραμμα για την έρευνα και τη μελέτη. Ωστόσο, σε ένα διδακτορικό δια ζώσης είναι ευκολότερο να διατηρείς το κίνητρο και την όρεξή σου για διάβασμα, καθώς περνάς χρόνο στο πανεπιστήμιο και έρχεσαι συχνά σε επαφή με το αντικείμενο αλλά και με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Από την άλλη, σε ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως θα πρέπει να μπορείς να κινητοποιείς εσύ τον εαυτό σου τακτικά.

Έλλειψη άμεσης αλληλεπίδρασης

Πολλές φορές προκύπτουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τον επιβλέποντα καθηγητή, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερο άγχος. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεσαι καθοδήγηση για το πώς να συνεχίσεις με τη διατριβή σου ή να έχεις κάποιες απορίες που σε εμποδίζουν να πας παρακάτω και να πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον καθηγητή σου. Σε ένα διδακτορικό δια ζώσης, θα ήταν εύκολο να τον συναντήσεις στο πανεπιστήμιο πριν ή μετά από κάποιο μάθημά του. Στο διδακτορικό εξ αποστάσεως θα πρέπει να αρκεστείς στην επικοινωνία μέσω email ή τηλεφώνου, ελπίζοντας ότι θα λάβεις απάντηση σύντομα.

Μειωμένες ευκαιρίες δικτύωσης

Η φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο σου παρέχει περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσεις άλλα άτομα του ακαδημαϊκού χώρου και να αναπτύξεις ένα δίκτυο ακαδημαϊκών γνωριμιών. Σε ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως οι ευκαιρίες αυτές μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το αίσθημα της μοναξιάς.

Διδακτορικό δια ζώσης ή εξ αποστάσεως;

Διδακτορικό δια ζώσηςΌπως είδαμε, ένα διδακτορικό εξ αποστάσεως προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχει αντίστοιχα και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα. Το ποιον τύπο διδακτορικού θα επιλέξεις εξαρτάται από τις ανάγκες, τους στόχους, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σου.

Όποια κι αν είναι η τελική επιλογή σου όμως, αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια με την εκπόνηση της διδακτορικής σου διατριβής, οι αξιόπιστοι writers της iziPen είναι εδώ για σένα! Συμπλήρωσε τη φόρμα και ανέβασε την εργασία σου για να λάβεις δωρεάν κοστολόγηση από τους writers!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.