Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το διδακτορικό σου

εκπονηση διπλωματικης εργασιας

Ολοκλήρωσες τις μεταπτυχιακές σου σπουδές και αναρωτιέσαι τι θα κάνεις μετά; Αγαπάς πολύ το αντικείμενο που σπούδασες και σε γοητεύει η έρευνα; Ίσως ένα διδακτορικό δίπλωμα είναι ιδανικό για σένα, καθώς αποτελεί το ανώτατο ακαδημαϊκό πτυχίο που θα μπορούσες να αποκτήσεις. Αν, λοιπόν, για κάποιον λόγο είσαι σε δίλλημα, πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σου και το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσεις σαν διδακτορικός φοιτητής.

Υποχρεώσεις Διδακτορικού Φοιτητή

Το Philosophy Doctorate (PhD), όπως αποδίδεται στα αγγλικά το διδακτορικό, είναι ένας μεταπτυχιακός τίτλος που απονέμεται στον υποψήφιο διδάκτορα μετά την εκπόνηση και την παρουσίαση μίας διατριβής. Η διαδικασία είναι δωρεάν και διαρκεί τρία έως έξι χρόνια. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, ο υποψήφιος καλείται να κάνει μία πρωτότυπη έρευνα πάνω σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο μελέτης.

Σε όλο αυτό το ταξίδι δεν είσαι μόνος. Θα συνεργαστείς με έναν επιβλέποντα καθηγητή ο οποίος θα αναλάβει να σε καθοδηγεί και να σε συμβουλεύει μέχρι να τελειώσεις τη διατριβή.Συγγραφη διπλωματικης εργασιας

Ως διδακτορικός φοιτητής, θα κληθείς να κάνεις και κάποιες επικουρικές εργασίες στο πανεπιστήμιο. Έτσι, θα επιτηρείς φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους ή θα συντονίζεις και θα διδάσκεις ορισμένα μαθήματα. Ωστόσο, δε θα χρειαστεί να παρακολουθήσεις επιπλέον μαθήματα.

Διαδικασία Αίτησης Διδακτορικού

Για να γίνεις δεκτός σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα, πρέπει να ελέγξεις τον κανονισμό λειτουργίας κάθε πανεπιστημίου αλλά και τις προκηρύξεις που συχνά αναρτούν. Μέσω των προκηρύξεων αναζητούν υποψήφιους διδάκτορες και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου στην εκάστοτε προκήρυξη.

Άλλοτε πάλι, μερικά ακαδημαϊκά ιδρύματα ανακοινώνουν τα ερευνητικά θέματα που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια γίνονται αιτήσεις πάνω σε αυτά. Έπειτα, επιλέγονται κάποια άτομα ανάλογα με τα προσόντα τους και εξετάζονται με συνέντευξη. Διαφορετικά αποφασίζεις το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις, προσεγγίζεις μέσω email τον καθηγητή που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και του ζητάς να συνεργαστείτε για τη συγγραφή του διδακτορικού σου.

Δικαιολογητικά για την Αίτηση του Διδακτορικού

Εφόσον καταλήξεις σε έναν από τους παραπάνω τρόπους για να εκδηλώσεις ενδιαφέρον στο διδακτορικό πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταθέσεις είναι τα εξής:

  • Αίτηση όπου θα δηλώνεις το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις στη διατριβή σου, τον τίτλο και το όνομα του επιβλέποντα καθηγητή
  • Βιογραφικό σημείωμα. Πρόσεξε να τονίσεις τα πιο κατάλληλα σημεία. Επειδή είναι ακαδημαϊκή αίτηση, φρόντισε να αναφέρεις αναλυτικά όλες τις σπουδές και τις βαθμολογίες σου. Συχνά, γίνονται δεκτοί υποψήφιοι διδάκτορες με βαθμολογία άνω του 7.
  • Επίσημα αντίγραφα πτυχίου και μεταπτυχιακού. Το αντίγραφο πτυχίου θα το λάβεις από τη γραμματεία της σχολής. Εάν έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να το αναγνωρίσεις μέσω ΔΟΑΤΑΠ. Για πλήρη οδηγό αναγνώρισης πτυχίων και μεταπτυχιακών, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μας, ΔΟΑΤΑΠ: Αναγνώριση Πτυχίων και Δικαιολογητικά. Η αναγνώριση των σπουδών ίσως διαρκέσει μέχρι και τρείς μήνες. Όμως, τα περισσότερα πανεπιστήμια κάνουν δεκτή την αρχική αίτηση, εάν σημειώσεις πως αναμένεται η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.
  • Πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που θα έχεις επικυρώσει. Εάν έχεις σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο θα τα λάβεις από τη γραμματεία της σχολής. Για τα ξένα πανεπιστήμια χρειάζεται να υποβάλλεις αίτημα και να πληρώσεις ένα ποσό για να σου στείλουν την αναλυτική βαθμολογία.
  • Αποδεικτικό σπουδών αγγλικής γλώσσας. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται Proficiency ή TOEFL.
  • Διάφορες δημοσιεύσεις που έχεις πραγματοποιήσει σε επιστημονικά περιοδικά ή διάφορα αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας.
  • Κάποιες συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ελληνικών ή ξένων πανεπιστημίων.

Μετά από την προκήρυξη των θέσεων, το πανεπιστήμιο κατηγοριοποιεί τις αιτήσεις των διδακτορικών φοιτητών ανάλογα με το ερευνητικό αντικείμενο και ορίζει μία τριμελή επιτροπή από μέλη ΔΕΠ. Αυτή ελέγχει τις αιτήσεις και καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Αργότερα, η τριμελής επιτροπή υποβάλει ένα αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ο υποψήφιος πρέπει να γίνει δεκτός ή όχι.

tips εκπονησης διδακτορικης διατριβηςΕάν γίνεις δεκτός, θα ξεκινήσεις άμεσα την έρευνα για την εκπόνηση της διδακτορικής σου διατριβής. Καθώς πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία μπορείς να βοηθηθείς από το ήδη αναρτημένο άρθρο μας, Σχεδιασμός και μεθοδολογία έρευνας: Όσα πρέπει να γνωρίζεις. Όταν την ολοκληρώσεις, θα υποβάλεις αίτημα για να αξιολογηθεί. Μόλις ο επιβλέπων καθηγητής και δύο μέλη του ΔΕΠ αποδεχθούν την αίτησή σου, θα ζητήσουν να οριστεί μια εξεταστική επιτροπή επτά ατόμων που θα κρίνουν την εργασία που θα υποστηρίξεις δημόσια.

Τέσσερα τουλάχιστον μέλη της εξεταστικής επιτροπής  θα πρέπει να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Τα υπόλοιπα μέλη, δύναται να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης. Κατόπιν, οι εξεταστές θα συνεδριάσουν και θα κρίνουν τη διατριβή για την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη. Εάν πέντε μέλη της εξεταστικής επιτροπής την εγκρίνουν, θα αναγορευτείς σε διδάκτορα και θα λάβεις το διδακτορικό δίπλωμα.

Η Ερευνητική Πρόταση και η Συγγραφή της Διατριβής

Πολλά άτομα, δυσκολεύονται τόσο με την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, όσο και με την ερευνητική πρόταση που χρειάζεται να συντάσσουν, καθώς είναι σημαντικό στοιχείο για την επιλογή τους από την τριμελούς επιτροπή. Θυμήσου πως η δομή της πρέπει να είναι απλή. Μετά τον τίτλο, γράψε συνοπτικά τους στόχους της διατριβής.

Εάν σε αυτό το σημείο επεκταθείς περισσότερο, θα φανεί πως δεν είσαι απόλυτα εστιασμένος στο θέμα του διδακτορικού. Έπειτα, περιέγραψε την έρευνα που θα πραγματοποιήσεις και εξήγησε τις μεθόδους συλλογής δεδομένων.

Επίσης, ανέφερε το πιθανό αποτέλεσμα που περιμένεις, μετά το τέλος της έρευνας. Μη ξεχάσεις να γράψεις ένα διάγραμμα όπου θα εξηγεί τη διαχείριση όλων των σταδίων της συγγραφής του διδακτορικού σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αφού ολοκληρώσεις την απαιτούμενη έρευνα, φτιάξε ένα πρόγραμμα για να τελειώσεις εγκαίρως τη συγγραφή του διδακτορικού. Ξεκίνα σημειώνοντας το σκελετό της εργασίας και όρισε χρονικές προθεσμίες για κάθε κεφάλαιο που πρέπει να συμπληρώσεις. Για να δεσμευτείς περισσότερο σε αυτό, φρόντισε να ενημερώσεις φίλους και συγγενείς για τις προθεσμίες που έχεις ορίσει. Έτσι, δε θα μπορείς να “ξεφύγεις” από αυτές, σπαταλώντας αλλού το χρόνο σου.

Στη συνέχεια, πληκτρολόγησε τις πρώτες παραγράφους, χωρίς καθυστέρηση. Αφιέρωσε τουλάχιστον 5-6 ώρες καθημερινά για την εκπόνηση της διατριβής. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, εάν χρειαστεί, από τον επιβλέποντα καθηγητή.

Ακόμα, διάβασε αρκετές διδακτορικές διατριβές για να καταλάβεις ποιο ύφος και στυλ γραφής είναι αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα. Είναι σημαντικό να τελειώσεις την εργασία πολύ πριν να λήξει η προθεσμία παράδοσης. Όταν τελειώσεις τη συγγραφή, ξεκουράσου για 1-2 εβδομάδες. Έπειτα, διάβασε την πολύ προσεκτικά και διόρθωσε τυχόν λάθη.επιτυχης εκπονηση διδακτορικης εργασιας

Μετά την παράδοση της διατριβής, προετοιμάσου για την παρουσίαση της. Για να την παρουσιάσεις επιτυχώς και να απαντήσεις στις ερωτήσεις της εξεταστικής επιτροπής, δίχως άγχος, χρειάζεται να κάνεις αρκετή εξάσκηση. Μη μάθεις όλη την εργασία “παπαγαλία” αλλά απομνημόνευσε τα πιο σημαντικά σημεία. Ζήτα τη βοήθεια των φίλων σου για να την προβάρεις πολλές φορές μπροστά σε κοινό. Έτσι, θα νιώσεις περισσότερο άνετα, όταν θα την παρουσιάσεις μπροστά στους εξεταστές.

Συνοψίζοντας, η εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά εάν θέλεις πραγματικά πολύ αυτό το δίπλωμα, πραγματοποίησε το και απόλαυσε την κάθε στιγμή αυτής της διαδρομής.

Εξάλλου, αν κάποια στιγμή νιώσεις πως δεν μπορείς να αποδώσεις όπως θα ήθελες ή δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσεις, θυμήσου, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου δωρεάν κοστολόγηση για την εκπόνηση της διπλωματικής σου εργασίας.  Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι αγχωμένος, Take it izi…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.