Βιβλιογραφική ανασκόπηση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

Έφτασε η στιγμή της εκπόνησης ακαδημαϊκής σου εργασίας; Σου ανατέθηκε να κάνεις βιβλιογραφική ανασκόπηση και δε γνωρίζεις τι σημαίνει; Μην πανικοβάλλεσαι, η iziPen θα σε βοηθήσει για άλλη μια φορά. Απλά συνέχισε το διάβασμα και θα μάθεις ό,τι χρειάζεται για να ετοιμάσεις αυτό που σου ζητήθηκε.

Τι είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση είναι το σύνολο των δημοσιευμένων πηγών, όπως άρθρα, ιστοσελίδες και βιβλία, σχετικά με το αντικείμενο μιας εργασίας που το άτομο έχει εξετάσει εκτενώς, σχολιάσει, αναλύσει και έχει παραθέσει τα βασικά του συμπεράσματα.

Διαφέρει από την απλή παράθεση βιβλιογραφίας που βρίσκεται στο τέλος της κάθε εργασίας. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση βρίσκεται πριν το κύριο μέρος της εργασίας και συνήθως στην εισαγωγή.

Ποιος είναι ο στόχος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης

Στόχος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να εξεταστεί ένα θέμα από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες, να συγκριθούν και να ομαδοποιηθούν τα αποτελέσματα διαφορετικών ερευνών και να παρουσιαστούν όλες οι διαστάσεις του συγκεκριμένου θέματος.

Βιβλιογραφική ανασκόπησηΥπάρχουν πολλές μορφές ανασκόπησης της βιβλιογραφίας. Οι πιο σημαντικές είναι οι αφηγηματικές και οι διερευνητικές. Εάν έχεις μια ποσοτική έρευνα, τότε θα χρησιμοποιήσεις την αφηγηματική ανασκόπηση βιβλιογραφίας. Αυτή χρησιμοποιείται ευρέως και είναι η παλαιότερη ανασκόπηση. Εστιάζει στις καλύτερα σχεδιασμένες έρευνες όπου παρουσιάζονται σε μία παράγραφο.

Σε μία ποιοτική έρευνα απαιτείται η διερευνητική ανασκόπηση. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να περιγράψεις πρώτα όλες τις διαδικασίες που ακολούθησες για την ανασκόπηση. Έπειτα να εντοπίσεις και να περιγράψεις θεωρητικές κατασκευές και να καθορίσεις πιθανές υποθέσεις της έρευνας. Στο τέλος, να παρουσιάσεις εναλλακτικές ερμηνείες.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις

Για να έχεις μια καλή ποιοτικά ακαδημαϊκή εργασία, πρέπει να αξιοποιήσεις σωστά έναν μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Απέφυγε τις δευτερογενείς βιβλιογραφικές πηγές και προτίμησε κυρίως τις πρωτογενείς. Χρησιμοποίησε πηγές από επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά βιβλία και πρακτικά από επιστημονικά συνέδρια.

Το πρώτο βήμα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η αναζήτηση των κατάλληλων επιστημονικών άρθρων. Ψάξε στοχευμένα στο διαδίκτυο για να βρεις ό,τι ζητάς. Υπάρχουν αρκετές μηχανές αναζήτησης με επιστημονικά κείμενα. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • ScienceDirect‘: Υπάρχουν άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερα από 2.500 επιστημονικά περιοδικά. Κάποια από αυτά είναι με πληρωμή αλλά ο περισσότερος αριθμός των άρθρων προσφέρεται δωρεάν. Αναζήτησε άρθρα με βάση το περιοδικό δημοσίευσης, τη χρονολογία ή το συγγραφέα. Χρησιμοποιείται από φοιτητές των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών επιστημών, της βιολογίας, της τεχνολογίας και των υπολογιστών.
  • Microsoft Academic Research: Προσφέρονται πάνω από 200 εκατομμύρια δημοσιεύσεις. Το σύγχρονο περιβάλλον της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης ενημερώνει το χρήστη για τους ‘top authors’ και τα ‘top journals’ στο πεδίο που επιλέγει. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής της βιβλιογραφικής αναφοράς σε AΡΑ.
  • PubMed‘: Είναι απαραίτητη για τους φοιτητές ιατρικών σχολών.
  • Microsoft Academic: Μπορείς να βρεις περισσότερα από 80 εκατομμύρια άρθρα επιστημονικών περιοδικών και διάφορες μελέτες.
  • OpenStax‘: Περιηγήσου σε αυτή, για να ψάξεις άρθρα σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία.
  • ‘Directory of open access book’
  • ‘Periodicals Archive online’
  • Doaj

Οι πιο διαδεδομένες ψηφιακές πλατφόρμες για την αναζήτηση έγκυρης ελληνικής βιβλιογραφίας είναι το google scholar και το OpenArchives.gr.

Σωστή βιβλιογραφική ανασκόπησηΣτην Ενιαία Πλατφόρμα Ιδρυματικού Αποθετηρίου ‘Πέργαμος” του ΕΚΠΑ υπάρχουν πάνω από 1.000.000 επιστημονικά κείμενα. Υπάρχουν επίσης και αρκετές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την αναζήτηση πηγών, όπως είναι βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κύπρου ‘ΛΗΚΥΘΟΣ‘ που φιλοξενεί υλικό για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη βιβλιοθηκονομία, την ιστορία, τη φιλολογία και την πολιτική, αλλά και η ‘Ανέμη‘ του πανεπιστημίου Κρήτης.

Με τη χρήση των κατάλληλων λέξεων- κλειδιών θα βρεις όσα χρειάζεσαι. Όμως, πριν παρουσιάσεις τα ευρήματα σου πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι αξιόπιστα. Γι’ αυτό, πρέπει να ελέγξεις προσεκτικά την κάθε ιστοσελίδα. Παρατήρησε καλά το τέλος της διεύθυνσης. Εάν τελειώνει σε org ανήκει σε οργανισμό, σε edu σε πανεπιστήμιο, ενώ η κατάληξη com είναι εμπορική. Πρόσεξε εάν γίνεται αναφορά του ονόματος του δημιουργού της ιστοσελίδας και του υπεύθυνου για το περιεχόμενο καθώς και εάν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας.

Έλεγξε αν υπάρχουν γραμματικά, ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη σε μια έγκυρη επιστημονική ιστοσελίδα. Σε περίπτωση που γίνεται παραπομπή σε άλλες ιστοσελίδες, πρόσεξε εάν είναι εξίσου ποιοτικές. Μετά τον έλεγχο της ιστοσελίδας, έλεγξε και την αξιοπιστία του συγγραφέα. Δες αν αναφέρονται τα στοιχεία του και αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες για αυτόν.

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η καταγραφή του συνόλου των δημοσιεύσεων. Σε ένα αρχείο excel σημείωσε τις επιστημονικές βάσεις που χρησιμοποίησες, τις λέξεις-κλειδιά που έγραψες για την αναζήτηση καθώς και τα κείμενα που προήλθαν από κάθε πηγή και κάθε λέξη-κλειδί. Στη συνέχεια, διάβασε όλα τα κείμενα που συγκέντρωσες και αφαίρεσε αυτά που δε σχετίζονται με το θέμα της εργασίας σου.

Βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθραΜελέτησε ξανά τα άρθρα που επέλεξες να κρατήσεις και κατέγραψε αναλυτικά όλα τα στοιχεία τους, όπως τίτλο άρθρου, τίτλο περιοδικού, χρονολογία έκδοσης, αριθμό σελίδων και όνομα συγγραφέα.

Στην εργασία, δώσε μια περίληψη των κυριότερων σημείων κάθε πηγής, ανέλυσε τα και δώσε τη δική σου ερμηνεία. Κάνε μια κριτική αξιολόγηση, χρησιμοποιώντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία που έχει κάθε άρθρο. Οι παράγραφοι σου πρέπει να είναι καλά δομημένες, γι’ αυτό χρησιμοποίησε μεταβατικές λέξεις και προτάσεις για να συνθέσεις όλα τα στοιχεία.

Συνεπώς, αν ακολουθήσεις τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις μια σωστή βιβλιογραφική ανασκόπηση. Δεν είναι δύσκολο, με λίγη προσπάθεια και προσοχή, θα λάβεις ένα ικανοποιητικό βαθμό από τον καθηγητή σου.

Εξάλλου, αν κάποια στιγμή νιώσεις πως δεν μπορείς να αποδώσεις όπως θα ήθελες ή δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσεις, θυμήσου, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση της εργασίας σου.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.