Ερευνητική πτυχιακή εργασία vs Bιβλιογραφική – iziPen

Ερευνητική πτυχιακή εργασία vs Bιβλιογραφική

Αρκετά συχνά οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, αγχώνονται για την διαδικασία της συγγραφής μίας πτυχιακής εργασίας. Αν δυσκολεύει και σένα η επιστημονική εργασία, η iziPen θα σε βοηθήσει περισσότερο με τον οδηγό σύγκρισης των δύο διαφορετικών ειδών της.

Ερευνητική πτυχιακή εργασία vs Βιβλιογραφική – Διαφορές

Κάθε τελειόφοιτος φοιτητής είναι σημαντικό να γνωρίζει πως υπάρχουν δύο είδη εργασιών προτού ξεκινήσει την εκπόνηση της δικής του. Το πρώτο είδος είναι η ‘ερευνητική πτυχιακή εργασία’ και το δεύτερο η ‘βιβλιογραφική πτυχιακή’. Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη και παρακάτω αναλύονται διεξοδικά.

Τι είναι η πτυχιακή εργασία

‘Γιατί να κάνω πτυχιακή εργασία;’ Παραδέξου το, είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες, όταν έμαθες από τους καθηγητές σου τι θα χρειαστεί να κάνεις. Το ίδιο σκέφτονται και αναρωτιούνται χιλιάδες φοιτητές.

Ως ‘πτυχιακή εργασία’ ορίζεται το επιστημονικό έργο που χρειάζεται να γράψεις και να παρουσιάσεις  προκειμένου να αποφοιτήσεις από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και να λάβεις το πτυχίο σου. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται από έναν μόνο φοιτητή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και από μια μικρή ομάδα δύο-τριών ατόμων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εργασία καθώς κατά τη διεξαγωγή της θα μπορέσεις να συγκεντρώσεις όλες τις γνώσεις που αποκόμισες από τα χρόνια των σπουδών σου αλλά και να συνεισφέρεις με νέες γνώσεις στην επιστημονική έρευνα.

Ερευνητική πτυχιακή εργασία και βιβλιογραφική πτυχιακή εργασία – Διαφορές

Ας δούμε πιο αναλυτικά τον κάθε τύπο της πτυχιακής εργασίας, προκειμένου να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι διαφορές τους. Στο πρώτο είδος εργασίας, τη “βιβλιογραφική”, ο φοιτητής θα κληθεί να ψάξει και να μελετήσει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και να δείξει όλες τις απόψεις των ειδικών για το θέμα που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί.

Ερευνητική πτυχιακή εργασία vs Βιβλιογραφική

Στο τέλος, με τις βιβλιογραφικές αναφορές, είναι απαραίτητο να δηλώσει τις πηγές από όπου πήρε τα στοιχεία και τον βοήθησαν για να γράψει την πτυχιακή του εργασία. Θα θεωρηθεί επιτυχημένη και εκείνος θα λάβει καλό βαθμό:

  • αν το θέμα της είναι άξιο για διερεύνηση
  • αν καλύψει το θέμα αρκετά αναλυτικά
  • αν παρουσιάζει με κριτικό και αντικειμενικό τρόπο όλες τις απόψεις των επιστημόνων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα

Αντίθετα, στην ερευνητική εργασία υπάρχει λιγότερος όγκος συγγραμμάτων που πρέπει να μελετηθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φοιτητής, για την υλοποίησή της, εστιάζει σε ένα μόνο ερευνητικό ερώτημα. Αυτή η πτυχιακή χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο υπάρχει η βιβλιογραφία ενώ στο δεύτερο παρουσιάζεται η έρευνα που έχει διεξάγει ο σπουδαστής νωρίτερα με την βοήθεια ενός ερωτηματολογίου ή με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων.

Στην πτυχιακή εργασία με ερωτηματολόγιο πραγματοποιείται ποσοτική ή ποιοτική έρευνα. Στην ποσοτική διερευνώνται με αριθμητικά δεδομένα διάφορα φαινόμενα ενώ στην ποιοτική διερευνώνται κοινωνικά φαινόμενα εις βάθος και γίνεται προσπάθεια κατανόησή τους.

Άλλη μια διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη διακρίνεται στην έκταση τους. Μία βιβλιογραφική πτυχιακή εργασία έχει μικρότερη έκταση από την ερευνητική. Δηλαδή η ερευνητική εργασία με ερωτηματολόγιο έχει από 80 έως 110 σελίδες ενώ το άλλο είδος από 70 έως 100 σελίδες.

Για να δημιουργήσεις το δικό σου ερωτηματολόγιο, δες τον οδηγό που ετοιμάσαμε για σένα.

Δομή πτυχιακής – Διαφορές ανάλογα το είδος

Επιπλέον, τα δύο είδη πτυχιακής διαφέρουν και ως προς τη δομή τους. Πιο συγκεκριμένα, αν δημιουργήσεις μία βιβλιογραφική εργασία θα τη δομήσεις ως εξής:

  • Εξώφυλλο
  • Ευχαριστίες ή Αφιέρωση (προαιρετικά)
  • Περίληψη
  • Λέξεις- κλειδιά γύρω από το θέμα της εργασίας
  • Περιεχόμενα
  • Εισαγωγή
  • Κυρίως μέρος
  • Συζήτηση
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία
  • Παράρτημα.
Ερευνητική πτυχιακή εργασία vs Βιβλιογραφική

Στην δομή της ερευνητικής εργασίας προστίθενται δύο επιπλέον ενότητες, η ‘μεθοδολογία έρευνας’ και η ‘ανάλυση των αποτελεσμάτων’, στο κυρίως μέρος. Στην ‘μεθοδολογία’ περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε.

Στο άλλο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρονται όλες οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από την ανάλυση των δεδομένων και την ανάλυση του ερωτηματολογίου.

Ποιο από τα δύο είδη πτυχιακής εργασίας να επιλέξω;

Τα δύο είδη της πτυχιακής, αν και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό σημείο: απαιτείται αρκετός χρόνος από την πλευρά του φοιτητή για να ολοκληρωθεί η εργασία. Αν δεν σου ζητηθεί από τον επιβλέποντα καθηγητή να ασχοληθείς συγκεκριμένα με ένα από τα είδη της εργασίας, θα κληθείς να το επιλέξεις μόνος.

Η προσεκτική εύρεση του θέματος, θα σε οδηγήσει ευκολότερα και στην επιλογή του σωστού είδους. Επέλεξε κάποιο που θα σου αρέσει. Τις περισσότερες φορές δεν προτιμάται η ερευνητική πτυχιακή εργασία, αλλά δεν συμβαίνει αυτό πάντα.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε να κατανόησες καλύτερα τις διαφορές και να ξεκινήσεις να ετοιμάζεις με λιγότερο άγχος την εργασία σου. Αν παρόλα αυτά, δυσκολευτείς ξανά, επικοινώνησε με τους writers της iziPen για να σε βοηθήσουν με τη συγγραφή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.