Δομή Πτυχιακής Εργασίας: Εγχειρίδιο για σωστές πρακτικές

σωστη δομη πτυχιακης

Για την ολοκλήρωση της φοίτησής σου στο πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο να εκπονήσεις μία πτυχιακή εργασία που να σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών σου. Το εγχειρίδιο για την καλή δομή μίας πτυχιακής εργασίας που προσφέρεται παρακάτω, θα σε βοηθήσει σίγουρα κατά τη συγγραφή της και θα σου αποφέρει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Τα Πρώτα Βήματα

Στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι φοιτητές καλούνται να γράψουν την πτυχιακή τους εργασία, στο έκτο ή στο έβδομο εξάμηνο σπουδών. Η διάρκεια που δίνεται από το Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση και την παράδοση της πτυχιακής εργασίας είναι έξι ακαδημαϊκοί μήνες. Σε ορισμένες εξαίρετες περιπτώσεις, η διάρκεια μπορεί να παραταθεί για άλλους έξι μήνες.

Αρχικά, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της τελικής πτυχιακής εργασίας, είναι να επιλέξεις το θέμα της και τον επιβλέποντα καθηγητή με τον οποίο θα συνεργαστείς καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής της. Στην έναρξη κάθε εξαμήνου, η γενική συνέλευση κάθε τμήματος εγκρίνει ένα πλήθος θεμάτων για εργασίες και το ανακοινώνουν στους σπουδαστές. Με τη βοήθεια του καθηγητή σου, διάλεξε ένα από τα διαθέσιμα θέματα και έπειτα υπέβαλε αίτηση στη Γραμματεία.

Είναι σημαντικό να σου αρέσει το θέμα που θα επιλέξεις. Αν δεν σου αρέσει ή αν το βρίσκεις βαρετό, θα δυσκολευτείς περισσότερο σε όλη τη διαδικασία. Μόλις σου ανατεθεί το θέμα, σκέψου πώς θα είναι το περίγραμμα της εργασίας και ξεκίνησε να ερευνάς και να συλλέγεις στοιχεία για την εκπόνησή της. Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις και να ενημερωθείς για όλα τα tips που έχουμε συγκεντρώσει για σένα στο άρθρο μας, 6 Tips για την Επιτυχημένη Εκπόνηση μίας Πτυχιακής Εργασίας.

Όταν συλλέξεις όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, έφτασε η ώρα να δομήσεις σωστά την πτυχιακήδομη πτυχιακης εργασιας εργασία. Συνήθως η έκταση της εργασίας είναι από 15.000 έως 25.000 λέξεις, χωρίς να υπολογίζονται οι λέξεις του παραρτήματος. Η γραμματοσειρά που προτιμάται στις περισσότερες σχολές είναι η Times News Roman.

Για τον τίτλο κάθε κεφαλαίου επέλεξε το μέγεθος 15 με έντονη γραφή (bold), για τους τίτλους των υπό-ενοτήτων 14 (bold). Για το κείμενο της πτυχιακής εργασίας, χρησιμοποίησε μέγεθος 12 και διάστιχο 1,5. Η έντονη γραφή (bold) απαγορεύεται. Αν θέλεις να δώσεις σε κάποια σημεία του κειμένου έμφαση, πρόσθεσε πλάγιους χαρακτήρες. Επίσης, η στοίχιση χρειάζεται να είναι πλήρης. Αυτή είναι μια τυπική παρουσίαση του κειμένου της πτυχιακής εργασίας, η οποία δύναται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε σχολής.

Η Δομή Πτυχιακής Εργασίας με Βιβλιογραφική Επισκόπηση

Υπάρχουν δύο είδη πτυχιακής εργασίας, η βιβλιογραφική επισκόπηση και η ερευνητική μελέτη. Θα δοθούν αναλυτικά τα βήματα για την καλή δομή και των δύο περιπτώσεων πτυχιακών εργασιών. Η πτυχιακή εργασία βιβλιογραφικής επισκόπησης είναι η πιο συνηθισμένη και δομείται ως εξής:

  • Εξώφυλλο
  • Ευχαριστίες
  • Περίληψη και λέξεις-κλειδιά
  • Πίνακας με συντομογραφίες
  • Περιεχόμενα
  • Εισαγωγή
  • Κυρίως μέρος εργασίας
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία
  • Παράρτημα.

Δημιούργησε ένα λιτό εξώφυλλο, όπου στο επάνω μέρος του θα τοποθετήσεις τα λογότυπα του πανεπιστημιακού ιδρύματος και του τμήματος στο οποίο φοιτάς. Στο μεσαίο μέρος της σελίδας γράψε τον τίτλο της πτυχιακής εργασίας και στη συνέχεια το ονοματεπώνυμο σου με τον Αριθμό Μητρώου και το ονοματεπώνυμο του επιβλέποντα καθηγητή.  Στο κάτω μέρος του εξωφύλλου, πρόσθεσε τον τόπο όπου βρίσκεται η σχολή καθώς και τον χρόνο που συνέγραψες την εργασία. Μετά το εξώφυλλο άφησε μία κενή σελίδα χωρίς αρίθμηση.

Εάν το επιθυμείς, ευχαρίστησε εκείνους που σε βοήθησαν στην εκπόνηση της, όπως ο δήμος, κάποιος δημόσιος φορέας, την οικογένεια σου, τους καθηγητές σου κλπ. Είναι προαιρετικές οι ευχαριστίες για τη δομή της πτυχιακής, αλλά αν το πράξεις, μη ξεχάσεις να αναφέρεις και το όνομα του επιβλέποντα καθηγητή.

συγγραφη πτυχιακης εργασιαςΈπειτα, γράψε την περίληψη που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τμήματα μίας πτυχιακής εργασίας. Είναι το μέρος που διαβάζουν όλοι. Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250 λέξεις. Με σύντομες προτάσεις, ενημέρωσε τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της εργασίας και για τους λόγους που αποφάσισες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο θέμα. Όταν ολοκληρώσεις την περίληψη, ακριβώς από κάτω, δημιούργησε ένα πεδίο όπου θα αναφέρεις έως πέντε λέξεις- κλειδιά (keywords).

Ο πίνακας των συντομογραφιών είναι απαραίτητος εφόσον χρησιμοποιήσεις στην εργασία διάφορες συντομογραφίες ή ακρωνύμια και όρους δυσνόητους στους αναγνώστες. Σε αυτόν τον πίνακα, επεξήγησε με ακρίβεια τον κάθε όρο ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητός. Είναι προτιμότερο, να ετοιμάσεις τον πίνακα μετά το τέλος της εργασίας.

Περιγραφικός χρειάζεται να είναι και ο πίνακας των περιεχομένων, όπου θα υπάρχουν οι τίτλοι, οι υπότιτλοι των τμημάτων της εργασίας μαζί με τις σελίδες που θα βρίσκονται. Χρησιμοποίησε το ‘στυλ’ στο Word και ‘κλίκαρε’ στον ‘Τίτλο’ και στον ‘Υπότιτλο’ αντίστοιχα για να μορφοποιήσεις τα περιεχόμενα σου. Με τα περιεχόμενα, θα παρουσιάσεις τη δομή της εργασίας στον αναγνώστη.

Στην εισαγωγή, οφείλεις να τον προετοιμάσεις για το κυρίως μέρος της πτυχιακής εργασίας. Περιέγραψε το πρόβλημα και παρουσίασε το περιληπτικά. Επίσης, ανέφερε συνοπτικά τα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν. Μην επεκταθείς πολύ γιατί η ιδανική έκταση της εισαγωγής δεν πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις σελίδες.

Στη συνέχεια γράψε με πληρότητα και ακρίβεια το κύριο μέρος της εργασίας. Αυτό διαρθρώνεται σε αριθμημένα κεφάλαια και εκεί θα αναπτύσσεις το θέμα εκτενώς. Θα συμπεριλάβεις τις απόψεις που επικρατούν γύρω από το θέμα της εργασίας καθώς και τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την κάθε άποψη. Φυσικά θα παρουσιάσεις και τη δική σου επιχειρηματολογία πάνω στο θέμα την οποία θα ενισχύσεις αργότερα με τα αποτελέσματα της έρευνας σου.

Το κάθε κεφάλαιο πρέπει να αρχίζει σε μονή σελίδα. Για να το καταφέρεις αυτό, πήγαινε στη ‘Διάταξη σελίδας’ και στις ‘Αλλαγές’ κάνε κλικ στη ‘Μονή σελίδα’. Διαμόρφωσε προσεκτικά τα κεφάλαια και διατύπωσε τις σκέψεις σου με σαφείς και μικρές συνταγμένες προτάσεις.

Κατά τη συγγραφή του κυρίως μέρους, φρόντισε η κάθε άποψη σου να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Μη χρησιμοποιείς το α΄ ενικό και το α΄ πληθυντικό πρόσωπο. Επίσης, ιδανικά απέφυγε το λογοτεχνικό ύφος γραψίματος και διατήρησε το ίδιο ύφος σε όλο το κείμενο. Όταν τελειώνει ένα επιχείρημα, άλλαζε παράγραφο. Εάν χρησιμοποιήσεις κάποια εικόνα πρόσθεσε μία λεζάντα δίπλα της και ανέφερε το και στο κείμενο της εργασίας.

Στην ενότητα των ‘Συμπερασμάτων’ θα αναφέρεις τα συμπεράσματα όπου κατέληξες καθώς και τις προτάσεις σου για μελλοντική έρευνα του θέματος που ασχολήθηκες. Η ‘Βιβλιογραφία’ και το ‘Παράρτημα’ είναι τα δύο τελευταία στάδια της δομής της πτυχιακής εργασίας σου. Στη ‘Βιβλιογραφία’ θα προσθέσεις όλες τις πηγές άρθρων, μελετών και βιβλίων που χρησιμοποίησες για να εκπονήσεις την πτυχιακή. Η κάθε πηγή θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένη με το ίδιο στυλ. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ καταγραφής Βιβλιογραφικών Αναφορών, όπως είναι το APA Style για το οποίο μπορείς να ενημερωθείς κάνοντας κλικ στο άρθρο μας που επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η καταγραφή, APA: αναλυτικός οδηγός συγγραφής βιβλιογραφικών αναφορών. Στο ‘Παράρτημα’ θα πρέπει να υπάρχουν σε κεφάλαια πρόσθετες πληροφορίες που δεν θεώρησες απαραίτητες να ενσωματωθούν στο κύριο μέρος της εργασίας.

Η Δομή της Ερευνητικής Πτυχιακής Εργασίας

Η δομή της ερευνητικής πτυχιακής εργασίας διαφέρει ελάχιστα από την εργασία βιβλιογραφικής επισκόπησης. Στο κύριο μέρος της, περιλαμβάνονται τα στάδια της ‘Μεθοδολογίας’, των ‘Αποτελεσμάτων’ και της ‘Συζήτησης Αποτελεσμάτων’. Τα υπόλοιπα στοιχεία της δομής παραμένουν ίδια και στα δύο είδη εργασιών.

Στην ενότητα της ‘Μεθοδολογίας’ χρειάζεται να περιγράψεις αναλυτικά τα βήματα της ερευνητικής μεθόδου που ακολούθησες. Επίσης, θα αναφέρεις πληροφορίες για τα στοιχεία και τα δεδομένα που χρησιμοποίησες. Σκοπός αυτής της περιγραφής είναι να αποσαφηνίσεις τις μεθόδους που χρησιμοποίησες και να προσφέρεις τη δυνατότητα να επαληθευθούν τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν.

Στην επόμενη ενότητα θα παρουσιάσεις τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τηνκαταγραφη βιβλιογραφικων αναφορων επεξεργασία των δεδομένων. Πρόσθεσε σχήματα, πίνακες και διαγράμματα. Η ενότητα της ‘Συζήτησης Αποτελεσμάτων’ ενδείκνυται για να σχολιάσεις εκτενέστερα τα αποτελέσματα και να τα συγκρίνεις με προηγούμενες εργασίες.

Μόλις ολοκληρώσεις τη συγγραφή της πτυχιακής εργασίας, θα την υποβάλλεις σε τέσσερα αντίγραφα στη Γραμματεία της σχολής, ώστε να λάβουν από ένα αντίγραφο οι καθηγητές που θα την αξιολογήσουν και ένα να παραμείνει στη βιβλιοθήκη.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως, η συγγραφή της πτυχιακής εργασίας μπορεί να είναι μια αγχώδης κατάσταση, αλλά η γενικότερη αίσθηση που θα σου αφήσει κυρίως με την τελική παράδοση της, θα είναι αυτή της ικανοποίησης και της ανακούφισης. Μόλις θα έχεις ολοκληρώσει το πρώτο σου συγγραφικό έργο.

Αν παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της πτυχιακής σου εργασίας, νιώσεις μια ανασφάλεια ή αβεβαιότητα και θελήσεις να ζητήσεις την άποψη ενός εξειδικευμένου writer, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου τη συγγραφή της πτυχιακής σου εργασίας στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.