Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής & διπλωματικής εργασίας

θέμα πτυχιακής & διπλωματικής εργασίας

Όλοι όσοι έχουμε φοιτήσει σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, προς το τέλος των σπουδών μας, κληθήκαμε να επιλέξουμε θέμα για την επιστημονική μας εργασία. Ήταν μία σημαντική μα και δύσκολη απόφαση. Αν η ερώτηση ‘πώς να διαλέξω θέμα πτυχιακής’ τριγυρνά στις σκέψεις σου το τελευταίο διάστημα, συνέχισε το διάβασμα.

Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής & διπλωματικής εργασίας.

Μέχρι σήμερα θυμάμαι πόσο αγχωμένη είχα νιώσει, όταν ο καθηγητής ανακοίνωσε την υποχρεωτική εκπόνηση πτυχιακής διατριβής. Μα και τι ψιθύριζαν για ώρα οι υπόλοιποι συμφοιτητές μου μέσα στην αίθουσα: “πώς στο καλό επιλέγουμε θέμα για τη διπλωματική και την πτυχιακή εργασία;”

Οι λόγοι επιλογής θέματος πτυχιακής δυσκολεύουν κάθε φοιτητή και είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχεί, όταν τελειώνει η προθεσμία που πρέπει να δώσει την τελική του απόφαση.

Μία λανθασμένη επιλογή θέματος διπλωματικής, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία δίχως νόημα και με άσχημη βαθμολογία φοιτητικής εργασίας. Oι συμβουλές από την iziPen, εάν τις διαβάσεις προσεκτικά, θα σε αποτρέψουν από τυχόν λάθη.

Διαφορές πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας

Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής & διπλωματικής εργασίας.

Πριν την επιλογή θέματος πτυχιακής είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς αυτή διαφέρει από τη διπλωματική εργασία. Και οι δύο εργασίες υλοποιούνται από το φοιτητή λίγο πριν το τέλος των σπουδών του. Όμως η πιο σημαντική διαφορά τους είναι πως μετά την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, ο φοιτητής θα αποκτήσει πτυχίο ενώ μόλις ολοκληρώσει την διπλωματική του, θα λάβει δίπλωμα.

Αν σπουδάζεις σε πολυτεχνική σχολή, για να αποφοιτήσεις, δεν θα παραδώσεις πτυχιακή αλλά διπλωματική εργασία και θα αποκτήσεις δίπλωμα μηχανικού. Επίσης, διεξάγεται διπλωματική εργασία και όχι πτυχιακή, όταν κάποιος θέλει να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο επιστημονικές εργασίες βρίσκεται στο περιεχόμενο τους. Συνήθως, η πτυχιακή είναι μία ερευνητική εργασία. Δηλαδή, ο φοιτητής πραγματοποιεί μια νέα έρευνα πάνω στο αντικείμενο και στο θέμα που επιλέγει και στην συνέχεια αναλύει τα αποτελέσματα που βρήκε.

Αντίθετα, στη διπλωματική εργασία ο φοιτητής για να προσεγγίσει και να αναλύσει ένα θέμα, εξετάζει τη βιβλιογραφία που υπάρχει και στο τέλος αναφέρει τις πηγές όπου άντλησε πληροφορίες για το θέμα του. Κάποιες φορές η βιβλιογραφική διπλωματική εργασία διαφέρει από την πτυχιακή και στην έκταση της. Η πτυχιακή εκτείνεται σε λιγότερες σελίδες από ό,τι η διπλωματική.

Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής

Μετά τη γνωστοποίηση των διαφορών ανάμεσα στην πτυχιακή και διπλωματική εργασία, έφτασε η στιγμή να απαντηθεί και η ερώτηση ‘Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής;’ Το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ανακοινώνει ένα συγκεκριμένο σύνολο θεμάτων για την εκπόνηση της πτυχιακής και ο κάθε φοιτητής επιλέγει ένα από τα προτεινόμενα.

Έτσι, για αρχή σκέψου δύο ή τρεις θεματικές περιοχές που θέλεις να ερευνήσεις και σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών σου. Για παράδειγμα, αν σπουδάζεις σε μία σχολή παιδαγωγικών, μία από αυτές θα μπορούσε να ήταν η ‘συγγραφή και λογοτεχνία’.

Από κάθε ερευνητική περιοχή είναι πιο εύκολο να σκεφτείς 2-3 θέματα. Λόγου χάρη, ένα πιθανό θέμα στο παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ‘μπορεί να διδαχθεί καλύτερα η λογοτεχνία μέσα από την συγγραφή;’

Μόλις συγκεντρώσεις μια λίστα από πιθανά θέματα που σου αρέσουν και θέλεις να ερευνήσεις, ξεκίνα να ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά. Επίσης, σκέψου αν θα πραγματοποιήσεις ποιοτική ή ποσοτική έρευνα και πόσο εφικτό είναι να την πραγματοποιήσεις με κάποιο από τα θέματα που προσωρινά έχεις επιλέξει. Μη ξεχάσεις να σκεφτείς πως θα χρειαστείς και σχετικά εργαλεία.

Το τελικό θέμα επιλογής σου θα πρέπει να είναι εύκολο να ερευνηθεί, να προκαλεί ενδιαφέρον σε σένα και στην επιστημονική κοινότητα, να αναπτύσσει τις προσωπικές σου δεξιότητες και να ωθεί, αργότερα, την επαγγελματική σου καριέρα. Αν πάλι δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, ζήτησε βοήθεια από τον καθηγητή.

Πώς επιλέγω θέμα διπλωματικής

Πτυχιακή και Διπλωματική εργασία

Αν για τη σχολή σου, πρέπει να εκπονήσεις διπλωματική εργασία, τα tips που ακολουθούν, θα απαντήσουν στο ερώτημά σου  ‘πώς να διαλέξω θέμα διπλωματικής’. Απλά σκέψου ποια είναι τα αγαπημένα σου μαθήματα που διδάχθηκες και σχεδόν έλυσες το πρόβλημα σου.

Για να είναι επιτυχημένη η διπλωματική σου, χρειάζεται να ασχοληθείς με κάτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά, που απολαμβάνεις να κάνεις, γι αυτό και η απάντηση κρύβεται στα μαθήματα που σου άρεσαν. Βέβαια, μη μείνεις μόνο σε αυτό. Χρειάζεται να ψάξεις και παλαιότερες έρευνες που έχουν υπάρξει στο θέμα που σε ενδιαφέρει.

Πριν λάβεις την τελική απόφαση για το θέμα, εξέτασε αν υπάρχουν αρκετές ελληνικές μα και ξενόγλωσσες πηγές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν υπάρχουν, θα είναι πολύ δύσκολο ίσως και ακατόρθωτο, να γράψεις μία καλή διπλωματική.

Επίσης, για να διαλέξεις πιο εύκολα θέμα διάβασε παλαιότερες ολοκληρωμένες διπλωματικές για να δεις με τι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν άλλοι φοιτητές. Αν ακόμη δυσκολεύεσαι να καταλήξεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ζήτα από τον καθηγητή σου να σε συμβουλέψει.

Πώς διαλέγω θέμα για εργασία – Κάποια γενικά tips

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα tips που πιθανότατα θα σε βοηθήσουν στην επιλογή του θέματος. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα tips που πιθανότατα θα σε βοηθήσουν στην επιλογή του θέματος. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Σκέψου τι σε ενδιαφέρει περισσότερο από την καριέρα που θα ακολουθήσεις μετά την απόκτηση πτυχίου, αλλά και τι σου αρέσει να κάνεις στο ελεύθερο σου χρόνο. Κατέγραψε τις σκέψεις σου και ίσως τα ενδιαφέροντα σου φανερώσουν το θέμα της εργασίας που αναζητάς.
  • Ως φοιτητής μα και ως μαθητής Λυκείου, πιθανότατα έγραψες αρκετές εργασίες. Μελέτησέ τις ξανά και πρόσεξε τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκες. Ίσως κάποιο από αυτά, θα σου χρησιμεύσει και ως θέμα της τελικής εργασίας.
  • Αναζήτησε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών σου διαδικτυακά.

Τέλος, όταν πάρεις την οριστική απόφαση για το θέμα σου, μείνε σε αυτή και μη αλλάξεις γνώμη αργότερα. Εμπιστέψου τον εαυτό σου και την κρίση σου και άρχισε να ετοιμάζεις την διατριβή σου.

Εξάλλου, αν κάποια στιγμή νιώσεις πως δεν μπορείς να αποδώσεις όπως θα ήθελες ή δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσεις, θυμήσου, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου δωρεάν κοστολόγηση για την εκπόνηση της διπλωματικής ή της πτυχιακής σου εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.