ΑΣΠΑΙΤΕ: Ένας πλήρης οδηγός για όλους τους φοιτητές

ΑΣΠΑΙΤΕ Ανώτατη Σχολή

Δίνεις φέτος Πανελλήνιες και αναρωτιέσαι σε ποια σχολή θα σπουδάσεις; Μήπως ετοιμάζεσαι να πάρεις το πτυχίο σου; Σε προβληματίζει το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση; Εάν απάντησες καταφατικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνέχισε την ανάγνωση. Έτσι, θα μπορέσεις να γνωρίσεις καλύτερα την Α.Σ.Π.ΑΙ.Τ.Ε.

Τι είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ;

Τι είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. είναι μία σχολή ανωτάτης εκπαίδευσης, με έδρα την Αθήνα. Στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) εισέρχονται προπτυχιακοί φοιτητές. Κάθε χρόνο, εισάγονται και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη σχολή με κατατακτήριες εξετάσεις. Η φοίτηση διαρκεί δέκα εξάμηνα. Όσοι όμως, μπήκαν στη σχολή με κατατακτήριες σπουδάζουν μόνο ένα έτος. Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. έχει συνολικά έντεκα παραρτήματα στην Ελλάδα. Οι πόλεις που διαθέτουν παράρτημα της σχολής είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, ο Βόλος, οι Σάπες, το Ηράκλειο Κρήτης, η Μυτιλήνη, η Κοζάνη, η Λιβαδειά, το Άργος και η Ρόδος.

Η σχολή ιδρύθηκε με το Ν. 3027 το 2002. Από το 1959 έως το 2002 λειτουργούσε η Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνολογικής Εκπαιδεύσεως (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.). Αυτή ιδρύθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το 1970, λειτούργησαν δύο επιμέρους σχολές: η Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. (Ανωτέρα Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών) και η ΠΑ.ΤΕ.Σ (Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή). Στην Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ. η φοίτηση ήταν τέσσερα χρόνια. Στην ΠΑ.ΤΕΣ. οι πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης φοιτούσαν έξι μήνες και οι πτυχιούχοι Ανώτερης Εκπαίδευσης 12 μήνες.

Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε χορηγεί υποτροφίες του ΙΚΥ στους φοιτητές που έχουν υψηλή επίδοση στα μαθήματα σε συνδυασμό με την οικονομική τους κατάσταση. Οι σπουδαστές έχουν δωρεάν βιβλία και διδακτικές σημειώσεις και μπορούν να γευματίζουν στο φοιτητικό εστιατόριο. Επίσης, όσοι προέρχονται από την επαρχία, μπορούν να στεγαστούν στη φοιτητική εστία. Επιπλέον, παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και ατομική ή ομαδική συμβουλευτική. Η σχολή διαθέτει και υπηρεσίες σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ενώ λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις και θέατρο μέσα στο χώρο της σχολής, για να δραστηριοποιούνται οι φοιτητές στο ελεύθερο τους χρόνο.

Οι απόφοιτοι της σχολής, θα αποκτήσουν ένα πτυχίο με δύο τίτλους. Με απλά λόγια, θα έχουν το πτυχίο της επαγγελματικής ειδικότητας, αλλά και το πτυχίο διδασκαλίας της ειδικότητας τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πτυχίο που δίνει η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αντιστοιχεί με το πτυχίο των ΤΕΙ. Για να το λάβει ο σπουδαστής, θα πρέπει να εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα με επιτυχία, να παρουσιάσει την πτυχιακή του εργασία και να ολοκληρώσει τις πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην ειδικότητα που θα διαλέξει.

Προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΣΠΑΙΤΕ

Προπτυχιακά και μεταπτυχικά προγράμματαΤα τμήματα της σχολής είναι τέσσερα. Αυτά είναι: α) Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών, β) Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών, γ) Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών και δ) Παιδαγωγικό τμήμα. Στόχος του παιδαγωγικού τμήματος είναι να παρέχει θεωρητική γνώση στις Ανθρωπιστικές και στις Θετικές Επιστήμες και να αναπτύσσει νέα επιστημονική κατάρτιση. Σε κάθε τμήμα της σχολής, υπάρχουν μαθήματα Γενικής και Ειδικής Υποδομής καθώς και μαθήματα Ειδικότητας. Τα τεχνολογικά μαθήματα καλύπτουν τα οκτώ εξάμηνα σπουδών, ενώ τα παιδαγωγικά τα δύο εξάμηνα. Επιπλέον, τα μαθήματα κατηγοριοποιούνται σε θεωρητικά και μικτά. Τα μικτά μαθήματα αποτελούνται από τη θεωρία και τα εργαστήρια.

Το κάθε μάθημα προσδίδει 30 Πιστωτικές Μονάδες κάθε εξάμηνο στο φοιτητή. Ενδεικτικά, τα μαθήματα που διδάσκονται οι σπουδαστές του τμήματος “εκπαιδευτικών ηλεκτρολόγων μηχανικών και εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών μηχανικών” είναι: Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Παιδαγωγική και Φιλοσοφία της Παιδείας, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Συστήματα αυτόματου ελέγχου κλπ. Κάποια από τα μαθήματα του τμήματος “εκπαιδευτικών μηχανολόγων μηχανικών” είναι Μηχανική, Χημεία και Τεχνολογία Υλικών, Μηχανολογικό Σχέδιο κλπ. Όσοι φοιτήσουν στο τμήμα “εκπαιδευτικών πολιτικών μηχανικών¨, θα διδαχθούν: Εφαρμοσμένη Γεωλογία, Συμβουλευτική Ψυχολογία & Προσανατολισμός, Διδακτική Μεθολογία κλπ.

Στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, από το 2005 λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κάποια από τα μεταπτυχιακά προγράμματα λειτουργούν σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια. Έτσι, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας με Νέες Τεχνολογίες” πραγματοποιείτε από το Παιδαγωγικό Τμήμα σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, το μεταπτυχιακό “Σπουδές στην Εκπαίδευση” λειτουργεί υπό τη συνεργασία του Roehampton University του Λονδίνου και του παιδαγωγικού τμήματος της σχολής.

Επιπλέον, η σχολή διαθέτει και αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος φοιτητής μπορεί να επιλέξει να ασχοληθεί με την “Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης” ή τις “Επιστήμες της Αγωγής” ή την “Εφαρμοσμένη Υπολογιστική Δομική Μηχανική”.  Ίσως προτιμήσει τη “Διδακτική στις Φυσικές Επιστήμες, στην Πληροφορική και την Υπολογιστική Επιστήμη, τα Μαθηματικά και την Επιστήμη των Μηχανικών” ή την “Αναβάθμιση Κτιρίων” που έχει δύο κατευθύνσεις: τη “Δομική Αναβάθμιση Κτηρίων” και την “Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων”. Ακόμα, ίσως θελήσει να σπουδάσει «Σύγχρονες Μέθοδοι Σχεδιασμού και Ανάλυσης Μηχανολογικών Κατασκευών».

Μην ξεχνάς πως για κάθε σου ανάγκη και δυσκολία, η ομάδα των ακαδημαϊκών writers μας είναι εδώ για να σε υποστηρίξει με την επιμέλεια πτυχιακών εργασιών ή εκπόνηση πτυχιακών και όχι μόνο.

Παιδαγωγική κατάρτιση και ειδίκευση στη Συμβουλευτική

Παράλληλα με τα προπτυχιακά τμήματα, η σχολή υλοποιεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης, το ΕΠΠΑΙΚ. Αυτό διαδέχθηκε το πρόγραμμα της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής που είχε παλιά η ΣΕΛΕΤΕ. Το ΕΠΠΑΙΚ πραγματοποιείται σε δώδεκα πόλεις της χώρας. Προσφέρει παιδαγωγική, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Οι φοιτητές αξιολογούνται σε έντεκα θεωρητικά μαθήματα, σε πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας και ετοιμάζουν πτυχιακή εργασία. Στο τέλος, λαμβάνουν το “Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας”.
Παιδαγωγική κατάρτιση στην ΑΣΠΑΙΤΕ

Επιπλέον, στη σχολή υπάρχει και το πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ). Σε αυτό το πρόγραμμα, φοιτούν τα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στο πεδίο της Συμβουλευτικής και να τις εφαρμόσουν στην εκπαίδευση. Συνολικά το ΠΕΣΥΠ διαρκεί 875 ώρες και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Συνεπώς, η Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, είναι η μόνη ανώτατη σχολή που έχει διπλό ρόλο. Όσοι αποφοιτούν, έχουν άριστη τεχνολογική κατάρτιση στην ειδικότητά τους και άριστη κατάρτιση στα παιδαγωγικά. Οι παραπάνω πληροφορίες θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες ειδικά εάν θελήσεις να σπουδάσεις σε κάποιο από τα τμήματα της σχολής.

Εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα μην παραλείψεις να ελέγξεις τη λίστα με κολλέγια που έχουμε ετοιμάσει για σένα με όλα τα ιδιωτικά κολλέγια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.

18 σκέψεις στο “ΑΣΠΑΙΤΕ: Ένας πλήρης οδηγός για όλους τους φοιτητές”

  1. Κατσαρού Χρυσάνθη λέει:

    Πότε γίνονται οι εγγραφές?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Χρυσάνθη,
      Σχετικά με το ερώτημα σου, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις απευθείας με την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε για να ενημερωθείς σχετικά με την επικείμενη έναρξη των εγγραφών αλλά και να λύσεις οποιαδήποτε άλλη απορία μπορεί να έχεις. Τα στοιχεία επικοινωνίας μπορείς να τα βρεις εδώ.

    2. Βασιλική λέει:

      Καλημέρα σας. Έχω τελειώσει το τμήμα εκπαιδευτικής κ κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχω λάβει την βεβαίωση παιδαγωγικής κ διδακτικής επάρκειας από το τμήμα μου, χρειάζεται να κάνω κ το ΑΣΠΑΙΤΕ;

  2. m_zid! λέει:

    Οι απόφοιτοι δημοσίων ΙΕΚ μπορούν να κάνουν ΑΣΠΑΙΤΕ για παιδαγωγική επάρκεια;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι οι απόφοιτοι δημοσίων ΙΕΚ δεν μπορούν να κάνουν ΑΣΠΑΙΤΕ για παιδαγωγική επάρκεια. Μέχρι στιγμής, ισχύει μόνο για αποφοίτους ΑΕΙ. Για περισσότερες διευκρινήσεις μπορείς είτε να επικοινωνήσεις απευθείας με την ΑΣΠΑΙΤΕ είτε να επικοινωνήσεις με το ΙΕΚ από όπου αποφοίτησες.

  3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις μερες και τις ωρες που συνήθως κάνουν μάθημα και τις απουσίες. Δεν μας εχουν ενημερώσει ακόμα και δυσκολεύομαι πολύ γιατι πρεπει να ξερω το προγραμμα μου. Ευχαριστω !

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Παναγιώτα,
      Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημά σου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τα μαθήματα, θα σε συμβουλεύαμε να επικοινωνήσεις απευθείας με την ΑΣΠΑΙΤΕ. Στην επίσημη σελίδα της ΑΣΠΑΙΤΕ θα βρεις τα τηλέφωνα αλλά και τα email τόσο του διοικητικού όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

  4. Vera λέει:

    Καλησπέρα! Να ρωτήσω αν το ΠΕΣΥΠ μοριοδοτείται για τα στελέχη εκπαίδευσης; Και σε ποιες αλλες περιπτώσεις μοριοδοτείται;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Vera,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου στους απόφοιτους του Π.Ε.ΣΥ.Π. οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις υποχρεώσεις τους χορηγείται Πιστοποιητικό Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό. Από το επίσημο site του ΑΣΠΑΙΤΕ δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με μοριοδότηση.
      Μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου σχετικά με την κατοχύρωση του επαγγέλματος του συμβούλου σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.

      1. Σούλα λέει:

        Καταρχάς εξαιρετικό άρθρο! Όσοι φοιτούν στην ΑΣΠΑΙΤΕ παίρνουν το επίδομα παιδιού όπως όσοι φοιτούν στα ΑΕΙ;

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Σούλα,

          Αρχικά σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το επίδομα παιδιού μπορούν να το πάρουν οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό συμπεριλαμβάνει και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Για να είσαι σίγουρη ωστόσο, καλύτερα να συμβουλευθείς την επίσημη σελίδα του opeka, του επίσημου φορέα, καθώς επίσης και τον λογιστή της οικογένειάς σας. Από την ιστοσελίδα του opeka, μάλιστα, θα μάθεις και όλες τις προϋποθέσεις αλλά θα βρεις και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν.

  5. Βασιλική λέει:

    Καλημέρα σας. Έχω τελειώσει το τμήμα εκπαιδευτικής κ κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχω λάβει την βεβαίωση παιδαγωγικής κ διδακτικής επάρκειας από το τμήμα μου, χρειάζεται να κάνω κ το ΑΣΠΑΙΤΕ;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Βασιλική,

      εφόσον το τμήμα που έχεις σπουδάσει σου έχει παρέχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, θεωρούμε πως όχι, δεν χρειάζεται να συμμετάσχεις και στα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ που επίσης οδηγούν σε αυτό το πιστοποιητικό.

      Καλό θα είναι, φυσικά, να το διασταυρώσεις και με τη γραμματεία της σχολής σου.

      Ωστόσο, ενδεχομένως να σε ενδιαφέρει, σαν επιπρόσθετη εκπαίδευση, το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό που παρέχεται επίσης από την ΑΣΠΑΙΤΕ, για την απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων στα πεδία της Συμβουλευτικής και της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και την εφαρμογή αυτών στην εκπαίδευση καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Μπορείς να λάβεις περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της σχολής.

  6. Ιωάννα λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Είμαι απόφοιτος του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων (ATEI). Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσω κάποιο από τα τμήματα του ΑΣΠΑΙΤΕ με το πτυχίο που κατέχω, ή χρειάζεται το πτυχίο μου να είναι συγκεκριμένης ειδικότητας (πχ μηχανολόγος – μηχανικός).
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων .

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ιωάννα,

      Η εισαγωγή των φοιτητών στα τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται με την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής φοιτητών στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή μετά από πανελλαδικές ή/και τυχόν μετεγγραφή φοιτητών.

      Ωστόσο, κάθε χρόνο, ένας μικρός αριθμός πτυχιούχων τριτοβάθμιας, εισάγεται στις σχολές/τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ μέσω κατατακτήριων εξετάσεων. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι ο τρόπος εισαγωγής που θα εξυπηρετήσει και εσένα. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τις κατατακτήριες εξετάσεις, τις διορίες για την κατάθεση αιτήσεων, για τα δικαιολογητικά αλλά και για την ύλη, στην οποία θα εξεταστείς, στον ιστότοπο της ΑΣΠΑΙΤΕ. Καλό είναι επίσης να επικοινωνήσεις και με τη γραμματεία της κάθε σχολής που σε ενδιαφέρει, για περαιτέρω πληροφορίες.

      Από εμάς, καλή τύχη με τη συνέχιση των σπουδών σου!

  7. Αγγελικη Μανουσου λέει:

    Καλησπερα σας. Είμαι απόφοιτος του τμήματος κοινωνικής εργασίας ΤΕΙ κ εργάζομαι εδώ κ χρονια στο νοσοκομείο Χανίων ως κοινωνική λειτουργός. Τι δυνατότητες μου δίνονται αν τελειώσω το τμήμα της ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΕΤΕ; Ευχαριατω

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αγγελική,

      Το πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ παιδαγωγικής κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) είναι διάδοχο πρόγραμμα της ΠΑΤΕΣ (Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής) της ΣΕΛΕΤΕ. Στους σπουδαστές/τριες του ΕΠΠΑΙΚ, απονέμεται το προβλεπόμενο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, μετά από αξιολόγηση σε έντεκα (11) Θεωρητικά Μαθήματα,  σε Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας  και σε Πτυχιακή Εργασία. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες γι αυτό στη σελίδα της ΑΣΠΑΙΤΕ που έχει αφιερωθεί ειδικά γι αυτό το πρόγραμμα.

      Καλή συνέχεια με τις σπουδές σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.