ΔΟΑΤΑΠ: Αναγνώριση Πτυχίων και Δικαιολογητικά

ΔΟΑΤΑΠ Αναγνώριση Πτυχίου

Πολλοί μαθητές μόλις τελειώσουν την τελευταία τάξη του Λυκείου δεν επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας επιλέγοντας αντίθετα κάποιο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Εάν σκέφτεσαι τους επόμενους μήνες να μετακομίσεις στο εξωτερικό για τις σπουδές σου είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείς εγκαίρως για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών από τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα μέσω του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ

Δοαταπ Αναγνώριση ΠτυχίωνΣτην Ελλάδα αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση των πτυχίων που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και για την πληροφόρηση για σπουδές σε άλλη χώρα είναι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και για την επίτευξη του στόχου του συλλέγει πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς και για την ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο ενώ συνεργάζεται παράλληλα και με άλλα όργανα για να αξιολογείται συνεχώς η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρόεδρο και εν ενεργεία ή αναπληρωτές καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που διορίζονται μετά από υπουργική απόφαση για τρία χρόνια. Λειτουργεί σε δύο τμήματα και σε ολομέλεια: το πρώτο τμήμα αποτελείται από μέλη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το δεύτερο από μέλη της ανώτατης εκπαίδευσης τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου γίνονται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο. Η Εκτελεστική Επιτροπή ορίζεται από κάθε τμήμα και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και δύο ακόμη μέλη.

Διαδικασία Αναγνώρισης Πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ

Στην περίπτωση που ένας απόφοιτος ξένου πανεπιστημιακού ιδρύματος, θέλει να συνεχίσει  διδακτορικές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, ή να εργαστεί στο δημόσιο τομέα, πρέπει να καταθέσει ορισμένα δικαιολογητικά μαζί με τον τίτλο σπουδών του στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ώστε να εξεταστεί η αντιστοιχία του με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει η ακαδημαϊκή και η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων. Κάποιοι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού μπορούν να αναγνωριστούν και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, ενώ άλλοι μπορούν να αναγνωριστούν μόνο στον επαγγελματικό τομέα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο κάτοχος ενός τίτλου που αναγνωρίστηκε μόνο επαγγελματικά στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα.

Από τον αρμόδιο φορέα αναγνωρίζεται η ισοτιμία ενός τίτλου σπουδών εάν:

  • η διάρκεια της φοίτησης και η διαδικασία της μάθησης, της αξιολόγησης και της αποφοίτησης των φοιτητών τηρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής και
  • τουλάχιστον το μισό πρόγραμμα σπουδών έχει υλοποιηθεί στο ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο. Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ισοτιμία του πτυχίου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εξεταστεί με επιτυχία στα κύρια μαθήματα του προγράμματος σπουδών της ημεδαπής, ώστε ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αναγνωρίσει και την αντιστοιχία του τίτλου σπουδών.

Η απόφαση για την αναγνώριση ισοτιμίας ενός τίτλου σπουδών εκδίδεται σε χρονικό διάστημα 60 ημερών ενώ για την περίπτωση της ισοτιμίας και της αντιστοιχίας μέσα σε διάστημα ενενήντα ημερών από την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Εάν απορριφθεί ένα αίτημα αναγνώρισης τίτλου σπουδών, ο κάτοχος του δικαιούται να υποβάλλει αίτηση για επανεξέταση μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που κοινοποιήθηκε η απόρριψη.

ΔΟΑΤΑΠ: Απαραίτητα Δικαιολογητικά για Αναγνώριση Πτυχίου

Δοαταπ ΔικαιολογητικάΟι τίτλοι σπουδών στα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ξένων πανεπιστημίων αναγνωρίζονται μόνο ως ισότιμοι. Για να αναγνωριστεί ο βασικός τίτλος σπουδών ξένου πανεπιστημιακού ιδρύματος, πρέπει ο κάτοχός του να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π:

  • υπογεγραμμένη αίτηση από τον ίδιο
  • παράβολο αξίας 230,40€. Η κατάθεση χρημάτων γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και προσκομίζεται το αποδεικτικό της κατάθεσης
  • φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου
  • υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86. Σε αυτή, θα δηλωθεί η γνησιότητα των δικαιολογητικών, η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών για το πτυχίο που αιτείται την αναγνώριση ο ενδιαφερόμενος και ο τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων.
  • ‘Consent form’ (έντυπο συγκατάθεσης’): Με αυτό το έντυπο, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. μπορεί να ζητά από το πανεπιστημιακό ίδρυμα συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τον τίτλο σπουδών
  • φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου
  • τίτλος σπουδών για την αναγνώριση. Εάν δεν είναι στην ελληνική, στην αγγλική ή στη γαλλική γλώσσα πρέπει να συνοδεύεται με επίσημη μετάφρασή του
  • ενυπόγραφο, με σφραγίδα του ιδρύματος, πιστοποιητικό μαθημάτων με αναλυτική βαθμολογία. Σε αυτό, πρέπει να αναφέρεται και η ημερομηνία απονομής του πτυχίου. Απαιτείται επίσημη μετάφρασή του, εάν δε χρησιμοποιείται η αγγλική, η ελληνική ή η γαλλική γλώσσα.
  • βεβαίωση για τον τόπο όπου υλοποιήθηκαν οι σπουδές του ενδιαφερόμενου.

Αναγνώριση Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών

Δοαταπ Αναγνώριση ΜεταπτυχιακούΣε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος μαζί με το βασικό θέλει να αναγνωρίσει και το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, θα πρέπει να δώσει 414,72€ για παράβολα και να προσθέσει στα δικαιολογητικά τον μεταπτυχιακό τίτλο και την μεταπτυχιακή εργασία που πραγματοποιήθηκε. Για να αναγνωριστεί ο διδακτορικός τίτλος σπουδών, απαιτείται παράβολο 184,32€, φωτοαντίγραφο του ελληνικού βασικού πτυχίου, φωτοαντίγραφο του διδακτορικού και η διδακτορική διατριβή. Η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά στο e-doatap.doatap.gr.

Συνεπώς, η ανάγνωση του παραπάνω κειμένου, σε βοήθησε αρκετά για να προετοιμαστείς κατάλληλα για όσα πρέπει να κάνεις μετά την αποφοίτηση σου από μια σχολή του εξωτερικού και την απόκτηση του τίτλου σπουδών σου. Και μην ξεχνάς ότι η iziPen παραμένει αρωγός σου στη διαδικασία εκπόνησης των ακαδημαϊκών εργασιών σου οποιαδήποτε σχολή κι αν επιλέξεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Ανέβασε σήμερα την παραγγελία σου και λάβε άμεσα την ακαδημαϊκή εργασία σου με την Εγγύηση Ποιότητας της iziPen!

36 σκέψεις στο “ΔΟΑΤΑΠ: Αναγνώριση Πτυχίων και Δικαιολογητικά”

  1. Γιώργος Νομικός λέει:

    Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι να ακολουθήσω προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ψυχολογίας σε κολλέγιο (Aegean το οποιο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Essex).Ανησυχώ ωστόσο μήπως το πτυχίο μου, μετα απο 3 χρόνια σπουδών, δεν εχει αναγνώριση απο το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να μπορέσω να εξασκησω το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα. Πως μπορώ να ειμαι σίγουρος πως κατι τέτοιο δεν θα συμβεί;Η βοήθεια σας είναι πραγματικά πολύτιμη για μένα!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Γιώργο,
      Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και την τροποποίηση του άρθρου 164 που δημοσιεύτηκε, υπάρχουν ρυθμίσεις που έγιναν για να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων κολλεγίων του π.δ. 38/2010. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται δύσκολο να ανασταλεί η παραπάνω αναγνώριση καθώς αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα σου προτείναμε να παρακολουθείς τις σχετικές εξελίξεις στη σελίδα του υπουργείου για την πληρέστερη ενημέρωσή σου. Φυσικά, μπορείς να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι σχετικά και από το blog μας καθώς παρακολουθούμε διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα και θα προχωρήσουμε άμεσα σε νέες δημοσιεύσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη/τροποποίηση επί του θέματος.

      1. Κωστας λέει:

        Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτήσω, μεταπτυχιακο στην εγκληματολογια μεσω του aegean college εξναποστασεως με τ πανεπιστημιο essex, αναγνωριζεται στην Ελλαδα;;

        1. iziPen team λέει:

          Αγαπητέ Κώστα,
          Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η αρμόδια αρχή για την αναγνώριση τίτλων σπουδών είναι η Α.Τ.Ε.Ε.Ν., η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στον ΔΟΑΤΑΠ.
          Στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορείς να βρεις τη νομοθεσία, τις πληροφορίες αλλά και όλη τη διαδικασία για την αναγνώριση τίτλων σπουδών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σου, θα σου προτείναμε, επίσης, να επικοινωνήσεις με το Κολλέγιο όπου ολοκλήρωσες τις μεταπτυχιακές σου σπουδές και να ρωτήσεις ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα σου για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού σου καθώς και να διευκρινήσεις εάν η εξ αποστάσεως ολοκλήρωση των σπουδών σου επηρεάζει την αναγνώριση του πτυχίου.

  2. Σταμάτης λέει:

    Γειά σας.
    Κατεχω επιπεδο 8 στο strategic management and leadership, επιπεδο 7 στο logistics management, και PHD in management, τα οποία έχουν αποκτηθεί στην Αγγλία εξ αποστάσεως.
    θα μπορούσαν να αγαγνωριστούν?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Σταμάτη,
      Σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων σου, αν αυτά αποκτήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αναγνωρίζονται κανονικά από τον ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με τη διάρκεια που είχαν οι σπουδές σου. Ωστόσο, μετά από πρόσφατη τροποποίηση της λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ, εάν τα πτυχία σου αποκτήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2020, για να αναγνωριστούν, θα πρέπει οι εξετάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο πανεπιστήμιο της χώρας ή σε οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του πανεπιστημίου. Φυσικά, σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από μια σύγχρονη online – εξέταση, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μείνε συντονισμένος στο blog μας καθώς ανεβάζουμε κάθε νέα τροπολογία και ενημερώσεις που προκύπτουν.

  3. Μαριαννα λέει:

    Καλησπέρα σας
    Ενδιαφέρομαι να ακολουθήσω πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα Πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Αφού ολοκληρώσω τις σπουδές μου θα πρέπει να προβώ σε κάποια διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου μου από το ελληνικό κράτος;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Μαριάννα,
      Κάθε πτυχίο ή μεταπτυχιακός τίτλος από πανεπιστήμια του εξωτερικού πρέπει να αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος, έτσι ώστε να μπορέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή και να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο ελληνικό ίδρυμα. Μέχρι τώρα η αναγνώριση, όπως γνωρίζεις, γίνεται από το ΔΟΑΤΑΠ. Όμως, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο νόμο – πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αναγνώριση τίτλων σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Στο νέο νόμο – πλαίσιο οι τίτλοι σπουδών θα αξιολογούνται από το Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που το ίδρυμα του εξωτερικού δεν είναι ενταγμένο σε αυτό το μητρώο, τότε θα ακολουθηθεί η ήδη υπάρχουσα διαδικασία αναγνώρισης μέσω του ΔΟΑΤΑΠ. Σε περίπτωση όμως που το ίδρυμα έχει αξιολογηθεί, εγκριθεί και συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο τότε ο τίτλος σπουδών θεωρείτε αυτόματα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένος. Θα σου προτείναμε να ψάξεις αν το ίδρυμα που επέλεξες για το μεταπτυχιακό σου είναι ενταγμένο στο μητρώο αυτό. Στην επίσημη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ θα ενημερωθείς για όλη τη διαδικασία, τα παράβολα αλλά και τα δικαιολογητικά που θα σου είναι απαραίτητα για την αίτηση αναγνώρισης. Η υποβολή αίτησης αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου γίνεται μέσω της πλατφόρμας ‘ e-doatap’, καθώς και η υποβολή όλων των δικαιολογητικών.
      Επίσης θα σου προτείναμε να μπεις και στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας που υπάρχει αναλυτικά το νόμο – πλαίσιο και όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι αλλαγές που έρχονται με το νέο νόμο – πλαίσιο απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται σε 3 με 4 μήνες. Μπορείς να ενημερωθείς για το νέο νόμο – πλαίσιο και από το άρθρο μας, εδώ.

  4. Χαράλαμπος- Χάρι Γουντ λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Σκέφτομαι να πάω στην Αγγλία να συνεχισω τις σπουδές μου πάνω στην πληροφορική. Τελειώνω την πρακτική μου στα ΙΕΚ Σερρών πάνω στην πληροφορική. Το πτυχίο που θα πάρω με τί είναι ισότιμο στην Αγγλία? Μετράει για την εισαγωγή μου σε Αγγλικό πανεπιστήμιο?
    ευχαριστώ
    Χάρι Γουντ

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Χαράλαμπε,
      Από την εμπειρία μας θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι, όπως στην Ελλάδα έχουμε τον ΔΟΑΤΑΠ έτσι και στο εξωτερικό υπάρχει η αντίστοιχη υπηρεσία αναγνώρισης πτυχίων. Για να γίνει η αξιολόγηση, η αναγνώριση και να λάβεις πιστοποιητικό αντιστοιχίας θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το κέντρο ENIC/NARIC της χώρας όπου επιθυμείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σου, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το αγγλικό πανεπιστήμιο που σκοπεύεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου και να ρωτήσεις σχετικά με την αντιστοιχία πτυχίων.

  5. Μαίρη λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που γίνεται σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Όμως το πρόγραμμα γίνεται μόνο εξ αποστάσεως!
    Εδώ έγκειται και το ερώτημα. Το εντελώς εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ? Έψαξα και δεν υπάρχει μια σίγουρη απάντηση…Σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε? Μην κάνω το μεταπτυχιακό και τελικά δεν αναγνωριστεί.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Μαίρη,
      Σύμφωνα με το ΦΕΚ για την αναγνώριση πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών ισχύουν τα ακόλουθα:
      Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό ως «ισότιμοι» ή ως «ισότιμοι και αντίστοιχοι».
      1.Η «ισοτιμία» αναγνωρίζεται εφόσον:
      α) Η διάρκεια των σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής. Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της διαδικασίας της διδασκαλίας και μάθησης τα ιδρύματα τύπου «ανοικτού πανεπιστημίου» (open university), «σπουδών εξ αποστάσεως» (distance learning) και «εξωτερικών πτυχίων» (external degrees), υπό τον όρο ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν ειδικό πρόγραμμα σπουδών για το σκοπό αυτόν, ότι ολόκληρη η διαδικασία παροχής τέτοιου τύπου προγράμματος γίνεται αποκλειστικά από το ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο και όχι από άλλο με οποιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενο με αυτό ίδρυμα και ότι η αξιολόγηση, προαγωγή και αποφοίτηση γίνονται με βάση διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ανάλογες με αυτές που ισχύουν στα άλλα προγράμματα σπουδών με παρακολούθηση.
      Ωστόσο, για την πλήρη ασφάλειά σου θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, όπου σχεδιάζεις να παρακολουθήσεις το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως και να τους ρωτήσεις για την αναγνώριση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος που σε ενδιαφέρει. Επιπλέον, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ για περαιτέρω διευκρινίσεις. Μπορείς να βρεις το ΦΕΚ για την αναγνώριση πτυχίων , μεταπτυχιακών και διδακτορικών (Άρθρο 4) εδώ

  6. Μαρία λέει:

    Καλησπέρα σας, μόλις αποφοίτησα από το ΕΚΠΑ. Εργάζομαι στο Δημόσιο και θέλω να κάνω μετάταξη σε ανώτερο κλάδο. Υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να αναφέρει ότι το Πιστοποιητκό Περάτωσης Σπουδών επέχει θέση Πτυχίου μέχρι την ορκωμοσία?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,
      Σχετικά με το ερώτημά σου θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι έχεις τη δυνατότητα να υποβάλλεις αίτηση για Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών όπου θα αναγράφεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας σου καθώς και ότι βρίσκεσαι σε αναμονή για την ορκωμοσία σου. Την αίτηση αυτή μπορείς να την κάνεις μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας του ΕΚΠΑ, αφού συνδεθείς με τα στοιχεία σου και στη συνέχεια θα λάβεις τη σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία του Τμήματος σου στο προσωπικό φοιτητικό σου email. Ωστόσο, για την πλήρη ασφάλειά σου, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με τη Γραμματεία του Τμήματός σου για να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

  7. Χρήστος Τσολακίδης λέει:

    Καλημέρα σας,

    Είμαι απόφοιτος του Deree to 1995 και ήθελα να ρωτήσω αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την αναγνώριση του τιτλου Bachelor in Accounting & Finance που έχω πάρει. Είχα ενημερωθεί ότι υπάρχει πια αναγνώριση λόγω του Open University αλλά όχι για παλιότερους αποφοίτους. Συνεχίζει να ισχύει η μη αναγνώριση παλαιοτέρων αποφοίτων ;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Χρήστο,
      Σχετικά με το ερώτημά σου θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει αλλαγές σχετικά με τις αναγνωρίσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας των Αποφοίτων του Κολεγίου Deree, οι οποίοι αποφοίτησαν πριν από το 2012. Σύμφωνα με ενημέρωση του Deree, το Κολέγιο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανατροπή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Συνιστάται, σε όλους του Αποφοίτους πριν του 2012, να μην προβούν σε υποβολή αίτησης στην ΑΤΕΕΝ για την αναγνώριση των διπλωμάτων τους. Ωστόσο, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το Κολέγιο Deree για να λάβεις αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών.

  8. Λευτέρης λέει:

    Καλησπέρα,
    αν κάποιος θέλει να αναγνωρίσει προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό γίνεται ταυτόχρονα ή πρέπει πρώτα να καταθέσει τα προπτυχιακό μεταπτυχιακό να βγει η αναγνώριση και μετά το διδακτορικό ?

  9. Λευτέρης λέει:

    Καλησπέρα,
    αν κάποιος θέλει να αναγνωρίσει προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό γίνεται ταυτόχρονα ή πρέπει πρώτα να καταθέσει τα προπτυχιακό μεταπτυχιακό να βγει η αναγνώριση και μετά το διδακτορικό ?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Λευτέρη,
      Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημά σου. Για περισσότερες πληροφορίες θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ ώστε να ενημερωθείς καταλλήλως για τη σειρά και τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων.

  10. Δημήτρης λέει:

    Εχω παρει απο το πανεπιστήμιο της LOUVAIN του Βελγίου το μεταπτυχιακό μου και θέλω να κάνω αναγνώριση .
    Τι διαδικασία να ακολουθήσω ;
    Ευχαριστώ πολύ .

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Δημήτρη,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και όλη η διαδικασία για την αναγνώριση τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, αναφέρονται στην πλατφόρμα eDoatap, μέσω της οποίας υποβάλλονται και οι αιτήσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

  11. Μαριάννα λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Έχω πάρει το πτυχίο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Παρίσι το οποίο είναι 3 χρόνια με 180ETC. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να αναγνωριστεί στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα μεταπτυχιακό στο μέλλον.
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μαριάννα,
      Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα σπουδών ένα δίπλωμα πρώτου κύκλου σπουδών αποτελείται από 180 έως 240 μονάδες ECTS. Συνεπώς αυτό που πρέπει να ελέγξεις είναι αν το πανεπιστήμιο σου είναι αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ. Αν όχι, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους για να σου εξηγήσουν ποια είναι η διαδικασία για να ανγωριστεί το πτυχίο σου.

    2. Μαρινα λέει:

      Καλησπερα σας,
      Θα ηθελα να κανω αναγνωριση του πτυχιου μου στην Ελλαδα απο ξενο πανεπιστημιο. Ειδα μεσω της εφαρμογης οτι το πανεπιστημιο που φοιτησα αναγνωριζεται στην Ελλαδα απλα δεν ειμαι βεβαιη αν χρειαζεται να δωσω εξαιτασεις και στην Ελλαδα. Γνωριζεται παρακαλω αν πρεπει να μπω σε αυτη την διαδικασια; κατα τα αλλα εχω ολα τα δικαιολογητικα που ειναι αναγκαια για την αναγνωριση.

      1. iziPen Team λέει:

        Αγαπητή Μαρίνα,

        Για να είσαι σίγουρη, θα σε συμβουλεύαμε να ανατρέξεις στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, στο παράρτημα της αναγνώρισης πτυχίων αλλοδαπής. Εκεί θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις.

  12. Λινα λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Είμαι απόφοιτη του New York college σε computer science και αποφοίτησα το 2006. Μπορώ να προβώ στην αίτηση στην ΑΤΕΕΝ?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Λινα,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου, το εν λόγω ιδιωτικό κολλέγιο παρέχει πτυχία τα οποία μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της ΑΤΕΕΝ και να αποκτήσουν ισοτιμία με τα πτυχία των ΑΕΙ. Οπότε μετά την απόκτηση του πτυχίου σου θα πρέπει να προχωρήσεις με τη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση για να είσαι βέβαιη σου προτείνουμε να στείλεις ένα email στη διεύθυνση επαγγελματικής δραστηριότητας του ΤΕΕ.

  13. Αλίνα λέει:

    Καλησπέρα σας!
    Με ενδιαφέρει το μεταπτυχιακό της κλινικής ψυχολογίας του Aegean College. Γνωρίζεται αν είναι αναγνωρισμένο? δηλαδή θα έχω τον τίτλο της κλινικής ψυχολόγου?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αλίνα,
      Για να είσαι σίγουρη για την αναγνώριση του πτυχίου σου θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ. Ωστόσο, έχε υπόψιν σου ότι τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων δεν αναγνωρίζονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

  14. ΜΑΝΤΩ λέει:

    Καλησπέρα εχω batcelor από ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ στην Ψυχολογία αναγνωρισμένο από τον ΑΤΕΕΝ από 2020 είναι ισοδύναμο με του ΔΟΑΤΑΠ μπορώ να παρω μέρος σε προκηρύξεις και αν χρειάζεται νεα αίτησης στον ΔΟΑΤΑΠ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μαντώ,
      Επειδή το ερώτημά σου είναι πολύ συγκεκριμένο, το πιο ασφαλές για εσένα είναι να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ ώστε να σε κατευθύνουν σωστά. Μπορείς να καλέσεις στο 210-5281000 από Δευτέρα έως Παρασκευή και 12:30 με 14:00.

  15. Christy λέει:

    Καλησπέρα σε όλες και όλους. Έκανα όλη την διαδικασία για την αναγνώριση του πτυχίου μου και μου ζητήθηκαν στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μέτρων την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος. Πράγματι, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ακολουθώντας τις οδηγίες στην ιστοσελίδα ξανα έκανα την αίτηση επισυνάπτοντας την βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. Η ερώτηση που θα ήθελα να κάνω είναι η εξής, το πρόγραμμα σπουδών μου περνάει εκ νέου αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα συμπληρωματικά μαθήματα με κίνδυνο να μου ζητηθούν και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα (αφού πιθανότατα άλλος αξιολογητής θα επεξεργαστεί την αίτηση μου) ή πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Christy

      Δυστυχώς δε γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για να είσαι πιο σίγουρη καλύτερα να απευθυνθείς εσύ η ίδια στο ΔΟΑΤΑΠ ή/και στη γραμματεία της σχολής από όπου αποφοίτησες για να σε κατατοπίσουν σωστά.

  16. Κατερίνα λέει:

    Καλησπέρα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να κάνω μετάταξη σε άλλο κλάδο και ανώτερη βαθμίδα με πτυχίο αναγνωρισμένο απο το ΑΤΕΕΝ ή χρειάζεται ΔΟΑΤΑΠ?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Κατερίνα,

      Όπως μπορείς να διαβάσεις και στο παράρτημα με τις “Συχνές Ερωτήσεις” στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, δεν χρειάζεται να κάνεις προηγουμένως αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ για την αποδοχή αίτησης και εγγραφής για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή για τη συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών.

      1. Κατερίνα λέει:

        Με το θέμα της μετάταξης όμως τι συμβαίνει? Είναι διαφορετική υπόθεση από την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό κύκλο σπουδών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.