Πώς μετατρέπω μια διπλωματική σε επιστημονικό άρθρο

Διπλωματική σε άρθρο

Αρκετά συχνά, τροποποιημένες φοιτητικές εργασίες δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μία σχετικά δύσκολη διαδικασία μα και πολύ ωφέλιμη για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Τα tips που ακολουθούν, θα σε διευκολύνουν στη μετατροπή της δικής σου διπλωματικής σε άρθρο.

Ποια είναι τα οφέλη της δημοσίευσης μίας διπλωματικής εργασίας

‘Σε τι θα με ωφελήσει η δημοσίευση της διπλωματικής μου εργασίας; Και γιατί πρέπει να τη μετατρέψω σε άρθρο;’ Ίσως αναζητάς μπερδεμένος τα πλεονεκτήματα μιας δημοσιευμένης σε επιστημονικό περιοδικό διπλωματικής και αυτά θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω, εκτενώς, στη συνέχεια.

Δημοσίευση διπλωματικήςΤο πρώτο και πιο σημαντικό όφελος μίας δημοσιευμένης εργασίας είναι πως θα ενισχύσει την καριέρα σου. Θα σου δοθεί η ευκαιρία να προσθέσεις στο βιογραφικό σου το δημοσιευμένο άρθρο και να αποκτήσεις το προβάδισμα από άλλους υποψήφιους σε μία δυνητική συνέντευξη για εύρεση εργασίας.

Έπειτα, με την προβολή του άρθρου, η δουλειά σου θα γίνει γνωστή σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, εκτός από τους καθηγητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θα σε γνωρίσουν, μέσω αυτής, άνθρωποι που ανήκουν στο ίδιο με σένα επαγγελματικό κλάδο.

Επιπρόσθετα, σκέψου και τη χαρά που θα νιώσεις αν δεις το άρθρο σου σε ένα επιστημονικό περιοδικό. Είναι σπουδαίο γεγονός ο/η υπεύθυνος/η του περιοδικού να δεχθεί να δημοσιεύσει το άρθρο που ετοίμασες. Με αυτό το τρόπο θα επιβραβευθεί όλη η προσπάθεια που έκανες για μήνες για να ετοιμάσεις την πτυχιακή σου εργασία.

Ποιες είναι οι διαφορές: Διπλωματική εργασία vs επιστημονικό άρθρο

Προτού ξεκινήσεις να τροποποιείς τη διπλωματική σου εργασία, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις σε ποια σημεία αυτή διαφέρει από ένα επιστημονικό άρθρο.

Η πρώτη κύρια διαφορά ανάμεσα στη διπλωματική και στο άρθρο είναι οι αναγνώστες. Τη διπλωματική τη διαβάζουν μόνο οι καθηγητές της σχολής και αξιολογούν την ποιότητά της. Αντίθετα, αναγνώστες του άρθρου είναι οι επιστήμονες και οι μελετητές που ψάχνουν τεκμηριωμένες θεωρίες βασισμένες σε στοιχεία και γεγονότα.

Διπλωματική vs άρθροΆλλη διαφορά βρίσκεται στον στόχο που εξυπηρετούν τόσο η διπλωματική όσο και το επιστημονικό άρθρο. Η εργασία δημιουργήθηκε προκειμένου να ολοκληρώσεις επιτυχώς τις πανεπιστημιακές σπουδές και να λάβεις το πτυχίο. Με τη δημοσίευση αυτής της εργασίας επιτυγχάνονται επαγγελματικοί στόχοι όπως είναι η αξιοπιστία, η φήμη και η αναγνώρισή σου. Ακόμη, ένα άρθρο και μια διπλωματική εργασία, διαφέρουν σημαντικά ως προς την έκταση.

Πώς να τροποποιήσεις τη διπλωματική σε επιστημονικό άρθρο

Πριν ξεκινήσεις να τροποποιείς την ακαδημαϊκή σου εργασία, χρειάζεται να επιλέξεις με ιδιαίτερη προσοχή το επιστημονικό περιοδικό που θα φιλοξενήσει το άρθρο σου. Διάλεξε το περιοδικό με βάση το θέμα που έχει η έρευνα σου. Οι στόχοι σου πρέπει να ταυτίζονται με τους στόχους του επιλεγμένου περιοδικού.

Μόλις αποφασίσεις το περιοδικό, διάβασε προσεκτικά όλες τις οδηγίες που δίνονται για τη σύνταξη του άρθρου. Σε αυτές, θα υπάρχει το όριο των λέξεων καθώς και η προτεινόμενη δομή του. Κατανόησε καλύτερα τη δομή ενός άρθρου, διαβάζοντας παλαιότερα δημοσιευμένα.

Για να δημοσιευθεί επιτυχώς το δικό σου άρθρο πρέπει να είναι πολύ συνοπτικό. Συνήθως, ο συνολικός αριθμός λέξεων είναι από 3000 μέχρι 4000. Η εισαγωγή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1000 λέξεις.

Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, απέφυγε την αντιγραφή ορισμένων χωρίων από τη διπλωματική εργασία. Προτίμησε καλύτερα να γράψεις από την αρχή κάθε κεφάλαιο της χωριστά. Για την περίληψη του άρθρου θα σε βοηθήσει η εισαγωγή της διπλωματικής εργασίας. Σε αυτή γράψε αναλυτικά το σκοπό της έρευνα και τη μέθοδο που χρησιμοποίησες.

Επίσης, ανέφερε σύντομα στην περίληψη, αν επιτεύχθηκαν ή όχι οι στόχοι σου. Ο επιτρεπόμενος αριθμός λέξεων στην περίληψη είναι από 150 έως 250 περίπου.

Τροποποίηση διπλωματικής εργασίαςΑν στη διπλωματική εργασία υπάρχουν πάνω από μία ερευνητικές υποθέσεις, σκέψου το ενδεχόμενο να εστιάσεις μόνο σε μία για τη συγγραφή του επιστημονικού άρθρου. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις και ορισμένες δημοσιευμένες εργασίες του περιοδικού ως παραδείγματα.

Καθώς συντάσσεις το άρθρο, φρόντισε οι ενότητες της ‘συζήτησης’, της ‘μεθοδολογίας’ και των ‘αποτελεσμάτων’ να είναι πολύ σύντομες, για να μην ξεπεράσεις το όριο των λέξεων και να μη χάσει το ενδιαφέρον του ο αναγνώστης.

Τα κύρια ευρήματα της, προτίμησε να τα παρέχεις σε ένα πίνακα που θα συμπεριληφθεί στο άρθρο. Συνοπτική χρειάζεται να είναι και η βιβλιογραφική ανασκόπηση όπου πρέπει να περιλαμβάνεις μόνο τις πιο σημαντικές πηγές.

Μόλις ολοκληρώσεις το άρθρο, μη βιαστείς να το στείλεις στο περιοδικό για δημοσίευση. Διάβασε το προσεκτικά αρκετές φορές και διόρθωσε τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Επίσης, ζήτα από κάποιο φίλο, συμφοιτητή ή από κάποιο καθηγητή να το διαβάσει και να σου πει τη γνώμη του.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν και είναι λίγο χρονοβόρα η μετατροπή της διπλωματικής σου σε άρθρο, θα σε ανταμείψει στο τέλος το αποτέλεσμα. Άρχισε να την τροποποιείς και σκέψου την ικανοποίηση που θα νιώσεις μόλις τη δεις δημοσιευμένη.

Και μην ξεχνάς, αν βρίσκεσαι στη διαδικασία της συγγραφής της διπλωματική σου και χρειάζεσαι βοήθεια, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου δωρεάν κοστολόγηση για την εκπόνηση της διπλωματικής σου εργασίας.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.