Διπλωματική εργασία: Συμβουλές για μία άψογη παρουσίαση

παρουσίαση διπλωματικής

Είσαι ένα βήμα πριν πάρεις το πτυχίο και ανησυχείς για τη διπλωματική εργασία σου; Μήπως σε τρομάζει η ιδέα της παρουσίασης και σε αγχώνει η σκέψη του να μιλήσεις μπροστά σε κοινό; Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς! Διάβασε τον οδηγό που ετοίμασε για εσένα η iziPen και μάθε τα πάντα για τη σωστή εκπόνηση αλλά και την επιτυχημένη παρουσίαση διπλωματικής εργασίας!

Πώς να επιλέξεις το θέμα της διπλωματικής εργασίας

παρουσίαση διπλωματικής εργασίαςΗ εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, είναι πάντα μία δύσκολη και αγχωτική διαδικασία. Όμως, με τη συγκεκριμένη εργασία, σου δίνεται η δυνατότητα να αναδείξεις πόσο εξοικειωμένος είσαι με το γνωστικό αντικείμενο που έχεις επιλέξει. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα και το περιεχόμενο της διπλωματικής εργασίας, θα το επιλέξεις εσύ μαζί με τον επιβλέπων καθηγητή σου. Για ένα άρτιο αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο να σου αρέσει το θέμα που θα επιλέξεις. Φρόντισε επίσης, να βρεις ένα πρωτότυπο θέμα διπλωματικής εργασίας. Εάν ψάξεις ένα καινοτόμο θέμα που δεν έχει μελετηθεί πολύ, θα αποδείξεις πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την εργασία.

Μετά την επιλογή του θέματος, πρέπει να ξεκινήσεις την έρευνα για τα στοιχεία που θα συμπεριλάβεις στη βιβλιογραφία σου. Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, πρέπει να αναζητήσεις πληροφορίες σχετικές με το θέμα σου. Μπορείς να ψάξεις σε επιστημονικά βιβλία, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε άρθρα κλπ. Τα επιστημονικά άρθρα, μπορείς να τα αναζητήσεις στο Google Scholar ή σε συνδρομητικές βάσεις δεδομένων. Ακόμη, μπορείς να βρεις το υλικό που χρειάζεσαι στις κατάλληλες ηλεκτρονικές πηγές για αναζήτηση βιβλιογραφίας. Αν σκοπεύεις να εντάξεις στοιχεία γκρίζας βιβλιογραφίας, φρόντισε να έχεις ελέγξει την εγκυρότητά τους. 

Μην ξεχνάς πως η βιβλιογραφία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη συγγραφή της μεταπτυχιακής διατριβής ή της πτυχιακής εργασίας. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις τις σωστές πηγές και να επιλέξεις ένα καλό εργαλείο για τη διαχείριση και οργάνωση των πηγών σου, όπως για παράδειγμα το Mendley. Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις συγγράμματα για τη συγγραφή της εργασίας, πληκτρολόγησε μία λέξη-κλειδί σε ένα online βιβλιοπωλείο. Έτσι θα έχεις βρει πολύ γρήγορα αρκετές επιλογές. Τέλος, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις πώς να εισάγεις τη βιβλιογραφία και τις πηγές στο Word και να ακολουθήσεις το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών που έχει ορίσει ο καθηγητής ή το πανεπιστήμιό σου.

Ποια είναι η δομή της διπλωματικής εργασίας

παρουσίαση διπλωματικής tipsΜόλις τελειώσεις την έρευνα, θα πρέπει να ξεκινήσεις τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας σου. Ο αριθμός των λέξεων και των σελίδων της διπλωματικής εργασίας σου, καθορίζονται από το πρόγραμμα σπουδών σου ή την εκφώνησή της.

Κατά την εκπόνηση της διπλωματικής σου εργασίας, πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες σχετικά με τη δομή της. Η δομή της διπλωματικής εργασίας είναι συνήθως η εξής:

  • Τίτλος (εξώφυλλο). Στην πρώτη σελίδα, εκτός από τον τίτλο του θέματος, πρέπει να γράψεις τα προσωπικά σου στοιχεία και το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Ευχαριστίες (προαιρετικά). Μπορείς να ευχαριστήσεις τα άτομα που σε βοήθησαν για την εκπόνηση της εργασίας.
  • Περιεχόμενα. Στα περιεχόμενα, θα καταγράψεις τις ενότητες και τις υποενότητες της εργασίας.
  • Περίληψη
  • Κύριο μέρος της εργασίας
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία

Ποια είναι η διαδικασία της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας

Κατά τη διαδικασία της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας, φρόντισε να χωρίσεις τη διπλωματική εργασία σε κεφάλαια με σαφή τρόπο. Αυτός που θα μελετήσει την εισαγωγή και τα περιεχόμενα της, πρέπει να ξέρει τι μπορεί να βρει και πού. Αν αναρωτιέσαι πόσο χρόνο θέλει μια διπλωματική εργασία, μάθε πώς η διάρκεια εκπόνησής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν παραμέτρους όπως το θέμα της, τη συνεργασία σου με τον καθηγητή σου και τον πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις για τη συγγραφή της κάθε ημέρα.

Από την άλλη, ενδεχομένως να σε απασχολεί το ερώτημα του ποια πρέπει να είναι η έκταση μιας διπλωματικής εργασίας. Η αλήθεια είναι πως, μία καλή διπλωματική εργασία, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη σε έκταση. Ακόμα και μια πιο μικρή σε έκταση εργασία, μπορεί να έχει ακριβώς αυτά που ζητάει ο καθηγητής. Επιπλέον, η συνοχή είναι απαραίτητη. Προσπάθησε το ένα κεφάλαιο να συμπληρώνει το άλλο και να παρουσιάζει κάτι νέο. Επίσης, οι  εικόνες βοηθούν να γίνει πιο κατανοητό το θέμα.

Ποια είναι η διαδικασία της παρουσίασης της διπλωματικής εργασίας

Μόλις ολοκληρώσεις την συγγραφή, έφτασε η ώρα της παρουσίασης. Η διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ενώπιον κοινού και βαθμολογείται από τριμελή επιτροπή καθηγητών του εκάστοτε τμήματος.

Στην παρουσίαση, ο ακροατής πρέπει να καταλάβει το περιεχόμενο και τη σπουδαιότητα της εργασίας χωρίς να την έχει διαβάσει. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να παρουσιάσεις μόνο τα σημαντικότερα σημεία της εργασίας σου. Οι περιττές πληροφορίες θα κουράσουν τους ακροατές και θα τους επηρεάσουν αρνητικά, αφού δεν θα μπορέσουν να εστιάσουν στα σημαντικά στοιχεία. Πρέπει, λοιπόν, να είσαι λιτός και περιεκτικός για να έχεις μία εξαιρετική παρουσίαση.

Πως γίνονται οι παρουσιάσεις Power Point για τη διπλωματική εργασία

παρουσίαση διπλωματικής powerpointΟι παρουσιάσεις γίνονται με τη βοήθεια του Power Point. Έτσι, πριν την παρουσίαση στο κοινό, πρέπει να ελέγξεις  τη δομή της εργασίας σου και στις διαφάνειες του Power Point. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως η κάθε διαφάνεια της παρουσίασης Power Point δεν πρέπει να περιέχει πολύ κείμενο. Φρόντισε το κάθε slide να μην έχει πάνω από έξι σειρές.

Αρχικά, ξεκίνησε με μία δυνατή εισαγωγή. Το ακροατήριο, στην αρχή της παρουσίασης, θα περιμένει να ακούσει τον τίτλο της διατριβής σου και την περίληψη. Η εισαγωγή, πρέπει να προϊδεάζει το κοινό πως, αυτό που θα ακούσει στη συνέχεια, θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Έπειτα, επέλεξε την κατάλληλη γραμματοσειρά. Ιδανικές γραμματοσειρές είναι η Arial και η Helvetica. Το μέγεθος της γραμματοσειράς θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Θυμήσου, άλλωστε, πως το κείμενο των διαφανειών πρέπει να είναι ευανάγνωστο για όλους τους παρευρισκόμενους.

Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις μία συγκεκριμένη γραμματοσειρά για όλους τους τίτλους και μία άλλη για το σώμα της εργασίας. Για τις λεζάντες καλύτερα χρησιμοποίησε διαφορετικά μεγέθη αυτών των γραμματοσειρών. Μία άλλη γραμματοσειρά θα σου χρησιμεύσει για τους αριθμούς των σελίδων. Πρόσεξε, όμως, να μη χρησιμοποιήσεις πάνω από τέσσερις διαφορετικές γραμματοσειρές.

Τέλος, προτίμησε τις μικρές προτάσεις. Να θυμάσαι επίσης ότι οι συντομογραφίες και τα ακρωνύμια δεν είναι κατάλληλα σε μία μεταπτυχιακή διατριβή ή πτυχιακή εργασία. Κράτησε κατά νου επίσης ότι στις παρουσιάσεις Power Point θα πρέπει να περιορίσεις την χρήση σημείων στίξης.

Τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας

Επιπλέον, πρέπει να προσέξεις τα εξής:

  • Το φόντο της διαφάνειας πρέπει να έχει μεγάλη αντίθεση από το χρώμα κειμένου.
  • Μη χρησιμοποιήσεις πολλά εφέ κίνησης καθώς είναι κουραστικά για το κοινό σου.
  • Ανάφερε τα κύρια σημεία με τη χρήση bullets.
  • Εάν χρησιμοποιήσεις πίνακες πρέπει να είναι κατανοητοί, ευκρινείς και απλοί. Καλό είναι να αποφύγεις να παρουσιάσεις αριθμούς μέσα σε κείμενο καθώς το ακροατήριο σου πιθανότατα δεν θα μπορέσει να τους παρακολουθήσει.
  • Χρησιμοποίησε λιγότερα από πέντε χρώματα στις διαφάνειες. Θυμήσου πως η υπερβολική χρήση των χρωμάτων θα κουράσει το κοινό.
  • Πρόσεξε την ποσότητα των διαφανειών που θα χρησιμοποιήσεις. Για μία παρουσίαση που διαρκεί είκοσι λεπτά, είναι καλό να χρησιμοποιήσεις περίπου δέκα διαφάνειες.
  • Επιπλέον, πρόσεξε το τέλος της παρουσίασης. Πρέπει να είναι εξίσου δυνατό με την εισαγωγή σου.

Πώς να διαπρέψεις στην προφορική παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας σου

Μόλις ολοκληρώσεις το γραπτό μέρος της εργασίας, είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην παρουσίαση μπροστά στο κοινό. Ή…σχεδόν έτοιμος! Δεν χρειάζεται πανικός. Για να προετοιμαστείς καλά για την παρουσίαση θα πρέπει να κάνεις πολλές πρόβες. Πρόβαρε την εργασία σου μπροστά σε φίλους και συμφοιτητές. Άκουσε προσεκτικά τα σχόλια τους και βελτίωσε την εργασία σου εάν χρειαστεί. Μη ξεχάσεις να χρονομετρήσεις την ομιλία σου και να την ηχογραφήσεις. Η ηχογράφηση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τον τόνο και το ρυθμό της φωνής σου, ώστε να τον προσαρμόσεις, αν κρίνεις ότι είναι απαραίτητο.

Σίγουρα είναι λογικό να νιώσεις άγχος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και η νευρικότητα αυτή μπορεί να σε κάνει να μιλάς πολύ γρήγορα. Το ακροατήριό σου, όμως, ενδέχεται να δυσκολευτεί να σε παρακολουθήσει ή να χρειαστεί να σε διακόψει και να σου ζητήσει να επαναλάβεις. Για να μη συμβεί αυτό και νιώσεις αμήχανα, φρόντισε να μειώσεις το ρυθμό της ομιλίας σου και να κάνεις τις απαραίτητες παύσεις.

παρουσίαση διπλωματική εαπΕπίσης, προσπάθησε να διαφοροποιείς τον τόνο της φωνής σου, ανάλογα με τα σημεία στα οποία θέλεις να δώσεις έμφαση. Επιπλέον, καλό θα είναι να ελέγξεις την ένταση της φωνής σου, καθώς θέλεις το ακροατήριό σου να είσαι θέση να σε παρακολουθήσει άνετα και χωρίς προβλήματα. Ένα καλό κόλπο γι’ αυτό είναι, την ώρα της παρουσίασης να προσπαθήσεις να σταθείς όσο γίνεται πιο ευθυτενής. Έτσι αξιοποιείς καλύτερα τη ροή του αέρα που εισέρχεται στο σώμα σου και μπορείς να μιλήσεις πιο καθαρά και δυνατά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σου, μια καλή πρακτική είναι να έχεις οπτική επαφή με το ακροατήριο σου. Απαγορεύεται να διαβάζεις τις διαφάνειες. Εάν προβείς σε μία τέτοια κίνηση, το ακροατήριο θα πιστέψει πως δεν έχεις κατανοήσει το θέμα της εργασίας σου. Επίσης, καλό είναι να έχεις επιμεληθεί την εξωτερική σου εμφάνιση την ημέρα της παρουσίασης. Έτσι δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι πολύ για το θέμα που έχεις επιλέξει να παρουσιάσεις και έχεις φροντίσει κάθε λεπτομέρεια με συνέπεια.

Μόλις ολοκληρώσεις την ομιλία σου, οι καθηγητές θα σου θέσουν κάποιες ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις θα σχετίζονται με το βασικό περιεχόμενο της διατριβής σου και καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί γι’ αυτές. Έτσι, λίγο πριν παρουσιάσεις την διπλωματική σου εργασία, μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα πιθανών ερωτήσεων και των απαντήσεων που θα δώσεις.

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας: το τελευταίο στάδιο της εκπόνησης που είναι εξίσου σημαντικό

Είδαμε λοιπόν όλες τις συμβουλές για τη διπλωματική σου εργασία, από το πώς θα ξεκινήσεις την συγγραφή της, πώς θα βρεις τις κατάλληλες πηγές και θα ελέγξεις τη δομή της, ως το πώς θα την παρουσιάσεις με επιτυχία μπροστά στο κοινό σου. Ακολούθησε όλα αυτά τα tips και να είσαι σίγουρος/-η ότι θα αφήσεις μια θετική εντύπωση στους καθηγητές σου

Μην ξεχνάς πως, αν κάποια στιγμή νιώσεις πως δεν μπορείς να αποδώσεις όπως θα ήθελες ή δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσεις για την εκπόνηση της διπλωματικής σου εργασίας, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση  ή τη διόρθωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.