Πώς παίρνω παιδαγωγική επάρκεια

Πώς παίρνω παιδαγωγική επάρκεια

Είσαι προπτυχιακός φοιτητής ή πτυχιούχος ΑΕΙ και σε ενδιαφέρει η διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια ή τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Τότε χρειάζεσαι μια πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όλους όσοι εργάζονται ως καθηγητές. Τι είναι όμως αυτή η πιστοποίηση και πώς μπορείς να την αποκτήσεις; Αν αναρωτιέσαι κι εσύ «πώς παίρνω παιδαγωγική επάρκεια», συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

Για να διδάξει κανείς, δεν χρειάζεται μόνο να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενό του. Είναι επίσης απαραίτητο να έχει παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση, ώστε να προσεγγίζει τους μαθητές με τον κατάλληλο τρόπο και να εφαρμόζει τις σωστές διδακτικές μεθόδους, προκειμένου να μεταδίδει αποτελεσματικά τις γνώσεις του.

Για να εξοπλιστούν οι μέλλοντες εκπαιδευτικοί με αυτά τα εφόδια, έχουν δημιουργηθεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα διαφόρων τύπων που καλύπτουν τομείς παιδαγωγικής, διδακτικής, ψυχολογίας κ.ά. Με την ολοκλήρωσή τους, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει μια πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Επομένως, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια είναι μια πιστοποίηση η οποία βεβαιώνει ότι ο κάτοχός της διαθέτει τις απαραίτητες παιδαγωγικές γνώσεις προκειμένου να διδάξει το αντικείμενό του σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πώς παίρνω παιδαγωγική επάρκεια

Τι είναι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκειαΠαλαιότερα, όσοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια έπρεπε να παρακολουθήσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Σήμερα, εκτός από αυτή την επιλογή υπάρχουν και άλλες, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να επιλέγει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις δικές του ανάγκες.

 

Δωρεάν παιδαγωγική επάρκεια

Οι απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων ΑΕΙ αποκτούν αυτομάτως και δωρεάν παιδαγωγική επάρκεια, αφού το ίδιο το αντικείμενο σπουδών τους τους εξοπλίζει με τα κατάλληλα προσόντα. Το ίδιο ισχύει και για τους απόφοιτους καθηγητικών σχολών (π.χ. φιλολογίας, μαθηματικών, φυσικής, ξένων γλωσσών κ.λπ.) που εισήχθησαν στο τμήμα έως το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ή ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους έως και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Εάν δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν παιδαγωγική επάρκεια στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν στο πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου του τμήματός σου περιλαμβάνονται επαρκή μαθήματα παιδαγωγικής.
  • Εάν παρακολουθήσεις το ειδικό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ για παροχή παιδαγωγικής επάρκειας.

Ειδικό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ για παροχή παιδαγωγικής επάρκειας

Αρκετά ΑΕΙ στη χώρα μας προσφέρουν ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο εξαμήνων, που εστιάζει στην παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν οι εν ενεργεία φοιτητές του συγκεκριμένου ΑΕΙ, αλλά και απόφοιτοι οποιουδήποτε ΑΕΙ, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Για την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν την αντίστοιχη πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Μεταπτυχιακά με παιδαγωγική επάρκεια

Μια άλλη πολύ καλή επιλογή για να αποκτήσεις παιδαγωγική επάρκεια είναι να παρακολουθήσεις κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σου παρέχει και αυτή την πιστοποίηση. Έτσι, θα έχεις συνδυαστικά οφέλη από τις μεταπτυχιακές σπουδές σου, αφού και θα συγκεντρώσεις περισσότερα μόρια για πρόσληψη σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θα λάβεις παιδαγωγική επάρκεια.

Τα μεταπτυχιακά αυτά εστιάζουν στην εκπαίδευση, οπότε πολύ συχνά θα δεις να αναφέρεται η λέξη «εκπαίδευση» ή «διδακτική» στον τίτλο τους. Το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρουν πολλά τέτοια μεταπτυχιακά προγράμματα, μπορείς όμως να βρεις αντίστοιχες επιλογές και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Δυτικής Μακεδονίας. Για να βεβαιωθείς ότι το μεταπτυχιακό που έχεις επιλέξει προσφέρει παιδαγωγική επάρκεια, έλεγξε τη λίστα φορέων που προσφέρουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Παιδαγωγική επάρκεια εξ αποστάσεως

Μεταπτυχιακά με παιδαγωγική επάρκειαΚάποια ΑΕΙ, όπως αυτό των Πατρών ή το ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως σχετικά με την εκπαίδευση, τα οποία παρέχουν και παιδαγωγική επάρκεια. Εάν σε ενδιαφέρει η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας εξ αποστάσεως, μπορείς να επιλέξεις κάποιο από αυτά τα μεταπτυχιακά.

Παιδαγωγική επάρκεια μέσω ΑΣΠΑΙΤΕ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, άλλη μία επιλογή για την απόκτηση πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας είναι η παρακολούθηση του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή μόνο σε μία πόλη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η επιλογή των σπουδαστών γίνεται με κλήρωση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε ένα ακαδημαϊκό έτος, κατά το οποίο οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση και καλούνται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις ανά εξάμηνο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι σπουδαστές λαμβάνουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Παιδαγωγική επάρκεια για φοιτητές και αποφοίτους ΑΕΙ

Παιδαγωγική επάρκεια ΑΣΠΑΙΤΕΜε βάση τα παραπάνω, αν είσαι ήδη πτυχιούχος και θέλεις να αποκτήσεις παιδαγωγική επάρκεια, έχεις πολλές διαθέσιμες επιλογές. Μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα ΑΕΙ, να κάνεις ένα σχετικό μεταπτυχιακό ή να παρακολουθήσεις το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Από την άλλη, αν βρίσκεσαι ακόμη στο στάδιο των προπτυχιακών σπουδών, τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα! Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΕΙ σου ή κάποιου συνεργαζόμενου ΑΕΙ.

Για οποιαδήποτε άλλη δυσκολία σχετικά με τις σπουδές σου, υπάρχει η iziPen! Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την ποιοτική και ποσοτική έρευνα μέχρι την πλήρη εκπόνηση φοιτητικών εργασιών, οι έμπειροι writers μας θα σου παρέχουν τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που χρειάζεσαι άμεσα και με απόλυτη εχεμύθεια. Πες μας απλώς τι χρειάζεσαι και άσε τα υπόλοιπα σε εμάς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.