Πώς να στήσεις σωστά το blog σου

Πως δημιουργώ ένα blog

Σου αρέσει να γράφεις ό,τι σκέφτεσαι και να διαβάζεις στο διαδίκτυο τις σκέψεις και τις απόψεις άλλων; Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με το blogging; Αν απάντησες ναι συνέχισε την ανάγνωση του οδηγού που ετοίμασε η iziPen για να μάθεις πως να δημιουργήσεις ένα blog με εύκολα βήματα.

Τι είναι το blog

Πριν εισέλθεις στον κόσμο του blog, είναι αναγκαίο να μάθεις τι σημαίνουν όροι που θα συναντήσεις, εφόσον επιθυμείς να ασχοληθείς με αυτό. Το ‘blog’ είναι ένα διαδικτυακό ημερολόγιο. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ‘web’ και ‘blog’ και η ελληνική μετάφραση είναι ‘ιστολόγιο’. ‘Blogger’ ονομάζεται το άτομο που γράφει τα άρθρα.

Τι είναι το BlogΟ Rob Palmer έκανε την πρώτη δημοσίευση στην ιστορία του blogging. Ήταν το 1993 όταν ο Palmer, ο οποίος εργαζόταν σε μία εταιρεία στο Λονδίνο, αποφάσισε να αναρτήσει στο site της ένα κείμενο σχετικό με αυτή. Η επιχείρηση σκέφτηκε να συνεχίσει να δημοσιεύει ανά τρεις μήνες ένα κείμενο και να το προσφέρει στους αναγνώστες του ιστότοπου ως ‘δωρεάν διαδικτυακό περιοδικό’. Το 1997, ο Αμερικανός Jorn Barger επινόησε τον όρο ‘weblog’. Το Open Diary δημιουργήθηκε το 1998 και ήταν μία ψηφιακή πλατφόρμα που επέτρεπε στους ανθρώπους να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες.

Σήμερα, σε ένα ιστολόγιο δημοσιεύεται τακτικά νέο περιεχόμενο με σκοπό να προσελκύσει φανατικούς αναγνώστες. Το περιεχόμενο του μπορεί να είναι φωτογραφίες, βίντεο ή κείμενα και οι αναρτήσεις γίνονται σε χρονολογική σειρά. Η ποικιλία της θεματολογίας είναι μεγάλη και υπάρχουν διάφοροι τύποι blog. Οι πιο γνωστοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Προσωπικό Ιστολόγιο: Σε αυτά, οι άνθρωποι καταγράφουν τις σκέψεις τους, τις ιστορίες τους, τις ιδέες τους κλπ.
  • Blog για επιχειρήσεις: Το δημιουργεί ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης, προκειμένου να αυξήσει τους πελάτες. Τα θέματα που δημοσιεύονται σε αυτό είναι σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία. Λόγου χάρη, μία εταιρεία πώλησης καλλυντικών, μπορεί να δημοσιεύσει ένα άρθρο με θέμα: ‘το ιδανικό μακιγιάζ για το καλοκαίρι’.
  • Ειδικά ιστολόγια: Τα θέματα σε αυτά τα blogs είναι περισσότερο εξειδικευμένα και υποδηλώνουν την αγάπη του ιδιοκτήτη τους πάνω σε μία συγκεκριμένη θεματολογία. Για παράδειγμα, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα ιστολόγια ταινιών, λογοτεχνίας, ψυχικής υγείας, μουσικής, φυσικής αγωγής, διατροφής κ.α.

Πώς δημιουργείς ένα blog

Είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα blog, αρκεί να το θέλεις και να αφιερώσεις μερικές ώρες ή και μέρες μέχρι να δεις το τελικό του αποτέλεσμα. Για αρχή, σκέψου τι θέλεις να γράψεις. Βρες τη θεματολογία που θα ασχοληθείς μέσα από το blog σου. Πρέπει να είναι κάτι που αγαπάς πολύ ώστε να νιώθεις όμορφα κάθε φορά που θα αναρτάς ένα νέο κείμενο.

Θεματολογία ενός blogΣτη συνέχεια, χρειάζεται να αποφασίσεις το όνομα που θα έχει το blοg σου. Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το domain name του ιστολογίου θα πρέπει να είναι απλό, σύντομο, εύηχο, χωρίς παύλες και να είναι σχετικό με το περιεχόμενό του. Αργότερα, επέλεξε την πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το ιστολόγιο σου. Οι δύο μεγαλύτερες δωρεάν πλατφόρμες για blogging είναι το blogger.com και το WordPress.

Πώς να στήσεις σωστά ένα blog

Μετά την επιλογή της πλατφόρμας και την τεχνική διαμόρφωση του ιστολογίου σου, ξεκίνα το γράψιμο των άρθρων σου. Καθώς γράφεις, σκέψου για ποιους γράφεις. Αυτοί θα είναι οι ιδανικοί σου αναγνώστες και αυτούς θα σκέφτεσαι κάθε φορά που θα αναρωτιέσαι ‘τι να γράψω’. Για παράδειγμα, αν θέλεις να γράφεις για θέματα σχετικά με τις σχολές, τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή, τα κείμενά σου θα διαβάζονται από φοιτητές. Προσάρμοσε το στυλ σου, ώστε να ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις αυτών.

Φρόντισε να γράφεις πρωτότυπα. Στο αχανές κόσμο του διαδικτύου, υπάρχουν άπειρα blogs με παρόμοια θεματολογία. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις, ώστε το δικό σου περιεχόμενο να ξεχωρίζει. Πρόσθεσε του αξία και δημιουργικότητα για να το αγαπήσουν και οι αναγνώστες. Προσπάθησε, ακόμη, να γράφεις συναρπαστικούς τίτλους για να τραβήξουν την προσοχή των αναγνωστών.

Πώς στήνω το blogΑκόμη, προσπάθησε να κάνεις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις και να είσαι συνεπής σε αυτές. Είναι απαραίτητο να δημοσιεύεις τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως, εάν θέλεις να αποκτήσεις φανατικό αναγνωστικό κοινό. Για να συνδεθείς με το κοινό σου, χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα social media (Facebook, twitter, Instagram, TikTok) προκειμένου να προωθείς το ιστολόγιο. Ερεύνησε αρκετά το θέμα που θα ασχοληθείς πριν γράψεις ένα κείμενο. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις σε κάθε ανάρτηση μια φωτογραφία ή εικόνα γιατί βελτιώνει την εμφάνισή του. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο με τις εικόνες είναι το Canva. Τσέκαρέ το και ανακάλυψε τι μπορείς να δημιουργήσεις ώστε να αναβαθμίσεις το blog σου.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη σε ένα blog

Μία σειρά από λάθη μπορούν να οδηγήσουν ένα blog στην αποτυχία. Προσπάθησε να αποφύγεις τα πιο συχνά ατοπήματα που κάνουν οι αρχάριοι bloggers:

  • Εγκαταλείπουν πολύ σύντομα: Ένα ιστολόγιο θέλει χρόνο για να το βρει το κοινό του και να το αγαπήσει. Όμως οι νέοι content writers δεν έχουν αρκετή υπομονή και σταματούν την προσπάθεια τον πρώτο μήνα. Το blogging θέλει υπομονή και χρόνο.
  • Φτωχό περιεχόμενο: Ένα καλό blog χρειάζεται κείμενα με ποιοτικό και χρήσιμο για τον αναγνώστη περιεχόμενο. Απαγορεύεται η αντιγραφή κειμένων από άλλα sites ή blogs.
  • Δεν υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των δημιουργών και των αναγνωστών: Οι αναγνώστες για να συνεχίσουν να παρακολουθούν ένα blog πρέπει να γνωρίζουν το άτομο πίσω από αυτό. Η ύπαρξη σχολίων στο τέλος κάθε ανάρτησης βοηθά στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης ανάμεσα στον δημιουργό και τον αναγνώστη.
  • Αργή φόρτωση του ιστολογίου: Εάν καθυστερεί να ανοίξει η σελίδα ενός blog, αυξάνονται οι πιθανότητες να το εγκαταλείψουν και οι αναγνώστες του.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία: Ένα blog δύσκολα μπορεί να καλύψει πολλά θέματα και αυτό γίνεται αντιληπτό από τον αναγνώστη. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν κείμενα μόνο γύρω από ένα θέμα.
  • Μη ύπαρξη φωτογραφιών και βίντεο: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προσελκύουν περισσότερους αναγνώστες. Επίσης τα προτιμούν οι μηχανές αναζήτησης, καθώς κατατάσσουν σε υψηλότερες θέσεις τα άρθρα που διαθέτουν έστω και μία εικόνα μέσα στον κορμό του κειμένου.

Πώς μπορείς να κερδίσεις χρήματα μέσω του blog

Ένας δημιουργός περιεχομένου μπορεί να αποκτήσει ένα εισόδημα από τα άρθρα του στο ιστολόγιο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διαφήμιση. Εάν επισκέπτονται καθημερινά το blog σου χιλιάδες αναγνώστες, είναι εύκολο κάποιος να θελήσει να διαφημίσει τα προϊόντα του μέσα από αυτό, δίνοντας και σε σένα κάποια χρήματα.

Διαφήμιση και bloggingΕπίσης, μπορείς να λάβεις χρήματα με τις CPC διαφημίσεις. Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις εμφανίζονται σε κάποιες αναρτήσεις και αμείβεσαι με ένα ποσό κάθε φορά που κάποιος αναγνώστης ‘κλικάρει’ σε αυτές. Μέσα από το blogging έχεις τη δυνατότητα να πουλάς διάφορα προϊόντα. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα ιστολόγιο με θέμα τα καλλυντικά, θα μπορούσες να πουλήσεις καλλυντικά που φτιάχνεις μόνος/η σου.

Ανακεφαλαιώνοντας, η δημιουργία ενός blog είναι ωφέλιμη καθώς θα βελτιώσει τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και τις ικανότητες γραφής που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, μέσω αυτής της ενασχόλησης θα καταφέρεις να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.