Canva: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι το Canva

Θέλεις να φτιάξεις το βιογραφικό σου για μία νέα θέση εργασίας, ένα όμορφο εξώφυλλο για τη διατριβή σου ή ακόμη και ένα κολλάζ φωτογραφιών από το ταξίδι σου στο εξωτερικό και δεν ξέρεις πώς να το κάνεις; Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη σε μία λέξη: ‘Canva’. Περισσότερα για αυτό θα μάθεις στη συνέχεια του κειμένου.

Τι ακριβώς είναι το Canva και πότε δημιουργήθηκε

Η ιστορία του CanvaΤο Canva είναι ένα εξαιρετικό ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας γραφικών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως και το προτιμούν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια χρήστες εξαιτίας της εύκολης χρήσης του καθώς και της δωρεάν πρόσβασής του. Οι δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες είναι άπειρες.

Η τόσο διαδεδομένη πλατφόρμα δημιουργίας γραφικών ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2013 από την Melanie Perkins, τον Cliff Obrecht και τον Cameron Adams στην Αυστραλία. Πριν την ίδρυση του, η 19χρονη φοιτήτρια Melanie, προσπαθώντας να βγάλει κάποια χρήματα, μάθαινε στους συμφοιτητές της πώς να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών photoshop. Τότε ήταν που κατάλαβε πως, για πολλούς, η χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος δεν ήταν εύκολη.

Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και όσοι δεν είχαν μεγάλη, ή και καθόλου, εμπειρία στον σχεδιασμό γραφικών. Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του Canva το χρησιμοποιούσαν πάνω από 750.000 χρήστες.

Τα Χριστούγεννα του 2019 ανακοινώθηκε η δημιουργία του δωρεάν προϊόντος ‘Canva for Education’ με στόχο την καλύτερη συνεργασία δασκάλων και μαθητών. Σήμερα το Canva αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο για τους digital marketers, τους content writers και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Τι μπορείς να σχεδιάσεις με την ψηφιακή πλατφόρμα του Canva

Σχέδια στο CanvaΌπως αναφέραμε νωρίτερα, οι δυνατότητες του Canva είναι απεριόριστες γι’ αυτό και το προτιμούν χιλιάδες χρήστες. Έτσι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορούν να δημιουργήσουν ένα φυλλάδιο με τις προσφορές της επιχείρησης, ένα ενημερωτικό δελτίο, κουπόνια μειωμένων τιμών, λογότυπο για την επαγγελματική τους ιστοσελίδα κλπ.

Άλλοι επαγγελματίες με τη βοήθεια του Canva, έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την επαγγελματική κάρτα που επιθυμούν.

Βοηθητικό είναι το εργαλείο του Canva και γι’ αυτούς που διεξάγουν διάφορα σεμινάρια γιατί μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου για να το δώσουν στους συμμετέχοντες αλλά και έντυπα για μία πιο ελκυστική παρουσίαση. Οι social media marketers έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πολύ εύκολα και γρήγορα αναρτήσεις για το Facebook, το Instagram και το Pinterest. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι youtubers.Δημιουργίες στο Canva

Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν:

  • ΠροσκλήσειςΣχέδια του Canva
  • Προγράμματα μαθημάτων
  • Εξώφυλλα βιβλίων
  • Τιμολόγια
  • Βίντεο
  • Soundtracks

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Canva

Η ψηφιακή πλατφόρμα Canva έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Είναι διατεθειμένη σε ένα μεγάλο αριθμό γλωσσών όπως Ελληνικά, Γερμανικά, Αρμενικά, Τσέχικα, Δανικά, Γεωργιανά, Ιταλικά, Βουλγαρικά, Αγγλικά, Ουγγρικά, Γεωργιανά, Ιαπωνικά, Ισπανικά κ.α.
  • Διαθέτει πλήθος έτοιμων προτύπων για κάθε περίσταση
  • Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν αυτοκόλλητα, φωτογραφίες, γραφικά για εμπορική χρήση
  • Υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης σχεδίων και έργων του χρήστη για να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά
  • Στους ιδιοκτήτες start-up επιχειρήσεων προσφέρονται πολλά μαθήματα μέσω του Canva Design School προκειμένου να δημιουργήσουν με επιτυχία την επωνυμία της επιχείρησης

Ελάχιστα είναι τα μειονεκτήματα αυτού του εργαλείου σχεδίασης γραφικών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν έχει τη δυνατότητα τέλειας επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως συμβαίνει με άλλα προγράμματα, όπως είναι το Photoshop
  • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από κινητές συσκευές
  • Δεν είναι όλες οι λειτουργίες του δωρεάν

Εύκολα tips για τη χρήση του Canva

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις, εάν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο εργαλείο, είναι να εισέλθεις στην επίσημη σελίδα του Canva, να κλικάρεις στο ‘εγγραφή’ και να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό. Γράψε ορισμένα βασικά στοιχεία και είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.Χρήση του Canva

Αν θέλεις να σχεδιάσεις από την αρχή ένα νέο σχέδιο, πήγαινε το κέρσορα του ποντικιού στο πάνω μέρος του προγράμματος και ‘κλίκαρε’ την εντολή ‘δημιουργήστε ένα νέο σχέδιο’. Εκεί, πρέπει να επιλέξεις τι θέλεις να δημιουργήσεις.

Δημιουργία νέου σχεδίουΑς υποθέσουμε πως θέλεις να φτιάξεις το βιογραφικό σου σημείωμα. Όταν πατήσεις ‘βιογραφικό’ θα σου εμφανιστεί ο χώρος όπου θα το σχεδιάσεις. Αριστερά υπάρχουν τα πρότυπα βιογραφικά. Επέλεξε κάποιο, κλίκαρε το και πρόσθεσε τα δικά σου στοιχεία. Αν κάτι δε σου αρέσει, έχεις τη δυνατότητα να το κόψεις. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις άλλο χρώμα φόντου.

Τέλος, μόλις ολοκληρώσεις την επεξεργασία, κλίκαρε πάνω δεξιά στο σημείο που γράφει ‘αρχείο’ αποθήκευσε και λάβε σε pdf μορφή το βιογραφικό που δημιούργησες.

Ελπίζουμε να σου φάνηκαν χρήσιμα όλα όσα έμαθες για το Canva και να το χρησιμοποιήσεις άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.