Πώς να γράψεις ένα επιστημονικό άρθρο

Επιστημονικό Άρθρο

Η συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Εντούτοις, πολλά άτομα που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, αποφασίζουν να το επιχειρήσουν προκειμένου να εξελιχθούν τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις το ίδιο, συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου.

Τι είναι ένα επιστημονικό άρθρο και ποιος είναι ο σκοπός του

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις ένα επιστημονικό άρθρο, είναι αναγκαίο να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι αλλά και ποιο σκοπό εξυπηρετεί.

Επιστημονικά Άρθρα Ένα επιστημονικό άρθρο πρόκειται για ένα γραπτό κείμενο που δημοσιεύεται σε ένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο (επιστημονικό περιοδικό, site, οργανισμό κ.α.). Σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από την έρευνα που διεξήχθη. Συντάκτης του άρθρου είναι το ίδιο το άτομο που πραγματοποίησε την έρευνα.

Στόχος του επιστημονικού άρθρου είναι να εκφράσει ο συντάκτης του τη θεωρία του και να γίνει αυτή ευρέως γνωστή στον ακαδημαϊκό κόσμο. Επίσης, με τη δημοσίευση αυτών των άρθρων προωθείται σε μεγαλύτερο βαθμό η γνώση και η πρόοδος της επιστήμης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιστημονικού άρθρου

‘Ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα ενός επιστημονικού άρθρου;’ είναι μία συχνή ερώτηση που θέτουν όσοι επιχειρούν για πρώτη φορά τη συγγραφή ενός κειμένου. Όλα όσα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένου είδους άρθρο είναι τα ακόλουθα:

  • Η γλώσσα και το ύφος του είναι επίσημο
  • Είναι αρκετά σύντομο και, πιο συγκεκριμένα, η έκταση του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4000 λέξεις
  • Υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν επαρκώς την υπόθεση του ερευνητή-συντάκτη του κειμένου
  • Αναπτύσσει μόνο ένα συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα
  • Τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν πρέπει να είναι αξιόπιστα, έγκυρα και να φανερώνονται μέσα στις γραμμές του κειμένου

Πώς δομείται ένα επιστημονικό άρθρο

Η δομή ενός επιστημονικού άρθρου μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τη δομή μίας πτυχιακής εργασίας. Έτσι, το κείμενο όπου θα γράψεις προκειμένου να δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

  • Τίτλο
  • Περίληψη ή Εισαγωγή
  • Ανάπτυξη
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία

Ας δούμε το κάθε μέρος του κειμένου ξεχωριστά, για να γίνει πιο κατανοητό. Στο πρώτο μέρος του επιστημονικού άρθρου αναφέρεται το όνομα του συντάκτη και η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Γράφω επιστημονικό άρθροΟ τίτλος πρέπει να είναι αρκετά περιεκτικός και σύντομος. Στην ‘περίληψη’ ή την ‘εισαγωγή’ του άρθρου, τίθεται το ερευνητικό πρόβλημα, η υπόθεση του ερευνητή, οι στόχοι του κειμένου αλλά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να τους καθορίσουν. Χρειάζεται να είναι αρκετά φειδωλή καθώς, η έκτασή της, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του άρθρου.

Στην ενότητα της ‘ανάπτυξης’, ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και είναι σχετικές με το θέμα που έχει επιλέξει να ασχοληθεί. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη. Στα ‘συμπεράσματα’ του ακαδημαϊκού κειμένου, ο συντάκτης θέτει για τους αναγνώστες τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας σε προοπτική. Η ‘βιβλιογραφία’ περιλαμβάνει το σύνολο των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το επιχείρημα του συντάκτη.

Πώς να γράψεις το επιστημονικό άρθρο

Τώρα που γνώρισες καλύτερα τα στοιχεία ενός ακαδημαϊκού κειμένου και τη δομή του, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις τη συγγραφή του. Αρχικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς. Μην ξεχάσεις να μελετήσεις και άλλα δημοσιευμένα άρθρα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Σκέψου προσεκτικά το μήνυμα που θέλεις να λάβουν οι αναγνώστες του κειμένου. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα σαφές για να μην υπάρξουν παρερμηνείες. Επίσης, χρειάζεται να είσαι αντικειμενικός και ακριβής στα δεδομένα που θα προσθέσεις στο κείμενο. Οι παράγραφοι οφείλουν να έχουν μικρή έκταση για να μη δυσκολεύουν την ανάγνωση του κειμένου.

Πώς γράφω επιστημονικό άρθροΗ γλώσσα που θα χρησιμοποιήσεις στο επιστημονικό άρθρο είναι αυστηρή και αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται η χρήση αργκό λέξεων και εκφράσεων, ιδιωματισμοί, πρώτο ή δεύτερο πρόσωπο. Πρόσεξε να μην υπερβάλλεις με τη χρήση της επιστημονικής γλώσσας. Μη χρησιμοποιήσεις υπερβολική ορολογία και πολύ εξεζητημένες λέξεις εάν δεν κρίνεται απαραίτητο γιατί το κείμενο θα είναι δυσανάγνωστο για συναδέρφους άλλων παρεμφερών κλάδων.

Κατά τη σύνταξη του άρθρου, έχε πάντα στο νου σου, για ποιον γράφεις. Διαφορετικά θα έγραφες εάν το κείμενο το διάβαζαν απόφοιτοι γυμνασίου και διαφορετικά τώρα που γνωρίζεις πως το αναγνωριστικό κοινό ενός επιστημονικού περιοδικού έχει ανώτατο ακαδημαϊκό επίπεδο. Μείωσε τη χρήση του ρήματος ‘είναι’ και αντί αυτού, προτίμησε πιο δυνατά ρήματα.

Τέλος, χρησιμοποίησε μικρές και σύντομες προτάσεις και απέφυγε την παθητική φωνή. Αν ακολουθήσεις προσεκτικά τα tips που σου δόθηκαν, θα γράψεις ένα ελκυστικό επιστημονικό άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.