Freedom Pass για φοιτητές: Ποιοι και πως το δικαιούνται

Κάρτα Ελευεθερίας Νέοι

Εφτά μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα κατά του Covid-19, η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στους φοιτητές που ολοκληρώνουν με επιτυχία τον εμβολιασμό τους την Κάρτα Ελευθερίας (Freedom Pass). Με αυτή την κάρτα, οι νέοι 18-25 ετών που διστάζουν να εμβολιαστούν, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να προγραμματίσουν το ραντεβού τους σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Τι είναι η Κάρτα Ελευθερίας;

Κάρτα Ελευθερίας Freedom PassΗ ‘Κάρτα Ελευθερίας’ που θα λάβουν οι εμβολιασμένοι φοιτητές 18-25 ετών είναι μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα οικονομικού ύψους 150€ που θα αποθηκευτεί στα smartphone που έχουν λειτουργικό iOS ή Android. Οι δικαιούχοι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και να ταξιδέψουν με τα χρήματα του ‘Freedom Pass’.

Η κάρτα θα χρησιμοποιείται ανέπαφα σε POS καθώς και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Θα είναι προπληρωμένη από το κράτος και ανάλογα με το πώς θα τη χρησιμοποιεί ο δικαιούχος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό, σταδιακά θα εξαντλείται.

Που χρησιμοποιείται η Κάρτα Ελευθερίας;

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι της ‘Κάρτας Ελευθερίας’ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 150 ευρώ:

  • για να αγοράσουν εισιτήρια αεροπλάνου, πλοίου, τρένου ή λεωφορείου
  • να ενοικιάσουν ένα όχημα ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το μέρος που θα επισκεφτούν
  • να κλείσουν δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποιο κάμπινγκ, εάν επιθυμούν διακοπές κοντά στη φύση ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, εάν θελήσουν οργανωμένες διακοπές.

Εάν δεν επιλέξουν οι φοιτητές το φετινό καλοκαίρι να ταξιδέψουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ‘Freedom Pass’ που θα τους δοθεί για να:

  • αγοράσουν εισιτήρια και να παρακολουθήσουν μία συναυλία, μία χορευτική ή μία θεατρική παράσταση
  • να παρακολουθήσουν ταινία σε κάποιο θερινό κινηματογράφο
  • αγοράσουν εισιτήρια για αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία της χώρας που θέλουν να επισκεφτούν.

Ποιοι και πότε δικαιούνται την Κάρτα Ελευθερίας;

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι δικαιούχοι φοιτητές της ‘Κάρτας Ελευθερίας’ είναι αυτοί που:

  • έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003 και
  • έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021

Η σχετική πλατφόρμα για το Freedom Pass έχει ήδη ανοίξει από τις 20 Ιουλίου για τους νέους 18-25.

Πώς οι νέοι 18-25 θα πάρουν την Κάρτα Ελευθερίας;

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές για να αποκτήσουν το ‘Freedom Pass’, θα ακολουθήσουν μία πολύΚάρτα Ελευθερίας 150 ευρώ εύκολη διαδικασία. Μόλις επιστρέψουν από τον εμβολιασμό τους οι φοιτητές ηλικίας 18-25 ετών, πρέπει να εισέλθουν στη διαδικτυακή πύλη gov.gr και να κάνουν αίτηση σε μία ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πλατφόρμα, θα τηρούνται όλοι οι κανονισμοί της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μία μέρα αργότερα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και η ‘Κάρτα Ελευθερίας’ θα εκδοθεί με αυτόματο τρόπο με τον ΑΜΚΑ των φοιτητών. Οι οδηγίες θα σταλθούν με sms και με email στο δικαιούχο. Έπειτα, το ‘Freedom Pass’ θα αποθηκευτεί ψηφιακά στο τηλέφωνο του δικαιούχου φοιτητή. Όσοι νέοι δε διαθέτουν smartphone αλλά δικαιούνται κανονικά το ποσό των 150 ευρώ, θα έχουν τη συγκεκριμένη κάρτα σε έντυπη μορφή.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο;

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν, έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν πολύ εύκολα το ραντεβού τους σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι γι’ αυτό τον προγραμματισμό και είναι οι ακόλουθοι:

  • Να επισκεφτούν ένα φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα κλείσει το ραντεβού
  • Να επισκεφτούν ένα ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών). Με μία υπεύθυνη δήλωση, ο υπάλληλος του ΚΕΠ θα κλείσει το ραντεβού
  • Σε περίπτωση που ένας φοιτητής έχει εγγραφεί στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, θα πάρει αυτόματα ένα sms ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Έπειτα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού μέσω sms στον πενταψήφιο αριθμό 13034
  • Να επισκεφτούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Εμβολιασμός Freedom PassΕάν κάποιος φοιτητής επιλέξει να κλείσει μόνος του ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, χρειάζεται να γνωρίζει το Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), το ΑΜΚΑ καθώς και τους κωδικούς του taxisnet για να συνδεθεί επιτυχώς. Στη συνέχεια, πρέπει να επιβεβαιώσει πως τα στοιχεία του είναι σωστά. Με την εισαγωγή του ταχυδρομικού κώδικα της περιοχής όπου μένει, θα εμφανιστούν τα κοντινότερα εμβολιαστικά κέντρα και οι διαθέσιμες ημερομηνίες των εμβολίων.

Μόλις ο φοιτητής διαλέξει το πρώτο ραντεβού, εμφανίζονται οι διαθέσιμες ημερομηνίες και για την επαναληπτική δόση του εμβολίου (εκτός αν το άτομο επιλέξει το μονοδοσικό εμβόλιο). Έπειτα μέσα σε δύο λεπτά, θα πρέπει να επιβεβαιώσει στην πλατφόρμα τα δύο ραντεβού για τον εμβολιασμό και να τα αποθηκεύσει μαζί με το QR code.

Όταν φτάσει η ημέρα του εμβολιασμού, χρειάζεται να βρίσκεται στο εμβολιαστικό κέντρο δέκα πέντε λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού, να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τον κωδικό QR και να γνωρίζει το ΑΔΤ, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του. Έπειτα θα απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις του, θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Συνεπώς, με την ‘Κάρτα Ελευθερίας’ που προσφέρεται στους εμβολιασμένους φοιτητές 18-25, η κυβέρνηση δίνει κάποια επιπλέον κίνητρα στους νέους για να χτιστεί συντομότερα το τείχος ανοσίας, να ενισχυθούν τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να επιστραφεί η κανονικότητα δίχως τη σκιά του Covid-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.