Δημόσια ΙΕΚ: Αιτήσεις και ειδικότητες

Δημόσια ΙΕΚ

Τα Δημόσια ΙΕΚ αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή αν αναζητάς μια εναλλακτική επιλογή για τις σπουδές σου, που να μην περιλαμβάνει τη φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο. Στα ΔΙΕΚ θα βρεις ειδικότητες που ανανεώνονται ανά τα χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις ένα αντικείμενο σπουδών που όχι μόνο θα σε ενδιαφέρει αλλά θα σου προσφέρει και καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Αν σου ακούγεται καλή ιδέα, ας δούμε παρακάτω, τι είναι τα Δημόσια ΙΕΚ, πώς γίνονται οι αιτήσεις, ποια είναι τα κριτήρια μοριοδότησης και ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες που θα συναντήσεις.

Τι είναι τα Δημόσια ΙΕΚ

Τι είναι τα Δημόσια ΙΕΚΤα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ.) είναι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση πάνω σε διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες. Όπως και τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, κατατάσσονται στο επίπεδο εκπαίδευσης 5 και θεωρούνται φορείς μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης  (Β.Ε.Κ.). Με αυτή παίρνουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεών τους.

Αν εξετάζεις το ενδεχόμενο να σπουδάσεις και εσύ στα Δημόσια ΙΕΚ, πιθανόν να σε απασχολεί το πώς θα ανταπεξέλθεις οικονομικά, ως φοιτητής, αλλά και το αν υπάρχει ηλικιακό όριο για φοίτηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως, καθώς δεν υπάρχουν δίδακτρα και οι σπουδές στα ΔΙΕΚ είναι απολύτως δωρεάν. Επίσης, μπορείς να φοιτήσεις σε αυτά ανεξάρτητα από την ηλικία σου, αν πληροίς φυσικά τα υπόλοιπα κριτήρια. Πρέπει, ωστόσο, να θυμάσαι ότι δεν είναι εφικτό να σπουδάζεις ταυτόχρονα και σε σχολή ΑΕΙ και σε ΔΙΕΚ.

Αιτήσεις στα Δημόσια ΙΕΚ

Οι αιτήσεις στα Δημόσια ΙΕΚ γίνονται σε δύο φάσεις.

Δημόσια ΙΕΚ αιτήσειςΗ πρώτη φάση αφορά μόνο όσους είναι τελειόφοιτοι Λυκείου του τρέχοντος σχολικού έτους, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά ένα παράλληλο μηχανογραφικό επιλέγοντας τα τμήματα ΔΙΕΚ που επιθυμούν, την ίδια περίοδο που υποβάλλεται και το μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ Τα αποτελέσματα αυτών των αιτήσεων ανακοινώνονται την ίδια περίοδο που ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών.

Εάν όμως δεν υπέβαλες το παράλληλο μηχανογραφικό κατά την πρώτη φάση αιτήσεων, έχεις μια δεύτερη ευκαιρία τον Σεπτέμβριο. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ΔΙΕΚ. ανοίγει και πάλι λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, ώστε να καταθέσουν την αίτησή τους όσοι δεν το έκαναν στην πρώτη φάση. Σε αυτή την περίπτωση είναι διαθέσιμες μόνο οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν στην πρώτη φάση. Για το 2023, δικαίωμα για ηλεκτρονική αίτηση για σπουδές σε ΔΙΕΚ έχεις μέχρι την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Όσο για τις ειδικότητες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Μπορείς να επιλέξεις όσες ειδικότητες θέλεις, σε οποιαδήποτε Δημόσια ΙΕΚ θέλεις. Καλό θα ήταν, μάλιστα, να έχεις επιλέξει αρκετά τμήματα, έτσι ώστε να γίνεις δεκτός σε κάποιο άλλο τμήμα, σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις για την πρώτη σου επιλογή.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για κατάθεση αίτησης σε Δημόσιο ΙΕΚ

Για να καταθέσεις την αίτησή σου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr, θα χρειαστείς τα παρακάτω στοιχεία:

  • μια διεύθυνση e-mail
  • τον ΑΜΚΑ σου
  • ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο)
  • το απολυτήριό σου
  • βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα (μόνο σε περίπτωση που διαθέτεις προϋπηρεσία σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα και θέλεις να κάνεις αίτηση για αυτή.)

Κριτήρια μοριοδότησης για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εισαγωγή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ έχουν όλοι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, αν φοιτάς ήδη σε κάποιο ΔΙΕΚ, δεν δικαιούσαι να κάνεις αίτηση για την εισαγωγή σου και σε δεύτερο.

Κάθε ΔΙΕΚ μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό εισαχθέντων κάθε ακαδημαϊκό έτος. Γι’ αυτόν τον λόγο, εφαρμόζεται ένα σύστημα μοριοδότησης με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Όσο περισσότερα μόρια διαθέτεις, τόσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στη λίστα επιλογής. Ποια είναι όμως αυτά τα κριτήρια;

1 Βαθμός τίτλου σπουδών

Τα μόρια που θα λάβεις είναι ίσα με τον γενικό βαθμό που αναγράφεται στο απολυτήριό σου. Για παράδειγμα, αν ο γενικός σου βαθμός είναι 17, τότε θα λάβεις 17 μόρια. Αν ο βαθμός σου εκφράζεται σε κλασματική μορφή, π.χ. 17 και 6/12, τότε  το κλάσμα μετατρέπεται σε δεκαδικό αριθμό (17,5).

Τα μόρια από τον βαθμό του τίτλου σπουδών υπολογίζονται πάντα σε εικοσαβάθμια κλίμακα, επομένως τα περισσότερα μόρια που μπορείς να λάβεις από τον βαθμό σου είναι 20, σε περίπτωση που αποφοίτησες από το λύκειο με άριστα.

2 Πολυτεκνία

Αν ανήκεις σε πολύτεκνη οικογένεια, μοριοδοτείσαι με πέντε μόρια. Ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας σε αυτή την περίπτωση, δεν περιορίζεται μόνο στις οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία άνω του 67% ή μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν επίσης να μοριοδοτηθούν ως πολύτεκνες.

3 Τριτεκνία

Αν ανήκεις σε οικογένεια με τρία τέκνα, μοριοδοτείσαι με τρία μόρια.

4 Μονογονεϊκή οικογένεια

Αν ανήκεις σε μονογονεϊκή οικογένεια, τότε μοριοδοτείσαι με τρία μόρια.

Σε περίπτωση που ανήκεις σε ομάδα που πληροί τα παραπάνω κοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει να το δηλώσεις στην αίτησή σου. Αν τελικά επιτύχεις την εισαγωγή σου σε κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ, θα σου ζητηθεί να καταθέσεις τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που αιτιολογούν τη μοριοδότηση που έλαβες για κοινωνικούς λόγους.

Εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ εγγραφήΤα αποτελέσματα των αιτήσεων εισαγωγής σε ΔΙΕΚ ανακοινώνονται στην αντίστοιχη πλατφόρμα από την οποία κατέθεσε αίτηση κάθε υποψήφιος, οπότε θα πρέπει να την ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν έχεις γίνει δεκτός/ή σε κάποια ειδικότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το Δημόσιο Ι.Ε.Κ επιτυχίας σου προκειμένου να ενημερωθείς για τις ημερομηνίες εγγραφών. Μέσα στο χρονικό περιθώριο που θα σου δώσουν, θα πρέπει να πας στο συγκεκριμένο ΙΕΚ για να καταθέσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μοριοδότησή σου και να ολοκληρώσεις την εγγραφή σου.

Φοίτηση σε Δημόσιο ΙΕΚ

Σε αντίθεση με τα ΑΕΙ, η φοίτηση σε Δημόσιο ΙΕΚ ολοκληρώνεται σε πέντε εξάμηνα, εκ των οποίων το τελευταίο είναι αφιερωμένο στην πρακτική άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα στα ΔΙΕΚ. γίνονται αποκλειστικά δια ζώσης και είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία των φοιτητών. Συνήθως τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες (μετά τις 14.00), αλλά κάθε ΙΕΚ διατηρεί το δικαίωμα να διαμορφώνει το πρόγραμμά του σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.

Δημοφιλείς ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ

Με περισσότερες από 22.000 διαθέσιμες θέσεις σε σχεδόν 100 ειδικότητες, τα Δημόσια ΙΕΚ σου προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, μπορείς να πάρεις μια ιδέα από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ειδικοτήτων σε ΔΙΕΚ.:

  • Βοηθός ιατρικών εργαστηρίων
  • Βοηθός φυσικοθεραπείας
  • Βοηθός βρεφονηπιοκόμων
  • Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας
  • Στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας
  • Τεχνικός μαγειρικής τέχνης
  • Τεχνικός κομμωτικής τέχνης
  • Βοηθός φαρμακείου
  • Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (π.χ. media/ web/ videogames designer-developer)
  • Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών

Επιπλέον, αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν οι ειδικότητες που έχουν σχέση με τον τουρισμό, την τεχνολογία και τη διατροφή.

Συνοψίζοντας

Όπως είδαμε παραπάνω, τα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές για τη συνέχιση των σπουδών σου. Επιπλέον, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής ειδικοτήτων γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς και αυτή την ευκαιρία, λοιπόν;

Είτε επιλέξεις να φοιτήσεις σε κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ είτε σε κάποιο ΑΕΙ, η iziPen θα είναι δίπλα σου σε κάθε σου ανάγκη κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αν χρειάζεσαι βοήθεια με κάποια εργασία, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την ανεβάσεις στην πλατφόρμα μας, για να λάβεις μια δωρεάν κοστολόγηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.