Επαγγελματικός προσανατολισμός – όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ο επαγγελματικός  προσανατολισμός είναι απαραίτητος γιατί βοηθά όσους τον επιλέξουν να ενδυναμωθούν ψυχολογικά και να οδηγηθούν στη σωστή λήψη αποφάσεων όσο αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον. Δεν ξέρεις τι δουλειά σου ταιριάζει ή ποιες σπουδές να ακολουθήσεις; Με την συμβουλευτική καριέρας, θα ανακαλύψεις τις δεξιότητες και τις κλίσεις σου και η επιλογή θα γίνει ευκολότερα.

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός

Επαγγελματικός προσανατολισμός τι ειναιO επαγγελματικός προσανατολισμός είναι αναγκαίος καθ΄ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής ενός ανθρώπου. Αλλά τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία οι ειδικοί βοηθούν τα άτομα να αναγνωρίσουν τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις που διαθέτουν, έχοντας ως σκοπό να διαχειριστούν καλύτερα την επαγγελματική τους καριέρα.

Η αλήθεια είναι πως, οι συνεδρίες και τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού θα σε ωφελήσουν πολύ. Μπορείς να τις επιλέξεις είτε είσαι σε περίοδο εύρεσης νέας εργασίας, είτε δεν έχεις αποφασίσει με τι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά και θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα την αγορά εργασίας, πριν εισέλθεις σε αυτή.

 Οι συνεδρίες γίνονται είτε ατομικά είτε ομαδικά. Οι ομαδικές συνεδρίες θα σου δώσουν πληροφορίες για τις σπουδές και τα νέα επαγγέλματα που υπάρχουν, θα σου διδάξουν κάποιες τεχνικές λήψης αποφάσεων και θα ενισχύσουν την αυτογνωσία σου. Στις ατομικές συνεδρίες παρέχονται εξατομικευμένες συμβουλές μέσω μίας συνέντευξης. Οι ειδικοί του επαγγελματικού προσανατολισμού συνομιλούν μαζί σου ή και με τους γονείς σου, αν είσαι ανήλικος, και μαζί σχεδιάζετε την επαγγελματική διαδρομή που ταιριάζει καλύτερα στα δικά σου ενδιαφέροντα και προσόντα.

Στην Ελλάδα έως την δεκαετία του ΄70, ο ορισμός του επαγγελματικού προσανατολισμού ήταν το σύνολο των υπηρεσιών που βοηθούν τους ανθρώπους να επιλέξουν το κατάλληλο γι΄ αυτούς επάγγελμα. Πλέουν, υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι ορισμοί, όπως ‘συμβουλευτική σταδιοδρομίας΄, ‘επαγγελματική συμβουλευτική’ κλπ, ενώ από το τέλος της δεκαετίας του ‘70 και ύστερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει υιοθετηθεί ο όρος Σ.Ε.Π. -‘Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός’.

Γιατί είναι απαραίτητος ο επαγγελματικός προσανατολισμός

Επαγγελματικός προσανατολισμός απαραίτητοςΟ επαγγελματικός προσανατολισμός είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος από αυτούς, είναι πως διακρίνει τα soft skills του κάθε ενδιαφερόμενου. Αν αποφασίσεις να συμμετάσχεις στη διαδικασία της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, θα συζητήσεις με τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού και θα κάνεις διάφορα τεστ που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή. Με αυτό το τρόπο θα μάθεις ποια είναι τα δυνατά σημεία και ποιες είναι οι αδυναμίες σου.

Ακόμη, η διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθά στο να ορίζονται ευκολότερα οι στόχοι. Ύστερα από μερικές συνεδρίες συμβουλευτικής καριέρας, θα μάθεις να θέτεις στόχους και τον τρόπο για να τους πετύχεις. Επίσης, θα είσαι σε θέση να βρεις μία εναλλακτική λύση, αν συνειδητοποιήσεις πως ο στόχος σου είναι ανέφικτος. Επιπλέον, ο σύμβουλος καριέρας θα σου δώσει οργανωμένες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις σπουδές και έτσι θα ελαχιστοποιηθεί το άγχος σου όταν κληθείς να διαλέξεις την δουλειά που θα σου ταιριάζει.

Ποιοι είναι οι στόχοι του επαγγελματικού προσανατολισμού

Πολλοί είναι και οι στόχοι του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ας τους αναφέρουμε αναλυτικά:

  • Βοηθά τον ενδιαφερόμενο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του
  • Προσφέρει εκτενή ενημέρωση για τις σπουδές και την επαγγελματική κατάρτιση
  • Καθοδηγεί το άτομο συμβουλευτικά και οξύνει την κριτική σκέψη προκειμένου να μπορεί να ψάχνει, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί ό,τι πληροφορία του δίνεται και είναι σχετική με την επαγγελματική αποκατάσταση
  • Προσφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την πληθώρα επαγγελμάτων που υπάρχουν αλλά και για εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες του ενδιαφερόμενου
  • Ενημερώνει για τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να ενταχθεί ομαλά σε αυτή, με το να τον συμβουλεύει για τα εργασιακά καθήκοντα που απαιτούνται στο επάγγελμα που επέλεξε.

Επαγγελματικός προσανατολισμός ενηλίκων

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να ξεκινά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά δεν σταματά εκεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για τους ενήλικες. Ένας σύμβουλος καριέρας, έχει την δυνατότητα να καθοδηγήσει τον ενήλικα ενδιαφερόμενο στο να επανασχεδιάσει και να διαχειριστεί την σταδιοδρομία του από το μεταβατικό στάδιο της εκπαίδευσης στη αγορά εργασίας. Ορισμένοι άνεργοι, μάλιστα, αποφασίζουν να συμμετέχουν σε συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού προκειμένου να επανενταχθούν επιτυχώς στην αγορά εργασίας.

Επαγγελματικός προσανατολισμός για φοιτητές

Επαγγελματικός προσανατολισμός για φοιτητέςΟι προπτυχιακοί φοιτητές ωφελούνται πολύ από τον επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς, με την βοήθεια του συμβούλου σταδιοδρομίας, δεν θα δυσκολευτούν να επιλέξουν την σχολή όπου θα φοιτήσουν. Χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να πάρουν την σωστή απόφαση και να επιτύχουν στις προπτυχιακές σπουδές τους και αργότερα τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μεταπτυχιακούς φοιτητές

Τελειώνεις σύντομα τις προπτυχιακές σου σπουδές και δεν έχεις αποφασίσει ακόμη τι μεταπτυχιακό ή διδακτορικό να κάνεις; Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μαζί του θα προσδιορίσεις τους στόχους που έχεις για το επαγγελματικό σου μέλλον και θα σε κατευθύνει να αποφασίσεις ορθά και να επιλέξεις το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Τι είναι τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμούΤα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι τα εργαλεία του σύμβουλου εργασίας που τον βοηθούν να κάνει σωστά την εργασία του, κατά την διάρκεια της συνεδρίας με τον ενδιαφερόμενο. Ο συμβουλευόμενος συμπληρώνει το τεστ και μέσα από τις απαντήσεις που δίνει καθρεφτίζεται μία πλήρης εικόνα του εαυτού του. Αυτό διευκολύνει τόσο τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όσο και τον σύμβουλο ώστε να αναζητήσει το ιδανικό, για το εκάστοτε άτομο επάγγελμα.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι:

  • Το τεστ προσωπικότητας 16PF, που εξετάζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας,
  • Το τεστ ενδιαφερόντων OVIS,
  • Το ερωτηματολόγιο επαγγελματικών αξιών
  • Το τεστ ικανοτήτων CAB κ.α.

Που βασίζονται τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Όλα τα τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι βασισμένα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ατόμου, στα προσωπικά του κίνητρα, στα ενδιαφέροντά του, στις κλίσεις του, στις αξίες και στις ικανότητες που διαθέτει.

Πιο συγκεκριμένα, το διάσημο τεστ ‘Idea Generator’ βασίζεται στους έξι τύπους προσωπικότητας του John Holland που είναι οι εξής:

  • ο ‘ρεαλιστικός’,
  • ο ‘ερευνητικός’,
  • ο ‘καλλιτεχνικός’,
  • ο ‘κοινωνικός’,
  • ο ‘επιχειρηματικός’ και
  • ο ‘οργανωτικός’.

Από την άλλη, το επίσης πολύ γνωστό τεστ ‘Personality Evaluation Questionnaire’ εξετάζει τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Εξωστρέφεια,
  • Επιρροή,
  • Ενεργητικότητα,
  • Φιλικότητα,
  • Διεκδικητικότητα,
  • Ενδιαφέρον για τους άλλους,
  • Φιλικότητα,
  • Συνεργασία,
  • Οργάνωση,
  • Επιμονή.

Γιατί να κάνεις τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

Ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού είναι χρήσιμο για σένα αν:

  • Μόλις αποφοίτησες από το Λύκειο και ακόμη δυσκολεύεσαι να επιλέξεις τις σπουδές που θα ακολουθήσεις
  • Θέλεις να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα,
  • Εργάζεσαι ήδη αλλά νιώθεις πως έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για το αντικείμενό σου και επιθυμείς να αλλάξεις καριέρα,
  • Νιώθεις πως δεν μπορείς να βρεις την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στη επαγγελματική σου ζωή.

Ανακεφαλαιώνοντας

Είμαστε βέβαιοι πως πλέον έχεις καταλάβει τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού και πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τόσο τους έφηβους όσο και τους φοιτητές να επιλέξουν τις σπουδές σε ένα τομέα που τους ταιριάζει πραγματικά.

Το ίδιο σημαντική είναι η βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρει στις σπουδές σου η iziPen! Αν λοιπόν χρειάζεσαι βοήθεια στις φοιτητικές σου εργασίες, δεν έχει παρά να ανεβάσεις τις εργασίες σου στην πλατφόρμα και να λάβεις δωρεάν κοστολόγηση από τους writers!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.