Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Επαγγέλματα του μέλλοντος

Η αγορά εργασίας, τα τελευταία χρόνια, αλλάζει με πολύ γοργούς ρυθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τελειόφοιτοι Λυκείου που καλούνται να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν, αναζητούν σχολές με μέλλον. Ετοιμάζεσαι να δώσεις πανελλήνιες εξετάσεις σύντομα και δεν ξέρεις τι να σπουδάσεις; Ή θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στην μέχρι τώρα καριέρα σου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Τι είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τι είναι επάγγελμα του μέλλοντος

Παλαιότερα, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου μπορούσαν πιο εύκολα να επιλέξουν σχολές στο μηχανογραφικό γιατί υπήρχαν αρκετά «σταθερά» επαγγέλματα με καλές προοπτικές για το μέλλον. Αλλά η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και η μεγάλη αύξηση των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλαξε το τοπίο στην αγορά εργασίας.

Έτσι, πολλά επαγγέλματα που παλαιότερα θεωρούνταν κορυφαία και τα προτιμούσαν αρκετά άτομα, σήμερα έχουν εξαφανιστεί, δίνοντας την θέση τους σε καινούρια. Οι νέοι, πλέον, ψάχνουν επαγγελματικά πεδία που δεν είναι κορεσμένα για να έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες μελλοντικά να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους. Οι δουλειές του μέλλοντος βρίσκονται κυρίως στους κλάδους της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση και σε κάποια επαγγέλματα άλλων κλάδων που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Ποια είναι επαγγέλματα του μέλλοντος

Όπως προαναφέρθηκε ο κλάδος των επιχειρήσεων ανθίζει έντονα. Έτσι δεν κάνει εντύπωση ότι ο κλάδος της επιχειρηματικής αναλυτικής έχει τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος τόσο στη διεθνή όσο και στην τοπική αγορά εργασίας. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθίζει και παράλληλα αυξάνεται και η ζήτηση των ειδικοτήτων που σχετίζονται με αυτό. Έτσι, οι σχολές με αντικείμενο σπουδών τη Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι πολύ καλή επιλογή, αν θέλεις να έχεις βέβαιη δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Άλλα παρεμφερή επαγγέλματα με υψηλό μισθό που θα μπορούσες να επιλέξεις να σπουδάσεις είναι:

  • Μοντέρ: Στο άμεσο μέλλον, οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές έντυπες και τηλεοπτικές διαφημίσεις και θα μεταφερθούν σε μεγάλο ποσοστό στο internet. Η ειδικότητα του μοντέρ θα είναι απαραίτητη για τα διαφημιστικά βίντεο κάθε μεγάλου brand.
  • Web Developer: Ο web developer είναι αναγκαίος για τη δημιουργία ιστότοπων και ηλεκτρονικών καταστημάτων.
  • Social Media Expert: Μελλοντικά δεν θα μπορεί να επιβιώσει μία επιχείρηση, δίχως έναν ειδικό που να γνωρίζει εξαιρετικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Γραφίστας: Το επάγγελμα του γραφίστα θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, καθώς είναι απαραίτητο για τη δημιουργία εξωφύλλων στα βιβλία, των flyers στις θεατρικές παραστάσεις, στις ταινίες κλπ.

Είναι φανερό ότι τα περισσότερα επαγγέλματα σχετίζονται άμεσα με προγράμματα υπολογιστών και νέες τεχνολογίες. Εάν σου φαίνεται ενδιαφέρον να σπουδάσεις κάτι τέτοιο, μπορείς να δεις την αναλυτική λίστα με σχολές υπολογιστών στην Ελλάδα.

Ο τομέας της ιατρικής πληροφορικής θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ιατρικής, πληροφορικής, αλλά και των ηλεκτρολόγων μηχανικών δε θα δυσκολευτούν να βρουν μία εργασία αργότερα, ειδικά εάν πραγματοποιήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής πληροφορικής.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το γραφείο των στατιστικών εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τα επαγγέλματα που θα αναπτυχθούν τάχιστα τα επόμενα δέκα χρόνια είναι τα ακόλουθα:

  • Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών
  • Αναλυτές στατιστικών δεδομένων
  • Προγραμματιστές λογισμικών προγραμμάτων
  • Εγκληματολόγοι
  • Προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης
  • Μηχανικοί ρομποτικής
  • Γενετιστές
  • Μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Υπεύθυνοι υγειονομικών και ιατρικών υπηρεσιών
  • Λογιστές

Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Επαγγέλματα υγείας

Τα επαγγέλματα με μέλλον στην Ελλάδα βρίσκονται στον ιατρικό κλάδο και στον κλάδο των επενδύσεων, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Έτσι, στην χώρα μας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των φαρμάκων και των καλλυντικών, στα διαγνωστικά κέντρα κλπ. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την περίθαλψη, την πρόληψη και την περιβαλλοντική υγεία θα έχουν πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές. Άλλες ειδικότητες που θα έχουν μεγάλη ζήτηση είναι οι:

  • Βιολογία
  • Μοριακή βιολογία
  • Βιοχημεία
  • Ψυχολογία
  • Εργοθεραπεία
  • Λογοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία

Επιπλέον, τα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα θα έχουν αυξημένη ζήτηση τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη. Έτσι, εάν θέλεις να επιλέξεις επάγγελμα από το συγκεκριμένο τομέα, μπορείς να διαλέξεις το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη, του μάγειρα ή του ξεναγού. Άλλος τομέας με αυξημένη ζήτηση στην χώρα μας, είναι αυτός της ναυτιλίας και των μεταφορών. Μάλιστα αναμένεται να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στις ειδικότητες του ναυπηγού μηχανικού, του ναυτιλιακού οικονομολόγου, του εμποροπλοίαρχου και του σχεδιαστή μηχανών πλοίων.

Αν κανένα από τα παραπάνω δε σου φάνηκε ενδιαφέρον υπάρχουν μερικά ακόμη περιζήτητα επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν ευοίωνο μέλλον:

  • Ο τεχνικός αυτοματισμών
  • Ο τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • Ο σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων
  • Το εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας,
  • Το στέλεχος με εξειδίκευση στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και τις κτιριακές εφαρμογές
  • Ο τεχνικός αιολικών συστημάτων
  • Ο mobile applications developer
  • Ο software engineer developer
  • Ο υπεύθυνος προμηθειών Α’ Υλών
  • Ο υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας,
  • Ο υπεύθυνος μεταφορών

Εάν έχεις ήδη σπουδάσει και σκέφτεσαι ότι θέλεις να αποκτήσεις γνώσεις σε κάποιον από τους πιο περιζήτητους τομείς μπορείς να κάνεις κάποιο σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αντί, δηλαδή, να σπουδάσεις από την αρχή μπορείς να κάνεις ένα πρόγραμμα όπως αυτό από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ με θέμα: Android Developer – Android App.

Γιατί να επιλέξω επάγγελμα του μέλλοντος

Αν αναρωτιέσαι γιατί να επιλέξεις ένα επάγγελμα του μέλλοντος, η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Έχοντας μία ειδικότητα που δεν είναι κορεσμένη στην αγορά εργασίας, δεν θα ανησυχείς καθόλου για την ανεργία. Μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου πάνω στον τομέα που έχει ζήτηση, θα καταφέρεις να έχεις μία γρήγορη και καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης, ένα τέτοιο επάγγελμα θα σου προσφέρει και αυξημένο μισθό και αν θέλεις να είσαι ακόμη πιο περιζήτητος σκέψου να σπουδάσεις σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Αρκετές είναι οι χώρες της Ευρώπης που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα σπουδών. Μήπως ήρθε η ώρα να φρεσκάρεις τα αγγλικά σου;

Συνοψίζοντας, όσοι επιλέξουν τα επαγγέλματα που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες γραμμές, δεν θα δυσκολευτούν τα επόμενα χρόνια με την επαγγελματική τους πορεία και είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν, όσοι ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους. Όμως, μην ξεχάσεις κάτι σημαντικό: διάλεξε ένα επάγγελμα που το αγαπάς και είναι σχετικό με τα ενδιαφέροντά σου και όχι μόνο κάποιο που θα έχει αυξημένη ζήτηση στο μέλλον.

Φυσικά, όποια σχολή κι αν επιλέξεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μην ξεχνάς ότι οι ακαδημαϊκοί writers της iziPen παραμένουν δίπλα σου για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς στην εκπόνηση φοιτητικών εργασιών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών σου. Με λίγα μόνο κλικ λάβε άμεσα Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση της εργασίας σου, επίλεξε τον writer που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου και άσε τα υπόλοιπα στους ειδικούς!

2 σκέψεις στο “Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος”

  1. ΛΙΝΤΑ λέει:

    καλημέρα, ασχολείστε με επαγγελματικό προσανατολισμό?
    Μπορείτε να μου προτείνετε που να απευθυνθώ?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Λίντα,

      μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στο άρθρο μας εδώ.

      Στην iziPen θα βρεις υπηρεσίες που αφορούν την υποστήριξη φοιτητών με την επιμέλεια εργασιών, οι οποίες προσφέρονται για την προσωπική χρήση του κάθε σπουδαστή. Ως εκ τούτου δυστυχώς δεν μπορούμε να σε εξυπηρετήσουμε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ωστόσο στο άρθρο που προαναφέραμε θα βρεις όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν ξεκινήσεις την έρευνά σου για κάποιο σύμβουλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.