AMA: Αναλυτικός οδηγός βιβλιογραφικών αναφορών

Βιβλιογραφία με ΑΜΑ style

Υπάρχουν διάφορα συστήματα βιβλιογραφικών αναφορών που χρησιμοποιούνται από φοιτητές παγκοσμίως. Στον κλάδο της ιατρικής, ένα από τα πιο γνωστά στυλ βιβλιογραφικών αναφορών είναι το σύστημα ΑΜΑ. Στο σημερινό άρθρο θα σου δείξουμε πως συντάσσεται αυτό το βιβλιογραφικό σύστημα ώστε να το χρησιμοποιήσεις σωστά στην εργασία σου.

Τι είναι το βιβλιογραφικό σύστημα ΑΜΑ

Τι είναι το ΑΜΑ style

Το βιβλιογραφικό σύστημα αναφορών ΑΜΑ αποτελεί μια παραλλαγή του Vancouver style και δημιουργήθηκε το 1962 από τους συντάκτες του περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA). Η πρώτη έκδοση του εγχειριδίου ΑΜΑ αποτελούνταν από 68 σελίδες. Σήμερα, βρίσκεται ήδη στην 11η έκδοση του και αποτελεί τον βασικό οδηγό για τους επαγγελματίες και φοιτητές της Ιατρικής. 

Το σύστημα αναφορών ΑΜΑ χαρακτηρίζεται από τη χρήση συγγραφέα-αριθμού. Αυτό σημαίνει ότι, εντός της ροής της εργασίας σου, θα πρέπει να τοποθετήσεις αριθμούς που αντιστοιχούν στα ονόματα των συγγραφέων – πηγών στη λίστα αναφορών σου. Η λίστα αυτή προστίθεται στο τέλος κάθε εργασίας και κάθε αναφορά θα πρέπει να παρατίθεται με αριθμητική σειρά, σύμφωνα με τη σειρά εμφάνισής της εντός κειμένου. Τέλος, ο αριθμός μπαίνει σε εκθετική μορφή.

Παραπομπές εντός κειμένου (InTextCitationsFootnotes)

Ακολουθούν παραδείγματα σύνταξης των παραπομπών:

Βιβλίο με ένα συγγραφέα:

Παράδειγμα: Σύμφωνα με τον Smith1

Για έναν συγγραφέα με αυτούσια χρήση κειμένου:

Παράδειγμα: Σύμφωνα με τον Smith2(p35)

Ο αριθμός στη παρένθεση δηλώνει τη σελίδα του συγγράμματος στην οποία εντοπίζεται το ακριβές κείμενο.

Για δυο συγγραφείς:

Παράδειγμα: Σύμφωνα με τον Smith3(p35) και τον Peterson 4(56)

Για πάνω από δυο συγγραφείς:

Παράδειγμα: Το πείραμα των Smith και συν.(et al.)5

Για δύο διαφορετικές πηγές:       

Παράδειγμα: Ο Smith6 απέδειξε ότι… και ο Braun7 αργότερα…

Βιβλιογραφικές Αναφορές – References

Βιβλίο: 

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος. Αριθμός έκδοσης. Εκδοτικός Οίκος. Έτος.

Βιβλίο από ηλεκτρονική πηγή:

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος Βιβλίου. Αριθμός έκδοσης. Εκδοτικός Οίκος. Έτος. Έτος ανάρτησης. DOI ή URL.

Κεφάλαιο Βιβλίου διαφορετικών συγγραφέων:   

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος κεφαλαίου. Τίτλος Βιβλίου. Αριθμός έκδοσης. Εκδοτικός Οίκος. Έτος: Σελίδες. Έτος ανάρτησης. DOI ή URL. (αν το βιβλίο προήλθε από ηλεκτρονική πηγή)

Άρθρο σε έντυπη μορφή: 

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος: Υπότιτλος (αν υπάρχει). Συντομογραφία περιοδικού. Έτος: Τόμος (Τεύχος): σελίδες.

Άρθρο από ηλεκτρονική πηγή:

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος: Υπότιτλος (αν υπάρχει). Συντομογραφία περιοδικού. Έτος: Τόμος (Τεύχος): σελίδες. DOI ή URL.

Διδακτορική ή Μεταπτυχιακή διατριβή:   

Επώνυμο Αρχικό γράμμα ονόματος. Τίτλος εργασίας. Τοποθεσία: Όνομα ιδρύματος/πανεπιστημίου; Έτος: Σελίδα-Σελίδες.

Πίνακες και Γραφήματα

Η χρήση πινάκων, γραφημάτων ή εικόνων στην εργασία σου, σίγουρα, θα αναβαθμίσει την ποιότητά της. Θα πρέπει να έχεις, όμως, στοn νου σου ότι τα οπτικά αυτά στοιχεία λειτουργούν ως πρόσθετες πληροφορίες και όχι σαν το κύριο σκέλος της εργασίας. Όπως καλό είναι να προσέχεις μην το παρακάνεις. Πρόσθεσε πίνακες, εικόνες και γραφήματα με μέτρο και όχι με σκοπό να γεμίσεις τις σελίδες της εργασίας σου.

Όπως οι πηγές που χρησιμοποίησες εντός κειμένου, έτσι και οι εικόνες ή τα γραφήματα που θα έχεις μέσα στην εργασία, θα πρέπει να τεκμηριώνονται. Η μορφή εντός κειμένου θα πρέπει να είναι ως εξής:

Παραπομπές εντός κειμένου (In-Text-Citations)

Παράδειγμα: Image 1 ή Graph 1 ή Table 1: Τίτλος εικόνας, γραφήματος ή πίνακα

Κάτω από τα οπτικά αυτά στοιχεία θα πρέπει να προσθέσεις μια σύντομη περιγραφή. Η περιγραφή αυτή καλό θα ήταν αν μην ξεπερνάει τις 40 λέξεις. Και φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχάσεις να προσθέσεις τον εκθετικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη βιβλιογραφική λίστα.

Παράδειγμα: Η εικόνα δείχνει τα ποσοστά…7

Βιβλιογραφικές Αναφορές – References

Εάν η εικόνα, γράφημα ή πίνακας προέρχεται από κάποιο βιβλίο, άρθρο περιοδικού ή από κάποια βάση δεδομένων, τότε δώσε τα στοιχεία αναφοράς για το βιβλίο ή περιοδικό και όχι για την κάθε εικόνα, γράφημα ή πίνακα ξεχωριστά. Επιπλέον, εάν δεν έχει τίτλο η εικόνα, το γράφημα ή ο πίνακας που θα χρησιμοποιήσεις, δώσε μια δική σου σύντομη περιγραφή.

Γράφημα/Πίνακας/Εικόνα από ηλεκτρονική πηγή: 

Author Last Name, Author First Initial. Title of page. Clarifying information if necessary. Title of website. Published or Updated Month Day, Year. Accessed Month Day, Year. URL (δεν μπαίνει τελεία μετά το url)

Εν κατακλείδι

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο και να πήρες μια εικόνα για το πως δομείται το βιβλιογραφικό σύστημα AMA. Σε κάθε περίπτωση, θα σου συστήναμε πρώτα να απευθυνθείς στον καθηγητή σου και να ρωτήσεις ποια είναι η ζητούμενη μορφή των βιβλιογραφικών σου αναφορών. Κάποιες από τις πιο συχνές που μπορεί να σου ζητήσει είναι η APA και η Chicago.

Φρόντισε, λοιπόν, να λύσεις κάθε απορία που μπορεί να έχεις προτού ξεκινήσεις την εκπόνηση της εργασίας σου, έτσι ώστε να αποφύγεις λάθη και να πετύχεις τον καλύτερο βαθμό. Μη ξεχνάς ότι η λογοκλοπή τιμωρείται σκληρά και μπορεί να σου στοιχίσει το πτυχίο σου, για αυτό φρόντισε να συμπεριλάβεις όλες τις πηγές των αναφορών σου. Αν θέλεις να ξέρεις περισσότερες πληροφορίες για τη λογοκλοπή διάβασε εδώ τι είναι η λογοκλοπή και πώς γίνεται ο έλεγχος της, για να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αποφυγή λογοκλοπής στην εργασία σου.

Και μην ξεχνάς, η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια συγγραφής της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας σου. Μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.