Οδηγός στατιστικών ορολογιών για αρχάριους

Στατιστική για αρχαρίους

Αρκετοί φοιτητές για να εκπονήσουν επιτυχώς τη διπλωματική εργασία που τους αναθέτουν οι καθηγητές, χρειάζονται τη βοήθεια της στατιστικής ανάλυσης. Πολλοί, όμως, από αυτούς δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η στατιστική. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία φοιτητών, προνοήσαμε για εσένα και στις επόμενες γραμμές θα σε ενημερώσουμε πλήρως για την ορολογία της συγκεκριμένης επιστήμης.

Τι είναι η Στατιστική

Τι είναι η στατιστική

Αρχικά, ο όρος ‘στατιστική’ προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ‘ίστημι’ και το παράγωγο ρήμα ‘στατίζω’ που σημαίνει ‘τοποθετώ’, ‘ταξινομώ’. Ο όρος έχει αναφερθεί από τον Σωκράτη στα ‘Απομνημονεύματα’ του Ξενοφώντος, αλλά και στο έργο ‘Πολιτεία’ του Αριστοτέλη. Αργότερα, από τη λατινική φράση statisticum collegium, εμφανίστηκε η ιταλική λέξη statista που σημαίνει ‘πολιτικός’ και η γερμανική ‘statistik’.

Σήμερα, η στατιστική είναι κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών που, όμως, παίζει σημαντικό ρόλο και στις κοινωνικές επιστήμες. Είναι απαραίτητη στις ερευνητικές φοιτητικές εργασίες, καθώς το αντικείμενό της είναι η συλλογή δεδομένων, η ταξινόμησή τους, η παρουσίασή τους, η ανάλυσή τους και η ερμηνεία τους. Τελικός στόχος της στατιστικής είναι να εξάγει συμπεράσματα. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τη στατιστική ορολογία.

Ποιες είναι οι βασικές ορολογίες στατιστικής

Όροι στατιστικής

Για να καταλάβεις καλύτερα τη στατιστική πρέπει πρώτα να γνωρίσεις και να κατανοήσεις ορισμένους βασικούς όρους της. Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι ο ’πληθυσμός’ και τι το ‘δείγμα’ στη στατιστική. Το δείγμα είναι μία ομάδα που εξετάζεται για ένα ή και περισσότερα χαρακτηριστικά της και από το οποίο προσπαθούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το σύνολο του πληθυσμού, που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την ομάδα που μελετήσαμε.

Έπειτα, όταν ακούσεις τον όρο ‘μεταβλητή’ θα πρέπει να καταλάβεις ότι είναι το χαρακτηριστικό ως προς το οποίο εξετάζεται ο μελετώμενος πληθυσμός.

Οι μεταβλητές μπορεί να είναι είτε ποιοτικές είτε ποσοτικές. Συγκεκριμένα, σε μία ‘ποιοτική μεταβλητή’ οι τιμές δεν είναι αριθμοί. Δηλαδή, οι τιμές μίας ποιοτικής μεταβλητής μπορεί να είναι το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή κατάσταση κλπ.

Αντίθετα, οι τιμές μίας ‘ποσοτικής μεταβλητής’ είναι αριθμοί και κατηγοριοποιούνται σε ‘διακριτές’ ή ‘ασυνεχείς’ και σε ‘συνεχείς’. Οι ‘ασυνεχείς’ ποσοτικές μεταβλητές μπορούν να πάρουν συγκεκριμένες τιμές και οι αριθμοί, συνήθως, είναι ακέραιοι. Η αλλαγή της τιμής μίας μεταβλητής σε ένα χρονικό διάστημα σε σχέση με ένα άλλο συγκρίσιμο ονομάζεται ‘μεταβολή’.

Η τεχνική επιλογής του δείγματος που θα χρησιμοποιηθεί για τη στατιστική, ονομάζεται ‘δειγματοληψία’. Για την εμπειρική έρευνα, που συχνά πραγματοποιούν οι φοιτητές, είναι πιο κατάλληλη η τυχαία δειγματοληψία. Η τυχαία δειγματοληψία έχει τέσσερα είδη:

  • την απλή,
  • τη στρωματοποιημένη,
  • τη συστηματική,
  • και την κατά συστάδες.

Η τιμή που βρίσκεται περισσότερες φορές σε ένα σύνολο τιμών, ονομάζεται ‘επικρατούσα τιμή’. ‘Εύρος’ είναι η διαφορά ανάμεσα στην ελάχιστη από τη μέγιστη τιμή.

Ακόμη, όταν γίνεται η μελέτη ενός συνόλου, ‘ακραία τιμή’ είναι αυτή που βρίσκεται στα άκρα, δηλαδή είναι είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τιμές. Μία ακραία τιμή είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει τον μέσο όρο. Γι’ αυτόν τον λόγο εξαιρείται η συγκεκριμένη τιμή και δεν υπολογίζεται.

Στην ‘επαγωγική στατιστική’ γίνεται μελέτη των χαρακτηριστικών και ανάλυση των δεδομένων ενός υποσυνόλου, έχοντας ως στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.  Στην ‘περιγραφική στατιστική’ περιγράφονται και παρουσιάζονται τα δεδομένα. Αν για παράδειγμα, εξετάζεις ένα δείγμα 100 μαθητών ενός γυμνασίου και πεις πως 30 στους 100 μαθητές μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα σε φροντιστήριο, τότε περιγράφεις αυτό που παρατήρησες. Όμως, αν πεις πως το 30% των μαθητών ενός γυμνασίου μαθαίνει ξένη γλώσσα, τότε θα έχεις προβεί σε ‘επαγωγική στατιστική’. Αν, ωστόσο, θέλεις να καταλάβεις καλύτερα τις διαφορές μεταξύ επαγωγικής και περιγραφικής στατιστικής διάβασε το άρθρο μας.

Ποια είναι τα καλύτερα στατιστικά προγράμματα

Στατιστικά προγράμματα

Υπάρχουν αρκετά στατιστικά προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να αναλύσεις τα δεδομένα που έχεις συλλέξει και να φτιάξεις την πτυχιακή εργασία σου. Τα καλύτερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Excel: Πρόκειται για το πιο γνωστό πρόγραμμα της Microsoft Office και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές και για στατιστική ανάλυση. Δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1985. Η χρήση του Excel μπορεί να σου προσφέρει πολλά εργαλεία για την εργασία σου αν ξέρεις να το χειρίζεσαι.
  • Minitab: Ένα εξαιρετικό στατιστικό πρόγραμμα είναι και το Minitab που δημιουργήθηκε σχεδόν δέκα χρόνια πριν το Excel και πιο συγκεκριμένα το 1972 στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια από τους Jr. Brian L. Joiner, Barbara Ryan και Thomas Ryan. Με το Minitab μπορείς να εκτελέσεις διάφορες στατιστικές αναλύσεις για την εργασία σου.
  • EViews: Το EViews είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους με γραφήματα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994.
  • Matlab: Το συγκεκριμένο στατιστικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για την ανάλυση και την απεικόνιση των δεδομένων με την χρήση ραβδοδιαγραμμάτων, ιστογραμμάτων κλπ.
  • Statanalysis: Η statanalysis είναι μία online υπηρεσία για τη δωρεάν ανάλυση στατιστικών δεδομένων.

Ανακεφαλαιώνοντας, ευχόμαστε να βρήκες χρήσιμες όλες τις παραπάνω πληροφορίες για τη στατιστική για αρχάριους και να μη δυσκολεύεσαι πλέον να δημιουργήσεις τη δική σου εργασία. Αν, παρόλα αυτά, αντιμετωπίζεις δυσκολίες, μην ξεχνάς πως η iziPen είναι εδώ για εσένα με εξειδικευμένους writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη στατιστική ανάλυση της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.