Ποια ιδιωτικά κολλέγια αναγνωρίστηκαν

Πτυχιούχοι Κολλεγίων

Οι πτυχιούχοι κολλεγίων έχουν πλέον τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων – ΑΕΙ. Διάβασε το άρθρο μας και μάθε ποια ιδιωτικά κολλέγια είναι αναγνωρισμένα από το κράτος και τι ισχύει για τους πτυχιούχους κολλεγίων και τους πτυχιούχους πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ιδιωτικά κολλέγια με πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος

Σύμφωνα με το Υπουργείου Παιδείας ο κατάλογος με τα αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα κολλέγια στην Ελλάδα είναι ο ακόλουθος:

AAS COLLEGE APPLIED ARTS STUDIES
AEGEAN OMIROS COLLEGE
ATHENS TECH COLLEGE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- B.C.A. COLLEGE
CITY UNITY COLLEGE
D.E.I. COLLEGE
HELLENIC AMERICAN COLLEGE
ICBS ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ/ ICBS ATHENS INTERNATIONAL COLLEGE
ICBS ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ICBS THESSALONIKI BUSINESS COLLEGE
ICBS ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ICON COLLEGE
MBS ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΡΗΤΗΣ/ MBS COLLEGE OF CRETE
MEDITERRANEAN COLLEGE
NEW YORK COLLEGE
SAE CREATIVE MEDIA COLLEGE
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΚΤΟ/ ΑΚΤΟ COLLEGE
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
EPSILON NET COLLEGE
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ/ METROPOLITAN COLLEGE
CITY COLLEGE
ΚΟΛΛΕΓΙΟ I.S.T.
ΚΟΛΛΕΓΙΟ RENE DESCARTES
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ICPS
WEBSTER ΑΘΗΝΩΝ/ WEBSTER ATHENS
THE AMERICAN COLLEGE OF GREECE- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΕΡΡΩΤΗΣ
ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ INTERNATIONAL MANAGEMENT STUDIES/ IMS COLLEGE
SCG ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – SCG SCIENTIFIC
Σ.Β.Ι.Ε. ΚΟΛΛΕΓΙΟ
UNICERT COLLEGE
LE MONDE COLLEGE
ATHENS CONSERVATOIRE COLLEGE OF MUSIC
Λίστα αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων κολλεγίων 2022-2023

Τα εν λόγω ιδιωτικά κολλέγια παρέχουν στους σπουδαστές τους πτυχία τα οποία μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της ΑΤΕΕΝ και να αποκτήσουν ισοτιμία με τα πτυχία των ΑΕΙ.

Αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων

Το νέο νομό-πλαίσιο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τη κα. Κεραμέως, σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων αλλά και την αναδιοργάνωση του ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, για τη αναγνώριση πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές. 

Ακολουθούν όλες οι αλλαγές και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το τι ισχύει με τα πτυχία των κολλεγίων αλλά και των πτυχίων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού. 

Τι ισχύει για τα πτυχία κολλεγίων.

Πτυχιούχοι και ΑΣΕΠΤα πτυχία που χορηγούνται από αλλοδαπά Κολλέγια στην Ελλάδα είναι ισοδύναμα με πτυχία ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι τίτλοι Bachelor και Master των αποφοίτων των Κολεγίων, που εκδίδονται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν πλήρη ισοδυναμία τίτλου σπουδών, με τους αντίστοιχους τίτλους των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η αναγνώριση των τίτλων σπουδών γίνεται από το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας).

Σύμφωνα με το ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 –Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ 222 Α΄) παρ. Θ’ και το ν. 4111/2013(ΦΕΚ 18 Α΄), άρθρο 30 :

  1. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης και δικαιόχρησης με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (Βachelor), τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, ή σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μaster).
  2. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολλέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
  3. Το πτυχίο, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείων α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης.

Τι ισχύει για τα πτυχία ξένων πανεπιστημίων

Όσο αφορά τα πτυχία ξένων πανεπιστημίων, η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται αυτόματα με βάση τη λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ, ενώ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για την επαγγελματική αναγνώριση.

Αναλυτικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώρισης των πτυχίων ξένων ΑΕΙ διαρθρώνεται ως εξής:

  • Θα καταρτιστεί εθνική λίστα αναγνωρισμένων ξένων ΑΕΙ. Έτσι, εάν ένας φοιτητής –Έλληνας ή ξένος– ζητεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ, εάν έχει πάρει πτυχίο από ΑΕΙ το οποίο περιλαμβάνεται στην εθνική λίστα δε θα χρειάζεται να αξιολογεί την αίτησή του ο ΔΟΑΤΑΠ για να δώσει ακαδημαϊκή αναγνώριση. Αλλά μόνο το ίδρυμα θα αξιολογεί το ακαδημαϊκό προφίλ του αιτούντα. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν φόρτος εργασίας και καθυστερήσεις, αφού σήμερα μπορεί να περάσει και διετία για να τηρηθούν όλα τα βήματα για τη χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
  • Το ΑΤΕΕΝ που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και είναι αρμόδιο για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων εξωτερικού θα ενταχθεί στο νέο ΔΟΑΤΑΠ.
  • Στην περίπτωση που πτυχιούχος εξωτερικού θέλει να ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα κάνει αίτηση στον νέο φορέα και η νέα Διεύθυνση που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ θα την εξετάζει. Η διαδικασία επίσης θα είναι πιο σύντομη, καθώς θα εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

Πτυχία ΚολλεγίωνΕξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία των τίτλων σπουδών ή των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων, όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από:

  • το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 ‘Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων’ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
  • το Σ.Α.Ε.Π. του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
  • το Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε. του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 ‘Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων’
  • το Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ. του άρθρου 14 του π.δ. 231/1998 ‘Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων’
  • κάτοχοι διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές.

Στην επίσημη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ μπορείς να βρεις την αναλυτική λίστα με όλα τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, τα οποία έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς.

Δικαιολογητικά για αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση τίτλου σπουδών και επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων κολλεγίων είναι τα ακόλουθα:

  1. Αίτηση η οποία υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο κατά την κατάθεση.
  1. Παράβολο 100€ (υπέρ Δημοσίου) για κάθε κρινόμενο Τίτλο σπουδών. Τo παράβολο μπορεί να υποβάλλεται και μέσω της σχετικής Εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή μέσω Δ.Ο.Υ.. Στο αποδεικτικό κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται ως καταθέτης ο πολίτης που υποβάλλει την αίτηση με αιτιολογία ‘’αναγνώριση προσόντων’’.
  1. Ταυτότητα ή διαβατήριο σε ευκρινές φωτοαντίγραφο.
  1. Τίτλος σπουδών (πτυχίο) του οποίου ζητείται η αναγνώριση, θεωρημένος για τη γνησιότητα των υπογραφών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE), πρωτότυπη ή σε νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο και με επίσημη μετάφρασή του. Για όσες χώρες δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση ή η χώρα μας έχει εγείρει αντίρρηση, και μόνο γι’ αυτές, η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές Αρχές. Εναλλακτικώς, τίτλοι ανώτατης εκπαίδευσης με κράτος προέλευσης το Ηνωμένο Βασίλειο δύνανται να υποβληθούν και σε φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από το Βρετανικό Συμβούλιο, και μεταφρασμένα από αρμόδια προς τούτο αρχή της ημεδαπής. Εναλλακτικώς, τίτλοι ανώτατης εκπαίδευσης με κράτος προέλευσης τη Γαλλία δύνανται να υποβληθούν και σε φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από το Γαλλικό Ινστιτούτο και μεταφρασμένα από αρμόδια προς τούτο αρχή της ημεδαπής.
  2. Επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων με αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοίτησης καθώς και ημερομηνία εισαγωγής και αποφοίτησης το οποίο πρέπει να είναι ενυπόγραφο, να φέρει τη σφραγίδα του Ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Κατατίθεται σε νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο και με επίσημη μετάφρασή του από αρμόδιες προς τούτο αρχές της ημεδαπής.
  3. Οδηγός σπουδών του τίτλου σπουδών Ιδρύματος το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση των μαθημάτων που έχει διδαχθεί ο/η αιτών/τούσα. Θα κατατεθεί μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα όταν ζητηθεί από την Υπηρεσία μας.
  4. Πιστοποιητικό ή/Βεβαίωση Επαγγελματικών Προσόντων όταν το αιτούμενο επάγγελμα/εκπαίδευση είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο/η στο κράτος που αποκτήθηκαν τα επαγγελματικά προσόντα (π.χ. εγγραφή σε επιμελητήριο, άδεια άσκησης επαγγέλματος κ.ά.).
  5. Στοιχεία Επαγγελματικής Εμπειρίας όταν το επάγγελμα ή η αντίστοιχη εκπαίδευση δε ρυθμίζονται νομοθετικά στο κράτος-μέλος προέλευσης, αποδεικτικά στοιχεία την τελευταία δεκαετία στα οποία να προσδιορίζεται με σαφήνεια η επαγγελματική δραστηριότητα και να αποδεικνύεται

Σύνοψη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις αντιδράσεις που έφερε το νέο νομό-πλαίσιο, θέτει σε λειτουργεία μια πιο εξελιγμένη και ταχύτερη μέθοδο αναγνώρισης πτυχίων και δίνει, ταυτόχρονα, στους νέους τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ένα κολλέγιο και να αποκτήσουν αναγνώριση του πτυχίου τους.

Πτυχιούχοι Ξένων ΠανεπιστημίωνΠολλά παιδιά σήμερα δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα ΑΕΙ, καθώς είτε δεν πετυχαίνουν στις Πανελλήνιες είτε αδυνατούν να μετακομίσουν στη πόλη σπουδών τους. Ταυτόχρονα, οι μειωμένες θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ, κλείνουν τον δρόμο σε πολλούς μαθητές. Τα κολλέγια αποτελούν μια εναλλακτική λύση, ειδικά για τους μαθητές που ενδιαφέρονταν να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού αλλά δυσκολεύονταν να καλύψουν τα υπέρογκα δίδακτρα αλλά και τα έξοδα διαβίωσής τους. Και πλέον αυτή η επιλογή έρχεται με μια αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Όποια όμως και να είναι η επιλογής σου, μην ξεχνάς ότι η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε βήμα. Θυμήσου ότι, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου δωρεάν κοστολόγηση για την εκπόνηση των φοιτητικών σου εργασιών.

127 σκέψεις στο “Ποια ιδιωτικά κολλέγια αναγνωρίστηκαν”

  1. Αναστάσιος Καπζάλας λέει:

    Οι σύλλογοι γράφουν τους αποφοίτους κολλεγίων στα μητρώα τους? Πχ φυσικοθεραπείας εργοθεραπείας?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Αναστάσιε,
      Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημα σου. Για περισσότερες πληροφορίες θα σου προτείναμε να απευθυνθείς είτε στο Κολέγιο είτε στον ίδιο τον σύλλογο ώστε να ενημερωθείς καταλλήλως για την Πολιτική που ακολουθούν με τα μητρώα φοιτητών.

      1. μαρια π λέει:

        Παρακαλω τι γνωριζετε για κολεγιοsouthester στην αγ παρασκευη

        1. iziPen team λέει:

          Αγαπητή Μαρία,
          Το Southeastern College δε συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στη λίστα με τα αναγνωρισμένα κολλέγια. Καθώς όμως η λίστα ανανεώνεται τακτικά, θα σε συμβουλεύαμε να ελέγχεις συχνά τον κατάλογο που βρίσκεται στην επίσημη σελίδα του Gov ή του ΔΟΑΤΑΠ.

          1. Αρτεμις λέει:

            Καλησπέρα , θα ήθελα να μάθω αν το online learning πτυχίο με +1 χρόνο κατατακτηριεσ για bachelor στην ειδικότητα του interior design στο κολλέγιο Ακτο , αναγνωρίζονται από το Ατεεν . Μου είπαν στο κολλέγιο ότι με νομοθεσία του Φεβρουαρίου του 2023 το ΑΤΕΕΝ τα αναγνωρίζει ως κανονικά bachelor αλλά δεν μπορώ να τους έχω εμπιστοσύνη .

          2. iziPen Team λέει:

            Αγαπητή Άρτεμις

            Το Κολλέγιο ΑΚΤΟ/ AKTO College βρίσκεται στη λίστα των αδειοδοτημένων – αναγνωρισμένων κολλεγίων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση ιδιαίτερων προγραμμάτων του θα σου προτείναμε να μιλήσεις με την γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει καθώς και να διασταυρώσεις τις πληροφορίες που θα λάβεις με τους αρμόδιους φορείς.

        2. Μελινα λέει:

          Καλησπέρα
          Έστειλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για αναγνώριση και μετά από σχεδόν 1 χρόνο μου ήρθε επιστολή να κάνω ένσταση
          Είμαι απόφοιτος mitroppoliitiko colegio
          Ειδική αγωγή
          Δικηγόροι δεν ασχολούνται
          Τι να κάνω

          1. iziPen team λέει:

            Αγαπητή Μελίνα,
            Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημά σου. Θα σε συμβουλεύαμε είτε να επικοινωνήσεις με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είτε με την ΑΤΕΕΝ ώστε να ενημερωθείς καταλλήλως για τη διαδικασία ένστασης.

          2. Vicky λέει:

            Στην απάντηση που Έλαβες, θα γράφει για ποιο λόγο απορρίφθηκε και πως αν δε συμφωνείς ότι μπορείς να κάνεις ένσταση. Ξεκίνησε από αυτό και εν συνέχεια μιλάς με ακαδημαϊκό υπεύθυνο Και διευθυντή που είμαι σίγουρη πως κατά την εγγραφή σου, σου είπαν πως σίγουρα δεν θα έχεις κανένα θέμα

          3. Raziel λέει:

            Καλησπέρα, επειδή είμαι τώρα σπουδαστής στο συγκεκριμένο ίδρυμα και προφανώς καίγομαι για αυτό που περιγράφεις, κάποιο νεότερο για το θέμα σου; σου αναγνωριστηκε τελικά; ή είναι τέρμα απάτη το συγκεκριμένο κολέγιο;

          4. EVDOKIA λέει:

            Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πτυχίο ή μεταπτυχιακό πάνω στην ειδική αγωγή.
            Επίσης έχει αναγνωριστεί είναι εντάξει για το δημόσιο;

        3. Θεανώ Κ. λέει:

          Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω από ποτέ και μετά ισχύει η ισοτιμία των πτυχίων από δημόσιο πανεπιστήμιο με τα ιδιωτικά. Ορκίστηκα το 2010. Μπορώ να κάνω την αναγνώριση του πτυχίου μου με σκοπό τη συμμετοχή μου στους δημόσιους διαγωνισμούς;

      2. Σια λέει:

        Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος εμπειρία,γιατί η προκαταβολή που έδωσα για κάποιο μεταπτυχιακό σε κολλέγιο,δεν επιστρέφεται και αν μπορώ να κάνω κάτι νομικά. Αποφάσισα για προσωπικούς λόγους να μην θέλω να το κάνω,λίγες μέρες μετά την καταβολή της προκαταβολής 700 ευρώ καιου είπαν ότι εάν δεν συνεχίσω ,τα χάνω. Είναι νόμιμο?

        1. iziPen team λέει:

          Αγαπητή Σία,
          Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημά σου καθώς κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ακολουθεί συγκεκριμένη Πολιτική. Θα σου προτείναμε αφενός να ελέγξεις την Πολιτική του Κολλεγίου στο οποίο εγγράφηκες και αφετέρου να ζητήσεις τη νομική συμβουλή από κάποιον δικηγόρο για την πλήρη ασφάλειά σου.

        2. Vicky λέει:

          Συνήγορο του πολίτη

      3. Άννα Σωτηρακου λέει:

        Καλησπέρα!
        Ενδιαφερόμαστε για το Μητροπολιτικό κολλέγιο Πάνω στην ψυχολογία θα ήθελα να μάθω αν τα πτυχία αναγνωρίζονται εντός η εκτός Ελλάδας .

        1. Maria λέει:

          Καλημέρα,
          Θέλω να ρωτήσω αν το τριετές πτυχίο ψυχολογίας αγγλικού πανεπιστημίου του Μετροπολιτικού κολλεγίου είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα ή Κύπρο .

    2. Λαμπρινή Κουρτιδου πτυχίο λέει:

      Ονομάζομαι Λαμπρινή και έχω πάρει δίπλωμα από το κολέγιο North college 94 στa Fine Arts με κατεύθυνση στη γραφιστική. Μόλις έμαθα ότι δεν μπορώ να πάρω μέρος σε σεμινάριο γιατί το δίπλωμά μου δεν ισχύει. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω

  2. ΚορινηΕυαγγελια λέει:

    Μήπως στη λίστα σας υπάρχει κάποιο λάθος επειδή δεν μπορώ να βρω το κολλεγιο E.I. College, μου εμφανίζεται ένα κολλέγιο στις ΗΠΑ.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Ευαγγελία,
      Σε ευχαριστούμε θερμά για την παρατήρηση και τη συμβολή σου. Το τυπογραφικό λάθος έχει ήδη διορθωθεί από την ομάδα μας. Πρόκειται για το DEI College που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

  3. DIMITRIOS ARMAGOS λέει:

    καλησπερα το Κολλεγιο Aegean college omiros στο τμημα Master in shipping of managment αναγνωριζεται απο τον ΑΣΕΠ με την διαδικασια ΑΤΕΕΝ???

    1. iziPen team λέει:

      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι από τη στιγμή που το Aegean College είναι μέσα στη λίστα με τα αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα κολλέγια στην Ελλάδα, τότε το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της ΑΤΕΕΝ. Στην επίσημη σελίδα του Aegean College, εδώ , θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

  4. Σταύρος Αλεξίου λέει:

    Από ότι κατάλαβα, ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίου που χορηγείται σε απόφοιτο κολεγίου μέσω συνεργαζόμενου πανεπιστημίου του εξωτερικού δεν υπάρχει. Μόνο αν οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους στο εξωτερικό και εάν βέβαια το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Κατάλαβα σωστά;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Σταύρο,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα πτυχία που χορηγούνται από Πανεπιστήμια χωρών-μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, μέσω φοίτησης σε Κολλέγια στην Ελλάδα αναγνωρίζονται πλέον και αυτά επαγγελματικά και προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα που χορηγούνται από τα ΑΕΙ.
      Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοίτους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός Ελληνικής Επικράτειας σε δημόσιο ίδρυμα.

      1. Σταύρος Αλεξίου λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά δεν μιλάω για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, αυτό είναι ξεκάθαρο. Μιλάω για ακαδημαϊκή αναγνώριση η οποία χρειάζεται για να μπορεί κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

        1. iziPen team λέει:

          Αγαπητέ Σταύρο,
          Όσο αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση, ναι ισχύει μόνο για πτυχιούχους ξένων ΑΕΙ που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους εκτός Ελληνικής επικράτειας και το εν λόγω ΑΕΙ βρίσκεται στη λίστα των αναγνωρισμένων ξένων πανεπιστημίων. Ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε περιπτώσεις που μέρος των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εντός ελληνικής επικράτειας και σε δημόσιο ίδρυμα. Όλες τις προϋποθέσεις μπορείς να της βρεις στην επίσημη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ.

      2. Μαρία λέει:

        Σας παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε,πόσο χρόνο χρειάζεται για να αναγνωριστεί πτυχιο από κολλέγιο που εδρεύει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με πανεπιστήμιο.της Αγγλίας;Σας ευχαριστώ πολύ.

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Μαρία,
          Η αναγνώριση του πτυχίου θα γίνει σε επαγγελματικό επίπεδο, όχι ακαδημαϊκό. Φυσικά αυτό θα γίνει μόνο αν το κολλέγιο στο οποίο σπουδάζεις συγκαταλέγεται στη λίστα των αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων κολλεγίων στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο χρόνο που θα χρειαστεί για να αναγνωριστεί το πτυχίο, θα σε συμβουλεύαμε να απευθυνθείς στον ΔΟΑΤΑΠ για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

    2. μαρια π λέει:

      θα ηθελσ μα μαθω ποια κολεγια στην αθηνα ειναι αναγνωρισμενα για λογοθερπεια

      1. iziPen team λέει:

        Αγαπητή Μαρία,
        Σχετικά με το ερώτημά σου, θα σου προτείναμε να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του Gov όπου μπορείς να βρεις τον κατάλογο με όλα τα αδειοδοτημένα κολλέγια που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, γνωρίζουμε ότι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Metropolitan College) βρίσκεται μέσα στον κατάλογο των αδειοδοτημένων κολλεγίων, το οποίο παρέχει προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Λογοθεραπείας. Διαφορετικά, αν έχεις ήδη επιλέξει κάποιο άλλο κολλέγιο για τις προπτυχιακές σπουδές σου, μπορείς εύκολα και γρήγορα να ελέγξεις αν βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο.

  5. Κατερινα λέει:

    Ξέρετε αν το uniopen (e – campus Ιταλίας), όπου είναι έξ αποστάσεως και γίνεται στα ελληνικά, αν σου δινει μετά δικαίωμα ο σύλλογος ψυχολόγων να γραφτείς; Αν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα.

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Κατερίνα,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του UniOpen εδώ , οι απόφοιτοι του UniOpen έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από τις Περιφέρειες, τους Επαγγελματικούς Συλλόγους και τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Όπως επίσης, έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν σε Επαγγελματικούς Συλλόγους και τους δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις (σεμινάρια, συνέδρια κλπ). Ωστόσο, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το UniOpen όπως και με τον Σύλλογο Ψυχολόγων για να λύσεις κάθε απορία που μπορεί να έχεις αλλά και να ενημερωθείς σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται για την εγγραφή σου στον Σύλλογο.

      1. Κατερινα λέει:

        Καλημέρα.
        Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να μεταβώ από Δ.Ε. σε Π.Ε. στην υπηρεσία που εργάζομαι. Είναι Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου εποπτευομενος από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
        Το κολλέγιο που φοιτω είναι το city unity college. ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
        Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό?

    2. Maria λέει:

      Καλημέρα σας. Ενδιαφέρομαι και εγώ για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Έχετε ξεκινήσει τις σπουδές σας εκεί; Είναι πράγματι ισοδύναμο των ελληνικών ΑΕΙ;

    3. Χάιδω λέει:

      Καλησπέρα, κι εγώ θα ήθελα να μάθω για την ισοδυναμία του συγκεκριμένου πτυχίου, κυρίως την ακαδημαϊκή..

      1. Anastasia λέει:

        Ενδιαφέρομαι να σπουδάσω στο Agean College και συγκεκριμένα θέλω να πάρω Bachelor στη δημοτική εκπαίδευση. Όταν τελειώσω αναγνωρίζεται κανονικά; Γίνεται δεκτό στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ κανονικά αφού γίνει η αναγνώριση; Είδα ότι το Agean College συνεργάζεται με το University of Essex. Θα έχω πρόβλημα επειδή είμαι Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένου ότι πλέον δεν ανήκει στην Ε.Ε; Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί βεβαίωση επανεκπαίδευσης σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή με καλύπτει η πρακτική άσκηση που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών τους;

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Αναστασία,
          Εφόσον το Aegean Omiros College συγκαταλέγεται στη λίστα με τα αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα κολλέγια στην Ελλάδα, το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί μέσω ΔΟΑΤΑΠ κανονικά. Για περαιτέρω πληροφορίες θα σε συμβουλεύαμε να δεις στην επίσημη σελίδα του Aegean Omiros College, ή να επικοινωνήσεις με τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει.

          1. Έφη λέει:

            Καλημέρα σας
            Δυπλοματουχος Ωδείου έκανε μεταπτυχιακό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ του λείπει όμως το μπατσελορ. Τι μπορεί να γίνει για την περίπτωση του ώστε να θεωρείται ΠΕ δηλ πανεπιστημιακος εκπαίδευσης που είναι στην ουσία. Ευχαριστώ

          2. iziPen Team λέει:

            Αγαπητή Έφη,

            Σχετικά με το ερώτημά σου, για την πιο σωστή καθοδήγηση, πιστεύουμε πως είναι καλύτερο να μεταφέρεις την ερώτηση σου στον επίσημο φορέα που είναι υπεύθυνος για το εν λόγω θέμα, δηλαδή το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. Μπορείς επίσης να δεις τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίς αλλά και τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου σου, στην ιστοσελίδα του gov. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. μπορεί να σου ζητήσουν ορισμένα επιπλέον δικαιολογητικά, ανάλογα φυσικά την περίπτωση. Ευχόμαστε αίσια έκβαση στην αναγνώριση του πτυχίου σου!

  6. ΕΛΕΝΗ λέει:

    Πρώτο πτυχίο φιλοσοφίας και θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο Business Psychology στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Θέλω να ρωτήσω αν το μεταπτυχιακό μετά την αναγνώριση του ΑΤΕΕΝ, μπορεί να μπει στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ? Μετράει στους πίνακες γενικής?

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Ελένη
      Για την πληρέστερη ενημέρωσή σου, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για να σε ενημερώσει σχετικά με την αναγνώριση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και με τον ΔΟΑΤΑΠ για να μάθεις αν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό βρίσκεται μέσα στη λίστα τους.

  7. Χρυσα Ρετσιου λέει:

    Καλημέρα
    Μήπως έχετε πληροφορίες για το southeastern college. Αν είναι αναγνωρισμένο…
    Κι αν εδώ στην Ελλάδα είναι ισότιμα τα πτυχία των αποφοίτων…
    Ευχαριστω

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Χρύσα,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή, το Southeastern College δε συγκαταλέγεται μέσα στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα ή στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι αν κάποιος συγκεκριμένος τύπος τίτλου δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το μητρώο, αυτό σημαίνει είτε ότι δεν αναγνωρίζεται είτε ότι δεν έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αποφανθεί για αυτόν. Θα σου προτείναμε να ελέγχεις συχνά τη λίστα, την οποία μπορείς να βρεις στην επίσημη σελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, η οποία ανανεώνεται τακτικά.

      1. Γεωργία Μπαντου λέει:

        Χαίρεται, θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά τους αποφοίτους του έτους 2000 ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΚΤΟ/ ΑΚΤΟ COLLEGE 3ετους φοίτησης.
        Τα πτυχία τους ανήκουν σ’ αυτά που αναγνωρίζονται;

        Θα είναι άδικο να μην αναγνωρίζονται πόσο μάλλον για φοιτητές υψηλόβαθμους που κόπιασαν με δικά τους χρήματα να αποκτήσουν μόρφωση κ να μην αναγνωριστούν.

        Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Γεωργία,
          Σε απάντηση στο ερώτημά σου, το εν λόγω ιδιωτικό κολλέγιο βρίσκεται στη λίστα των αδειοδοτημένων κολλεγιών από το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση για να είσαι βέβαιη ότι το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί σου προτείνουμε να επικοινωνήσεις με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

  8. ΣΤΕΛΙΟΣ λέει:

    Καλησπέρα, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τη διαφορά των πανεπιστημίων που είναι franchise με αυτά που είναι campus. Ευχαριστώ!

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητέ Στέλιο,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα ιδρύματα που είναι franchise ή αλλιώς Κολλέγια που προσφέρουν Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε καθεστώς δικαιόχρησης είναι φορείς παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και προσφέρουν προγράμματα σπουδών των ξένων πανεπιστημίων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των μητρικών – αλλοδαπών πανεπιστημίων. Παραδείγματος χάριν, franchise είναι ASS College που συνεργάζεται με συνεργασία δικαιόχρησης με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Sunderland. Τα franchise ιδρύματα προσφέρουν στους πτυχιούχους τους μόνο επαγγελματική αναγνώριση και όχι ακαδημαϊκή.
      Η έννοια του campus προέρχεται από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης των ΗΠΑ και συνδέεται άμεσα με την εμπειρία της φοιτητικής ζωής και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Όταν δηλαδή ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα προσφέρει επιπλέον ερεθίσματα στους φοιτητές, όπως είναι μια βιβλιοθήκη ή μια ομάδα θεάτρου κ.α. Η λέξη campus χρησιμοποιείται κατά κανόνα για το χώρο, στον οποίο έχουν ανεγερθεί διδακτήρια για τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης ή για ολόκληρο Πανεπιστήμιο. Το Αριστοτέλειο, παραδείγματος χάριν, ανήκει στα πανεπιστήμια campus. Τα ΑΕΙ προσφέρουν στους πτυχιούχους τους και ακαδημαϊκή αναγνώριση.

      1. ΣΤΕΛΙΟΣ λέει:

        Ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας και διευκρινηστικά θέλω να ρωτήσω εάν τα πτυχία από τα campus απονέμονται απευθείας από το Αγγλικό επι παραδείγματι πανεπιστήμιο του οποίου είναι campus, δηλαδή εάν είναι ακριβώς ίδια με αυτά που χορηγούνται στους φοιτητές των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών του πανεπιστημίου στη Βρετανία και αναγνωρίζονται διεθνώς επαγγελματικά και ακαδημαικά. Επίσης εαν αυτό ισχύει και για τα franchise . Ευχαριστώ!

        1. iziPen team λέει:

          Αγαπητέ Στέλιο,
          Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα ιδρύματα που είναι franchise(ή αλλιώς Κολλέγια που προσφέρουν Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε καθεστώς δικαιόχρησης) προσφέρουν πτυχία που αναγνωρίζονται μόνο επαγγελματικά και μόνο αν τα εν λόγω Κολλέγια βρίσκονται μέσα στη λίστα των αναγνωρισμένων κολλεγίων του Υπουργείου Παιδείας.
          Η ακαδημαϊκή αναγνώριση συνίσταται στην πιστοποίηση της ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής με τους τίτλους σπουδών που απονέμονται από τα ελληνικά Α.Ε.Ι. Σύμφωνα με το άρθρο 306, οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμη τίτλοι σπουδών της ημεδαπής, εφόσον το σύνολο των σπουδών έχει πραγματοποιηθεί εκτός Ελληνικής Επικράτειας ή μέρος αυτού έχει πραγματοποιηθεί εντός ελληνικής επικράτειας σε δημόσιο ίδρυμα. Όλες τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ισοδυναμίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, μπορείς να τις βρεις στην επίσημη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ.
          Οπότε, αν ο τίτλος πτυχίου ενός ιδρύματος της αλλοδαπής υπάρχει στην Ελλάδα σε αντίστοιχο ΑΕΙ, τότε ο τίτλος μπορεί να αναγνωριστεί ακαδημαϊκά. Τώρα, όσο αφορά τη διεθνή αναγνώριση, είτε ακαδημαϊκή είτε επαγγελματική, δεν μπορούμε να σου απαντήσουμε με τα βεβαιότητας καθώς κάθε κράτος διέπετε από διαφορετικούς νόμους περί αναγνώρισης πτυχίων. Όπως επίσης, κάθε κράτος, έχει τον αντίστοιχο οργανισμό για την αναγνώριση τίτλων σπουδών, όπως έχουμε τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα.

    2. Αθηνά Παπαδημητροπούλου λέει:

      Καλησπέρα, θα ήθελα να γνωρίζω οτιδήποτε αφορά το Τμήμα ποδιατρικής του Μητροπολιτικού κολλεγίου. Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω εκεί σπουδες. Ζητούν ένα σκασμό λεφτά, όμως πρόκειται για καινούργια ειδικότητα και δε μπορώ να βρω πληροφορίες για την ποιότητα σπουδών, καθώς και εάν αναγνωριζονται τα πτυχία.
      Ευχαριστώ

      1. iziPen Team λέει:

        Αγαπητή Αθηνά καλησπέρα,

        Το Μητροπολιτικό κολλέγιο/ Metropolitan College είναι στη λίστα των αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων κολλεγίων. Όσον αφορά τις περισσότερες πληροφορίες που αναζητάς, ειδικά εφόσον πρόκειται για νέα ειδικότητα που προσφέρεται από το εν λόγω κολλέγιο, θα σε συμβουλεύαμε να μιλήσεις με τη γραμματεία του εν λόγω τμήματος. Σίγουρα θα λύσουν κάθε απορία που έχεις. Επίσης, μπορείς να ψάξεις για την συγκεκριμένη ειδικότητα και σε άλλα κολλέγια, να διαβάσεις τους οδηγούς σπουδών τους σε αντιστοιχία με τον οδηγό σπουδών της σχολής αυτής από το Μητροπολιτικό κολλέγιο. Από την iziPen, καλή τύχη με τις σπουδές σου και καλή σταδιοδρομία!

  9. ΓΩΓΩ Π. λέει:

    Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά τους αποφοίτους για τη δεκαετία του 90 του Deree. Τα πτυχία τους ανήκουν σ’ αυτά που αναγνωρίζονται;

    1. iziPen team λέει:

      Αγαπητή Γωγώ
      Σχετικά με το ερώτημά σου θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για τους αποφοίτους του Κολλεγίου Deree που αποφοίτησαν πριν από το 2012. Σύμφωνα με ενημέρωση του Deree, το Κολλέγιο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανατροπή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Συνιστάται, σε όλους του Αποφοίτους πριν του 2012, να μην προβούν σε υποβολή αίτησης στην ΑΤΕΕΝ για την αναγνώριση των διπλωμάτων τους. Ωστόσο, θα σου προτείναμε να επικοινωνήσεις με το Κολέγιο Deree για να λάβεις αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδικασιών.

      1. Λένα λέει:

        Καλησπέρα σας σπουδάζω στο aegean college ψυχολογία και ήθελα να ρωτήσω αν μετά το brexit προκύπτει κάποιο πρόβλημα αναγνώρισης του πτυχίου και των επαγγελματικών μου δικαιωμάτων στον εν λόγω κλάδο. Και άλλη μία ερώτηση παρακαλώ η διαδικασία αναγνώρισης είναι η προαναφερθείσα που υπάρχει στο άρθρο;

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Λένα,
          Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα πτυχία που χορηγούν τα κολλέγια που βρίσκονται στη λίστα που αναφέρουμε στο άρθρο δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος. Συγκεκριμένα, στην επίσημη λίστα του Υπουργείου, για το 2022, για τα αδειοδοτημένα κολλέγια συμπεριλαμβάνεται και το Aegean College. Συνεπώς, όσον αφορά το δικαίωμα σου να διεκδικήσεις ισοτιμία του πτυχίου σου δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Ωστόσο, εάν θέλεις να είσαι απολύτως σίγουρη σου προτείνουμε να επικοινωνήσεις με το ίδιο το κολλέγιο ή και με τον ΔΟΑΤΑΠ.

  10. Φωτεινή λέει:

    Καλησπέρα σας
    Έχω πάρει πτυχίο από το μητροπολιτικό κολλέγιο . Έχω την πιστοποίηση ισοδυναμίας από ΑΤΕΕΝ αλλά για να συμμετεχω σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μου ζήτησαν από το ΔΟΑΤΑΠ αναγνώριση . Επικοινώνησα με τον ΔΟΑΤΑΠ και Μ είπαν εφόσον έχω φοιτήσει σε κολλέγιο ακόμα και αν το πτυχίο μου είναι από πανεπιστήμιο εξωτερικού το οποίο συγκαταλέγεται στις λίστες τους( University of East London) δεν γίνεται να πάρω αναγνωριση. Μπορείτε να Μ βοηθήσετε να Μ δώσετε κάποια συμβουλή ; Ευχαριστώωω

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Φωτεινή,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι ο επίσημος φορεάς αναγνώρισης των πτυχίων είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Οπότε, δυστυχώς, εάν οι ίδιοι σου είπαν ότι δε μπορεί να ανγνωριστεί, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με το Κολλέγιο που φοίτησες για να σε συμβουλεύσει. Το Κολέγιο γνωρίζει αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις αναγνώρισης το πτυχίο σου.

  11. Κωνσταντίνος λέει:

    Καλησπέρα σας. Είμαι απόφοιτος του Computer Science του Μητροπολιτικού Κολλεγίου που ακολούθησα το πρόγραμμα σπουδών στου University of East London. Το ερώτημά μου είναι το έξης, μπορώ να αναγνωρίσω το πτυχίο μου για να συνεχίσω σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ελληνικού πανεπιστημίου;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα πτυχία που χορηγούνται από αλλοδαπό πανεπιστήμιο, αλλά οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο συνεργαζόμενο κολλέγιο στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μπορείς, όμως, να συνεχίσεις τις σπουδές σε αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

  12. ΝΙΚΟΛΑΟΣ λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Ελληνικών κολλεγίων http://www.ellinikakollegia.gr/sixnes-erotisis , όλοι οι τίτλοι που απονέμονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμοι με τους τίτλους που απονέμονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., ανεξαρτήτως αν συνδέονται με την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος ή όχι. Τα περισσότερα Ελληνικά κολλέγια συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Για οποιοδήποτε απόφοιτο Bachelor, τέτοιου Ελληνικού Κολλεγίου, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τα 3 χρόνια σπουδών του στην Ελλάδα, δύναται να του αναγνωριστούν επαγγελματικά του δικαιώματα στη χώρα μας και να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως απόφοιτος Α.Ε.Ι.;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Νικόλαε,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα πτυχία που χορηγούν τα κολλέγια που βρίσκονται στη λίστα που αναφέρουμε στο άρθρο δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, θα σου προτείναμε να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του Gov όπου μπορείς να βρεις τον κατάλογο με όλα τα αδειοδοτημένα κολλέγια που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας.

      1. Χριστίνα λέει:

        καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν γραφτώ στο Μητροπολιτικο College για πολιτικος μηχανικος, θα έχω το δικαίωμα να εγγραφώ στο ΤΕΕ?

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Χριστίνα,
          Σε απάντηση στο ερώτημά σου, το εν λόγω ιδιωτικό κολλέγιο παρέχει πτυχία τα οποία μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της ΑΤΕΕΝ και να αποκτήσουν ισοτιμία με τα πτυχία των ΑΕΙ. Οπότε μετά την απόκτηση του πτυχίου σου θα πρέπει να προχωρήσεις με τη διαδικασία αυτή. Σε κάθε περίπτωση για να είσαι βέβαιη σου προτείνουμε να στείλεις ένα email στη διεύθυνση επαγγελματικής δραστηριότητας του ΤΕΕ: ded@central.tee.gr.

      2. Έφη λέει:

        Καλημέρα σας
        Δυπλοματουχος Ωδείου έκανε μεταπτυχιακό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ του λείπει όμως το μπατσελορ. Τι μπορεί να γίνει για την περίπτωση του ώστε να θεωρείται ΠΕ δηλ πανεπιστημιακος εκπαίδευσης που είναι στην ουσία. Ευχαριστώ

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Έφη,

          Σχετικά με το ερώτημά σου, για την πιο σωστή καθοδήγηση, πιστεύουμε πως είναι καλύτερο να μεταφέρεις την ερώτηση σου στον επίσημο φορέα που είναι υπεύθυνος για το εν λόγω θέμα, δηλαδή το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. Μπορείς επίσης να δεις τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίς αλλά και τα δικαιολογητικά που χρειάζεσαι για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου σου, στην ιστοσελίδα του gov. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. μπορεί να σου ζητήσουν ορισμένα επιπλέον δικαιολογητικά, ανάλογα φυσικά την περίπτωση. Ευχόμαστε αίσια έκβαση στην αναγνώριση του πτυχίου σου!

  13. Vicky λέει:

    Αίτηση που έχει απορριφθεί λόγω έκδοσης λάθους πτυχίου
    Εν αναμονή ακόμα διόρθωσης
    Ημέρες 60 για ένσταση έχουν περάσει
    Μπορώ να κάνω ξανά αίτηση όταν δεήσουν να μου φτιάξουν το πτυχίο; (Μητροπολιτικο κολέγιο )
    Η απλά πέταξα τόσα λεφτά και χρόνο από την ζωή μογ για το τίποτα;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Vicky,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου, καθώς δε διευκρινίζεις τι αφορά η αίτηση που απορρίφθηκε, δυστυχώς δε γνωρίζουμε την απάντηση. Μπορείς, εάν το επιθυμείς, να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

  14. ΖΟΥΝΙΔΕΝΙΑ λέει:

    Είμαι απόφοιτος (1997) του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Deree) , αναγνωρίζεται το πτυχίο μου για να κάνω μεταπτυχιακό σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, Έχω ήδη ένα μεταπτυχιακό από την Μ. Βρετανία… Σας ευχαριστώ!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ζουνιδενια,
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τα πτυχία που χορηγούνται από αλλοδαπό πανεπιστήμιο, αλλά οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο συνεργαζόμενο κολλέγιο στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μπορείς, όμως, να συνεχίσεις τις σπουδές σε αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

      1. Ελένη Β. λέει:

        Καλησπέρα σας,
        Είμαι ήδη κάτοχος πτυχίου 5ετους φοίτησης στο πανεπιστήμιο δυτικής αττικής, και ενδιαφέρομαι για batchelor στη χημεία , στο Aegean college. Ηθελα να ρωτήσω το εξής , με αυτό το πτυχίο χημειας αναγνωρίζονται τα δικαιώματα μου ως χημικός στην Ελλάδα ; Μπορώ να εγγράφω μετέπειτα στην Ένωση Ελλήνων Χημικών; Από όσο ξέρω η αναγνώριση είναι ΑΤΕΕΝ. Αλλά αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζεται το πτυχιο στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις ;

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Ελένη,

          Το Aegean Omiros College στο οποίο ενδιαφέρεσαι να κάνεις το μεταπτυχιακό σου είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και ναι, μέσω της διαδικασίας αναγνώρισης ΔΟΑΤΑΠ και ATEEN, το πτυχίο σου θα αποκτήσει ισοτιμία με αντίστοιχο πτυχίο των ΑΕΙ.

          Δε γνωρίζουμε, ωστόσο, με βεβαιότητα, αν θα μπορείς να μπεις και στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, καθώς η ένταξη των αποφοίτων κολλεγίων στους επίσημους οργανισμούς και ενώσεις εξακολουθεί να είναι ένα κάπως θολό σημείο.

          Θα σε συμβουλεύαμε, λοιπόν, να ρωτήσεις τη γραμματεία της σχολής που πρόκειται να κάνεις το μεταπτυχιακό σου, καθώς και απόφοιτους από το ίδιο μεταπτυχιακό, αν γνωρίζεις κάποιον.
          Από εμάς, πολύ καλή τύχη με τις σπουδές σου!

  15. Μαρία Μαν. λέει:

    Καλησπέρα σας,

    ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζομαι άδεια από τον σ’υλλογο λογοθεραπευτών για να μπορέσω να ασκήσω το επάγγελμά μου, σε περίπτωση που τελειώσω το μητροπολιτικό κολλέγιο. Έχω μπερδευτεί γιατί διαβάζω ότι παρόλο που το μητροπολιτικό είναι αναγνωρισμένο από το υπουργείο και υποτίθεται δίνει άδεια , επειδή ο σύλλογος δεν θέλει να εγγράψει τους απόφοιτους κολλεγίων, δεν μπορούν να δουλέψουν! Τελικά τι ισχύει?
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου, στο ΦΕΚ του συλλόγου αναφέρεται ότι για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή πρέπει να πληροίς ένα από τα παρακάτω:
      1. Να έχεις πτυχίο Λογοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών
      Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή
      2. Να έχεις τίτλο σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένο
      από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης ως
      ισότιμος και αντίστοιχος με τα πτυχία Λογοθεραπείας
      της ημεδαπής ή
      3. Να έχει αποφασιστεί ότι έχεις τα επαγγελματικά προσόντα
      Λογοθεραπευτή από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελ−
      ματικών Προσόντων
      Για να είσαι σίγουρη,όμως, τι θα πρέπει να κάνεις μετά την αποφοίτησή σου σε συμβουλεύουμε να επικοινωνήσεις με τον Σύλλογο Λογοθεραπευτών στο τηλέφωνο 2103848362.

  16. ΙΩΑΝΝΑ ΑΗΔΟΝΙΔΟΥ λέει:

    θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω ποιες ιδιωτικές σχολές σην Αθήνα όχι μόνο αναγνωρίζεται το πτυχίο τους από το υπουργείο παιδείας αλλά και από τον ΕΦΚΑ δηλαδή από το υπουργείο εργασίας. Ρωτώ γιατί θέλω να κάνω εγγραφή σε ένα απ αυτά ώστε να μη διακοπεί το επίδομα που είναι ενσωματωμένο στη σύνταξη που παίρνει η μητέρα μου προσκομιζοντας στο αρμόδιο ΕΦΚΑ βεβαίωση εγγραφής μου. Ευχαριστώ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπήτή Ιωάννα,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου, σου προτείνουμε να επικοινωνήσεις με την υπηρεσία του ΕΦΚΑ ώστε να σου διευκρινίσουν ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το επίδομά σου.

  17. Μαρία λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Έχω πτυχίο από πανεπιστήμιο της Αγγλίας (σπούδασα στο campus του πανεπιστημίου) αναγνωρισμένο στη λίστα ΔΟΑΤΑΠ. Επίσης, ολοκλήρωσα δεύτερο πτυχίο από αναγνωρισμένο κολλέγιο που συνεργάζεται με Αγγλικό πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό.

    1. Μπορώ να κάνω αίτηση σε ελληνικό πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακό; Και αν υποθέσουμε πως αυτό ισχύει, με την ολοκλήρωση του και για την απονομή του τίτλου, θα ζητηθεί πράξη αναγνώρισης ΔΟΑΤΑΠ;

    Ευχαριστώ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου οι σπουδές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από συνεργαζόμενα με το εξωτερικό ιδρύματα δεν αναγωνρίζονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, αν το πανεπιστήμιο της Αγγλίας στο οποίο φοίτησες βρίσκεται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής τότε το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Μπορείς να δεις τη λίστα στην επίσημη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ.

  18. ΒΑΣΙΛΙΚΗ λέει:

    Γνωρίζετε κάτι για το NORTH COLLEGE

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Βασιλική,
      Για να είσαι σίγουρη για όποιες απορίες έχεις σου προτείνουμε να επικοινωνήσεις με το κολλέγιο που σε ενδιαφέρει. Ωστόσο, αν έχεις κάποια συγκεκριμένη απορία θα χαρούμε να τη μοιραστείς μαζί μας και να σε βοηθήσουμε.

  19. Άγγελος Β. λέει:

    Καλησπέρα σας. Έκανα μια αναζήτηση στο συγκέκριμενο θέμα και με παρότρυνε στο συγκεκριμένο BlogPost. Είμαι τελείοφοιτος ACG (Deree College ’23) με διπλό Barchelor τίτλο σε Δοίκηδη Επιχειρήσεων (BBA) και Χρηματοοικονομικών (Bsc in Finance). Με ενδιαφέρει να συνεχίζω τις σπουδές μου με ενα μεταπτυχιακό στο Χώρο του Business και με ενδιαφέρουν 2 τίτλοι σπουδών της ΑΣΣΟΕ, και 1 τίτλος του Παν. Πειραιώς. Γνωρίζετε αν αυτό το νέο νομοσχέδιο μου δίνει την δυνατότητα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε κάποιο από αυτά τα 2 πανεπιστήμια. Ρώτησα κάποιους επιμέρους καθηγητές της ΑΣΣΟΕ, και μου είπαν ότι πλέον γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά να πω την αλήθεια δεν ξέρω κανένα επιμέρους παράδειγμα που να έχει ισχύσει αυτό. Υπάρχει κάποιο νομικό πλάισιο; Γνωρίζετε σε ποιον μπορώ να απευθυνθώ;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Άγγελε,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου οι σπουδές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από συνεργαζόμενα με το εξωτερικό ιδρύματα δεν αναγνωρίζονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια και δε μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε αυτά. Ωστόσο, μπορείς να φοιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

  20. Fey λέει:

    Καλησπέρα σας,
    θα ήθελα να κάνω ορισμένες ερωτήσεις.Ειμαι απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα της Κοινωνιολογίας. Εάν κάνω μεταπτυχιακό στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και συγκεκριμένα MSc Business Psychology(University of East London) ,μετα χρειάζεται αναγνώριση απο ΔΟΑΤΑΠ? Και η αναγνωριση είναι γραφειοκρατικού περιεχομένου και πληρωμής παραβόλου μόνο ή περνάω και από εξετάσεις? Επιπλεον, τίθεται λόγος για ακαδημαϊκή αναγνώριση? Και τελος, θα μπορεσω μετά να συμμετάσχω στις προκηρύξει του ΑΣΕΠ?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Fey,
      Σε απάντηση στην ερώτησή σου πρέπει να κάνεις αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ για να έχεις ακαδημαϊκή ισοδυναμία τίτλου σπουδών από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή για την επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων κάνεις αίτηση που γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας eDoatap. Αν εγκριθεί η αίτησή σου μπορείς να κάνεις αίτηση στον ΑΣΕΠ, αλλά δε μπορείς να έχεις ακαδημαϊκή ισοτιμία του πτυχίου σου.

  21. ΜΑΡΑ λέει:

    Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζετε για το αγγλόφωνο bsc ψυχολογίας του Unimarconi (online). Οι απόφοιτοί του λαμβάνουν επαγγελματική ισοδυναμία ή υπάρχει (ή ενδέχεται να υπάρξει στο μέλλον) πρόβλημα λόγω της online διεξαγωγής;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μάρα,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου σε ενημερώνουμε ότι έπειτα από αίτηση έχουν αναγνωριστεί πτυχία του συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημίου Unimarconi ως επαγγελματικά ισοδύναμα με αντίστοιχα από ελληνικά πανεπιστήμια.

  22. ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ λέει:

    Χαίρετε

    Ήθελα να κάνω μία ερώτηση.. έχω πάρει μεταπτυχιακό MBA από το ICBS Λάρισας. Έχω κάνει αναγνώριση στο ΑΤΕΕΝ αλλά επειδή θέλω και ακαδημαική αναγνώριση γνωρίζετε αν γίνεται και ποια η διαδικασία??

    Ευχαριστώ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αποστολία,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου τα πτυχία που δίνονται από συνεργαζόμενα με το εξωτερικό κολλέγια, των οποίων τα μαθήματα γίνονται στην Ελλάδα δε μπορούν, τουλάχιτον, προς το παρόν να ανγνωριστούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

  23. Ευαγγελια λέει:

    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση ενδιαφέρομαι να σπουδάσω στο city college στο τμήμα ψυχολογίας. Το οποίο συνδέεται με το πανεπιστήμιο του York στη Αγγλία. Όλα μου τα λένε ωραια ότι μπορώ να κάνω τα πάντα σε δικαιώματα και ιδιωτικό και δημόσιο αλλά και ελεύθερος επαγγελματίας σε δικαιώματα. Αλλά διαβάζοντας όλα αυτά τα σχόλια έχω τρομοκρατηθει με την επαγγελματίκη μου πορεία. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω έχω δικαίωμα να ανοίξω δικό μου γραφείο γιατί προς το παρόν δεν έχω πάρει μια σίγουρη απάντηση από κανέναν. Πέρα από το κολλεγιο που όλα τα λένε μέλι γάλα.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ευαγγελία,
      Σε απάντηση στο ερώτημά σου, το εν λόγω ιδιωτικό κολλέγιο βρίσκεται στη λίστα των αδειοδοτημένων κολλεγιών από το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση για να είσαι βέβαιη ότι το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί σου προτείνουμε να επικοινωνήσεις με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

  24. ANTONIS λέει:

    Καλησπερα, ενδιαφερομαι για αγγλικη φιλολογια και εχω καποιες ερωτησεις…
    1) Ποιο ειναι το καλυτερο κολλεγιο για αυητν την ειδικοτητα που να ΕΙΝΑΙ αναγνωρισμενο ΑΤΕΕΝ/ΔΟΑΤΑΠ ?
    2) Θα μπορω να δουλεψω νομιμα αναγνωρισμενα επισης?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Αντώνη,
      Το καλύτερο είναι κάτι που εξαρτάται από αυτά που ζητάς. Συνεπώς, για να είσαι σίγουρος μπορείς να αναζητήσεις τον οδηγό σπουδών των παραπάνω αναγνωρισμένων ιδιωτικών κολλεγίων. Για να είσαι επαγγελματικά αναγνωρισμένος θα πρέπει μετά την απόκτηση του πτυχίου σου να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ για τη διαδικασία ανγνώρισης του. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ΔΟΑΤΑΠ, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μας: https://izipen.gr/blog/doatap-anagnwrisi/

      1. ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

        οταν λετε “αναγνωρισμενων ιδιοτικων κολλεγιων” εννοειται οτι ειναι αναγνωρισμενα απο το κρατος? δοαταπ?

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητέ Αντώνη,
          Η λίστα αυτή προέρχεται από τη λίστα του Υπουγείου Παιδείας για τα αναγνωρισμένα κολλέγια, τα πτυχία των οποίων μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της ΑΤΕΕΝ και να αποκτήσουν ισοτιμία με τα πτυχία των ΑΕΙ.

  25. Konstantina λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Είμαι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας δημοσίου πανεπιστημίου και πραγματοποιώ το μεταπτυχιακό μου στο Mediterranean College. Με την αναγνώριση του μεταπτυχιακου από ΑΤΕΕΝ χρειάζεται να κάνω κάποια άλλη διαδικασία για την προσμέτρησή του στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Κωνσταντίνα,
      Εφόσον το μεταπτυχιακό σου είναι στο Mediterranean College που έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα αναγνωριστεί από το ATEEN, οπότε εξαιρείσαι μόνο από τη διαδικασία πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου σπουδών ή των μεταπτυχιακών τίτλων. Σου προτείνουμε να συμβουλευθείς την σελίδα του ΑΣΕΠ περί μεταπτυχιακών τίτλων για να μάθεις τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και τις τυχόν ενέργειες που χρειάζεται να ακολουθήσεις για την προσμέτρηση του τίτλου σου στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

  26. Σοφια λέει:

    Καλησπέρα σας !!
    Είμαι κάτοχος πτυχίου ειδικής αγωγής από δημόσιο πανεπιστήμιο και πρόκειται να πραγματοποιήσω το μεταπτυχιακό μου στο Aegean college. Το μεταπτυχιακό θα αναγνωριστεί από τον ΑΣΕΠ ώστε να μου δώσει παραπάνω μόρια για τον διορισμό μου ;;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Σοφία,
      Εφόσον το μεταπτυχιακό σου θα είναι στο Aegean Omiros College, που έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα αναγνωριστεί από το A.T.E.E.N., οπότε, όσον αφορά στο ΑΣΕΠ, ναι θα μπορείς να συμμετέχεις κανονικά. Φυσικά θα πρέπει το μεταπτυχιακό σου να έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα έτος, την ελάχιστη δηλαδή διάρκεια που προαπαιτεί ο ΑΣΕΠ για την αναγνώριση μεταπτυχιακού.
      Σου προτείνουμε να συμβουλευθείς την σελίδα του ΑΣΕΠ περί μεταπτυχιακών τίτλων για να μάθεις τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και τις τυχόν ενέργειες που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις για την προσμέτρηση του τίτλου σου στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
      Καλή τύχη με το μεταπτυχιακό σου!

  27. Ευγενια Γεωργακοπουλου λέει:

    Καλησπερα σας! Αν καποιος αποκτησει bachelor χημειας απο το Aegean Coolege και κανει master σε πανεπιστημιο του εξωτερικου, αυτο στη συνεχεια αναγνωριζεται ακαδημαϊκα στην Ελλαδα?
    Σας ευχαριστω!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ευγενία,

      όσον αφορά την αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να συμβουλευθείς το ΔΟΑΤΑΠ καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί η ισοτιμία του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού που σε ενδιαφέρει. Θα βρεις περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ. Καλή επιτυχία με τις σπουδές σου!

      1. Παναγιώτης Μίχαλος λέει:

        Καλησπέρα σας. Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε γιατί κάποιο αναγνωρισμένο κολεγιο στο πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής έχει 4έτη σπουδών ενώ κάποια άλλα αναγνωρισμένα και αυτά έχουν 3έτη σπουδων στο ίδιο πρόγραμμα (προσχολικής αγωγής). Υπάρχει θέμα αναγνώρισης του πτυχίου των 3 ετών ενώ όχι των 4ετων ;

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητέ Παναγιώτη

          Η διδασκόμενη ύλη αποφασίζεται και μοιράζεται στα εξάμηνα από τους υπεύθυνους της κάθε σχολής/κολλεγίου. Ενδεχομένως, λοιπόν να πρέπει να μεταφέρεις σε αυτούς την ερώτησή σου.

  28. dimitrisvlachos λέει:

    Καλησπέρα σας,μπορεί κάποιος απόφοιτος με bachelor ψυχολογίας από Μητροπολιτικό κολλέγιο(έτοιμο-αναγνωρισμένο) να κάνει master εγληματολογίας στο πάντειο πανεπιστήμιο;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Δημήτρη,

      εφόσον το πτυχίο σου έχει αναγνωριστεί και θεωρείται ισοδύναμο με αυτό των δημοσίων ΑΕΙ, καθώς επίσης δεν σου χορηγήθηκε από αλλοδαπό πανεπιστήμιο παρότι οι σπουδές σου πραγματοποιήθηκαν στο συνεργαζόμενο κολλέγιο στην Ελλάδα, λογικά ναι, μπορείς.

      Ωστόσο, για να είσαι απόλυτα βέβαιος, καλύτερα να μιλήσεις με τη γραμματεία της σχολής σου, καθώς και με τη γραμματεία της σχολής που επιθυμείς να κάνεις το μεταπτυχιακό σου.

      Από εμάς, καλή τύχη με τις σπουδές σου!

  29. Δημήτρης Γεωργακοπουλος λέει:

    Οσοι τελειώνουν πολιτικοί μηχανικοί από ιδιωτικά κολεγια στην Ελλάδα κάνουν αίτηση στο τεχνικο επιμελητηριο αλλά δεν τους δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος γιατί αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση από το κράτος…..

    1. Δήμητρα λέει:

      Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό περισσότερο π;

  30. Αγγελική λέει:

    Καλησπέρα σας. Μήπως γνωρίζετε αν η αναγνώριση του μεταπτυχιακού «MA Ιnformation and Communication Technologies in Education» του Μητροπολιτικού Κολλεγίου γίνεται με ή χωρίς συμπληρωματική εξέταση μαθημάτων σε ιδρύματα της ημεδαπής; Ευχαριστώ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αγγελική,

      Σχετικά με το ερώτημά σου θα σε συμβουλεύαμε να απευθυνθείς στη γραμματεία της σχολής σου για να λάβεις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Εφόσον ωστόσο το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι στη λίστα με τα αναγνωρισμένα κολλέγια, το μεταπτυχιακό σου θα αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ.

      1. Κατερινα λέει:

        Για να αποκτησει το πτυχιο απο ιδιωτικο κολλεγιο, το οποιο βρισκεται στη λιστα, επαγγελματικη ισοδυναμια , πρεπει ο πτυχιουχος να δωσει και γραπτες εξετασεις? Κατι τετοιο διαβασα στη σελιδα του Υπουργειου

        1. Ευαγγελος λέει:

          Καλησπερα σπουδαζω σε ελληνικο ΑΕΙ, αν παραλληλα παρω πτυχιο διαδικτυακα 3ετους φοιτησης απο κολλεγιο που αναγνωριζει το υπουργειο, θα μπορεσω μετα απο αναγνωριση να το χρησιμοποιησω στον ΑΣΕΠ ως 2ο πτυχιο για εξτρα μοριοδοτηση

          1. iziPen Team λέει:

            Αγαπητέ Ευάγγελε,

            κατά πάσα πιθανότητα ναι, εφόσον μάλιστα πρόκειται για πτυχίο από κολλέγιο που έχει αναγνωριστεί και αδειοδοτηθεί από το κράτος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να το διασταυρώσεις και εσύ ο ίδιος, ρωτώντας τους υπεύθυνους στις γραμματείες και των 2 σχολών που σε ενδιαφέρουν.

            Επίσης, καλό θα είναι να ανατρέξεις στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και να εξετάσεις πώς θα μοριοδοτείται και πόσο το 2ο πτυχίο που σε ενδιαφέρει και αν θα παίζει ρόλο το αν θα είναι σε συναφές ή όχι αντικείμενο. Επιπλέον, καλό θα είναι να εξετάσεις, πολύ προσεκτικά, ειδικά όταν θα έρθει η ώρα να συγκεντρώσεις τα δικαιολογητικά για την μοριοδότησή σου, ποιο από τα δυο πτυχία θα ορίσεις ως βασικό και ποιο ως δευτερεύον.

            Από εμάς, πολύ καλή τύχη με τις σπουδές σου και μη ξεχνάς πως στην iziPen θα βρεις την κατάλληλη βοήθεια για κάθε φοιτητική σου εργασία, ανεξάρτητα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα ή κολλέγιο που σπουδάζεις!

  31. Κωστας λέει:

    Γεια σας, θα ηθελα να σας ρωτησω για την αναγνωριση επαγγελματικης ισοδυναμιας του πτυχιου Φαρμακευτικης απο το South Eastern College στην Αγια Παρασκευη. Για την αδεια ασκησεως επαγγελματος Φαρμακοποιου απαιτουνται επιπλεον εξετασεις στην Ελλαδα ?

    Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Κώστα,

      Από όσο μπορούμε να δούμε, το South Εastern College δε συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στη λίστα με τα αναγνωρισμένα κολλέγια. Καθώς όμως η λίστα ανανεώνεται τακτικά, θα σε συμβουλεύαμε να ελέγχεις συχνά την λίστα του Υπουργείου Παιδείας. Για περαιτέρω πληροφορίες θα σε συμβουλεύαμε να δεις στην σελίδα του Υπουργείου και σε αυτή του ΔΟΑΤΑΠ καθώς και στην επίσημη σελίδα του κολλεγίου σου. Μπορείς βέβαια και να επικοινωνήσεις με τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει.

      1. Πελαγία λέει:

        Καλησπέρα σας, ως δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ, αναρωτιέμαι αν ολοκληρώνοντας κύκλο σπουδών στον ΑΚΤΟ και αποκτώντας bachelor degree από το συνεργαζομενο midlesex University, αφενός αν θα αποκτήσω ακαδημαϊκή ισοδυναμία απο τον ΔΟΑΤΑΠ και αφετέρου αν στον δημόσιο τομέα θα μπορώ να αιτηθώ αναγνωριση πτυχίου ως ΠΕ. ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  32. Αλέξανδρος λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Ενδιαφέρομαι να κάνω εγγραφή σε προπτυχιακό πρόγραμμα ψυχολογίας με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο uniopen(e campus university Ιταλίας). Θα ήθελα να ρωτήσω για το τι ισχύει με την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων. Ευχαριστώ.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Αλέξανδρε,

      Αν θέλεις να εξετάσεις την ακαδημαϊκή ισοδυναμία του τίτλου σπουδών σου από πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, θα σε συμβουλεύαμε να απευθυνθείς στον ΔΟΑΤΑΠ.

  33. Αντιγόνη λέει:

    Kαλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να ρωτησώ το εξης:
    Το BCA COLLEGE συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στη λίστα με τα αναγνωρισμένα κολλέγια?Δεν το βρισκώ στη σελιδα του Υπουγειου Παιδείας παρολα αυτά το ίδιο το κολλέγιο αναφέρει στη σελίδα του ότι έχει την απαραίτητη Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίωντου που προέρχονται από συνεργασίες Κολλεγίων με ξένα Πανεπιστήμια.
    Ευχαριστώ!​

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αντιγόνη,

      Το Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών – BCA College συγκαταλέγεται στην λίστα των αδειοδοτημένων κολλεγίων. Για να σιγουρευτείς – το διασταυρώσεις ωστόσο μπορείς να απευθυνθείς στο ίδιο το κολλέγιο, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικώς, στο Υπουργείο Παιδείας και στο ΔΟΑΤΑΠ.

  34. Πέτρος λέει:

    Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό στην Ιταλία το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Είναι δυνατόν να έχει 120 ECTS και να έχει μονάχα αυτή την διάρκεια των 8 μηνών; Σε ερώτηση μου προς το φροντιστήριο που το πραγματοποιεί, μου είπαν ότι συμβαίνει αυτό επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας αυτό το διάστημα με πολλά μαθήματα και πολλές εργασίες. Τι πρέπει να προσέξω έτσι ώστε να μην την πατήσω στο τέλος, έχοντας δώσει και πολλά λεφτά; Να σημειώσω ότι το μεταπτυχιακό, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είναι ενός έτους καθώς αυτή είναι η περίοδος των μαθημάτων και είναι master di secondo livello. Έχω βρει κι άλλο μεταπτυχιακό το οποίο ξεκινά τώρα τον Δεκέμβριο και τελειώνει τον Ιανουάριο του 2025, ωστόσο δε ξέρω εάν θα προλάβω να αποκτήσω την αναγνώριση μέχρι τότε από το ΑΤΕΕΝ, έτσι ώστε να καταθέσω το μεταπτυχιακό μου στους πίνακες της ειδικής αγωγής και γι’αυτό στράφηκα αρχικά στην πρώτη επιλογή που σας περιέγραψα, ωστόσο έχω μπερδευτεί. Μια βοήθεια σας παρακαλώ πολύ γιατί έχω πελαγώσει! Σας ευχαριστώ πολύ!

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Πέτρο,

      Ο αριθμός των ECTS δεν αποτελεί άμεσο κριτήριο αναγνώρισης από τους φορείς του Δημοσίου, παρά μόνο η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών αποτελεί κριτήριο αναγνώρισης στους Δημόσιους Φορείς. Για να αναγνωριστεί ένα μεταπτυχιακό πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα, στο άρθρο μας εδώ.

      Αν σε ενδιαφέρει η ενασχόληση με την ειδική αγωγή και θέλεις να μπεις στους πίνακες αναπληρωτών, θα μπορούσες να εξετάσεις και την πιθανότητα να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο. Πρόσεξε όμως: πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις και να βεβαιωθείς ότι είναι πράγματι μοριοδοτούμενο. Περισσότερες πληροφορίες για σεμινάρια ειδικής αγωγής και πώς θα ξέρεις αν όντως μοριοδοτούνται, θα βρεις στο ειδικό άρθρο μας εδώ

      Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσεις με τον ΔΟΑΤΑΠ για να βρεις τις κατάλληλες απαντήσεις στις ερωτήσεις σου. Για μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως σε άλλη χώρα, θα πρέπει να απευθυνθείς στο ΑΤΕΕΝ, για να μάθεις αν αναγνωρίζεται και τι έγγραφα θα χρειαστεί να προσκομίσεις.

      Δυστυχώς δεν μπορούμε να σου δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού σου, όταν με το καλό το λάβεις. Θα πρέπει να μεταφέρεις αυτή την ερώτηση στους ανάλογους φορείς.

  35. Χρυσα λέει:

    Θέλω να ρωτήσω αν παιδι που βρίσκεται σε ιδιωτικό βιολογίας μπορεί να παρακολουθεί στο εκπα τα εργαστήρια και πως είναι εφικτό;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Χρύσα,

      δυστυχώς δε γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό. Η συμβουλή μας είναι να ρωτήσει τη γραμματεία της σχολής στην οποία φοιτεί, εφόσον εξακολουθεί να είναι προπτυχιακός φοιτητής. Αν πρόκειται για επιτυχών σε κατατακτήριες, από ΙΕΚ στο ΕΚΠΑ και σε συναφή ειδικότητα σπουδών με αυτή που έλαβε από το ΙΕΚ, προφανώς θα μπορεί να τα παρακολουθήσει ως μέρος του κύκλου σπουδών του.

  36. ΕΙΡΗΝΗ λέει:

    Καλησπέρα, ήθελα να σας ρωτήσω ..επειδή κάπως χάθηκα..τι σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πτυχία από τα κολέγια αναγνωρίζονται μόνο επαγγελματικά και όχι ακαδημαϊκά?

  37. Πελαγία λέει:

    Καλησπέρα σας, ως δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ, αναρωτιέμαι αν ολοκληρώνοντας κύκλο σπουδών στον ΑΚΤΟ και αποκτώντας bachelor degree από το συνεργαζομενο midlesex University, αφενός αν θα αποκτήσω ακαδημαϊκή ισοδυναμία απο τον ΔΟΑΤΑΠ και αφετέρου αν στον δημόσιο τομέα θα μπορώ να αιτηθώ αναγνωριση πτυχίου ως ΠΕ. ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  38. λιαπη φωτεινη λέει:

    γνωπιζετε αν η σχολη pansik ειναι αναγνωρισμενη απο το κρατος

  39. Ραπτάκη Κ. λέει:

    Υπάρχει ιδιωτική σχολή για το τμήμα παιδαγωγικών δημοτικής εκπαίδευσης είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά; Επίσης, υπάρχει στο Ηράκλειο ή στην Κρήτη γενικότερα;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή,

      Από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά ΙΕΚ που παρέχουν προγράμματα σπουδών για παιδαγωγικά. Θα σε συμβουλεύαμε, ωστόσο, πριν κάνεις την επιλογή σου, να ελέγξεις ότι το ΙΕΚ το οποίο θα προτιμήσεις να βρίσκεται στη λίστα με τα επισήμως αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Παιδείας.

  40. Γιαννης λέει:

    εχω πτυχιο bachelor αλλα kai master απο το μητροπολιτικο για πολιτικος μηχανικος και εχω και ισοτιμια απο ΣΑΕΠ, αλλα το ΤΕΕ δεν μου δινει επαγγελματικα δικαιωματα. ξερουμε τι πρεπι να κανω τωρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.