Πώς θα πάρεις απαλλαγή από δίδακτρα μεταπτυχιακών

Απαλλαγή σπό δίδακτρα

Ψάχνεις να βρεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δίχως τέλη φοίτησης, αλλά δεν καταφέρνεις να βρεις κάτι που να σου αρέσει πραγματικά; Δε χρειάζεται πια να σε προβληματίζει ένα αυξημένο κόστος μεταπτυχιακού.  Πλέον, οι οικονομικά αδύναμοι μεταπτυχιακοί φοιτητές ενός ελληνικού πανεπιστήμιου μπορούν να πάρουν μία υποτροφία. Το κείμενο που ακολουθεί, θα σε ενημερώσει πλήρως για τη διαδικασία της απαλλαγής διδάκτρων και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τι είναι η απαλλαγή διδάκτρων

Μετπατυχιακή υποτροφία

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ένα νομοσχέδιο με το οποίο αναβαθμίζεται αρκετά σημαντικά το καθεστώς λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Με το νομοσχέδιο που υπογράφηκε από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου αποφασίστηκε η απαλλαγή από τα δίδακτρα μεταπτυχιακού για το 30% των φοιτητών που εισέρχονται στο πρόγραμμα ενός ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΑΕΙ), ποσοστό αρκετά σημαντικό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής διδάκτρων

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, το ποσοστό των μεταπτυχιακών φοιτητών που απαλλάσσονται από την πληρωμή την διδάκτρων δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% και για να επιλεχθούν οι φοιτητές αυτοί υπάρχουν κάποια κριτήρια. Αναλυτικότερα, δωρεάν μπορούν να φοιτήσουν σε κάποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, οι φοιτητές:

  • Που διαθέτουν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνάει τις 9.520,00 ευρώ (από 8.752 πέρσι),
  • Οικογενειακό διαθέσιμο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 6.664,00 ευρώ (από 6.126, 40 πέρσι).

Επιπλέον, εάν ενδιαφέρεσαι να απαλλαγείς από τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού, θα πρέπει απαραιτήτως, εκτός από τα κοινωνικά κριτήρια, να έχεις λάβει το πτυχίο σου με βαθμό 7,5 ή μεγαλύτερο. Επίσης, δε δικαιούσαι να σπουδάσεις δωρεάν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τέλη φοίτησης, εάν έχεις ήδη λάβει μία υποτροφία από κάποια άλλη πηγή. Δεν έχουν, ακόμη, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την απαλλαγή των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα οι πολίτες τρίτων χωρών.

Ποια είναι η διαδικασία απαλλαγής διδάκτρων

Για να υποβάλλεις αίτηση για την απαλλαγή των διδάκτρων σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι αναγκαίο πρώτα να γίνεις δεκτός. Στη συνέχεια, εάν διαθέτεις τις απαιτούμενες προϋποθέσεις θα συντάξεις την ανάλογη αίτηση και θα καταθέσεις όλα τα δικαιολογητικά που θα σου ζητηθούν.

Αργότερα, αν το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών είναι μονοτμηματικό θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του τμήματος και εκεί θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι αιτήσεις για την απαλλαγή των διδάκτρων που έχουν συγκεντρωθεί. Αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θέλεις, είναι διατμηματικό ή διιδρυματικό τότε οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή του Προγράμματος Σπουδών. Κάθε αίτηση που αξιολογείται, είτε απορρίπτεται είτε όχι, αιτιολογείται αναλυτικά και εκδίδεται ώστε να ενημερώνεται πλήρως ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος φοιτητής.

Σε περίπτωση που επιθυμείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά σε κάποια άλλη χώρα έχε κατά νου ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν και δε μπορείς να πάρεις τη συγκεκριμένη υποτροφία. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες υποτροφίες που μπορείς να δικαιωθείς για σπουδές στο εξωτερικό και φυσικά πανεπιστήμια του εξωτερικού που προσφέρουν δωρεάν μεταπτυχιακά.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για απαλλαγή διδάκτρων

Δικαιολογητικά υποτροφίας

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλεις να προσκομίσεις στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που επιθυμείς να συνεχίσεις δωρεάν τις μεταπτυχιακές σου σπουδές είναι τα ακόλουθα:

  • Αίτηση η οποία κατέχει τη θέση της υπεύθυνης δήλωσης.
  • Από τα δύο τελευταία χρόνια φωτοτυπημένα αντίγραφα των δηλώσεων Ε1 και των εκκαθαριστικών όλων των μελών της οικογένειας σου (συμπεριλαμβανομένου του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ), δηλαδή των γονέων σου και των αδερφών σου αν δεν έχουν ξεπεράσει τα 26 έτη και δεν έχουν παντρευτεί. Εάν οι γονείς σου είναι διαζευγμένοι, θα καταθέσεις το Ε1 και το εκκαθαριστικό του γονέα στο οποίο είσαι καταχωρημένος ως εξαρτώμενο μέλος.
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσεις πως δε λαμβάνεις άλλη υποτροφία.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που θα λάβεις από το δημοτολόγιο του δημαρχείου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας σου.
  • Εάν έχεις ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω ή αν αυτό το ποσοστό αναπηρίας το έχει ένα εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, τότε χρειάζεται να καταθέσεις ιατρική γνωμάτευση από τα ΚΕ.ΠΑ. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).
  • Εάν έχεις χάσει τον έναν γονέα ή και τους δύο και το έχεις δηλώσει, θα πρέπει να προσκομίσεις τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποθανόντος.
  • Εάν έχεις δηλώσει πως οι γονείς σου είναι χωρισμένοι, χρειάζεται να καταθέσεις και το διαζευκτήριο των γονιών σου.
  • Ο βαθμός του πτυχίου έχει ήδη εξεταστεί από την επιτροπή που σου επέτρεψε την εισαγωγή σου στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Όμως, αν ο βαθμός δεν αναγράφεται αριθμητικά οφείλεις να καταθέσεις πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

Εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης (αριθμ. 108990/Ζ1/2022 ΦΕΚ 4899/Β/16-9-2022) η συνέλευση του μεταπτυχιακού προγράμματος ή η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει και άλλα δικαιολογητικά που θεωρεί απαραίτητα.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα απαλλαγής διδάκτρων

Έγγριση υποτροφίας

Όταν συγκεντρώσεις όλα τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή των διδάκτρων είναι απαραίτητο να παρακολουθείς τακτικά και προσεκτικά τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της σχολής όπου φοιτάς. Σε αυτή, θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες κατάθεσης των δικαιολογητικών για τη δωρεάν φοίτηση σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και ο τρόπος προσκόμισης τους. Σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα χρειάζεται να προσκομίσεις ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά, ενώ σε άλλα μπορείς να τα προσκομίσεις και ηλεκτρονικά με ένα email.

Σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την τελευταία μέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών, γίνεται η αξιολόγησή τους και βγαίνουν τα αποτελέσματα. Όσοι φοιτητές επιτύχουν την απαλλαγή των διδάκτρων, θα λάβουν ένα email από τους υπεύθυνους της γραμματείας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Τι είναι η ανταποδοτική εργασία για τους δικαιούχους

Επιπλέον, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να απαλλάσσουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ολικώς ή μερικώς από τα δίδακτρα των σπουδών, εάν προσφέρουν ορισμένες υπηρεσίες. Η ανταποδοτική εργασία, όπως λέγεται, είναι η εργασία που δεν ξεπερνάει τις έξι ώρες εβδομαδιαίως και πραγματοποιείται μόνο στο διάστημα διδασκαλίας των μαθημάτων. Η συγκεκριμένη εργασία έχει αποκλειστικά ακαδημαϊκό περιεχόμενο.

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι εφικτό να ολοκληρώσεις ένα δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα γι’ αυτό σκέψου το σοβαρά, αν θέλεις να εξελιχθείς περισσότερο επαγγελματικά. Με την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος εκτός από ακαδημαϊκή γνώση θα αναπτύξεις και αξιόλογα soft skills, θα αναβαθμίσεις σημαντικά το βιογραφικό σου και θα εμβαθύνεις περισσότερο στον τομέα που αγαπάς και έχεις σπουδάσει.

Και μην ξεχνάς ότι είμαστε δίπλα σου σε ό,τι μεταπτυχιακό κι αν επιλέξεις. Ανέβασε σήμερα την παραγγελία σου και λάβε τη μεταπτυχιακή σου εργασία στο χαμηλότερο κόστος της αγοράς από τη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών writers στην Ελλάδα.

19 σκέψεις στο “Πώς θα πάρεις απαλλαγή από δίδακτρα μεταπτυχιακών”

  1. ΒΑΣΙΛΙΚΗ λέει:

    Η απαλλαγή τελών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφορά μόνο μεταπτυχιακά που πραγματοποιούνται δια ζώσης ή και εξ αποστάσεως;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Βασιλική,
      Από όσο μπορούμε να δούμε δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο νομοσχέδιο ως κριτήριο. Για να είσαι ωστόσο περισσότερο σίγουρη, θα σε συμβουλεύαμε, όταν καταλήξεις στον μεταπτυχιακό τίτλο που σε ενδιαφέρει, να δεις τις πληροφορίες που θα υπάρχουν στη σελίδα του Πανεπιστημίου που το παρέχει και να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε γραμματεία.

      1. Ελενη λέει:

        Γνωρίζετε αν το οικογενειακό εισοδημα υπολογίζεται βάσει συντελεστή στάθμισης ανάλογα με τα μέλη τησ οικογένειας (όπως ίσχυε βάσει του προηγούμενου νομου);

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Ελένη,
          Το νέο επίδομα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων καθώς και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα» κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων. Η κλίμακα ισοδυναμίας προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το πώς υπολογίζεται, καθώς και να δεις παραδείγματα, στην επίσημη ιστοσελίδα του opeka. Για αποφυγή λάθους αλλά και περισσότερες πληροφορίες, σου προτείνουμε να συμβουλευθείς και τον λογιστή της οικογένειας.

      2. Γεωργία Φάσσαρη λέει:

        Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρον το άρθρο σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι προϋπόθεση να ισχυουν και το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα συγχρόνως; Ευχαριστώ πολύ.

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητή Γεωργία,

          Από όσο μπορούμε να δούμε, ισχύει το εξής: αν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας του και είναι άγαμος ή δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης τότε ναι, υπολογίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος των φορολογητέων εισοδημάτων των 2 τελευταίων ετών του συνόλου της οικογένειας του, δηλαδή και του φοιτητή, και των γονέων αλλά και των αδερφών του έως 26ετών.

          Αν ο φοιτητής είναι από 26ετών και άνω, λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό του φορολογητέο εισόδημα, των 2 τελευταίων ετών.

          Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μπορείς να δεις και το τι ισχύει στις σελίδες του Υπουργείου, στα αντίστοιχα ΦΕΚ ή/και να ρωτήσεις τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει να κάνεις το μεταπτυχιακό σου.

          Από εμάς, καλή τύχη με τη συνέχιση των σπουδών σου και μη ξεχνάς ότι η iziPen θα είναι δίπλα σου σε όποια βοήθεια χρειαστείς στις φοιτητικές σου εργασίες!

    2. Ευαγγελία λέει:

      Ευαγγελία
      Γεια σας ,είμαι φοιτήτρια στο δεύτερο έτος μεταπτυχιακού και θα ήθελα να ξέρω εάν μπορώ να κάνω αίτηση για απαλλαγή των διδάκτρων του δεύτερου έτους . ( Το μεταπτυχιακό είναι 2 έτη ).

      1. Κωστής λέει:

        Έχω κι εγώ την ίδια απορία δεδομένου ότι φέτος αυξηθηκε το όριο του φορολογικού εισοδήματος..

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητέ Κωστή,
          όπως θα δείς και στην απάντηση που δώσαμε στην Ευαγγελία, δυστυχώς δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση για το ερώτημά σου. Θα σου προτείναμε να ρωτήσεις τη γραμματεία του μεταπτυχιακού σου για να λάβεις πλήρη καθοδήγηση.

        2. Αφροδίτη λέει:

          Είμαι δημόσιος υπάλληλος με.ποσοστο αναπηρίας 80%. Έχω απαλλαγή από τα δίδακτρα;

          1. iziPen Team λέει:

            Αγαπητή Αφροδίτη,

            Από όσο μπορούμε να δούμε, αν δεν έχεις συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας σου κατά πάσα πιθανότητα δύνασαι να συμπληρώσεις αίτηση ώστε να αφαιρεθεί το 50% από την υποχρέωση για καταβολή τελών φοίτησης. Θα πρέπει ωστόσο ο μέσος όρος του αθροίσματος των φορολογητέων εισοδημάτων των δύο τελευταίων οικονομικών ετών του συνόλου των μελών της οικογένειάς σου να μην υπερβαίνει το 70% και ταυτόχρονα μην υπερβαίνει το 100% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος. Θα σε συμβουλεύαμε να διασταυρώσεις τις παραπάνω πληροφορίες με τον λογιστή της οικογένειάς σου αλλά και με τη γραμματεία της σχολής στην οποία σε ενδιαφέρει να κάνεις το μεταπτυχιακό σου.

      2. iziPen Team λέει:

        Αγαπητή Ευαγγελία,
        Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ξεκάθαρη απάντηση για το ερώτημά σου, αν δηλαδή μπορεί να εγκριθεί η αίτησή σας για απαλλαγή διδάκτρων στο δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού.
        Τα κριτήρια που εξετάζονται, από όσο βλέπουμε, είναι οικονομικά και κοινωνικά και φυσικά θα πρέπει ισχύει και η προϋπόθεση βαθμού τουλάχιστον 7,5/10.
        Πιστεύουμε πως θα ήταν καλύτερα να ρωτήσεις τη γραμματεία της σχολής σου, καθώς η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος ή την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, ανάλογα αν το μεταπτυχιακό είναι μονοτμηματικό ή διατμηματικό. Αντίστοιχα εκδίδεται και η απόφαση για την έγκριση ή μη της αίτησης.

  2. Χριστίνα Θωμάκου λέει:

    Γεια σας. Θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάποια πράγματα για την απαλλαγή διδάκτρων προκειμένου να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ: 1) Υπάρχει όριο ηλικίας στους αιτούντες απαλλαγή διδάκτρων;2) Πρέπει το μεταπτυχιακό να έχει συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του βασικού πτυχίου μας; 3) Πότε συνήθως εξετάζονται οι αιτήσεις;4) Πρέπει το μεταπτυχιακό να το τελειώσω ακριβώς στο ελάχιστο αριθμό εξαμήνων (4 εξάμηνα) ή μπορώ και να παρατείνω τον χρόνο φοίτησης χώρα χωρίς να χάσω την δυνατότητα απαλλαγής διδάκτρων;Ευχαριστώ πολύ.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Χριστίνα,
      Κατά πάσα πιθανότητα όχι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Θα πρέπει ωστόσο να ελέγξεις πώς υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα κάθε φορά,ανάλογα με την ηλικία σου, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι πληροίς τα κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, διάβασε το ΦΕΚ.
      Αναφορικά με τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου, δεν αναφέρεται κάτι, από όσο μπορούμε να δούμε, στα επίσημα κριτήρια. Ωστόσο, καλό θα είναι να το διασταυρώσεις και με τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την κατάθεση των αιτήσεων, ξεκινάει και η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων από τους αρμόδιους και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς ή μέσω email.
      Για τις υπόλοιπες ιδιαίτερες ερωτήσεις σου, θα ήταν καλύτερο, πιστεύουμε, να απευθυνθείς στη γραμματεία της σχολής του ΕΑΠ, για την οποία ενδιαφέρεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου, προκειμένου να σου λυθεί κάθε απορία.
      Από εμάς, καλή επιτυχία με τις σπουδές σου και καλή σταδιοδρομία!

  3. Νένα λέει:

    Γεια σας , θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός :

  4. iziPen Team λέει:

    Αγαπητή Νένα,

    Από όσο γνωρίζουμε, όχι, δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός για να αιτηθείς απαλλαγή από τα δίδακτρα μεταπτυχιακού.
    Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξεις πολύ προσεκτικά αν πληροίς τα κριτήρια, τα οποία ανάλογα αν είσαι κάτω ή άνω των 26 ετών υπολογίζονται και διαφορετικά.
    Θα σε συμβουλεύαμε να εξετάσεις τι ισχύει και στις σελίδες του Υπουργείου, στα αντίστοιχα ΦΕΚ ή/και να ρωτήσεις τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει να κάνεις το μεταπτυχιακό σου.

    Από εμάς, καλή τύχη με τη συνέχιση των σπουδών σου και μην ξεχνάς ότι η iziPen θα είναι δίπλα σου σε όποια βοήθεια χρειαστείς στις φοιτητικές σου εργασίες!

    1. Bela λέει:

      Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω. Είμαι τέκνο μονογονεϊκής πολύτεκνης οικογένειας, πληρώ τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά ο βαθμός πτυχίου μου είναι 7,46..υπάρχει περίπτωση να καταφέρω να δικαιωθώ την δωρεάν φοίτηση;;

      1. iziPen Team λέει:

        Αγαπητή Bela,

        Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες, κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να ισχύουν τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα βαθμολογικά κριτήρια ταυτόχρονα. Θα σε συμβουλεύαμε ωστόσο να μιλήσεις με τη γραμματεία της σχολής που σε ενδιαφέρει για περαιτέρω καθοδήγηση και για να εξετάσεις τις πιθανότητες εξαιρέσεων.

  5. Χρηστος λέει:

    Καλημερα σας, ειμαι Ελληνας πολιτης, μονιμος κατοικος εξωτερικου και φορολογικος κατοικος εξωτερικου και δεν εχω εισοδηματα στην Ελλαδα. Μπορω να κανω αιτηση για απαλλαγη απο τα διδακτρα μεταπτυχιακου προγραμματος, δεδομενου οτι το εισοδημα μου στην Ελλαδα ειναι μηδενικο; Ευχαριστω εκ των προτερων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.