Τίτλοι Σπουδών: Μάθε τις Συντομογραφίες όλων των πτυχίων

Συντομογραφίες Τίτλων Σπουδών

Μετά το τέλος της φοίτησής σου σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδος ή του εξωτερικού, θα αποκτήσεις το πτυχίο όπου θα αναγράφει τον τίτλο σπουδών σου. Αυτός σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζεται με μία συγκεκριμένη συντομογραφία. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα μάθεις όλους τους τίτλους σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου μαζί με τις συντομογραφίες τους.

Συντομογραφίες Προπτυχιακών Τίτλων Σπουδών

Αρχικά, ο πρώτος ακαδημαϊκός βαθμός που απονέμεται στην Ελλάδα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι το πτυχίο. Για την απόκτησή του, ο φοιτητής χρειάζεται να παρακολουθήσει σπουδές από τρία μέχρι και έξι χρόνια, ανάλογα με τη σχολή που έχει επιλέξει ενώ πολλές φορές για να λάβει τον τίτλο πρέπει να ολοκληρώσει την εκπόνηση μίας πτυχιακής εργασίας. Στο εξωτερικό, ο φοιτητής που θα ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές, θα λάβει το Bachelor, η διεθνής συντομογραφία του οποίου είναι BSc.

Συντομογραφίες Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών

Τι είναι οι τίτλοι σπουδών Αργότερα, ο πτυχιούχος μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει τις σπουδές του για να αποκτήσει το μεταπτυχιακό δίπλωμα. Σε κάποιες χώρες, τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν διάρκεια ένα ή δύο χρόνια αλλά σε άλλες χώρες όπως η Σκωτία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, το μεταπτυχιακό δίπλωμα δίνεται στους φοιτητές μόλις ολοκληρώσουν το τέταρτο έτος των προπτυχιακών τους σπουδών με την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Γενικά, ο συγκεκριμένος τίτλος διεθνώς ονομάζεται Master και η συντομογραφία του είναι MSc. Ωστόσο, ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξει ο φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαφοροποιούνται και οι τίτλοι σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το Master of Arts. Οι φοιτητές που θα το επιλέξουν, θα ασχοληθούν με τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις σπουδές επικοινωνίας, την εκπαίδευση, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία. Η διεθνής συντομογραφία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι MA.

Στο Master of Science ο φοιτητής θα ασχοληθεί με τη βιολογία, τη χημεία, τη μηχανική, την υγεία και τη στατιστική. Διεθνώς, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται ως MS.

Το MRes, όπως είναι η συντομογραφία του Master of  Research, έχει σχεδιαστεί να εκπαιδεύσει τους φοιτητές που θα το επιλέξουν, να γίνουν ερευνητές και συχνά τα MRes προγράμματα διαρκούν 18 μήνες, αλλά η διάρκεια τους μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 36 μήνες. Επομένως, έρευνα που γίνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σαφώς μεγαλύτερη από το MA και το MS.

Άλλο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι το Master of Philosophy και η διεθνής συντομογραφία του είναι MPhill. Σε αυτό τον κύκλο σπουδών, ο φοιτητής ασχολείται σε βάθος με ένα συγκεκριμένο θέμα και εκπονεί μία μεγάλη έρευνα. Σε πολλά πανεπιστήμια το MPhill είναι ένα δοκιμαστικό πρωταρχικό στάδιο για όσους θέλουν να αποκτήσουν διδακτορικό και επομένως για να ολοκληρωθεί απαιτείται περισσότερος χρόνος από τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επιπλέον, σε κάποια πανεπιστήμια, όπως είναι το Cambridge ή το Oxford παρέχεται και το πρόγραμμα Master of Studies που διεθνώς αναγνωρίζεται ως MSt και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ένα στάδιο πριν την εισαγωγή των φοιτητών σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα.

Επίσης, στα πανεπιστήμια της Σκωτίας και της Ιρλανδίας υπάρχει και το μεταπτυχιακό Master of  Letters. Το MLitt, όπως είναι η συντομογραφία του προγράμματος, διαρκεί συνήθως από ένα έως δύο χρόνια.

Τι είναι το MBA

Επιπρόσθετα, άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα διακρίνονται με βάση την επαγγελματική τους εξειδίκευση. Έτσι, το Master of Business Administration ενισχύει το επαγγελματικό προφίλ των φοιτητών και μπορούν να εξελιχθούν σε διευθυντικές θέσεις. Η διεθνής συντομογραφία του συγκεκριμένου τίτλου σπουδών είναι MBΑ και συνήθως συνδυάζεται με κάποια εξειδίκευση, λόγου χάρη τα χρηματοοικονομικά.

Τα άτομα που θέλουν να εισέλθουν στο εργασιακό χώρο των βιβλιοθηκών, επιλέγουν το Master of  Library Science. Η διεθνής σύμπτυξη αυτού του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών είναι MLS και απαιτείται συχνά για θέσεις βιβλιοθηκονόμων στον Καναδά και στις Η.Π.Α.

Στόχος, ακόμα, του Master Of  Public Administration, γνωστό και ως MPA είναι η δημόσια διοίκηση. Οι φοιτητές που θα το επιλέξουν, εξειδικεύονται σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, οι επιστήμες και η διεθνής διοίκηση και αργότερα μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα.

Τίτλοι Σπουδών και ΣυντομογραφίεςΟι φοιτητές που επιθυμούν να προσεγγίσουν θέματα της δημόσιας υγείας, μπορούν να παρακολουθήσουν το Master Of Public Health που είναι κυρίως γνωστό ως MPH. Πολλά MPH εξειδικεύονται στην υγεία στο χώρο της εργασίας, στην παγκόσμια υγεία και στην επιδημιολογία. Επιπρόσθετα, άλλες συμπτύξεις μεταπτυχιακών σπουδών είναι οι εξής:

  • MSW για το Master of Social Work: Είναι ένα πρόγραμμα για τους φοιτητές που επιθυμούν να εργαστούν σε πολιτικές και διοικητικές θέσεις στο χώρο της κοινωνικής εργασίας.
  • LLM για το Master of Laws: Αφορά κυρίως τους αποφοίτους νομικών σχολών και ενισχύει τις βασικές νομικές γνώσεις με άλλες πιο εξειδικευμένες.
  • MFA για το Master of Fine Arts: Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ασχολείται με τη δημιουργική γραφή, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη γραφιστική και τη ζωγραφική.
  • MM/MMus για το Master of Music
  • Med για το Master of Education και
  • March για το Master of Architecture.

Τέλος, το διδακτορικό, ο ανώτατος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος είναι διεθνώς γνωστός ως Philosophy Doctorate και αναφέρεται εν συντομία ως PhD. Η διάρκεια ενός διδακτορικού προγράμματος ορίζεται στα 3 έως 5 έτη και μπορεί να οδηγήσει το φοιτητή στην έναρξη μίας ακαδημαϊκής καριέρας.

Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις πώς είναι διεθνώς γνωστοί οι τίτλοι σπουδών για να μη αντιμετωπίσεις κάποια δυσκολία, εάν θελήσεις να εργαστείς στο εξωτερικό. Μην ξεχνάς ότι η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει εξειδικευμένη ακαδημαϊκή βοήθεια στην εκπόνηση εργασιών οποιουδήποτε προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος έχεις επιλέξει. Για να λάβεις άμεσα μία Δωρεάν Κοστολόγηση της εργασίας σου από τους επαγγελματίες ακαδημαϊκούς writers της iziPen μπορείς να παρακολουθήσεις τον παρακάτω αναλυτικό βίντεο οδηγό που έχουμε ετοιμάσει για εσένα:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.