Βάσεις 2023 : Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Βάσεις Σχολών 2023

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις , έφτασε περίπου τις 90.000. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μάλιστα, έδειξαν πως η πλειοψηφία των μαθητών είχαν καλή επίδοση.  Ως επακόλουθο, σημειώθηκε και άνοδος στις βάσεις των σχολών για το 2023. Διάβασε το άρθρο και μάθε τα πάντα γύρω από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2023, το ποσοστό επιτυχόντων καθώς και τις σχολές που σημείωσαν ανοδική και καθοδική πορεία.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2023

Ο θεσμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021, αποδείχθηκε πως ήρθε για να μείνει. Οι αρχικές εκτιμήσεις των βάσεων έδειχναν πως η χαμηλότερη ΕΒΕ για το 2023 θα ήταν γύρω στο 9,7. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτή τελικά κυμαίνεται στο 8,3. 

Παρόλα αυτά, όμως, πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους φέτος, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες επιλογές γι’ αυτούς, βάσει των μορίων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Αρκετοί, ακόμη, υποψήφιοι, παρότι κατέθεσαν μηχανογραφικό, δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ.

Στατιστικά Πανελλαδικών 2023

Στατιστικά Πανελληνίων 2023Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά αποτελέσματα του πώς έγραψαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2023.  Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι που κατάφεραν να αριστεύσουν ήταν συγκριτικά περισσότεροι από τους περσινούς. Έτσι, στο εξεταζόμενο μάθημα της Πληροφορικής, το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε κατά 5% περίπου. Αντίθετα, όμως για το μάθημα της Οικονομίας, το ποσοστό μειώθηκε κατά 7%.  

Από την άλλη, άξια λόγου είναι και τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση στις φετινές Πανελλαδικές, και ειδικά σε θέματα του 4ου πεδίου. Συγκεκριμένα, τα θέματα των Μαθηματικών πρέπει να δυσκόλεψαν πολύ τους εξεταζόμενους, καθώς σχεδόν οι 3 στους 4, έγραψαν από 0 έως 10.  Ακόμη, παρά τις περιπτώσεις αριστείας στα μαθήματα της Πληροφορικής και της Οικονομίας, πολλοί ήταν και εκείνοι που δεν κατάφεραν να πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση σε αυτά εκεί. Φυσικά, αυτό είχε αντίκτυπο και στις βάσεις των σχολών για το 2023.

Σχολές  2023 με τα περισσότερα μόρια

Σχολές 2023 με άνοδο μορίωνΌπως ήταν αναμενόμενο, οι σχολές που κάθε χρόνο υψηλή ζήτηση, σημείωσαν και φέτος άνοδο στα μόρια εισαγωγής. Έτσι, άνοδο ως και 250 μόρια είχαν οι Ιατρικές Σχολές, με την ‘Ιατρική’ του ΕΚΠΑ να σταθεροποιείται στα 19000 μόρια. Περισσότερα μόρια χρειάζονται και οι υποψήφιοι για τις Νομικές Σχολές, αφού σε αυτές παρατηρήθηκε άνοδος μέχρι και 490 μόρια, αλλά και για της Ψυχολογίας και των Μηχανικών.  Τέλος, η αριστεία πολλών υποψηφίων στα θέματα της Πληροφορικής φέτος, μεταφράστηκε σε άνοδο των αντίστοιχων σχολών, με την Πληροφορική ΑΠΘ να έχει άνοδο 640 μορίων.

Την πρώτη θέση όσον αφορά τα προαπαιτούμενα μόρια εισαγωγής των νέων φοιτητών, διατηρεί για μια ακόμη φορά η ‘Αρχιτεκτονική Σχολή’ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 19.950 μόρια. Από κοντά ακολουθούν η ‘Ιατρική’ του ΕΚΠΑ, η ‘Ψυχολογία’ της ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης, αλλά και η ‘Αρχιτεκτονική Σχολή’ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σχολές 2023 με τα λιγότερα μόρια

Από την άλλη πλευρά, εξαιρετικά χαμηλές βάσεις, κάτω από 8000 μόρια, είχαν ορισμένες σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι και εσύ ποια είναι η σχολή με τα λιγότερα μόρια για το 2023, μάθε ότι πρόκειται για το τμήμα ‘Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης’ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Άμφισσας. Εκεί εισήχθησαν μαθητές που συγκέντρωσαν 7.180 μόρια. Δυο σχολές Λογιστικής, έχουν επίσης χαμηλή βάση εισαγωγής για το 2023. Συγκεκριμένα πρόκειται για το τμήμα ‘Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών’ στην Κοζάνη και το τμήμα ‘Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών’ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με 7.540 και 7.710 μόρια αντίστοιχα.

Σχολές 2023 με λιγότερους ή καθόλου υποψηφίους

Σχολές 2023 με τα λιγότερα μόριαΕκτός από τις σχολές που σημείωσαν μεγάλη πτώση μορίων το 2023, όπως το ‘Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών’, (μείον 3.530 μορια), αρκετά είναι τα τμήματα που θα έχουν λιγότερους εισακτέους από τις διαθέσιμες θέσεις τους.  Λόγω των απαιτητικών θεμάτων, καθώς και των περιορισμών της ΕΒΕ, αρκετοί υποψήφιοι δεν εισήχθησαν σε κάποιο πανεπιστήμιο φέτος.

Με μια ματιά, περίπου 11000 θέσεις σε πανεπιστήμια δεν θα καλυφθούν το 2023. Η σχολή ‘Φυσικής’ στα Ιωάννινα θα έχει φέτος 183 κενές θέσεις, ενώ η ‘Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής’ στην Κοζάνη 191 κενές. Πολλές σχολές Φιλολογικής ή Ιστορικής κατεύθυνσης θα έχουν λιγότερους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά την ίδια τύχη θα έχουν και πολλές σχολές χρηματοοικονομικού προσανατολισμού.

Από την άλλη, υπάρχουν και σχολές με κανέναν, ή σχεδόν κανέναν εισακτέο για το 2023. Συγκεκριμένα, στο νεοσύστατο τμήμα ‘Αειφορικής Γεωργίας’, στο Αγρίνιο, δεν θα υπάρξει κανένας πρωτοετής φοιτητής για το 2023.  Το τμήμα ‘Πολιτικών Μηχανικών’ και η ‘Νοσηλευτική Σχολή’ στο Διδυμότειχο θα καλωσορίσουν μόλις από έναν φοιτητή φέτος. Όπως είναι φυσικό, αυτά τα αποτελέσματα εγείρουν και διάφορα ερωτήματα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τρόπου εξέτασης των υποψηφίων.

Τι επιλογές έχω αν απέτυχα στις Πανελλαδικές

‘Οι Πανελλαδικές δεν είναι το παν’, θα έχεις ακούσει σίγουρα πολλές φορές. Η αλήθεια είναι πως, αν δεν έχεις περάσει στη σχολή που επιθυμούσες φέτος, οι επιλογές σου για σπουδές δεν σταματούν. Μπορείς, αν είχες επιλέξει τη συμπλήρωση παράλληλου μηχανογραφικού, να φοιτήσεις σε ένα από τα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) της χώρας και για λάβεις ειδίκευση που θα σε οδηγήσει στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, οι διαθέσιμες θέσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι. Οι εγγραφές στα ΔΙΕΚ για το 2023 ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, μπορείς να επιλέξεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε ένα από τα ιδιωτικά κολλέγια και να λάβεις εξειδίκευση σε κάποιο από τα πολλά προγράμματα που διαθέτουν. Αν ανησυχείς για την εξίσωση των γνώσεων σου και την μετέπειτα επαγγελματική σου αποκατάσταση, μπορείς να δεις τη λίστα με τα αναγνωρισμένα και αδειοδοτημένα από το κράτος κολλέγια, πριν κάνεις την επιλογή σου.

Συνοψίζοντας

Αν ήσουν και εσύ στους υποψήφιους των φετινών Πανελληνίων, το άγχος σου πλέον έχει τελειώσει, καθώς οι βάσεις των σχολών για το 2023 έχουν πλέον ανακοινωθεί. Τώρα ξεκινά η πιο όμορφη περίοδος, τα φοιτητικά σου χρόνια. Φυσικά, είτε έχεις περάσει στη σχολή που ονειρευόσουν, είτε θα συνεχίσεις τις σπουδές σου αλλιώς, η iziPen θα είναι πάντα στο πλευρό σου για κάθε ανάγκη που θα έχεις ως νέος φοιτητής. Θυμήσου, λοιπόν, πώς αν δυσκολευτείς με κάποια από τις φοιτητικές εργασίες που θα αναλάβεις, ή χρειάζεσαι κάποιον έμπειρο για να διορθώσει τη δική σου, μπορείς να βρεις την κατάλληλη βοήθεια στην iziPen!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.