Τα πιο κοινά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη σε εργασίες

Ορθογραφικά λάθη εργασίες

Η γλώσσα μας είναι αρκετά δύσκολη και περίπλοκη, γι’ αυτό γίνονται συχνά ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη στο γραπτό λόγο. Και οι επιστημονικές εργασίες είναι γεμάτες από αυτά. Για να μην καταστραφεί η ακαδημαϊκή σου εργασία από βιαστικά λάθη, συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου και διόρθωσε τα άμεσα.

Πότε μπαίνει το τελικό -ν

Πολλοί είναι οι φοιτητές που αγνοούν τους βασικούς κανόνες γραμματικής και πιο συγκεκριμένα αυτόν που αναφέρεται στο τελικό -ν. Δε γνωρίζουν πού ακριβώς θα πρέπει να το προσθέσουν και πού να το παραλείψουν, στις εργασίες πανεπιστημίου. Αυτό το τελικό -ν είναι κατάλοιπο της καθαρεύουσας που υπήρχε έως το 1976 και έως σήμερα έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές στον κανόνα χρήσης του.

Ο γενικός κανόνας που ισχύει σήμερα και πρέπει να τηρείς για τις εργασίες του πανεπιστημίου μα και για οποιοδήποτε άλλο κείμενο είναι πως το τελικό -ν παραμένει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από κ, π, τ, γκ, μπ, ντ, τσ, τζ, ξ, ψ.

Τελικό -νΤο τελικό -ν διατηρείται στα αρσενικά άρθρα, στις αντωνυμίες, στο άρθρο ‘των’, στη αντωνυμία τρίτου προσώπου ‘αυτόν’, ‘τον’ και στη λέξη ‘σαν’. Το απαγορευτικό ‘μην’ έχει το τελικό -ν όταν βρίσκεται πριν από τις μετοχές που καταλήγουν σε -οντας και σε -ώντας αλλά χάνει το -ν στο τέλος, αν οι μετοχές είναι λόγιες, δηλαδή ‘οι μη φέροντες’.

Ακόμη, στις διορθώσεις των εργασιών πριν να τις παραδώσεις στους καθηγητές, φρόντισε να προσθέσεις το -ν στο αριθμητικό ‘εκατό’ εάν μετά από αυτό υπάρχει άλλος αριθμός που ξεκινά από φωνήεν. Το ίδιο συμβαίνει και στην αιτιατική, εάν ακολουθεί λέξη από -α, λόγου χάρη ‘μίαν αλλιώτικη μέρα’ κλπ.

Πότε μπαίνει κόμμα

Ένα από τα πιο κοινά συντακτικά λάθη που παρατηρείται κατά την επιμέλεια των εργασιών είναι η έλλειψη του κόμματος εκεί όπου είναι απαραίτητο. Θυμήσου σε ποιες περιπτώσεις μπαίνει ώστε να μη το παραλείψεις ξανά:

  • Χρειάζεται το κόμμα όταν παρατάσσονται ασύνδετα λέξεις, φράσεις ή παρόμοιες προτάσεις. Λόγου χάρη ‘συλλέχθηκαν δείγματα νερού από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Φλώρινα’ ή ‘εξέτασα με προσοχή το δείγμα νερού στις 7:00, σημείωσα την τιμή του ph, έλεγξα την προηγούμενη του τιμή, επισκέφτηκα το εργαστήριο Χημείας και το ανέφερα στον καθηγητή’.
  • Πριν από ένα σύνδεσμο που υποδηλώνει αντίθεση, π.χ ‘ήταν σωστό το αποτέλεσμα, αλλά δεν το είπα’
  • Πριν και μετά από παρενθετικές προτάσεις: ‘το εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψή του, είναι αρκετά δύσκολο’
  • Στις δευτερεύουσες αναφορικές προτάσεις όταν είναι επιρρηματικές και προσδιορίζουν άλλο όρο της πρότασης και όχι το ρήμα, για παράδειγμα: ‘επισκέφτηκα το γυμνάσιο, όπου φοίτησα παλιά’ και
  • Στο ‘ό,τι’ που μεταφράζεται ως ‘οτιδήποτε’, λόγου χάρη: ‘φάε ό,τι θέλεις από το ψυγείο’

Ακόμη, είναι σημαντικό να μη ξεχνάς και τις περιπτώσεις που δεν πρέπει να βάζεις κόμμα. Αυτές είναι οι εξής:

  • Στις επιρρηματικές προτάσεις που προσδιορίζεται άμεσα το ρήμα, λόγου χάρη ‘Διάβασε όπου επιθυμείς’
  • Στις ειδικές προτάσεις, αυτές δηλαδή που ξεκινούν με τον σύνδεσμο ότι, που ή πως, εκτός και αν είναι επεξηγηματικές. Παραδείγματος χάρη: ‘Πιστεύω πως θα βρεθεί η λύση του προβλήματος’ αλλά ‘δε γνώριζα, ότι ο πατέρας σου είναι ναυτικός’.
  • Στις προτάσεις που ξεκινούν με το ‘μήπως’ ή το ‘μη’ (΄διστακτικές’)
  • Πριν από τον σύνδεσμο ‘και’ αν δεν υπάρχει δευτερεύουσα πρόταση.

Πότε τονίζεται το που και το πως

Εκτός από την ορθογραφία του κειμένου άλλο ένα στοιχείο που φέρνει σε σύγχυση τους φοιτητές είναι ο τονισμός των λέξεων ‘πώς’, ‘που’ αλλά και ‘πια’, ‘ποιος’, ‘ποια’, ‘ποιον’ και ‘τι’. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά ώστε να μη προβείς σε παρόμοιο λάθος στο μέλλον.

Λάθη σε εργασίεςΟι μονοσύλλαβες λέξεις, ΄ποιος’, ‘πια’, ‘τι’ δεν δέχονται τόνο. Μη βάζεις τόνο στη λέξη ‘που’ γιατί είναι αναφορική αντωνυμία και χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη φράση ‘το οποίο’.

Δίχως τόνο γράφεται και ο σύνδεσμος ‘πως’ που αντικαθιστά τη λέξη ‘ότι’. Ωστόσο, χρειάζεται να προσέξεις ιδιαίτερα αν οι λέξεις ‘που’ και ‘πως’ φανερώνουν ερώτηση, είτε ευθεία είτε πλάγια, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα τονιστούν κανονικά. Για παράδειγμα: ‘Με ρώτησε πού έφαγα εχθές το βράδυ’ και ‘ήπια ένα ποτήρι νερό που ήταν πολύ παγωμένο’. Στην πρώτη πρόταση είναι φανερή η πλάγια ερώτηση ενώ στη δεύτερη αντί για ‘που’ θα μπορούσε να υπήρχε ‘το οποίο’.

Επίσης, οι λέξεις ‘που’ και ‘πως’ τονίζονται στις φράσεις:

  • ‘πού να σου τα λέω’
  • ‘από πού κι ως πού’
  • ‘πού και πού’
  • ‘αραιά και πού’
  • ‘πώς και πώς’

Πότε αλλάζουμε παράγραφο

Εκτός από τον ορθογραφικό έλεγχο κειμένου, είναι απαραίτητο να προσέξεις ιδιαίτερα τις παραγράφους που έχεις γράψει. Η κάθε μία από αυτές είναι αυτοτελής και αποτελεί τη μικρογραφία μίας εργασίας. Δηλαδή έχει, τη δική της θεματική περίοδο, τα δικά της σχόλια και την κατακλείδα.

Η αλλαγή της παραγράφου γίνεται όταν συμβαίνει κάποιο καινούριο γεγονός, όταν αναφέρεσαι σε μία νέα ιδέα πάνω στο θέμα ή όταν υπάρχει μεγάλη μεταβολή του χρόνου. Θυμήσου να συνδέεις σε ικανοποιητικό βαθμό τις παραγράφους με την επανάληψη των λέξεων, με τη χρήση αντωνυμιών ή με την αφορά σου σε νόημα που υπήρχε στην προηγούμενη παράγραφο.

Ποιες είναι οι πιο κοινές εκφράσεις που γράφουμε λάθος

Οι πιο συνηθισμένες φράσεις που οι περισσότεροι γράφομε λανθασμένα σε ένα κείμενο είναι οι εξής:Κοινά ορθογραφικά λάθη

  • ‘Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν’ ενώ το σωστό είναι ‘ευχαριστώ όλους όσοι ήρθαν’, γιατί το υποκείμενο στη δευτερεύουσα πρόταση είναι το ‘όσοι’ και πρέπει να είναι στην ονομαστική
  • ‘στα πλαίσια της συζήτησης’ αντί για το σωστό ‘στο πλαίσιο της συζήτησης’
  • ‘μίλησε με τον επικεφαλή της ομάδας’ αντί για ‘μίλησε με τον επικεφαλής της ομάδας’ καθώς ο ‘επικεφαλής’ δεν είναι ένα κλιτό επίθετο, αλλά ένα επίρρημα (που σημαίνει ‘επί της κεφαλής’) και παραμένει ίδιο
  • ‘επί λέξη’ ενώ το σωστό είναι ‘επί λέξει’
  • ‘έδωσε το παρόν’ και όχι το σωστό ‘έδωσε το «παρών»’
  • ‘εν πάσει περιπτώσει’ και όχι το ορθό ‘εν πάση περιπτώσει΄

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι εύκολο πάνω στη βιασύνη σου να αναφέρεις στην εργασία όλα όσα έχεις ανακαλύψει, να μην προσέξεις ιδιαίτερα τη σύνταξη και την ορθογραφία. Όμως για να μην την παραδώσεις με λάθη και μειωθεί ο βαθμός, χρησιμοποίησε ένα λεξικό και κάνε ένα ορθογραφικό έλεγχο.

Βέβαια, μην ξεχνάς ότι στην iziPen παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας συγγραφική υποστήριξη τόσο στην επιμέλεια όσο και στη διόρθωση εργασιών για όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από Τμήματα Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι και κολλέγια της Ελλάδας ή του εξωτερικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.