Διαφορά BA και BSc: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις – iziPen

Πτυχίο BA και BSc

Η απόκτηση ενός πτυχίου αποτελεί πολυπόθητο ‘εργαλείο’ για να βγεις στην αγορά εργασίας και να δουλέψεις πάνω στο επάγγελμα που ονειρεύεσαι. Υπάρχουν διάφοροι τίτλοι σπουδών και στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα ‘BA’, ‘BSc” αλλά και τις διαφορές τους.

Τι είναι το πτυχίο Bachelor

Ιστορικά, ο όρος ‘πτυχίο’, ‘bachelor’ ή ‘baccalaureus’ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 12ο αιώνα, καθιερώθηκε τον 14ο  αιώνα και αποτελούσε τιμητική διάκριση. Σήμερα, ‘πτυχίο’, είναι ο ακαδημαϊκός βαθμός που δίνεται σε σπουδαστές που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτηση του σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στο εξωτερικό, το πτυχίο αυτό, συνήθως ονομάζετε ‘Bachelor’.

Η διάρκεια των σπουδών διαφέρει ανάλογα με τη χώρα αλλά και τη σχολή που έχει επιλέξει κάποιος να σπουδάσει. Στα πανεπιστήμια της Ελλάδος συνήθως τα έτη φοίτησης κυμαίνονται από τέσσερα έως έξι.

Πτυχίο αποκτούν μετά από τέσσερα χρόνια και όσοι φοιτούν σε χώρες όπως: το Αφγανιστάν, την Αρμενία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σκωτία, την Ουκρανία κλπ.

BA vs BSΑντίθετα, η διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου είναι τρία έτη στις χώρες όπως: την Αγγλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία κλπ.

Συχνά, το ‘πτυχίο’ λέγεται και ‘προπτυχιακό’ και ο κάτοχος του έχει, αργότερα, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του και να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα (Masters Degrees) ή να βγει στην αγορά εργασίας.

Τι είναι το Bachelor of Arts

Το ‘Bachelor of Arts (BA) έχει τις ρίζες του από τη λατινική λέξη ‘atrium baccalaurean και είναι το πτυχίο που απονέμεται στους φοιτητές που έχουν επιλέξει να εστιάσουν τις σπουδές τους στο τομέα των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, των καλών τεχνών, του πολιτισμού καθώς και των γλωσσών.

Τι είναι το Bachelor of Science

Bachelor of Science (BSc) είναι ο διεθνής αναγνωρισμένος τίτλος σπουδών που δίνεται στους απόφοιτους σχολών μαθηματικών, φυσικής, χημείας, πληροφορικής, υγείας κλπ.

Στην αρχή, δεν υπήρχε κάποιος διαχωρισμός ανάμεσα στα πτυχία ‘Bachelor of Arts’ και ‘Bachelor of Science’. Αλλά το 1860, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αποφάσισε να τα ξεχωρίζει και ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο που έδωσε για πρώτη φορά σε φοιτητή το τίτλο BSc.

Διαφορά BA και BSc

Το ‘Bachelor of Arts’ διαφέρει σημαντικά από το ‘Bachelor of Science’ γιατί επικεντρώνονται σε διαφορετικό τομέα σπουδών.

Διαφορά BA και BScΟι κάτοχοι ενός πτυχίου ανθρωπιστικών επιστημών (‘Bachelor of Arts’) θα αναπτύξουν άριστες δεξιότητες κριτικής σκέψης, γραφής, έρευνας και επικοινωνίας. Αντίθετα, ένα “Bachelor of Science’, βελτιώνει τις ικανότητες διαχείρισης και προγραμματισμού των αποφοίτων.

Όσοι επιλέξουν προπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην απόκτηση του BA θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικά να ασχοληθούν με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη διδασκαλία, τη μετάφραση, τη διερμηνεία, τη δημοσιογραφία ή να συνεχίσουν με ένα διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σε αυτό τον τομέα.

Από την άλλη, κάποιος που θα αποκτήσει ένα BSc θα εργαστεί ως προγραμματιστής Η/Υ, γιατρός, μηχανολόγος μηχανικός, μαθηματικός κλπ.

Συχνές ερωτήσεις

Επειδή είναι μικρή η διαφορά ανάμεσα στο BA (Bachelor of Arts) και στο BSc (Bachelor of Science), αρκετοί φοιτητές νιώθουν μπερδεμένοι και εκφράζουν διάφορες ερωτήσεις στους υπεύθυνους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ας απαντήσουμε στις πιο συχνές:

  • Ποιο πτυχίο είναι καλύτερα να επιλέξω; Και τα δύο πτυχία είναι το ίδιο ισχυρά στον τομέα που εστιάζουν. Στην ουσία, δε χρειάζεται να επιλέξεις το πτυχίο που θα λάβεις, αλλά το τι θέλεις να σπουδάσεις και με τι θα ασχοληθείς όταν αποφοιτήσεις από το πανεπιστήμιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σκεφτείς πιο επάγγελμα θέλεις να ακολουθήσεις και σε πιο κλάδο ανήκει.
  • Ποιο πτυχίο από τα δύο (BA ή ΒSc) προτιμούν περισσότερο οι εργοδότες; Οι μελλοντικοί εργοδότες σου δε θα ενδιαφερθούν για το τύπο πτυχίου που έχεις, αρκεί να είναι σχετικό με τη δουλειά που ενδιαφέρεσαι να προσληφθείς.

Τι σημαίνει BSc Hons

Πτυχίο BSc HonsAκόμη, υπάρχει και ο ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών ‘BSc Hons’ (Bachelor of Science Honours) που δίνεται σε απόφοιτους προπτυχιακών σπουδών. Δε διαφέρει πολύ από το “Bachelor of Science’ αλλά το ‘BSc Hons’ είναι ανώτερο από αυτό και κάποιοι εργοδότες το προτιμούν περισσότερο. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν δύο υποψήφιοι για μια θέση εργασίας και ο ένας έχει “BSc’ και ο άλλος ‘BSc Hons’, τότε θα επιλεχθεί ο υποψήφιος με το ‘Bachelor of Science Hons’.

Οι φοιτητές που επιλέγουν να αποκτήσουν το ‘Bachelor of Science Hons’ φοιτούν για τέσσερα χρόνια στη σχολή και χρειάζεται να γράψουν διατριβή για την απόκτηση του πτυχίου. Δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες το συγκεκριμένο πτυχίο. Συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμο στις ακόλουθες χώρες: στην Αυστραλία, στη Βρετανία, στη Σρι Λάνκα, στον Καναδά, στην Ιρλανδία και στην Ινδία.

Το πτυχίο ΤΕΙ θεωρείται bachelor;

Αρκετά είναι τα άτομα που αναρωτιούνται αν το πτυχίο όσων έχουν αποφοιτήσει από κάποιο ΤΕΙ θεωρείται ‘bachelor’. Η απάντηση είναι καταφατική και δίνεται από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Τα πτυχία τόσο των πανεπιστημιακών όσο και των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ισότιμα και ανήκουν στο επίπεδο 6.

Μπορεί ένα πτυχίο να είναι και τα δύο;

Η απάντηση είναι ναι. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πως υπάρχουν ορισμένα πεδία σπουδών που προσφέρουν και τον τίτλο ‘Bachelor of Arts’ και τον τίτλο ‘Bachelor of Science’ και ο φοιτητής είναι αυτός που επιλέγει ποιο από τα δύο θα λάβει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας στον οποίο μπορείς να λάβεις πτυχίο είτε με τον ένα τίτλο είτε με τον άλλο. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι, ένα Bachelor of Science στη Ψυχολογία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερα εργαστήρια και μαθηματικά.

Αντίθετα, ένα Bachelor of Arts στη Ψυχολογία συμπεριλαμβάνει πιο γενικού χαρακτήρα μαθήματα, ίσως μια ξένη γλώσσα και δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να εντρυφήσουν και σε άλλα επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα της διατροφολογίας ή της εγκληματολογικής ψυχολογίας.

Φτάνοντας στις τελευταίες σειρές του κειμένου, ελπίζουμε να έχεις ξεκαθαρίσει πλέον την διαφορά BA και BSc. Όποιο τίτλο πτυχίου και να επιλέξεις, η iziPen θα βρίσκεται πάντα δίπλα σου κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αν χρειαστείς βοήθεια με τις εργασίες τις σχολής σου μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τους εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς writers της iziPen.

Και μην ξεχνάς, στην iziPen έχεις Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων και Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής σε κάθε παραγγελία σου.

2 σκέψεις στο “Διαφορά BA και BSc: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις – iziPen”

  1. ANASTASIA λέει:

    Τι γνωρίζετε για σπουδες εξ αποστάσεως Business Administration που παρέχουν το πανεπιστημιο Λευκωσίας, το Ευρωπαικό στην Κύπρο κ.α. Αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα ή υπάρχει πρόβλημα, Γνωρίζω ότι υπήρχε πρόβλημα.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Αναστασία,

      Από ότι μπορούμε να δούμε, τα πτυχία που αποκτώνται από φοιτητές που σπουδάζουν σε Κυπριακά Πανεπιστήμια αναγνωρίζονται αυτόματα στην Ελλάδα και αντίστοιχα τα πτυχία που αποκτώνται σε Ελληνικά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται αυτόματα στην Κύπρο, με βάση τη συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Κύπρου Ελλάδας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο κρατών, τον Φεβρουάριο του 2023. Για να είσαι απόλυτα σίγουρη ωστόσο, θα σε συμβουλεύαμε να δεις στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου και του ΔΟΑΤΑΠ και να συμβουλευθείς τη γραμματεία του τμήματος που σε ενδιαφέρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.