Τι λέει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τι λέει το νομοσχέδιο για το ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας. Μεγάλη έμφαση δίνεται κυρίως στις προβλέψεις που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν έχεις ακούσει κι εσύ γι’ αυτό, αλλά δεν ξέρεις τι λέει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνέχισε να διαβάζεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις κυριότερες διατάξεις του.

Το νομοσχέδιο με μια ματιά

ιδιωτικα πανεπιστημια νομοσχεδιοΤο εν λόγω νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και αποτελείται από πέντε ενότητες:

  • Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.): όπως αναφέρει και ο τίτλος της, η ενότητα αυτή περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν το Δ.Π.Θ.
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (Ε.Α.Π.): άλλη μια ενότητα που αφορά ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το Ε.Α.Π. αυτή τη φορά.
  • Ενίσχυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.): εδώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση, την χρηματοδότηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καταγραφή της περιουσίας των ελληνικών Α.Ε.Ι.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.): η ενότητα αυτή αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
  • Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και αθλητισμού: στην τελευταία ενότητα έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που αφορούν διάφορους οργανισμούς σχετικούς με την εκπαίδευση, όπως ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται συνολικά 205 άρθρα, τα οποία τέθηκαν υπό δημόσια διαβούλευση τον προηγούμενο μήνα.

Τι λέει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η τέταρτη ενότητα του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό φέρνουν αλλαγές στο καθεστώς που υπήρχε μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία και την οργάνωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα  

ιδιωτικά πανεπιστήμια στην ΕλλάδαΜε το νέο νομοσχέδιο, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παραρτήματα (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) στην Ελλάδα. Τα παραρτήματα αυτά θα εστιάζουν αποκλειστικά στην ανώτατη εκπαίδευση και οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδουν θα αναγνωρίζονται αυτόματα (υπό προϋποθέσεις), χωρίς να χρειάζεται να γίνει αίτηση αναγνώρισης στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμπίπτει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε αυτή την κατηγορία είναι να έχει χαρακτηριστεί ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να μην έχει δηλαδή ως σκοπό το κέρδος. Αυτό ωστόσο δεν το εμποδίζει:

  • να δέχεται δωρεές, χορηγίες, εισφορές
  • να κάνει επενδύσεις και να δανείζεται χρήματα
  • να έχει κινητή και ακίνητη περιουσία

Σχολές και προγράμματα σπουδών ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ιδιωτικά πανεπιστήμια αναγνωρισμέναΓια να λάβει άδεια λειτουργίας ως Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 σχολές, κάθε μία από τις οποίες θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον ένα προπτυχιακό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το οποίο προέρχεται το παράρτημα της Ελλάδας ανήκει στα 20 πρώτα πανεπιστήμια διεθνώς, τότε μπορεί να λειτουργήσει και με μία μόνο σχολή.

Όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιτρέπει την διενέργεια προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι πιστοποιημένα από το αντίστοιχο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Αναγνώριση τίτλου σπουδών από ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Όλοι οι τίτλοι σπουδών που αποκτώνται από ιδιωτικό πανεπιστήμιο και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. θα αναγνωρίζονται αυτόματα από το ελληνικό κράτος, χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον διαδικασία.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ορίζει ότι δικαίωμα εγγραφής σε αυτά έχουν:

  • Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες απόφοιτοι λυκείου (ΓΕ.Λ ή ΕΠΑ.Λ.). Για την εισαγωγή τους στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής.
  • Απόφοιτοι αντίστοιχων αναγνωρισμένων ξένων σχολείων Δ.Ε. στην Ελλάδα.
  • Απόφοιτοι σχολείων Δ.Ε. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, τα οποία χορηγούν διεθνείς τίτλους απολυτηρίων.
  • Αλλοδαποί απόφοιτοι με τίτλο που αντιστοιχεί σε απολυτήριο λυκείου και τους δίνει το δικαίωμα να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσοι έχουν λάβει προπτυχιακό τίτλο από ελληνικό ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, μπορούν να εγγραφούν σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα.

Συνοψίζοντας 

Αυτές ήταν οι κυριότερες ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αναφέρονται στο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Με βάση τα σχόλια που κατατέθηκαν εκεί, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 8 Μαρτίου.

Πλέον ξέρεις τι λέει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Αν θέλεις να μαθαίνεις κι άλλες τέτοιες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τις σπουδές σου, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι το blog μας. Και φυσικά, αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια με τις εργασίες σου, μπορείς να βρεις τον ιδανικό writer για σένα με ένα κλικ εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.