5 ασφαλείς χρήσεις του AI σε φοιτητικές εργασίες

χρήσεις ΑΙ σε φοιτητικές εργασίες

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα υφιστάμενα προγράμματα AI βελτιώνονται διαρκώς ενώ όλο και περισσότερα νέα εργαλεία με προηγμένες δυνατότητες κυκλοφορούν στην αγορά. Γιατί να μην αξιοποιήσεις αυτές τις δυνατότητες προς όφελος της ακαδημαϊκής σου πορείας; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πέντε ασφαλείς χρήσεις του AI για φοιτητικές εργασίες, οι οποίες δεν αποτελούν λογοκλοπή και μπορείς να τις εφαρμόσεις χωρίς φόβο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

5 χρήσεις του AI για φοιτητικές εργασίες που δεν θεωρούνται λογοκλοπή

χρήση Chatgpt σε εργασίεςΕκτός από την παραγωγή κειμένου, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μια πληθώρα άλλων λειτουργιών που θα σου λύσουν τα χέρια κατά την εκπόνηση της φοιτητικής σου εργασίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα ασχοληθούμε κυρίως με το ChatGPT, καθώς αυτό είναι το πιο δοκιμασμένο εργαλείο AI αυτή τη στιγμή. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο εργαλείο AI που παράγει κείμενο, αρκεί να ελέγχεις πάντοτε το τελικό αποτέλεσμα.

Δομή φοιτητικής εργασίας

Αν έχεις ήδη εκπονήσει κάποιες εργασίες για τις σπουδές σου, θα γνωρίζεις ότι ένα από τα δυσκολότερα στάδια κατά τη συγγραφή τους είναι η δημιουργία της δομής της εργασίας σου.

Έχοντας ένα γενικό θέμα, είναι δύσκολο να αποφασίσεις πώς θα οργανώσεις την εργασία σου, με ποιες πλευρές του ζητήματος θα ασχοληθείς και ποιες θα παραλείψεις, με ποια σειρά θα τις αναλύσεις, κ.λπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση του AI μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια!

Ζήτησε από το ChatGPT να σου γράψει τη δομή μιας εργασίας με το θέμα που σε ενδιαφέρει. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ακριβής μπορείς στην εντολή σου. Για παράδειγμα, διευκρίνισε αν πρόκειται για πτυχιακή εργασία ή εργασία εξαμήνου, αν θα συμπεριληφθεί ποιοτική ή ποσοτική έρευνα, κ.λ.π.

Το ChatGPT θα σου δώσει μια λεπτομερή δομή με κεφάλαια και υποενότητες για την εργασία σου, από την οποία μπορείς να πάρεις χρήσιμες ιδέες και να οργανώσεις την έρευνά σου αντίστοιχα. Προσοχή όμως! Μην χρησιμοποιήσεις αυτούσιους τους τίτλους που θα σου δώσει το εργαλείο, καθώς αυτό θα θεωρηθεί λογοκλοπή.

Ακαδημαϊκό λεξιλόγιο

Συγγραφή φοιτητικής εργασίαςΈνα άλλο πρόβλημα με το οποίο οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι πολύ συχνά, κυρίως όταν δεν προέρχονται από θεωρητικές σχολές, είναι η χρήση ακαδημαϊκού λεξιλογίου. Αν κι εσύ νιώθεις ότι γνωρίζεις πολύ καλά το αντικείμενό σου, αλλά δυσκολεύεσαι να γράψεις ένα κείμενο ακαδημαϊκού επιπέδου, το ChatGPT μπορεί να σε βοηθήσει.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να γράψεις το κείμενό σου με τον δικό σου τρόπο και να ζητήσεις από το ChatGPT να  σου το παραφράσει ώστε να έχει ακαδημαϊκό ύφος. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό ακόμα και για την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, μην ξεχάσεις να το ελέγξεις πριν το χρησιμοποιήσεις στην εργασία σου, καθώς ενδέχεται να περιέχει μικρά λάθη (για παράδειγμα, άρθρα σε λάθος γένη, επίθετα που δεν συμφωνούν με το ουσιαστικό που χαρακτηρίζουν κ.λπ.)

Εύρεση συνώνυμων, αντώνυμων, επιθέτων κ.λπ.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να γράφεις ένα κείμενο και να επαναλαμβάνεις συνεχώς τις ίδιες λέξεις γιατί δεν μπορείς να σκεφτείς κάποιο συνώνυμο; Σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει ότι το πλούσιο λεξιλόγιο κάνει ένα κείμενο πιο ενδιαφέρον και ευανάγνωστο. Επιπλέον, ένα φροντισμένο λεξιλόγιο δείχνει ότι έχεις αφιερώσει χρόνο στη συγγραφή της εργασίας σου.

Με το ChatGPT μπορείς να κάνεις την εργασία σου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό σου. Μπορείς να αναζητήσεις συνώνυμα, αντώνυμα, εκφράσεις και επίθετα προκειμένου να κάνεις το κείμενό σου να ρέει καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορείς να του ζητήσεις να σου προτείνει πέντε συνώνυμα για τη λέξη «έρευνα» ή πέντε επίθετα που μπορούν να χαρακτηρίσουν το αποτέλεσμα μιας μελέτης.

Περίληψη κειμένου

Αν έχεις πολλαπλές πηγές που πρέπει να μελετήσεις για την εργασία σου, μια περίληψη που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις χρόνο αλλά και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στα κύρια σημεία. Το ChatGPT μπορεί να σε βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση.

Πληκτρολόγησε το κείμενο που θέλεις να συνοψίσεις και ζήτησέ του να σου κάνει μια περίληψη των βασικών σημείων. Μπορείς επίσης να του κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις πάνω στο κείμενο, ώστε να σου δώσει ακριβώς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος

έλεγχος φοιτητικής εργασίαςΗ συγγραφή μιας φοιτητικής εργασίας είναι μια κουραστική διαδικασία. Πολλές φορές μπορεί να σου ξεφύγουν ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη λόγω εξάντλησης. Αν μάλιστα η εργασία σου είναι σε κάποια ξένη γλώσσα, η πιθανότητα να κάνεις τέτοια λάθη, μπορεί να σου προκαλέσει επιπλέον άγχος.

Με το ChatGPT μπορείς να κάνεις έναν τελικό ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο του κειμένου σου πριν παραδόσεις την εργασία σου, ώστε να είσαι βέβαιος ότι όλα είναι εντάξει. Προς το παρόν λειτουργεί άψογα για διορθώσεις στα αγγλικά, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για ελληνικά κείμενα με λίγη περισσότερη προσοχή.

Χρήση ChatGPT και άλλων AI εργαλείων σε φοιτητικές εργασίες

Όπως είδαμε, το ChatGPT (όπως και άλλα εργαλεία AI) μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρόνο και να οργανώσεις την εργασία σου εύκολα. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι να ελέγχεις το τελικό αποτέλεσμα πριν το παραδόσεις, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει γίνει κάποιο λάθος από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Εάν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για την εργασία σου, η έμπειρη ομάδα εκπονητών της iziPen μπορεί να σε βοηθήσει! Οι writers της iziPen είναι πάντα στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν με την εκπόνηση ή την επιμέλεια κάθε φοιτητικής σου εργασίας, πριν την παραδώσεις, όπως πάντα με Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής αλλά και Δωρεάν Ανίχνευση Χρήσης AI σε κάθε νέα παραγγελία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.