Φοιτητική εργασία: Πώς θα ελέγξεις αν είναι σωστή

Φοιτητική Εργασία

Αρκετά συχνά, μία εργασία εξαμήνου πριν παραδοθεί στον καθηγητή, χρειάζεται κάποιες διορθώσεις καθώς, πιθανότατα, υπάρχουν συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη που δεν παρατήρησε ο φοιτητής. Ίσως πάλι χρειάζεται να διορθωθεί η εμφάνισή, το περιεχόμενό της ακόμα και η βιβλιογραφία της. Εάν έχεις μόλις ολοκληρώσει την εργασία σου, παρακάτω θα μάθεις πώς να κάνεις τις τελικές διορθώσεις.

Έλεγχος Μορφοποίησης της Εργασίας

Αρχικά, εκτύπωσε όλες τις σελίδες της εργασίας και μη βιαστείς να τη διαβάσεις καθώς χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς από αυτήν για λίγες μέρες. Αργότερα, διάβασε την ξανά αρκετές φορές και δυνατά. Έλεγξε αν είναι σωστά το όνομά σου, τα υπόλοιπα στοιχεία επικοινωνίας και η αρίθμηση των σελίδων.

Επιμέλεια φοιτητικών εργασιώνΕπίσης, σιγουρέψου πως ο τίτλος είναι περιεκτικός και σαφής. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις και τη μορφοποίηση της εργασίας. Τσέκαρε εάν οι αποστάσεις των γραμμών, η γραμματοσειρά, τα περιθώρια και ο αριθμός των λέξεων συμφωνούν με τα κριτήρια που έχει ορίσει ο καθηγητής σου.

Ορθογραφικός και Συντακτικός Έλεγχος

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να τσεκάρεις τυχόν ορθογραφικά λάθη. Μη βασιστείς μόνο στον ορθογράφο του υπολογιστή καθώς δεν είναι σε θέση να διορθώσει την ορθογραφία των ονομάτων ή πιο εξειδικευμένες ορολογίες. Γι’ αυτό τον λόγο, χρησιμοποίησε ένα λεξικό για τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις δευτερεύουσες προτάσεις έτσι ώστε να αποδίδουν με σαφήνεια το νόημα της κύριας πρότασης.

Επιπλέον, διάβασε όλες τις λέξεις που έχεις χρησιμοποιήσει και βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τι σημαίνουν. Προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση εξειδικευμένης ορολογίας και αν υπάρχει η ίδια λέξη μέσα στο κείμενο πολλές φορές, άλλαξε τη με κάποια συνώνυμή της.

Έλεγξε τα σημεία στίξης και βεβαιώσου πως χρησιμοποιείς σωστά το κόμμα, την τελεία, τα εισαγωγικά και τις παρενθέσεις. Έτσι, θυμήσου ότι όταν το “και” δηλώνει αντίθεση, χρειάζεται πριν από αυτό ένα κόμμα. Για παράδειγμα, “Εγώ έμεινα, και εκείνος έφυγε”.

Έλεγχος ροής του κειμένου και των παραπομπών

Επιπρόσθετα, σκέψου αν έχεις γράψει όλα όσα θέλεις να πεις και αν ο αναγνώστης θα κατανοήσει πλήρως τα επιχειρήματά σου. Έλεγξε αν το περιεχόμενο και τα επιχειρήματα έχουν κατανεμηθεί με ισορροπία σε παραγράφους και κεφάλαια και αν η γραφή ρέει ομαλά από τη μία παράγραφο στην άλλη.

Επίσης, διάβασε προσεκτικά τις παραθέσεις που έχεις προσθέσει στο κείμενο και βεβαιώσου πως μεταφέρθηκαν με ακρίβεια. Μην ξεχάσεις να δεις τη μορφή των παραπομπών και των αναφορών και σιγουρέψου πως είναι ίδια με αυτή που όρισε ο επιβλέπων καθηγητής.

Έλεγχος φοιτητικών εργασιώνΠρόσεξε τις διατυπώσεις σου. Φρόντισε να μην είναι απόλυτες, λόγου χάρη: ” Όλοι οι συγγραφείς συμφωνούν πως η Οδύσσεια ήταν καλύτερη από την Ιλιάδα…”, όπως επίσης πρέπει να αποφεύγεις και τις συντομογραφίες.

Ακόμα, εάν κάποιο μέρος της εργασίας είναι αρκετά αδύναμο, φρόντισε να αναζητήσεις νέες πληροφορίες από άλλη πηγή. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις με διαφορετικό τρόπο το θέμα της εργασίας και πιθανότατα να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Εάν και πάλι δεν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα της εργασίας, συζήτησε με άλλους συμφοιτητές σου, που και εκείνοι ετοιμάζουν τη δική τους εργασία, καθώς θα είναι πιο εύκολο να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Επομένως, θα σου δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις.

Έλεγχος λογοκλοπής

Έπειτα, μην ξεχάσεις να ελέγξεις την εργασία σου για λογοκλοπή καθώς τιμωρείται αυστηρά. Ακόμα και αν αντιγράψεις κείμενα που έχεις συντάξει εσύ στο παρελθόν, συνεχίζει να θεωρείται λογοκλοπή. Επομένως, μην ξεχνάς να αναφέρεις πάντα τις πηγές. Όταν βάζεις αυτούσια κείμενα αλλά και όταν χρησιμοποιείς λέξεις του γνήσιου κειμένου πρέπει να βάζεις εισαγωγικά. Επίσης, καλό είναι, το αυτούσιο κείμενο να μην υπερβαίνει τις δύο σειρές.

Έλεγχος λογοκλοπήςΥπάρχουν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στην ανίχνευση της λογοκλοπής στην εργασία σου. Το πιο γνωστό είναι το Turnitin που χρησιμοποιείται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δωρεάν εργαλεία ελέγχου είναι το plagiarisma.net, το duplichecker.com κλπ. Χρησιμοποίησε κάποιο από αυτά για να είσαι σίγουρος πως δεν έχεις υποπέσει, κατά λάθος, σε λογοκλοπή.

Μετά από τον έλεγχο αυτό, μπορείς να δώσεις την εργασία σου σε κάποιο άλλο άτομο για να τη διαβάσει. Το άτομο που θα επιλέξεις να διαβάσει την εργασία, δε θα πρέπει να γνωρίζει το θέμα και το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκες. Εάν το συγκεκριμένο άτομο κατανοήσει πλήρως το θέμα της εργασίας και δε συναντήσει δυσκολίες, τότε μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι η εργασία σου είναι καλή. Πρέπει πάντα να θυμάσαι πως αυτά που γράφεις, θα πρέπει να είναι αρκετά εύληπτα και κατανοητά, ώστε να μπορούν να τα διαβάσουν αναγνώστες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Συνεπώς, μόλις ελέγξεις και διορθώσεις τα παραπάνω σημεία στη φοιτητική σου εργασία, θα είσαι έτοιμος να την παραδώσεις στον επιβλέποντα καθηγητή και μετά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις το “άριστα” στη βαθμολογία σου!

Αν παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας σου, νιώσεις ανασφάλεια ή αβεβαιότητα και θελήσεις να ζητήσεις την άποψη ενός εξειδικευμένου writer, μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.