Μεταπτυχιακά Προγράμματα S.T.E.M.

μεταπτυχιακο stem ασπαιτε

Αν βρίσκεσαι στην αναζήτηση μεταπτυχιακού και αν ανήκεις στο χώρο της εκπαίδευσης, στη συνέχεια του άρθρου θα ενημερωθείς πλήρως για το S.T.E.M, πως μέσω αυτού θα μπορέσεις να συμβάλλεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών αλλά και σε ποια Πανεπιστήμια θα χρειαστεί να απευθυνθείς ώστε να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στο συγκεκριμένο τομέα.

Τι είναι το S.T.E.M.

Ο όρος S.T.E.M. εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν τι σημαίνει, πώς θα βελτιώσει την εκπαίδευση των μαθητών και πως θα βοηθήσει στην εύρεση μίας καλύτερης εργασίας αλλά και στην αύξηση του μισθού.

Το S.T.E.M. είναι το ακρωνύμιο των λέξεων ‘Science’, ‘Technology’, ‘Engineering’ και ‘Mathematics’ και προέκυψε ύστερα από πρόταση του Peter Faletra κατά τη διάρκεια ενός συνέδριου για την επιστήμη της εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2001.

Πρόκειται για μία σύγχρονη και πρωτοποριακή διδακτική προσέγγιση με την οποία οι μαθητές εκπαιδεύονται ταυτόχρονα σε τέσσερις πολύ σημαντικούς τομείς που είναι η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά.

Η αποστήθιση αόριστων γνώσεων είναι πλέον παρωχημένη και οι εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί. Είναι αναγκαίο, σήμερα οι μαθητές να εκπαιδεύονται στην κριτική σκέψη, στην έρευνα, στην αξιολόγηση πληροφοριών καθώς και στην ικανότητα να επιλύουν προβλήματα. Αυτούς τους στόχους έχει και η νέα διδακτική προσέγγιση S.T.E.M. Με αυτήν, διδάσκονται όλες οι γνώσεις και οι δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι στον εργασιακό τους χώρο.

Τα Οφέλη του S.T.E.M.

μεταπτυχιακα stem ελλαδαΤα οφέλη της εκπαιδευτικής μεθόδου S.T.E.M. για τους μαθητές είναι πολλά. Εφαρμόζοντας την, ο δάσκαλος παύει να έχει τον κεντρικό ρόλο μέσα σε μία τάξη. Η μάθηση γίνεται διερευνητική και ανακαλυπτική. Τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να επιχειρηματολογούν και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που θέτει ο δάσκαλος. Γνωρίζουν τις Φυσικές Επιστήμες μέσα από βιωματικά projects και αποκτούν αυτοπεποίθηση γιατί παρουσιάζουν το κάθε project τους μπροστά σε κοινό.

Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα επαγγέλματα του S.T.E.M. έχουν 17% αύξηση σε σχέση με άλλα επαγγέλματα που αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Όσοι έχουν αποκτήσει πτυχίο από σχολή S.T.E.M., έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλους πτυχιούχους.

Ακόμα, οι μαθητές που εκπαιδεύονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε πρακτικό επίπεδο το αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν και έχουν έναν καλό επαγγελματικό προσανατολισμό από τα πρώτα χρόνια της σχολικής τους ζωής.

Το S.T.E.M. σε Παγκόσμιο Επίπεδο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την εκπαίδευση S.T.E.M. και έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια πάνω σε αυτήν. Ο πρόεδρος Obama ήταν φανατικός υποστηρικτής της και τόνιζε το πόσο αναγκαίο ήταν να εισέλθει στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το ίδρυμα Jack Kent Cooke το 2015 έδωσε 1,6 εκατομμύρια δολάρια στα πανεπιστήμια για να μπορέσουν να σπουδάσουν τη μέθοδο S.T.E.M. στην εκπαίδευση οι φοιτητές που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Ο Trump το Σεπτέμβριο του 2017 υπέγραψε μνημόνιο για επιχορηγήσεις διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρονιάς για να γίνονται διάφορες προσπάθειες πάνω στην εκπαίδευση του S.T.E.M. από νεαρά άτομα.

Ακόμη, από το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν τα code clubs’ που απευθύνονται σε παιδιά από 9 μέχρι 13 χρονών και δίνουν έμφαση στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην εκπαίδευση S.T.E.M. επενδύουν και πολλές αφρικανικές χώρες. Η Αφρικανική Ένωση προτρέπει τα μέλη τους να δίνουν το 1% κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό τους σε ενέργειες της συγκεκριμένης εκπαίδευσης. Είναι προτεραιότητα ακόμη και σε αρκετές Ασιατικές χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2018 έχει αλλαχθεί το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία και πλέον έχουν ενταχθεί μαθήματα όπως η γλώσσα προγραμματισμού Python κλπ. Για την εκπαιδευτική περίοδο από το 2016 έως το 2026 η Αυστραλία έχει δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο δίνοντας έμφαση στην εισαγωγή του S.T.E.M. στις σχολικές δομές.

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα S.T.E.M. στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στον τομέα S.T.E.M που είναι συνδεδεμένα είτε με τη ρομποτική είτε με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν όποιον τα επιλέξει, να εμπλουτίσει με νέες γνώσεις τις ήδη υπάρχουσες

Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια προσφέρουνδιεθνες πανεπιστημιο stem προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην εκπαίδευση S.T.E.M. Στην ‘Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης’ (‘ΑΣΠΑΙΤΕ’) υλοποιείται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Διδακτική στις φυσικές επιστήμες, στην πληροφορική και την υπολογιστική επιστήμη, τα μαθηματικά και την επιστήμη των μηχανικών’.

Όσοι επιλέξουν να εγγραφούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά σενάρια με τη χρήση διερευνητικής μάθησης στα αντικείμενα του S.T.E.M. αλλά και να μάθουν επιστημολογικά μοντέλα διδασκαλίας και το πώς διασυνδέονται με τα υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης. Θα αποκτήσουν γνώσεις πάνω στην ηλεκτρονική μάθηση και σε θέματα ανάπτυξης elearning εργαλείων.

Το κόστος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών συνολικά είναι 3.400€ και η φοίτηση διαρκεί τρία εξάμηνα.

Στα πρώτα δύο εξάμηνα προσφέρονται δώδεκα υποχρεωτικά μαθήματα και στο τρίτο εξάμηνο ο μεταπτυχιακός φοιτητής εκπονεί διπλωματική εργασία. Καθώς αποτελεί την εργασία με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα φοιτητικά χρόνια ενός φοιτητή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη, για αυτό έχουμε ετοιμάσει για εσένα το άρθρο, Οδηγός για τη συγγραφή Διπλωματικής Εργασίας / Διατριβής, που σίγουρα θα σε βοηθήσει στην εκπόνηση της διπλωματικής σου εργασίας.

Κάποια από τα μαθήματα του προγράμματος είναι τα ακόλουθα:

  • ‘η γνωστική περιοχή της υπολογιστικής επιστήμης’,
  • ‘ψηφιακά αντικείμενα μάθησης – αποθετήρια ψηφιακού υλικού’,
  • ‘εργαλεία συγγραφής e-learning μαθησιακού υλικού’ κλπ.

Ακόμη, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 το τμήμα ‘Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών’ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με το Παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ (‘Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης’) θα πραγματοποιήσουν δια-ιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που τιτλοφορείται ως ‘Educational Applications with STEM Episteomology (‘Εκπαιδευτικές Εφαρμογές με την Επιστημολογία STEM’). Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δομείται σε τρία εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα όπως ‘τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση’, ‘STEM και τέχνη’, ‘μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας’ κλπ.

μεταπτυχιακα stem διδακτραΤο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα υλοποιήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Εκπαίδευση STEM και συστήματα εκπαιδευτικών ρομποτικών διατάξεων’.

Στο ‘Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος’ προσφέρεται από το τμήμα ‘Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης’ το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Robotics, STEAM and New Technologies in Education και το κόστος παρακολούθησης είναι 2.000€.

Ωστόσο, το χρηματικό ποσό που απαιτούν τα δίδακτρα ενός μεταπτυχιακού δε θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας των σπουδών σου, για αυτό το λόγο έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα Φοιτητικά Δάνεια στο ακόλουθο άρθρο, Φοιτητικά Δάνεια και Αιτήσεις σε Ελληνικές Τράπεζες, ώστε να πραγματοποιήσεις τις σπουδές σου χωρίς το άγχος των διδάκτρων.

Η διάρκεια φοίτησης είναι τρία εξάμηνα. Τα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν δέκα μαθήματα ενώ στο τρίτο εξάμηνο θα κληθεί ο φοιτητής να επιλέξει ανάμεσα στη διεξαγωγή διπλωματικής εργασίας ή στην υποχρεωτική παρακολούθηση δύο μαθημάτων.

Ανακεφαλαιώνοντας η εκπαιδευτική μέθοδος S.T.E.M. προετοιμάζει τους μαθητές για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Οι μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε αυτή, βοηθούν επίσης, τους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση και να εργαστούν στα σχολεία του μέλλοντος. Καθώς αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο εκπαιδευτικής προσέγγισης στην Ελλάδα, κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια ανακοινώνουν την έναρξη νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Για αυτόν τον λόγο, συνέχισε να παρακολουθείς το blog μας, καθώς κρατούμε ενήμερο το αναγνωστικό κοινό μας με όλες τις φοιτητικές εξελίξεις. Και μη ξεχνάς, όσο απαιτητική και να σου φαίνεται μια σχολή, η iziPen, μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος των εργασιών εξαμήνου, προσφέροντας σου εργασίες με κορυφαία ποιότητα, μέσω των εξειδικευμένων writers που διαθέτει και πάντα στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. Εσύ ξεκινάς τις σπουδές σου και εμείς φροντίζουμε για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση τους. Take it..izi λοιπόν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.