ChatGPT και λογοκλοπή: Η χρήση του AI σε φοιτητικές εργασίες

Chatgpt λογοκλοπή

ChatGPT, Bard, Jasper, σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ίσως και να τις έχεις ήδη χρησιμοποιήσει. Παρότι, όμως, μπορούν να αποδειχθούν πολύ βοηθητικές, η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει και δυσάρεστα αποτελέσματα για την ακαδημαϊκή σου πορεία. Τι πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές AI για τις φοιτητικές σου εργασίες; Θεωρείται η χρήση του ChatGPT λογοκλοπή; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα τα απαντήσουμε παρακάτω.

Τι είναι το ChatGPT και οι άλλες εφαρμογές AI 

Οι εφαρμογές AI βασίζονται στην τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να αντλήσουν πληροφορίες και να τις αναπαράξουν με τον δικό τους τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, για να αναπτυχθούν αυτές οι εφαρμογές, έχει χρησιμοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος διαδικτυακών δεδομένων που προέρχεται από άρθρα, βιβλία, ιστοσελίδες κ.λπ., προκειμένου το κάθε μοντέλο μηχανικής μάθησης να «εκπαιδευτεί» και να μπορεί να αντλήσει από αυτά τις πληροφορίες που του ζητούνται κάθε στιγμή.

Επιπλέον, εφαρμογές όπως το ChatGPT έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να μιμούνται τον ανθρώπινο διάλογο, να κατανοούν τις ερωτήσεις που δέχονται και να απαντούν αντίστοιχα. Και το καλύτερο είναι ότι έχουν μια απάντηση για οποιαδήποτε ερώτηση! Από το πώς να φτιάξεις αυθεντική καρμπονάρα μέχρι το πώς γίνεται η διάσπαση του ατόμου, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τα ξέρουν όλα και μπορούν να σου τα εξηγήσουν σε λίγα λεπτά.

Με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας μια τέτοιου είδους εφαρμογή AI είναι σαν να μιλάς με έναν πάντα διαθέσιμο βοηθό που έχει γνώσεις για όλα!

Τι να προσέξεις όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές AI για τη συγγραφή φοιτητικών εργασιών

Εφαρμογές AIΟι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο και στη συγγραφή φοιτητικών εργασιών αν γνωρίζεις πώς να τις χρησιμοποιήσεις σωστά. Ωστόσο, τα εργαλεία αυτά έχουν επίσης κάποιους περιορισμούς που θα πρέπει να έχεις κατά νου κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς, ώστε να γλιτώσεις τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στη βαθμολογία σου.

Οι εφαρμογές AI δεν είναι αξιόπιστες πηγές

Όπως είδαμε παραπάνω, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αντλούν πληροφορίες από τα δεδομένα βάσει των οποίων έχουν εκπαιδευτεί. Δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να αξιολογήσουν αν οι πληροφορίες αυτές είναι αληθείς.

Πολλές φορές οι απαντήσεις που δίνουν περιέχουν λανθασμένες ή μη έγκυρες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρουν ότι ένα γεγονός συνέβη μια συγκεκριμένη χρονολογία, ενώ στην πραγματικότητα συνέβη νωρίτερα. Ή μπορεί να αποδώσουν μια εφεύρεση σε διαφορετικό εφευρέτη από τον πραγματικό.

Επομένως, πρέπει πάντα να επαληθεύεις τις απαντήσεις που σου δίνουν και να διασταυρώνεις την εγκυρότητα των πληροφοριών και με άλλες πηγές.

Οι εφαρμογές AI δεν παράγουν άψογα κείμενα σε όλες τις γλώσσες

Ειδικά σε γλώσσες όπως τα ελληνικά, τα κείμενα που παράγουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης περιέχουν σημαντικά γραμματικά και συντακτικά λάθη που πολλές φορές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατανόηση του κειμένου. Για παράδειγμα, σε απάντηση σχετική με τη διάσπαση του ατόμου, το ChatGPT αναφέρει ότι «στον πυρηνικό διασπασμό, ένα βαρύ πυρήνας χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα ελαφρά πυρήνια».

Επομένως, αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις στην εργασία σου αυτούσια κείμενα από εφαρμογές AI είναι πολύ πιθανό να καταλάβουν οι καθηγητές σου ότι δεν πρόκειται για εργασία που έχεις γράψει εσύ και να σε βαθμολογήσουν αρνητικά γι’ αυτό. Για να αποφύγεις μια τέτοια πιθανότητα, θα πρέπει πάντα να διαβάζεις προσεκτικά τις απαντήσεις που σου δίνει η εφαρμογή και να επιμελείσαι το τελικό κείμενο που θα παραδώσεις.

Εφαρμογές AI και λογοκλοπή

Chatgpt και φοιτητικές εργασίεςΌταν διατέθηκε προς χρήση στο ευρύ κοινό το ChatGPT, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η χρήση κειμένων που έχουν παραχθεί από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να θεωρηθεί λογοκλοπή. Το επιχείρημα για αυτή την άποψη ήταν ότι οι εφαρμογές αυτές δεν εμφανίζουν αυτούσια κείμενα άλλων, αλλά παράγουν τα δικά τους μοναδικά κείμενα βασιζόμενες στα δεδομένα που έχουν.

Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι εφαρμογές AI χρησιμοποίησαν αυτούσιο περιεχόμενο από ιστοσελίδες, το οποίο διέθεσαν στους χρήστες χωρίς να αναφέρουν την πηγή από την οποία προερχόταν. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα έφτασαν στα δικαστήρια, όπως για παράδειγμα, η μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία Getty Images λόγω της χρήσης κάποιων εικόνων και του υδατογραφήματός της από την εφαρμογή Stability AI, χωρίς την αντίστοιχη αναφορά στο όνομά της.

Έτσι, γνωρίζουμε πλέον ότι οι εφαρμογές AI μπορούν να διαπράξουν λογοκλοπή, παρουσιάζοντας κείμενα άλλων ως δικά τους. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως το ChatGPT ή το Bard για τη συγγραφή κειμένων μπορεί να διαπράξει λογοκλοπή, χωρίς καν να το γνωρίζει, αφού η εφαρμογή δεν αναφέρει τις πηγές που χρησιμοποιεί για τις απαντήσεις που δίνει.

Για να ελέγξουν την πιθανότητα λογοκλοπής και να διασφαλίσουν ότι οι φοιτητές παραδίδουν αυθεντικές εργασίες, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν πλέον ειδικά εργαλεία για την ανίχνευση της χρήσης εφαρμογών AI.

Αν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις την πιθανότητα να κοπεί η εργασία σου λόγω λογοκλοπής ή χρήσης AI, θα πρέπει να παραδώσεις ένα 100% αυθεντικό κείμενο.

Φοιτητικές εργασίες μέσω AI

AI λογοκλοπήΌπως είδαμε, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχουν και τους δικούς τους περιορισμούς. Μπορείς να τις χρησιμοποιείς για να σε διευκολύνουν να οργανώσεις τη δομή της εργασίας σου ή να πάρεις κάποιες ιδέες, αλλά το να βασιστείς αποκλειστικά σε αυτές για τη συγγραφή των φοιτητικών εργασιών σου κρύβει πολλούς κινδύνους.

Φυσικά, αν χρειάζεσαι βοήθεια με κάποια εργασία σου, μπορείς πάντα να απευθυνθείς στην αξιόπιστη ομάδα writers της iziPen. Στην iziPen, για να είσαι απόλυτα βέβαιος/-η για το αποτέλεσμα που θα παραλάβεις, έχεις, με κάθε νέα παραγγελία, Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής και Δωρεάν Ανίχνευση Χρήσης AI, από εξειδικευμένα προγράμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.