Βεβαίωση (ΒΕΚ) ή Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ;

Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ

Αν σε ενδιαφέρει η φοίτηση σε ΙΕΚ ή αν σπουδάζεις ήδη σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ, ίσως αναρωτιέσαι πώς πιστοποιούνται οι γνώσεις που αποκτάς εκεί. Σε αντίθεση με τις σπουδές σε ένα ΑΕΙ, με την ολοκλήρωση των οποίων λαμβάνεις απευθείας το πτυχίο σου, η πιστοποίηση των απόφοιτων ΙΕΚ απαιτεί μια πιο περίπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά με τη λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ ή αλλιώς ΒΕΚ. Τι είναι όμως η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ, πού χρησιμοποιείται και ποια είναι η διαφορά της από τη Βεβαίωση Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ;

Τι είναι η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ (ΒΕΚ)

Η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης εκδίδεται από το ΙΕΚ στο οποίο έχεις φοιτήσει με την ολοκλήρωση της φοίτησής σου. Πρόκειται για ένα επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει ότι έχεις παρακολουθήσει με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος στο σύνολό του. Για να εκδοθεί μια ΒΕΚ θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τόσο το κομμάτι των θεωρητικών και των εργαστηριακών μαθημάτων, όσο και εκείνο της πρακτικής σου.

Καθώς η ΒΕΚ αποκτάται αυτόματα με τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου, πολλοί την θεωρούν ως το αντίστοιχο «Πτυχίο ΙΕΚ». Ωστόσο, για να θεωρείται κάποιος απόφοιτος ΙΕΚ πιστοποιημένος επαγγελματίας, θα πρέπει να κατέχει τη Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ.

Τι είναι η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ

Η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ είναι ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο απόφοιτος ΙΕΚ έχει πράγματι τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για να εξασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΠΠΕΠ: «Η Βεβαίωση Πιστοποίησης, στην οποία αναγράφεται η βαθμολογία του Θεωρητικού Μέρους των Εξετάσεων Πιστοποίησης, επέχει θέση Διπλώματος ή Πτυχίου».

Για την απόκτησή της, ο απόφοιτος θα πρέπει να συμμετάσχει με επιτυχία στις ειδικές εξετάσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος εκδίδει και την βεβαίωση. Για να έχει δικαίωμα συμμετοχής κάποιος σε αυτές τις εξετάσεις, θα πρέπει να είναι ήδη κάτοχος της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ.

Διαδικασία εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ

Εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισηςΟι εξετάσεις για την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ αποτελούνται από δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές, μπορούν να προετοιμαστούν μελετώντας την τράπεζα θεμάτων που αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους από τη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ.

Κάθε χρόνο, ο ΕΟΠΠΕΠ ανακοινώνει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων για την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ, καθώς και τις αντίστοιχες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι σταθερές και διαφέρουν επίσης ανάλογα με την ειδικότητα, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του ΕΟΠΠΕΠ προκειμένου να ενημερωθούν για την ημερομηνία εξέτασης της δικής τους ειδικότητας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται στην αντίστοιχη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ. Οι απόφοιτοι ΙΕΚ που επιτυγχάνουν τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό κομμάτι της εξέτασης, λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Αντίστοιχα, οι επιτυχόντες απόφοιτοι ΣΕΚ λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες μπορούν να λάβουν τον τίτλο σπουδών τους ηλεκτρονικά από τη σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISNET.

Διαφορές μεταξύ Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Βεβαίωσης Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ

Πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚΌπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ αποτελεί απόδειξη ότι ο κάτοχός της έχει αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο τμήμα ΙΕΚ. Ωστόσο, δεν θεωρείται πτυχίο κι επομένως οι δυνατότητες χρήσης της είναι περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα, ένας κάτοχος ΒΕΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Βεβαίωση για να:

  • αποδείξει ότι διαθέτει βασικές γνώσεις σε ένα αντικείμενο όταν επιχειρεί την περαιτέρω κατάρτισή του μέσω σεμιναρίων
  • εμπλουτίσει το βιογραφικό του και να δείξει ότι τον ενδιαφέρει η διαρκής προσωπική εξέλιξη

Από την άλλη, η Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ αντιστοιχεί σε Πτυχίο ή Δίπλωμα. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει στον κάτοχό της περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους και ευκαιρίες εξέλιξης, όπως:

  • άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει
  • συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς
  • μοριοδότηση σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ
  • εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω κατατακτήριων εξετάσεων

Συμπέρασμα

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η διαδικασία για να αποκτήσεις μια Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, καθώς χρειάζεται μελέτη και συμμετοχή σε εξετάσεις. Ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει είναι πολύ σημαντικά για τη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

Επομένως, αντί να αρκεστείς στην απλή Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ (ΒΕΚ) αξίζει να αφιερώσεις την απαιτούμενη ενέργεια για να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου.

Όπως πάντα, η iziPen θα βρίσκεται δίπλα σου σε κάθε σου προσπάθεια να αποκτήσεις περαιτέρω γνώσεις στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Όποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα κι αν επιλέξεις για τη φοίτησή σου, οι εξειδικευμένοι εκπονητές της iziPen μπορούν να σε βοηθήσουν με κάθε είδος εργασίας, όπως πάντα με τις καλύτερες προσφορές της αγοράς.

Μία σκέψη στο“Βεβαίωση (ΒΕΚ) ή Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ;”

  1. Γιώργος λέει:

    Είχα ενα ατυχές περιστατικό στο κατάστημα που είχα το ΒΕΚ….υπάρχει τρόπος επανέκδοσης και αν ναι τι διαδικασία πρέπει να κάνω; Το ΙΕΚ που ήμουν έχει κλεισει αυτη την στιγμή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.