Γιατί να κάνω διδακτορικό; Οι τέσσερις πιο σημαντικοί λόγοι

γιατί να κάνω διδακτορικό

Βρίσκεσαι σε δίλημμα για το αν αξίζει να συνεχίσεις την ακαδημαϊκή σου εκπαίδευση κάνοντας ένα διδακτορικό; Ίσως να έχεις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό σου και να ψάχνεις το επόμενο βήμα ή ακόμα και να σου έχει προτείνει κάποιος καθηγητής να κάνεις τη διδακτορική σου διατριβή μαζί του. Αν δεν είσαι σίγουρος αν αυτή είναι μια σωστή κίνηση για το μέλλον σου και αναρωτιέσαι «Γιατί να κάνω διδακτορικό;», συνέχισε να διαβάζεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιλέγει να κάνει κανείς ένα διδακτορικό.

4 λόγοι για να κάνεις διδακτορικό

Η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία με πολλές προκλήσεις, η οποία χρειάζεται καθημερινή αφοσίωση για κάποια χρόνια. Επομένως, είναι σημαντικό η απόφασή σου να κάνεις διδακτορικό να είναι συνειδητή και να γνωρίζεις τους ακριβείς λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτήν. Αυτοί θα σου δώσουν κίνητρο και θα σε βοηθήσουν να μείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου. Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να σε ωθήσουν σε αυτή την απόφαση, είναι οι εξής:

Σου αρέσει η έρευνα και παθιάζεσαι με το αντικείμενο σπουδών σου

Λόγοι για διδακτορικόΑν επιλέγεις να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο μελετώντας για το αντικείμενο σπουδών σου, αν σε συναρπάζει η έρευνα γύρω από αυτό, αν θέλεις κι εσύ να βάλεις το δικό σου λιθαράκι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το διδακτορικό είναι για σένα!

Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής σου διατριβής θα χρειαστεί να αφιερώνεις πολλές ώρες καθημερινά στη μελέτη και την έρευνα για το θέμα σου. Πολλοί αποφασίζουν να σταματήσουν, επειδή αυτές οι απαιτήσεις δεν ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και τον χαρακτήρα τους. Οι περισσότεροι υποψήφιοι διδάκτορες που ολοκληρώνουν τελικά τη διατριβή τους είναι άτομα που απολαμβάνουν αυτή τη διαδικασία και κινητοποιούνται από το ενδιαφέρον τους για το αντικείμενο.

Επομένως, αν σου αρέσει η έρευνα και θέλεις να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο στο αντικείμενό σου, έχεις ήδη την απάντηση στο ερώτημα «Γιατί να κάνω διδακτορικό;».

Θέλεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα

Αν σκοπεύεις να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα, τότε το διδακτορικό είναι μονόδρομος. Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διεκδικήσει κανείς μια θέση ως καθηγητής ή ερευνητής σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επιπλέον, ως υποψήφιος διδάκτορας θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την καθημερινότητα ενός ακαδημαϊκού, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να διαμορφώσεις μια πιο ρεαλιστική άποψη για το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει.

Θέλεις να διεκδικήσεις υψηλότερες θέσεις και καλύτερο μισθό

διδακτορικό οφέληΗ κατοχή ενός διδακτορικού τίτλου δεν προσφέρει επαγγελματικά οφέλη μόνο σε όσους ενδιαφέρονται για ακαδημαϊκή καριέρα. Αντιθέτως, η εξειδίκευση που αποκτάς μέσα από την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής μπορεί να σου εξασφαλίσει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και στον ιδιωτικό τομέα. Η εξειδίκευση αυτή σου επιτρέπει επίσης να γίνεις ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας και να διεκδικείς υψηλότερο μισθό.

Επιπλέον, σε πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ το διδακτορικό σου εξασφαλίζει επιπλέον μόρια που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια μόνιμη θέση στο δημόσιο.

Θέλεις να αποκτήσεις επιπλέον δεξιότητες

διδακτορική διατριβήΈνα διδακτορικό δεν περιορίζεται μόνο στην εκπόνηση της διπλωματικής διατριβής. Κατά τη διάρκειά του θα κληθείς να κάνεις δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις σε συνέδρια, διδασκαλία μαθημάτων σε προπτυχιακούς φοιτητές κ.λπ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις ένα φάσμα δεξιοτήτων που θεωρούνται πολύτιμες στην αγορά εργασίας, όπως:

  • Διαχείριση χρόνου: Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού σου θα πρέπει να οργανώσεις μόνος σου τον χρόνο σου έτσι ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλες τις υποχρεώσεις σου. Αυτό όμως θα είναι ένα μεγάλο συν για τα soft skills σου.
  • Παρουσίαση και δημόσια ομιλία: Κάνοντας παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλες ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, θα εξοικειωθείς με την έκθεση σε κοινό και θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Διδασκαλία: Διδάσκοντας σε προπτυχιακούς φοιτητές, θα βρεθείς αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της διδασκαλίας και θα εξασκηθείς στην προετοιμασία υλικού και στην επεξήγηση του αντικειμένου σου.
  • Δικτύωση: Η συμμετοχή σε ποικίλες ακαδημαϊκές εκδηλώσεις αλλά και η αναζήτηση πληροφοριών από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις ένα ευρύ δίκτυο από σημαντικές επαφές. Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακαλύψεις τους τρόπους δικτύωσης που ταιριάζουν στον δικό σου χαρακτήρα.

Αναρωτιέσαι ακόμα «Γιατί να κάνω διδακτορικό»;

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους επιλέγει κάποιος να κάνει διδακτορικό. Φυσικά, τα κίνητρα που έχει κάθε άτομο διαφέρουν και μπορεί να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για εσένα, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με όσα αναφέρθηκαν εδώ. Αν ωστόσο εξακολουθείς να αναρωτιέσαι «γιατί να κάνω διδακτορικό;» και δεν βρίσκεις κανέναν λόγο που να σε καλύπτει, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις.

Από την άλλη, αν έχεις πειστεί ότι η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής είναι το κατάλληλο επόμενο βήμα για σένα, μπορείς να προχωρήσεις άφοβα! Αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη διάρκεια του διδακτορικού σου, οι έμπειροι writers της iziPen θα είναι στη διάθεσή σου. Είτε πρόκειται για το κομμάτι της έρευνας, είτε για τη συγγραφή της διατριβής σου, πες μας ό,τι χρειάζεσαι κι εμείς θα σε υποστηρίξουμε καταλλήλως σε κάθε σου ανάγκη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.