Ανάπτυξη δεξιοτήτων: 5 τρόποι για να μάθεις εύκολα ό,τι θέλεις!

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι μια συνεχόμενη διαδικασία που είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία αλλά και για κάθε τομέα της ζωής σου. Από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μέχρι τις δεξιότητες οργάνωσης χρόνου, υπάρχουν αμέτρητες δεξιότητες που μπορείς να καλλιεργήσεις. Αν σε ενδιαφέρει να αναπτύξεις κάποιες δεξιότητες, αλλά νιώθεις πως δεν έχεις αρκετό χρόνο ή χρήματα για κάτι τέτοιο, συνέχισε να διαβάζεις! Εδώ θα βρεις τρόπους για να μάθεις ό,τι θέλεις όσο πιο εύκολα γίνεται.

Προτάσεις για εύκολη ανάπτυξη δεξιοτήτων

Δωρεάν ΣεμινάριαΕίτε ενδιαφέρεσαι για την ανάπτυξη τυπικών δεξιοτήτων (hard skills), όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας προγραμματισμού, είτε για την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων –  soft skills, όπως οι ικανότητες διαπραγμάτευσης, στην παρακάτω λίστα θα βρεις τρόπους για να γίνεσαι καλύτερος μέρα με τη μέρα.

Παρακολούθησε σεμινάρια στην περιοχή σου

Πλέον υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που οργανώνουν σεμινάρια σχεδόν για οποιοδήποτε θέμα σε ενδιαφέρει. Αν θέλεις να επενδύσεις σε κάποια σημαντική για σένα δεξιότητα, μπορείς να επιλέξεις κάποιο σεμινάριο μεγάλης διάρκειας με την αντίστοιχη χρέωση. Αν προτιμάς κάτι πιο οικονομικό, πολλές φορές διοργανώνονται σεμινάρια δωρεάν ή με μια μικρή χρέωση, τα οποία σου προσφέρουν μια βασική γνώση στο αντικείμενο που πραγματεύονται.

Αναζήτησε στην περιοχή σου οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλόγους κ.λπ. που μπορεί να διοργανώνουν τέτοια σεμινάρια. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο που να σε ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, μην ξεχνάς να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις τους, καθώς μπορεί να διοργανώσουν κάποιο σχετικό με τα ενδιαφέροντά σου στο μέλλον.

Βρες δωρεάν μαθήματα στο YouTube

Καλλιέργεια δεξιοτήτων Πλέον υπάρχουν μαθήματα σχεδόν για όλα στο YouTube. Από καθαρά πρακτικά μαθήματα, όπως οι κατασκευές μακραμέ, μέχρι την ανάπτυξη εφαρμογών ή τα μαθήματα δημόσιας ομιλίας (public speaking), στο YouTube μπορείς να μάθεις τα πάντα σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και μάλιστα στον δικό σου χρόνο.

Κάνε εθελοντισμό

Αν σε ενδιαφέρει να εξασκήσεις κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα, σκέψου αν υπάρχει κάποιος τρόπος να απασχοληθείς εθελοντικά στον συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, ως εθελοντής σε μια οργάνωση συνήθως καλείσαι να συνεργαστείς με μια ομάδα ανθρώπων, καλλιεργώντας έτσι τη δεξιότητα της ομαδικότητας.

Σε κάποια επαγγέλματα μπορείς να εξασκήσεις και πιο πρακτικές δεξιότητες δουλεύοντας εθελοντικά. Αν είσαι καθηγητής, για παράδειγμα, και θέλεις να αποκτήσεις εμπειρία σε τάξη, μπορείς να προσφέρεις εθελοντικά μαθήματα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση της περιοχής σου.

Απόκτησε πρόσβαση σε δωρεάν μαθήματα πανεπιστημίων

Ήξερες ότι πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε κάποια από τα μαθήματά τους; Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει μια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης όπου μπορείς να επιλέξεις την ειδικότητα που σε ενδιαφέρει και να διαβάσεις το υλικό του συγκεκριμένου μαθήματος. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και άλλα πανεπιστήμια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα αναζητήσεις!

Διαδικτυακές πλατφόρμες μαθημάτων

Δια βιου μάθησηΜια άλλη πολύ καλή επιλογή για την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι η παρακολούθηση μαθημάτων σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί  γι’ αυτόν τον σκοπό. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές από αυτές, τη θεματολογία τους και την πολιτική χρεώσεων που ακολουθούν, ώστε να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα:

Udemy: Εδώ θα βρεις μαθήματα για διάφορους τομείς, από οικονομικά μέχρι διαλογισμό. Υπάρχουν μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν αλλά δεν σου παρέχουν πιστοποίηση γνώσης όταν ολοκληρώσεις το μάθημα και άλλα που χρεώνονται και σου παρέχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Coursera: Προσφέρει μαθήματα από μεγάλα πανεπιστήμια και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Εδώ θα βρεις επίσης ολόκληρες σειρές μαθημάτων που σου προσφέρουν εξειδίκευση. Φυσικά, συνοδεύονται από το αντίστοιχο κόστος, ωστόσο είναι μια καλή επένδυση, καθώς αναγνωρίζονται από την αγορά και είναι μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό σου.

edX: Παρέχει σεμινάρια και μαθήματα από πανεπιστήμια όπως το MIT και το Harvard. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων αφορά την τεχνολογία και την πληροφορική. Ανάλογα με το μάθημα που σε ενδιαφέρει υπάρχουν διαφορετικές επιλογές χρέωσης. Κάποια μαθήματα είναι δωρεάν, κάποια άλλα τα αγοράζεις, ενώ υπάρχουν και μαθήματα στα οποία μπορείς να κάνεις μηνιαία συνδρομή.

LinkedIn Learning: Η εκπαιδευτική πλατφόρμα του LinkedIn προσφέρει μαθήματα σχετικά με επαγγελματική ανάπτυξη, μάρκετινγκ, soft skills που είναι απαραίτητα στον εργασιακό χώρο κ.ά. Αυτή η πλατφόρμα λειτουργεί με μηνιαία συνδρομή κατά την οποία έχεις πρόσβαση σε όλα τα μαθήματα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για έναν μήνα.

Domestika: Αν σε ενδιαφέρουν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες, αυτή είναι η πλατφόρμα για εσένα! Εδώ θα βρεις μαθήματα για ζωγραφική, συγγραφή κειμένων, φωτογραφία κ.ά. Το Domestika σού προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσεις μόνο το μάθημα που σε ενδιαφέρει ή να κάνεις μια μηνιαία συνδρομή που σου παρέχει πρόσβαση σε όλα τα μαθήματα.

Η καλλιέργεια δεξιοτήτων ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολη

Όπως είδες, το διαδίκτυο προσφέρει πολλούς τρόπους να μάθεις ό,τι θέλεις από την άνεση του καναπέ σου. Ακόμη όμως κι αν θέλεις να αποφύγεις την οθόνη, υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων όπου κι αν βρίσκεσαι.

Κι αν κάποια στιγμή δυσκολευτείς να συνδυάσεις κάποιο σεμινάριο με τις υποχρεώσεις της σχολής σου και χρειαστείς βοήθεια με κάποια εργασία, οι έμπειροι writers της iziPen θα είναι εδώ για σένα. Λάβε την επαγγελματική υποστήριξη που χρειάζεσαι άμεσα, όπως πάντα με Δωρεάν Έλεγχο Λογοκλοπής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.