Εξετάσεις IELTS: Tips για σωστή προετοιμασία

Εξετάσεις IELTS προετοιμασία

Σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση σε κάποιο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό πρόγραμμα και σου ζητούν να καταθέσεις κάποια πρόσφατη πιστοποίηση αγγλικών ως απόδειξη του επιπέδου σου; Η πιστοποίηση IELTS έχει δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, γι’ αυτό και θα τη δεις στη λίστα με τις αποδεκτές πιστοποιήσεις κάθε πανεπιστημίου. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές προετοιμασίας για τις εξετάσεις IELTS και θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Συμβουλές προετοιμασίας για τις εξετάσεις IELTS

IELTS δομήΟι εξετάσεις IELTS είναι πράγματι απαιτητικές. Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να πιάσεις το επίπεδο στο οποίο στοχεύεις, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί καλά. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείς να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα εφόδια, ακόμα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μελέτησε προσεκτικά τις προϋποθέσεις του προγράμματος

Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία σου είναι να μελετήσεις προσεκτικά τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα σχετικά με τη γνώση αγγλικών. Βεβαιώσου ότι κατανοείς τι ακριβώς ζητάει και προσπάθησε να βρεις την απάντηση στις εξής ερωτήσεις:

  • Ποιο είναι το κατώτερο επίπεδο γλωσσομάθειας που γίνεται δεκτό;
  • Ποιες πιστοποιήσεις γίνονται αποδεκτές;
  • Πότε θα πρέπει να έχει αποκτηθεί η πιστοποίηση;
  • Μέχρι πότε μπορώ να καταθέσω το αποδεικτικό γλωσσομάθειας;

Κάποια τμήματα θέτουν ως όρο το να έχει αποκτηθεί πρόσφατα η πιστοποίηση γλωσσομάθειας (π.χ. έως και 2 χρόνια πριν την αίτηση), ενώ άλλα δεν έχουν τέτοιο περιορισμό. Επιπλέον, σε κάποια τμήματα έχεις την ευκαιρία να καταθέσεις τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει η αίτησή σου. Αν γίνεις δεκτός, μπορείς να καταθέσεις το αποδεικτικό γλωσσομάθειας με μια μικρή καθυστέρηση, εφόσον δεν προλαβαίνεις να αποκτήσεις την πιστοποίηση μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Εξοικειώσου με τη δομή της εξέτασης IELTS

Είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με τον τύπο των ασκήσεων, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις σε κάθε μέρος και να αναπτύξεις τεχνικές επίλυσης για κάθε άσκηση ξεχωριστά. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις τους παράγοντες άγχους κατά τη διάρκεια της εξέτασης και να αυξήσεις την αντίληψη και την ταχύτητά σου ώστε να ολοκληρώσεις την εξέταση με επιτυχία μέσα στα διαθέσιμα χρονικά όρια.

Κάνε όσα περισσότερα δοκιμαστικά τεστ μπορείς

ielts academicΌσο περισσότερο εξασκείσαι στην επίλυση των ασκήσεων, τόσο καλύτερα θα ανταποκρίνεσαι σε αυτές και στην πίεση χρόνου. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τις εξετάσεις IELTS, υπάρχουν πολλές πηγές στο διαδίκτυο όπου μπορείς να βρεις δωρεάν δοκιμαστικά τεστ, τα οποία συνοδεύονται από επεξηγήσεις, σχόλια και συμβουλές. Φρόντισε να λύσεις όσα περισσότερα μπορείς.

Κατά την επίλυση των τεστ προσπάθησε να δημιουργήσεις συνθήκες πραγματικής εξέτασης. Βεβαιώσου ότι δεν θα σε διακόψει τίποτα και προσπάθησε να ολοκληρώνεις κάθε τεστ μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα.

Καθημερινή εξάσκηση. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Η καθημερινή εξάσκηση σε μια ξένη γλώσσα δεν σημαίνει απαραίτητα καθημερινή μελέτη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδό σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Εξάσκηση σε listening και speaking

Η ικανότητα κατανόησης και παραγωγής του προφορικού λόγου βελτιώνεται όσο περισσότερο εκτίθεσαι σε αυτόν. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Εύκολα!

  • Άκου ραδιοφωνικές εκπομπές στα αγγλικά. Όσο είσαι στο σπίτι, βάλε έναν ραδιοφωνικό σταθμό να παίζει. Προσπάθησε να βρεις κάποιον όπου γίνονται συζητήσεις για διάφορα θέματα, ώστε να εκτεθείς σε λεξιλόγιο με διάφορες θεματικές. Σκέψου πώς θα απαντούσες εσύ στα αγγλικά σε ερωτήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Δεν πειράζει αν δεν μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος ή αν δεν τα καταλαβαίνεις όλα. Όσο παραμένεις συνεπής σε αυτή τη συνήθεια, τόσο μεγαλύτερη βελτίωση θα βλέπεις.
  • Άκου podcasts. Βρες 2-3 podcasts με θέματα που σου αρέσουν και ακολούθησέ τα.
  • Δες βίντεο χωρίς υπότιτλους. YouTube, TEDx, Vimeo, Sprouts, οι επιλογές είναι αμέτρητες! Ξεκινάς με βίντεο μικρής διάρκειας και μπορείς να φτάσεις μέχρι και στο σημείο να παρακολουθείς ολόκληρες ταινίες χωρίς υπότιτλους!

Εξάσκηση σε reading και writing

ielts εξετάσειςΌπως ίσως φαντάζεσαι, για να εξασκηθείς στην κατανόηση και την παραγωγή γραπτού λόγου, χρειάζεσαι αρκετή έκθεση σε κείμενα. Για να την αποκτήσεις, μπορείς να κάνεις τα παρακάτω:

  • Διάβασε κείμενα από εφημερίδες και περιοδικά. BBC, National Geographic, Time, είναι μόνο μερικές από τις πηγές όπου μπορείς να βρεις άρθρα με ποικίλη θεματολογία, ώστε να εξοικειωθείς με το λεξιλόγιο σε διάφορους τομείς.
  • Εξασκήσου σε τεχνικές ανάγνωσης, όπως το scanning, το skimming κ.ά. Πρόκειται για τεχνικές που σε βοηθούν να βρίσκεις γρήγορα την πληροφορία που χρειάζεσαι σε ένα κείμενο χωρίς να το διαβάζεις όλο λέξη προς λέξη. Θα βρεις πολλά σχετικά βίντεο στο YouTube.
  • Θέσε τα αγγλικά ως κύρια γλώσσα στις εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Μπορεί να σε δυσκολέψει λίγο στην αρχή, αλλά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις καθημερινή τριβή με τη γλώσσα και θα εκπλαγείς από το πόσο καινούριο λεξιλόγιο θα μάθεις χωρίς καν να προσπαθήσεις.
  • Κράτα σημειώσεις στα αγγλικά. Σημείωσε οτιδήποτε, από τη λίστα του σούπερ μάρκετ μέχρι το επόμενο ραντεβού σου στον οδοντίατρο. Αν κάνεις journaling ή κρατάς ημερολόγιο, δοκίμασε να γράφεις στα αγγλικά. Με τον καιρό, ο εγκέφαλός σου θα συνηθίσει να σκέφτεται στη δεύτερη γλώσσα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητά σου στην παραγωγή λόγου.

Φυσικά, η καθοδήγηση από έναν καθηγητή αγγλικών με εμπειρία στις εξετάσεις IELTS είναι πολύτιμη, ώστε να έχεις κάποιον να σου διορθώνει τα γραπτά, να κάνετε μαζί εξάσκηση για τα προφορικά, να σου λύνει πιθανές απορίες και να σε κατευθύνει για να φτάσεις στο επίπεδο στο οποίο στοχεύεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Και μετά την επιτυχία… τι;

Όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να εξασκηθείς καθημερινά στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, ώστε να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία για τις εξετάσεις IELTS και να εξασφαλίσεις την εισαγωγή σου στο πρόγραμμα της επιλογής σου.

Ωστόσο, αν μετά την επιτυχία σου εξακολουθείς να νιώθεις ανασφάλεια για το επίπεδο των αγγλικών σου και χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια με τις εργασίες σου, η iziPen θα είναι στο πλευρό σου. Από τη μετάφραση των πηγών που σε ενδιαφέρουν, την επιμέλεια της εργασίας σου ή ακόμα και την πλήρη εκπόνησή της, η αξιόπιστη ομάδα των writers μας μπορεί να σου προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεσαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.