Τα καλύτερα μεταπτυχιακά στην ψυχολογία

Μεταπτυχιακά στην ψυχολογία

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για ψυχολογική στήριξη έχει αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, πληθαίνουν και τα άτομα που επιθυμούν να σπουδάσουν το αντικείμενο της ψυχολογίας. Το ίδιο θέλεις και εσύ; Μετά την απόκτηση του πτυχίου, χρειάζεται να συνεχίσεις τις σπουδές για να ασκήσεις αποτελεσματικά το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν πολλά μεταπτυχιακά ψυχολογίας για να πραγματοποιήσεις και παρακάτω θα ενημερωθείς πλήρως γι’ αυτά.

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Αναρωτιέσαι γιατί να αποκτήσεις ένα δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην ψυχολογία; Η σύντομη απάντηση είναι γιατί να μπορέσεις να εξειδικευτείς. Ας εξηγήσουμε πιο αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα ενός μεταπτυχιακού ψυχολογίας. Αρχικά, οι μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε αυτό το αντικείμενο θα σού ‘ανοίξουν’ περισσότερες ‘πόρτες’ στην αγορά εργασίας, και θα έχεις πλήθος επιλογών για την επαγγελματική σταδιοδρομία. Θα αποκτήσεις μεγαλύτερη γνώση πάνω στον τομέα που αγαπάς και αυτό θα σε ωθήσει να διαπρέψεις επαγγελματικά.

Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, επίσης, θα οδηγήσει στην αύξηση του μισθού σου, εάν ήδη εργάζεσαι. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, σου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσεις την εκπαίδευση σου πάνω στην ψυχολογία και να λάβεις αργότερα και ένα διδακτορικό δίπλωμα. Ακόμη, και αν θέλεις να εργαστείς άμεσα και θεωρείς ότι δεν υπάρχει χρόνος για μεταπτυχιακό αξίζει να προσπαθήσεις να συνδυάσεις και δουλειά και σπουδές.

Πού μπορώ να εργαστώ με ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Που μπορώ να εργαστώ

Όλοι όσοι κατέχουν έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην ψυχολογία, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, έχουν τη δυνατότητα να βρουν ευκολότερα μία εργασία. Έτσι, ανάλογα με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσεις, θα μπορέσεις να εργαστείς:

  • Σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο: Ολοένα και πιο συχνά προσλαμβάνονται ψυχολόγοι στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται επιτυχώς πιθανές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών, αλλά και διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς τους. Επίσης, ως ψυχολόγος σε κάποια σχολική μονάδα θα παρέχεις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στους γονείς των μαθητών.
  • Σε δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, σε κέντρα απεξάρτησης, σε κέντρα επανένταξης και σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσες να εργαστείς και ως ελεύθερος επαγγελματίας προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες. Με πιο απλά λόγια, θα βοηθάς άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.
  • Δίπλα σε αθλητές για να ασχοληθείς με την ψυχολογία τους. Συγκεκριμένα, θα τους καθοδηγείς στο να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να διαχειρίζονται σωστά το άγχος, τον ανταγωνισμό, τις σχέσεις τους με άλλους συναθλητές κ.α.
  • Στο διαφημιστικό τμήμα διάφορων επιχειρήσεων. Ως κάτοχος ενός μεταπτυχιακού τίτλου ψυχολογίας θα μπορούσες να προσληφθείς σε οποιαδήποτε επιχείρηση και να ασχοληθείς με το marketing, τις πωλήσεις, την επικοινωνία κ.α.

Ποιες είναι οι ειδικεύσεις της ψυχολογίας

Ειδικεύσεις ψυχολογίας

 Αν αρχίσεις να αναζητάς το κατάλληλο μεταπτυχιακό ψυχολογίας για εσένα, θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν πολλές ειδικεύσεις σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

  • Σχολική Ψυχολογία: Για να αποκτήσεις μία θέση εργασίας στο σχολείο, χρειάζεται να εξειδικευτείς περισσότερο στην ψυχολογία της εκπαίδευσης. Ως σχολικός ψυχολόγος θα παρεμβαίνεις στις ανάγκες των μαθητών, θα παρέχεις υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ.
  • Κλινική Ψυχολογία: Σκοπός του κλινικού ψυχολόγου είναι να ερευνά τις ψυχικές νόσους, όπως διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας και να βρίσκει αποτελεσματικότερες θεραπείες για την αντιμετώπισή τους
  • Σεξολογία: Στόχος του σεξολόγου είναι να μελετά συστηματικά την ανθρώπινη σεξουαλική πραγματικότητα
  • Παιδοψυχολογία
  • Συμβουλευτική ζευγαριών: Ο συγκεκριμένος κλάδος της ψυχολογίας μελετά τους τύπους σχέσεων που δημιουργούνται και εξερευνά διάφορες στρατηγικές για να βελτιωθεί η ποιότητά τους.
  • Αθλητική Ψυχολογία: Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της αθλητικής ψυχολογίας έχει σημαντική αύξηση
  • Δικαστική Ψυχολογία: Σχετίζεται με την εφαρμογή της ψυχολογίας στην ποινική διαδικασία, ώστε να διευκολύνει στη διαδικασία της απόδοσης δικαιοσύνης
  • Νευροψυχολογία: Πρόκειται για τον κλάδο της ψυχολογίας που μελετά τις περιοχές και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τι μπορώ να κάνω με ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Όταν επιλέξεις το ιδανικό για εσένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην ψυχολογία και το ολοκληρώσεις, θα αποκτήσεις πολύ σημαντικές και χρήσιμες δεξιότητες για τον επαγγελματικό κλάδο. Με την εξειδίκευση που θα σου προσφέρουν οι μεταπτυχιακές σπουδές θα καταφέρεις να αποκατασταθείς άμεσα σε μια θέση εργασίας σχετική με το μεταπτυχιακό σου δίπλωμα.

Λόγου χάρη, αν επιλέξεις μεταπτυχιακό σχολικής ψυχολογίας σε ένα ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο, θα είσαι ο καταλληλότερος (ίσως και ο μοναδικός) υποψήφιος για την πρόσληψη σε ένα σχολείο, μόλις ανοίξει μία θέση εργασίας.

Ανάλογο αποτέλεσμα θα έχεις, αν πραγματοποιήσεις ένα μεταπτυχιακό δικαστικής ψυχολογίας. Θα σου δοθεί η δυνατότητα να εργαστείς σε ένα αστυνομικό τμήμα δίπλα σε μάρτυρες διάφορων περιστατικών και θυμάτων. Επίσης, ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας θα μπορούσε να σε οδηγήσει πιο κοντά στις διδακτορικές σπουδές και στην αύξηση του μισθού σου.

Ποια είναι τα καλύτερα μεταπτυχιακά ψυχολογίας

Καλύτερα μεταπτυχιακά

Αν έφτασες σε αυτό το σημείο του κειμένου, σίγουρα θα θέλεις να μάθεις τα μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και δέχονται αιτήσεις από φοιτητές. Δες τα καλύτερα αυτής της περιόδου:

  • Μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία: Στο ΕΚΠΑ και η διάρκεια του είναι τρία ακαδημαϊκά έτη και αίτηση συμμετοχής μπορείς να στείλεις έως τις 27 Απριλίου.
  • Μεταπτυχιακό Κυβερνοψυχολογίας: Στο ΕΚΠΑ, επίσης, με διάρκεια τριών εξαμήνων και τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων η 12η Μαΐου 2023.
  • Διετές μεταπτυχιακό Σχολικής Ψυχολογίας: Στο ΕΚΠΑ με προθεσμία παράδοσης αιτήσεων η 30η/4/2023,
  • Μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική ψυχολογία και συμβουλευτική στην ειδική αγωγή, την εκπαίδευση και την υγεία: Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δέχεται αιτήσεις εισαγωγής ως τις 20/5/2023.

Αν κατοικείς στην Θεσσαλονίκη, διεξάγονται αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα στην ψυχολογία Α.Π.Θ., όπως ‘Κλινική Ψυχολογία και Νευρολογία’, ‘Γνωστική Ψυχολογία και Εφαρμογές’΄, ‘Κοινωνική Ψυχολογία’ κ.α. Αλλά αυτή την χρονική περίοδο δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις συμμετοχής. Πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν ξανά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Αν αποφάσισες ποιο μεταπτυχιακό σου ταιριάζει, αλλά τα δίδακτρα σου φαίνονται πολλά τότε μάθε πως μπορείς να απαλλαγείς από τα δίδακτρα μεταπτυχιακού εδώ. Αν, ωστόσο, δε βρήκες κάτι που να σου ταιριάζει μπορείς πάντα να βρεις κάποιο δωρεάν μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να βρήκες ενδιαφέρουσες όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην ψυχολογία και να συμμετάσχεις σε κάποιο από αυτά.

Και μην ξεχνάς ότι είμαστε δίπλα σου σε ό,τι μεταπτυχιακό κι αν επιλέξεις. Ανέβασε σήμερα την παραγγελία σου και λάβε τη μεταπτυχιακή σου εργασία στο χαμηλότερο κόστος της αγοράς από τη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημαϊκών writers στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.