Πώς να βρεις θέμα για διδακτορικό

Πως να βρεις θέμα για διδακτορικό

Μία από τις πιο σημαντικές (αν όχι η σημαντικότερη) αποφάσεις που πρέπει να πάρεις όταν πρόκειται για το διδακτορικό σου είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς. Πολλές φορές από το θέμα που θα προτείνεις εξαρτάται το αν θα γίνεις δεκτός στο πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει, το αν θα δεχτεί να σε αναλάβει ο καθηγητής που θα ήθελες και φυσικά το πόσο εύκολα και γρήγορα θα καταφέρεις να το ολοκληρώσεις. Πώς μπορείς να βρεις θέμα για διδακτορικό όμως; Δες παρακάτω κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο θέμα για τη διδακτορική σου διατριβή.

4 tips για να βρεις θέμα για διδακτορικό

Διδακτορική διατριβήΥπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανακοινώνουν ότι αναζητούν ερευνητές για κάποιο συγκεκριμένο θέμα διδακτορικής διατριβής. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαλλάσσεσαι από την ευθύνη να προτείνεις εσύ το θέμα, ωστόσο πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι ο κατάλληλος για να αναλάβεις αυτό το θέμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, καλείσαι να προτείνεις εσύ ένα θέμα αρκετά ενδιαφέρον ώστε να τραβήξει την προσοχή του επιβλέποντα καθηγητή και του πανεπιστημίου στο οποίο στοχεύεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Εντόπισε το γενικό θέμα που σε ενδιαφέρει

Ένα διδακτορικό, είτε επιλέξεις να το κάνεις δια ζώσης είτε διαδικτυακά, απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και άπειρες ώρες μελέτης και έρευνας. Για να είναι ευκολότερη η καθημερινότητά σου και να έχεις ένα καλό τελικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να σε ενδιαφέρει το αντικείμενο μελέτης. Έτσι, θα ασχολείσαι πιο ευχάριστα με αυτό και θα έχεις ισχυρότερο κίνητρο να αναζητάς πηγές και να κάνεις έρευνα σε βάθος.

Επιπλέον, έχοντας καθορίσει αρχικά ένα γενικό αντικείμενο, θα είναι ευκολότερο να εντοπίσεις πιθανά θέματα που θα μπορούσαν να παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον για διδακτορική διατριβή.

Για να εντοπίσεις αυτό το αντικείμενο, απάντησε τις εξής ερωτήσεις:

  • Ποια μαθήματα σου άρεσαν περισσότερο στις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σου;
  • Σε ποια μαθήματα είχες τις καλύτερες επιδόσεις;
  • Τι εξειδίκευση θα ήθελες να αποκτήσεις;
  • Με ποιο αντικείμενο θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά;
  • Αν έχεις ήδη εργαστεί στο αντικείμενο των σπουδών σου, υπήρξε κάποιο κενό που εντόπισες στις μέχρι τώρα γνώσεις που υπάρχουν για αυτό;

Διάβασε σχετικές διατριβές και ακαδημαϊκά άρθρα

Ερευνητική πρότασηΑφού εντοπίσεις το γενικό πεδίο με το οποίο επιθυμείς να ασχοληθείς, μελέτησε σχετικές διατριβές ή ακαδημαϊκά κείμενα. Μελετώντας τέτοιες πηγές μπορείς να ανακαλύψεις πιο εξειδικευμένα θέματα που σου τραβούν το ενδιαφέρον. Επιπλέον, ίσως σου δημιουργηθούν απορίες που θα σε οδηγήσουν να βρεις το κενό που υπάρχει στην έρευνα αυτού του θέματος. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές οι συγγραφείς αναφέρουν τα πεδία στα οποία θεωρούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Οι ελλείψεις που έχουν εντοπίσει μπορεί να γίνουν σημαντική πηγή ιδεών για τη δική σου διδακτορική διατριβή.

Όταν συγκεντρώσεις κάποιες ιδέες που πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θέμα της διατριβής σου, προσπάθησε να απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

  • Ποιες από αυτές τις ιδέες είναι πρωτότυπες;
  • Τι αξία προσφέρει στον κλάδο κάθε μία από αυτές τις ιδέες;
  • Τι πιθανότητες υπάρχουν να υπάρξει ενδιαφέρον από την ακαδημαϊκή κοινότητα;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να αποκλείσεις κάποιες από τις ιδέες που έχεις καταγράψει και να κρατήσεις τις καταλληλότερες για σένα.

Έλεγξε τις ανακοινώσεις των πανεπιστημίων

Υποψήφιος διδάκτοραςΌπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάποια πανεπιστήμια βγάζουν ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα για τα οποία θα ήθελαν να διεξαγάγουν έρευνα στα πλαίσια μιας διπλωματικής διατριβής. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτές τις περιπτώσεις για να πάρεις μια ιδέα σχετικά με τα θέματα που τραβούν το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα σου είναι πιο εύκολο να προτείνεις κάποιο θέμα που θα σου δώσει μια θέση ανάμεσα στους υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος που επιθυμείς.

Μην ξεχάσεις να ελέγξεις τις ανακοινώσεις των πανεπιστημίων του εξωτερικού, καθώς θα βρεις και εκεί πολλές ιδέες από τις οποίες μπορείς να εμπνευστείς.

Ζήτα την άποψη ακαδημαϊκών που εμπιστεύεσαι

Συζητώντας με άτομα του ακαδημαϊκού χώρου, μπορείς να καταλάβεις εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τα θέματα που έχεις κατά νου. Επιπλέον, τα άτομα αυτά μπορούν να σου δώσουν μια κατεύθυνση και να σε παραπέμψουν σε πηγές που θα σε βοηθήσουν να βρεις το θέμα που ταιριάζει στις προσδοκίες σου. Μπορείς να στραφείς στους καθηγητές που σου δίδαξαν σχετικά μαθήματα στις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σου σπουδές ή ακόμα και στον επιβλέποντά σου για την διπλωματική σου.

Βρήκες θέμα για διδακτορικό. Και τώρα;

Αφού καταλήξεις στο θέμα που θέλεις να ερευνήσεις, θα πρέπει να συντάξεις την ερευνητική σου πρόταση, ώστε να πείσεις το τμήμα και τον καθηγητή που σε ενδιαφέρει να σε αναλάβει. Φρόντισε να τονίσεις τι θα προσφέρει αυτή η διδακτορική διατριβή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και γιατί είσαι εσύ ο κατάλληλος για να την εκπονήσεις.

Αφού γίνει δεκτό το θέμα σου, αρχίζει μια νέα περιπέτεια με πολλή μελέτη, διεξοδική έρευνα, πολλαπλές δημοσιεύσεις κ.λπ. Η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής είναι μια συναρπαστική διαδικασία με πολλές προκλήσεις. Μην ανησυχείς όμως! Αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια, οι εξειδικευμένοι writers της iziPen θα είναι δίπλα σου. Είτε χρειαστείς βοήθεια με την εκπόνησή της είτε με την διόρθωσή της, μπορείς να την ανεβάσεις στην iziPen και να λάβεις δωρεάν κοστολόγηση και τις καλύτερες προσφορές από τους ακαδημαϊκούς writers που ενδιαφέρονται να την αναλάβουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.