Φοιτητικό πάσο: Πού δικαιούσαι εκπτώσεις και προνόμια

φοιτητικό πάσο

Η ακαδημαϊκή σου ταυτότητα – το γνωστό φοιτητικό πάσο – αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητάς σου ως φοιτητής. Απλώς με την επίδειξή του σου ανοίγει την πόρτα σε προνόμια, εκπτώσεις και ειδικές προσφορές τα οποία θα κάνουν τη φοιτητική ζωή πιο εύκολη. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι είναι το φοιτητικό πάσο και ποια προνόμια δικαιούσαι με αυτό όσο σπουδάζεις.

Φοιτητικό πάσο: Τι είναι και πώς εκδίδεται

Τι είναι το φοιτητικό πάσο

πάσο φοιτητικόΤο φοιτητικό πάσο αποτελεί την επίσημη ακαδημαϊκή ταυτότητα των φοιτητών. Πρόκειται για ένα δημόσιο έγγραφο που εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας και αποδεικνύει με νόμιμο και επικυρωμένο τρόπο ότι ο αναγραφόμενος φοιτά στο εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Η ισχύς του διαρκεί όσο ακριβώς προβλέπεται να διαρκεί κάθε φορά και η εκπαίδευση του φοιτητή. Στο πάσο αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του, όπου πέρα από αυτή, το φοιτητικό πάσο παύει να έχει ισχύ. Επιπλέον, στο πάσο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή, ο βαθμός σπουδών (προπτυχιακός, μεταπτυχιακός) και οι λεπτομέρειες του ιδρύματος (πανεπιστήμιο, σχολή, τμήμα), καθώς και ο κωδικός της ακαδημαϊκής ταυτότητας

Ποιοι το δικαιούνται το φοιτητικό πάσο

Αιτήσεις για φοιτητικό πάσο δικαιούνται να υποβάλλουν όλοι φοιτητές, ανεξαρτήτως ηλικίας και κύκλου σπουδών. Συγκεκριμένα, το δικαιούνται όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές (1ος κύκλος σπουδών) που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Ακαδημαϊκή ταυτότητα δικαιούνται και οι μεταπτυχιακοί (2ος κύκλος σπουδών) και διδακτορικοί (3ος κύκλος σπουδών) φοιτητές, που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, για όσα ημερολογιακά έτη διαρκεί η φοίτησή τους ή δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, για πέντε ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους, αντίστοιχα.

Επιπλέον, φοιτητικό πάσο δικαιούνται και όσοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους.

Πώς εκδίδεται το φοιτητικό πάσο

Για να εκδοθεί το φοιτητικό πάσο, χρειάζεται να γίνει ηλεκτρονική αίτηση από τον φοιτητή, με τους κωδικούς πρόσβασης (username – password) που δίνονται από το εκάστοτε Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

Ως φοιτητής, μπορείς να υποβάλλεις την ηλεκτρονική αίτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Μετά τον έλεγχο της αίτησης και την τελική έγκριση, παραλαμβάνεις το πάσο σου από το σημείο παράδοσης που έχεις επιλέξει.

Σημείωση: Το φοιτητικό πάσο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή μέσω της λήψης αρχείου PKPASS για Android και Apple συσκευές. Έτσι, μπορείς να περάσεις το ψηφιακό σου πάσο στο wallet!

Φοιτητικό πάσο: Εκπτώσεις και προνόμια για φοιτητές

Μετακίνηση

αίτηση για φοιτητικό πάσοΟ πιο γνωστός τομέας στον οποίο οι φοιτητές απολαμβάνουν φοιτητικές εκπτώσεις είναι η μετακίνηση. Συγκεκριμένα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, αστικά λεωφορεία, τραμ, κλπ), έχεις έκπτωση στο εισιτήριό σου. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για τις υπεραστικές μετακινήσεις με ΚΤΕΛ ή τρένο, αφού με την επίδειξη του φοιτητικού πάσο, δικαιούσαι έως και -50% στην τιμή του εισιτηρίου.

Εξίσου μειωμένες τιμές ισχύουν και σε πλοία με σχεδόν όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να διαθέτουν μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές. Όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια, δεν υπάρχουν θεσπισμένες εκπτώσεις για τους φοιτητές. Ωστόσο, έχε το νου σου για εποχιακές φοιτητικές καμπάνιες που βγαίνουν από τις αεροπορικές κατά τη διάρκεια του έτους!

Ψυχαγωγία

Σινεμά ή θέατρο; Ό,τι και αν προτιμάς, το φοιτητικό πάσο σου προσφέρει έκπτωση στο εισιτήριό σου! Τόσο οι μεγάλοι κινηματογράφοι, όπως τα Village Cinema που έχουν ειδικό εισιτήριο για φοιτητές κάθε Δευτέρα και Τρίτη, αλλά και οι μικρότερες αίθουσες στις διάφορες γειτονιές, προσφέρουν μειωμένα φοιτητικά εισιτήρια. Το ίδιο ισχύει και σε όλα τα θέατρα.

Αν πάλι λατρεύεις τη μουσική, ψάξε για συναυλίες και live παραστάσεις στην πόλη, οι οποίες προσφέρουν επίσης έκπτωση στο εισιτήριο για φοιτητές, ενώ θα βρεις και μειωμένες τιμές φιάλης σε νυχτερινά κέντρα ή στα μπουζούκια.

Εκπαίδευση

Τα περισσότερα φροντιστήρια ή σχολές παρέχουν δίδακτρα ειδικά για φοιτητές, έτσι είναι ευκαιρία να ξεκινήσεις μία καινούρια γλώσσα, να γραφτείς σε μαθήματα χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κλπ. και να επωφεληθείς από τις μειωμένες τιμές ως φοιτητής.

Ακόμη, τσέκαρε τα σεμινάρια από διάφορους φορείς που προσφέρονται με μειωμένες τιμές για φοιτητές. Ίσως είναι ευκαιρία να αναπτύξεις κάποια δεξιότητα ή να εμβαθύνεις παραπάνω σε αυτό που σπουδάζεις!

Επιπλέον, ένα υπέροχο προνόμιο που σου προσφέρει το φοιτητικό πάσο είναι οι εκπτώσεις στα βιβλία! Πολλοί εκδοτικοί οίκοι, όπως οι Εκδόσεις Κριτική, Σταμούλη ή Rosili, αλλά και βιβλιοπωλεία, έχουν μειωμένες τιμές αποκλειστικά για φοιτητές, τόσο για επιστημονικά όσο και λογοτεχνικά βιβλία.

Εστίαση/Σίτιση

Φοιτητικό πάσο εκπτώσειςΠολλά εστιατόρια, όπως τα TGI Fridays, ή καταστήματα εστίασης και food apps  έχουν εκπτώσεις για τους φοιτητές, είτε σε μόνιμη βάση, είτε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, με την επίδειξη του φοιτητικού πάσο. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι με το φοιτητικό πάσο, μπορείς να τρως καθημερινά στις λέσχες σίτισης των Πανεπιστημίων είτε εντελώς δωρεάν είτε με μικρή συμμετοχή.

Υπηρεσίες

Από τηλεπικοινωνίες και ρεύμα, μέχρι κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς, πακέτα διακοπών και γυμναστήρια, οι περισσότερες υπηρεσίες διαθέτουν φοιτητικά πακέτα! Ό,τι και αν χρειαστείς, μην αμελήσεις να ρωτήσεις αν δικαιούσαι ειδική προσφορά ή έκπτωση ως φοιτητής πριν αγοράσεις κάποια υπηρεσία.

Προϊόντα

Ρούχα και παπούτσια, όπως της ‘Nike’, Έπιπλα σε ‘IKEA’, ‘Praktiker’και πολλά ακόμη καταστήματα, αθλητικά είδη και εξοπλισμός όπως της ‘Interspot’, τεχνολογία, όπως στον ‘Κωτσόβολο’ και ένα σωρό ακόμη προϊόντα, σου προσφέρονται με έκπτωση χάρη στο φοιτητικό πάσο!

Τσέκαρε επίσης διάφορες πλατφόρμες για εκπτωτικούς κωδικούς, όπως αυτή της ‘WhatsUp’ της Cosmote ή της ‘Vodafone CU’ ή και τα ίδια τα websites των διάφορων e-shop που σε ενδιαφέρουν για να ανακαλύψεις τι μπορείς να πάρεις με έκπτωση.

Πολιτισμός

Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και εκθέσεις σε περιμένουν με μειωμένο φοιτητικό εισιτήριο, με το πάσο σου – ή ακόμη και δωρεάν σε κάποιες περιπτώσεις! Μην χάνεις λοιπόν την ευκαιρία να απολαύσεις ξεχωριστά προϊόντα πολιτισμού σε προνομιακές τιμές όσο είσαι φοιτητής!

Φοιτητικό πάσο: Απόλαυσε τα προνόμια της φοιτητικής ζωής

Αφού κάνεις την εγγραφή σου λοιπόν στη σχολή, σειρά έχει η έκδοση του φοιτητικού πάσο. Τα οικονομικά αποτελούν από τα σημαντικότερα προβλήματα στη ζωή ενός φοιτητή, έτσι το πάσο θα γίνει ένα πολύτιμο εισιτήριο για να απολαύσεις τη φοιτητική σου ζωή πολύ πιο άνετα: Από ρούχα, πακέτα Internet και βιβλία, έως φθηνότερες μετακινήσεις, εισόδους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία και οικονομικότερα γεύματα!

Όσο διαρκούν οι σπουδές σου, μην αμελείς και τις φοιτητικές σου εργασίες! Είτε πρόκειται για οποιαδήποτε εργασία εξαμήνου είτε για την εκπόνηση της πτυχιακής σου, οι επαγγελματίες writers της iziPen μπορούν να σε υποστηρίξουν κατάλληλα και με δωρεάν κοστολόγηση. Οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείς βοήθεια, περιέγραψε την εργασία σου και λάβε αμέσως απάντηση για το κόστος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.