Πώς θα βρεις άτομα για το ερωτηματολόγιο σου

Το ερωτηματολόγιο είναι σημαντικό

Οι φοιτητές που αναλαμβάνουν να συγγράψουν μία ερευνητική εργασία οφείλουν να συλλέξουν συγκεκριμένο αριθμό ερωτηματολογίων ώστε να συγκεντρώσουν τα δεδομένα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί αυτή επιτυχώς. Ετοιμάζεις τη δική σου ακαδημαϊκή διατριβή, αλλά δεν ξέρεις πώς να βρεις άτομα για να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο; Το κείμενο που ακολουθεί θα σε βοηθήσει στην αναζήτηση σου με ιδέες και συμβουλές για εύρεση συμμετεχόντων.

Τι είναι ερωτηματολόγιο

Τι είναι το ερωτηματολόγιο

Αρχικά, το ερωτηματολόγιο είναι ένα πλήθος από γραπτές ερωτήσεις που ετοιμάζει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια της ερευνητικής πανεπιστημιακής εργασίας του. Η ύπαρξη ερωτηματολογίων είναι συνηθισμένη μέθοδος κυρίως για τη μελέτη των κοινωνικών επιστημών. Οι συμμετέχοντες σε έρευνα απαντούν σε αυτές, συνήθως ανώνυμα, προκειμένου να σε βοηθήσουν να συλλέξεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα που διερευνάς.

Για να δημιουργήσεις το ιδανικό ερωτηματολόγιο που θα ενισχύσει την εργασία σου, χρειάζεται να προσδιορίσεις τον στόχο της έρευνας, να επιλέξεις προσεκτικά τη μέθοδο που θα συλλέξεις τα δεδομένα και να κατανοήσεις πλήρως τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχουν οι ερωτώμενοι. Αν τα ερωτηματολόγια συμπληρωθούν από τους ερωτηθέντες δίχως να παρέμβεις καθόλου εσύ, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί άρτια η κάθε ερώτηση που υπάρχει με έγγραφη επεξήγηση, ώστε να μην παρερμηνευτεί. Έτσι, ο ερωτώμενος θα έχει τη δυνατότητα να απαντά με σιγουριά στις ερωτήσεις σου.

Επιπλέον, πριν δημιουργήσεις τις ερωτήσεις, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων για να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις λέξεις ειδικής ορολογίας ή λιγότερο γνωστές. Επίσης, οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου μπορούν να είναι:

  • Ανοιχτού τύπου, όπου ο συμμετέχοντας καταχωρεί την απάντησή του στο περιθώριο του ερωτηματολόγιου
  • Κλειστού τύπου, όπου χρειάζεται να επιλέξει μία απάντηση από αυτές που ήδη υπάρχουν.

Μπορείς να επιλέξεις είτε ένα από τα δύο είτε και τα δύο είδη εναλλάξ. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους στόχους και το θέμα που ερευνάς.

Ένα ερωτηματολόγιο Google μπορεί να δημιουργηθεί από σένα και η εμφάνισή του είναι περισσότερο επαγγελματική. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς φτιάχνεις τις ερωτήσεις. Αν αυτές δεν είναι οι κατάλληλες, η αντίδραση των ερωτώμενων θα είναι μεγάλη. Κάποιοι πιθανόν να αποχωρήσουν προτού απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις και άλλοι συμμετέχοντες θα πάψουν να συγκεντρώνονται, εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ερωτημάτων. Έτσι θα απαντούν τυχαία ή μηχανικά.

Γιατί είναι σημαντικό το ερωτηματολόγιο

Η χρήση των ερωτηματολογίων δε γίνεται μόνο από τους προπτυχιακούς ή από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για τις ανάγκες των ακαδημαϊκών τους εργασιών. Δημιουργούνται ερωτηματολόγια από ινστιτούτα και από πλήθος άλλων φορέων προκειμένου να εξετάσουν διάφορα ζητήματα, όπως οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Ένα ερωτηματολόγιο με σαφείς και εύστοχες ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της έρευνας σου και ιδιαίτερα αν πρόκειται για τη διπλωματική σου που είναι πολύ σημαντική. Οι απαντήσεις όσων ερωτηθούν, θα παράσχουν έγκυρα μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με τα ερωτήματα που ερευνάς. Επίσης, οι πληροφορίες που θα αποσπάσεις από τη χρήση των ερωτηματολογίων θα είναι ακριβείς. Η συνεργασία με τους συμμετέχοντες δεν θα σε ωφελήσει μόνο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, αλλά πιθανότατα και αργότερα κατά τη διαδικασία εκπόνησης μίας νέας εργασίας, πτυχιακής ή μεταπτυχιακής.

Πώς βρίσκω κοινό για το ερωτηματολόγιο

Κοινό για το ερωτηματολόγιο

Η αναζήτηση των κατάλληλων ατόμων που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, ίσως είναι κάτι που θα σε δυσκολέψει, όπως συμβαίνει και με κάθε φοιτητή που δεν έχει ασχοληθεί ξανά παλαιότερα με τέτοιου είδους ζητήματα. Όμως, αν ακολουθήσεις προσεκτικά ορισμένα βήματα, θα καταφέρεις να βρεις εύκολα τα άτομα που ψάχνεις και θα προσφέρουν πρόθυμα τον ελεύθερο χρόνο τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις σου.

Οικογένεια και φίλοι

Άρχισε να αναζητάς άτομα που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της εργασίας μέσα στο οικογενειακό και στο φιλικό περιβάλλον. Ρώτησε, δηλαδή, τους γονείς σου, τους θείους, τις θείες, τα ξαδέρφια αν επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνεις. Συνήθως, οι συγγενείς δεν μπορούν να αρνηθούν να σε βοηθήσουν. Αλλά μη περιμένεις να συμπληρωθούν όλα τα ερωτηματολόγια μόνο από αυτούς.

Συνέχισε και αναζήτησε βοήθεια και από τους φίλους σου αλλά και από τους φίλους των φίλων σου. Πιθανότατα θα είναι και οι ίδιοι φοιτητές με τα ανάλογα φοιτητικά καθήκοντα και γι’ αυτό θα θελήσουν δίχως ιδιαίτερη δυσκολία να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο και να ολοκληρώσεις επιτυχώς την διπλωματική εργασία.

Πλατφόρμες για ερωτηματολόγια

Ακόμη, αν οι συμμετέχοντες φίλοι και συγγενείς είναι λιγότεροι από τον αριθμό των ερωτηματολογίων που έχεις δημιουργήσει και χρειάζεσαι, αναζήτησε βοήθεια και στον ψηφιακό κόσμο. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρεις διάφορες digital πλατφόρμες, όπου αρκετοί άνθρωποι θα μπορέσουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσεις. Η surveyswap.io είναι μόνο μία από αυτές τις πλατφόρμες.

Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια σου για εύρεση συμμετεχόντων. Στο Facebook υπάρχουν πολλές ομάδες και τα μέλη τους είναι φοιτητές ή απόφοιτοι από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις εσύ, είναι να γίνεις μέλος σε αυτές και να ζητήσεις από τα μέλη να συμμετάσχουν, απαντώντας στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου. Δεν θα έχεις πρόβλημα να τους πείσεις για την συμμετοχή τους γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι τις δυσκολίες που έχει η εκπόνηση μίας διπλωματικής εργασίας.

Μέσω του πανεπιστημίου

Επιπλέον, μη ξεχνάς πως έχεις τη δυνατότητα να βρεις άτομα που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και μέσα στο πανεπιστήμιο. Κάθε μέρα εισέρχονται σε αυτό εκατοντάδες άτομα: πρωτοετείς φοιτητές, δευτεροετείς, τελειόφοιτοι του δικού σου τμήματος αλλά και άλλων τμημάτων, καθηγητές, διάφοροι υπάλληλοι κ.α. Δεν συμφωνείς και εσύ πως είναι το ιδανικό μέρος για να βρεις πρόθυμους συμμετέχοντες για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου σου;

Εκτύπωσε αρκετά αντίτυπα το ερωτηματολόγιο, επισκέψου σημεία του πανεπιστημίου που επισκέπτονται συχνά οι φοιτητές και μοίρασε τα. Λόγου χάρη, μπορείς να βρεις συγκεντρωμένα πολλά άτομα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, στο φοιτητικό εστιατόριο, στην φοιτητική εστία, κοντά στη στάση των λεωφορείων κλπ.

Έχε υπόψιν σου ότι μετά τη συλλογή απαντήσεων θα πρέπει να τις οργανώσεις σε ένα Excel ώστε να έχουν κάποιο νόημα, να μπορείς να τις συγκρίνεις και να οδηγηθείς σε αποτελέσματα. Αν δε νιώθεις οικειότητα με το excel μπορείς να διαβάσεις τον οδηγό για αρχαρίους που φτιάξαμε για εσένα.

Συνοψίζοντας, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεις άτομα που θα προθυμοποιηθούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο και να συμβάλλουν στην επιτυχία της πτυχιακής εργασίας. Αρκεί να σκεφτείς πού πρέπει να απευθυνθείς, να αναπτύσσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.