Πώς βγάζω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Η ημέρα που θα αποκτήσεις πτυχίο πλησιάζει και ανυπομονείς να βγεις στην αναζήτηση εργασίας για να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες. Έχεις ονειρευτεί χιλιάδες φορές, από τότε που εισήλθες στο πανεπιστήμιο, τη στιγμή που όλοι σε αναγνωρίζουν από την επαγγελματική σου ιδιότητα. Πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να βγάλεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τι είναι αυτή και ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόκτηση της, θα μάθεις στις επόμενες γραμμές.

Τι είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Αρκετοί είναι οι φοιτητές που λανθασμένα πιστεύουν πως εάν λάβουν το πτυχίο τους πάνω σε ένα ακαδημαϊκό αντικείμενο, την επόμενη κιόλας ημέρα θα μπορέσουν να ασκήσουν κανονικά το επάγγελμα. Στην πραγματικότητα, δεν αρκεί ένας πτυχιακός ή μεταπτυχιακός τίτλος για να καταφέρει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε στο πανεπιστήμιο. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις θα γίνει εφικτό μόνο με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η επαγγελματική άδεια είναι το έντυπο που δίνει στον κάτοχο της την δυνατότητα να συνδέσει τις ακαδημαϊκές του σπουδές με το νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα και να καθορίσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες που ρυθμίζονται νομοθετικά.

Ο όρος ‘νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα’ αναφέρεται στο πλήθος των κατοχυρωμένων με νόμους και προεδρικά διατάγματα, επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που συγκροτούν το συγκεκριμένο επάγγελμα σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο απλά, κάθε επάγγελμα που για την άσκησή του απαιτείται η ιδιότητα μέλους επαγγελματικής ένωσης και η απόκτηση τίτλου σπουδών, θεωρείται κατοχυρωμένο νομοθετικά.

Επαγγέλματα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Επαγγέλματα που χρειάζονται άδεια

Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να καθοριστούν τα επαγγελματικά του δικαιώματα δεν είναι ίδιες για κάθε επάγγελμα. Όλα τα επαγγέλματα κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες και οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από την κατηγορία στην οποία βρίσκεται το επάγγελμα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

  • Σχετιζόμενα επαγγέλματα με την υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια. Ορισμένα επαγγέλματα που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία είναι οι τεχνίτες βαφής, οι τεχνίτες αμαξωμάτων, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι χειριστές μηχανημάτων τεχνικών έργων, οι μηχανικοί εγκαταστάσεων, οι βοηθοί νοσηλευτών, οι κομμωτές, οι τεχνίτες περιποίησης ποδιών και χεριών κλπ.
  • Επαγγέλματα που απαιτούν να τεκμηριωθεί η κατοχή των απαιτούμενων γνώσεων για να ασκηθούν. Τέτοια επαγγέλματα είναι οι βοηθοί αισθητικού, βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων κλπ.
  • Άλλα επαγγέλματα που για την άσκησή τους δεν είναι αναγκαίος ο τίτλος σπουδών, όπως στυλίστες, διακοσμητές κλπ.

Αν δεν έχεις επιλέξει ακόμη το επάγγελμά σου ή θέλεις να σπουδάσεις και κάτι άλλο μην ξεχάσεις να διαβάσεις τη λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος που φτιάξαμε για εσένα.

Φορείς έκδοσης άδειας επαγγέλματος

Αν επιθυμείς να ασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες, χρειάζεται να παραδώσεις ορισμένα δικαιολογητικά στους αρμόδιους φορείς. Λόγω των πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων δεν υπάρχει μόνο ένας φορέας άσκησης επαγγέλματος που μπορείς να απευθυνθείς. Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, απευθύνσου:

  • Στο Οικονομικό Επιμελητήριο (για την ειδικότητα των οικονομολόγων και των λογιστών)
  • Στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (για την ειδικότητα των χημικών)
  • Στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (αν είσαι αρχιτέκτονας μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, αγρονόμος κλπ)
  • Στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
  • Στο υπουργείο δικαιοσύνης
  • Στο ΕΟΤ

Δικαιολογητικά για έκδοση άδειας επαγγέλματος

Δικαιολογητικά για άδεια

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να χορηγηθεί μία άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι τα ακόλουθα:

  • Μία αίτηση που συμπληρώνεται στον αρμόδιο φορέα χορήγησης επαγγελματικής άδειας.
  • Δύο έγχρωμες φωτογραφίες μικρών διαστάσεων.
  • Φωτοτυπία του πτυχίου από ελληνικά πανεπιστήμια ή μία βεβαίωση από το πανεπιστήμιο που να αναγράφει πως ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει πτυχίο. Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει ξενόγλωσσό πτυχίο από κράτος που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του συγκεκριμένου πτυχίου, επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά. Μαζί με αυτή τη φωτοτυπία πρέπει να προσκομίσουν την απόφαση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του ΔΟΑΤΑΠ. Αν δεν ξέρεις τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ μάθε εδώ όλα όσα χρειάζεσαι για την αναγνώριση του πτυχίου σου.
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας.
  • Φωτοαντίγραφο ποινικού Μητρώου.

Ορισμένα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της επαγγελματικής άδειας, ίσως διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την ειδικότητα. Έτσι, καλό είναι, πριν αποστείλεις όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να απευθυνθείς στον αρμόδιο φορέα και να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες.

Κόστος βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος

Κόστος άδειας επαγγέλματος

Επιπλέον, για να λάβεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι αναγκαίο την στιγμή κατάθεσης των δικαιολογητικών, να δώσεις χρήματα για παράβολα. Το κόστος των παράβολων μπορεί να διαφέρει ελάχιστα ανάλογα με το επάγγελμα. Ενδεικτικά, για την επαγγελματική άδεια του φυσικοθεραπευτή απαιτείται ένα παράβολο δημοσίου κόστους 7,63€  και ένα παράβολο χαρτοσήμου κόστους 29,35€ ενώ το συνολικό κόστος για έναν νοσηλευτή είναι 8€. Για την άσκηση επαγγέλματος προπονητή απαιτείται παράβολο αξίας 142€.

Ανακεφαλαιώνοντας, για να κάνες το όνειρό σου πραγματικότητα και να μπορέσεις να εργαστείς πάνω στον τομέα που σπούδασες, είναι αναγκαίο να αποκτήσεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Συνοψίζοντας

Ελπίζουμε, η ανάγνωση του παραπάνω κειμένου, να σε βοήθησε αρκετά όσον αφορά τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνεις μετά την αποφοίτηση σου από μια σχολή του εξωτερικού ή ιδιωτικού κολλεγίου και την απόκτηση του τίτλου σπουδών σου. Και μην ξεχνάς ότι η iziPen παραμένει αρωγός σου στη διαδικασία εκπόνησης των ακαδημαϊκών εργασιών σου οποιαδήποτε σχολή κι αν επιλέξεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Ανέβασε σήμερα την παραγγελία σου και λάβε άμεσα την ακαδημαϊκή εργασία σου με την Εγγύηση Ποιότητας της iziPen!

25 σκέψεις στο “Πώς βγάζω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

  1. ΜΑΡΙΟΣ λέει:

    Πως μπορώ να πάρω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για υδραυλικός

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Μάριε
      Σχετικά με το ερώτημά σου, θα πρέπει να απευθυνθείς στον Οδηγό του Πολίτη της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας, ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένεις ή/και θέλεις να δραστηριοποιηθείς. Το αρμόδιο τμήμα θα σε καθοδηγήσει όσον αφορά τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που θα χρειαστούν.

      1. Κωνσταντίνος λέει:

        Καλησπέρα.
        Για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χειριστή εργαλειομηχανών (τορνος), ξέρετε πού πρέπει να απευθυνθω;;; Ευχαριστώ.

        1. iziPen Team λέει:

          Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

          για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χειριστή εργαλειομηχανών και βοηθού χειριστή παρομοίως, θα πρέπει να απευθυνθείς στο αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας στην οποία ανήκεις. Εκεί θα μάθεις και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσεις μαζί με την αίτηση για να λάβεις την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός σου.

  2. Γεωργία λέει:

    Καλησπέρα σας , έδωσα πιστοποίηση για Βοηθός Εργοθεραπείας, άμα πήγαν όλα καλά και είμαι επιτυχών μετά πρέπει να πάρω την πιστοποίηση και να πάω κάπου για να πάρω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Γεωργία,

      Αρχικά συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των σπουδών σου και ευχόμαστε να έχεις πάρει ήδη την ΒΕΚ για την ειδικότητά σου. Στη συνέχεια, ναι, μπορείς να λάβεις μέρος στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για να λάβεις Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5.
      Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, και, φυσικά,καλό θα είναι να μιλήσεις και με τη γραμματεία της σχολής από όπου αποφοίτησες για να σε καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματά σου.

      Σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!

  3. Κώστας λέει:

    Καλησπέρα σας, εχω κατάθεσει τα δικαιολογητικά για εκδοση άδειας ασκησεως επαγγελματος τεχνικου αυτοκινήτων, στην περιφέρεια μου απ τον Απρίλιο κ ακόμα περιμενω!
    Ποσο χρονο χρειάζεται να βγει μια άδεια κ που μπορω να απευθυνθώ ώστε να κάνουν τη δουλεια τους ?
    Ευχαριστώ

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Κώστα,

      Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημά σου. Θεωρούμε, ωστόσο, πώς θα πρέπει να απευθυνθείς στον ίδιο τον φορέα που έχεις καταθέσει τα δικαιολογητικά σου προκειμένου να πληροφορηθείς για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει από μέρους τους καθώς και για το αν τυχόν χρειάζεται να παραθέσεις κάποιο επιπλέον στοιχείο. Ευχόμαστε αίσια έκβαση.

    2. Chris λέει:

      Καλησπέρα σας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ένας νοσηλευτής πως βγάζει; Πήρα το πτυχίο 2 μήνες πριν. Ευχαριστω!!

      1. iziPen Team λέει:

        Aγαπητέ Chris,

        Αρχικά συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των σπουδών σου.
        Στη συνέχεια,σχετικά με το τι θα χρειαστείς για να βγάλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για νοσηλευτή ή για βοηθό νοσηλευτή, μπορείς να δεις αναλυτικά τα έγγραφα και τις διαδικασίες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών ή σε αυτή του Οδηγού του Πολίτη. Σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!

  4. Γιώργος λέει:

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση όσον αφορά τις εξετάσεις! Υπάρχει συγκεκριμένη εξεταστέα ύλη την οποία μπορώ να διαβάσω;

    1. iziPen Team λέει:

      Aγαπητέ Γιώργο,

      Μπορείς να δεις τι ισχύει σχετικά με την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος που σε ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών ή σε αυτή του Οδηγού του Πολίτη. Αν χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να λάβεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ναι, θα βρεις την εξεταστέα ύλη διαδικτυακά, σε επίσημους ιστότοπους. Για παράδειγμα, αν σε ενδιέφερε η άδεια ασκήσεως φαρμακοποιού, θα έβρισκες την εξεταστέα ύλη στην ειδική σελίδα του gov.

  5. ΜΑΡΙΑ λέει:

    Καλησπέρα σας, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πριν 3 μήνες ως Διατροφολόγος – Διαιτολόγος που μπορώ να απευθυνθώ για να αποκτήσω την άδεια ασκήσεως μου ;

    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Μαρία,

      Αρχικά συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση των σπουδών σου. Σχετικά με την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός σου, από όσο ξέρουμε, θα πρέπει να απευθυνθείς στα ΚΕΠ της περιοχής σου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά, τα παράβολα και τα χαρτόσημα που θα πρέπει να προσκομίσεις θα βρεις στη σελίδα του gov. Σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!

  6. Νεκταρία λέει:

    Καλησπέρα σας ,είμαι αποφοίτηση ΕΠΑΛ και συνεχίζω τις σπουδές μου σε ΙΕΚ ,παράλληλα δουλεύω σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι, θα μπορούσα να λάβω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΕΠΑΛ μέσω των ενσημων της δουλειάς μου? Δίχως να πραγματοποιησω κάποια άλλη πρακτική άσκηση?

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Νεκταρία,

      Δυστυχώς δε γνωρίζουμε την ακριβή απάντηση στο ερώτημά σου. Γενικότερα ισχύει πως η πρακτική άσκηση των σπουδαστών από ΙΕΚ πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων σπουδών τους. Θα σε συμβουλεύαμε να επικοινωνήσεις με τη γραμματεία της σχολής του ΙΕΚ στο οποίο σπουδάζεις για να λάβεις την απαραίτητη καθοδήγηση καθότι η πρακτική άσκηση φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες υπηρεσίες γίνεται υπ’ ευθύνη του ΙΕΚ στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος σπουδάζει.

  7. Αλεξανδρος λέει:

    Καλησπερα σας,
    Δουλεύω 6 χρόνια ως ηλεκτροτεχνίτης -μηχανοτεχνίτης χωρίς να μου έχει ζητηθεί άδεια άσκησης επαγγέλματος από τον εργοδότη ( υπάρχει προϋπηρεσία στο εξωτερικό). Την χρειάζομαι σε αυτή την περίπτωση; Είναι αναγκαστικό; Η μόνο αν θέλω να ανοίξω το δικό μου ηλεκτρολόγειο- συνεργείο;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητέ Αλέξανδρε.

      Από όσο γνωρίζουμε. σε έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος χρειάζεται να προχωρήσουν οι απόφοιτοι των σχολών μόλις τελειώσουν με τις σπουδές τους προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, είτε εργαστούν ως υπάλληλοι είτε ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα επαγγέλματα, όπως αυτά που αφορούν τομείς υγείας, δημοσίου συμφέροντος αλλά και ασφάλειας (πχ ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, τεχνίτες κ.λπ.) ή επαγγέλματα για τα οποία χρειάζεται η απόδειξη της κατοχής σχετικών γνώσεων και δεξιοτήτων, για τα οποία η λήψη και επίδειξη της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι ύψιστης σημασίας. Θα σε συμβουλεύαμε να διασταυρώσεις τις πληροφορίες απευθυνόμενος στην περιφέρεια στην οποία υπάγεσαι.

  8. Ρίτα λέει:

    Καλησπέρα σας
    Απαιτείται η έκδοση άδειας εξασκήσεως για χημικούς μηχανικούς;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ρίτα,
      Για την έκδοση της άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για χημικούς μηχανικούς μπορείς να απευθυνθείς στα ΚΕΠ της περιοχής που θεωρείσαι μόνιμος κάτοικος. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίς, αλλά φυσικά και για το κόστος της διαδικασίας, στην ιστοσελίδα του gov, στο ειδικό παράρτημα για “Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος Διπλωματούχου Χημικού Μηχανικού”.

      1. Αλέξανδρος λέει:

        Καλησπέρα σας
        Είμαι μηχανικός σε καράβια μπορώ να βγάλω αδεια εξασκησεως μηχανικος αυτοκινήτων;

  9. Παναγιωτα τσαμου λέει:

    Καλησπερα
    Πως μπορω να ανοιξω μαγαζι περιποιησης νυχιων χωρις να ειναι το επαγγελμα μου;

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Παναγιώτα,

      Από όσο μπορούμε να δούμε, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων περιποίησης χεριών ή και ποδιών χορηγείται στους κατόχους της αντίστοιχης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί σε άτομο που δεν έχει την άδεια ασκήσεως υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο αυτό θα διαθέτει κατάστημα που θα είναι πλήρως και νόμιμα στελεχωμένο από προσωπικό που έχει τις αντίστοιχες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Το προσωπικό αυτό πρέπει να απασχολείται στο κατάστημα καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Για να λάβεις την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου και φυσικά να ο χώρος να πληροί και τις άλλες προϋποθέσεις (πχ υγειονομικές κ.λπ.). Θα σε συμβουλεύαμε να αναζητήσεις τα σχετικά ΦΕΚ για περισσότερες πληροφορίες.

  10. ΕΥΘΥΜΙΑ λέει:

    Πως μπορώ να πάρω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Σαπουνοποιού

    1. iziPen Team λέει:

      Αγαπητή Ευθυμία,

      Για να πάρεις την άδεια ασκήσεως θα πρέπει πρώτα να έχεις σπουδάσει την ειδικότητα και να έχεις συμμετάσχει με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ. Δυστυχώς, δεν είμαστε ενήμεροι για κάποια σχολή σαπουνοποιίας, ωστόσο, ενδεχομένως να μπορείς να λάβεις κάποιες γνώσεις από ΙΕΚ και ΔΙΕΚ που έχουν παρέχουν μαθήματα για την ειδικότητα “Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων”. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το διασταυρώσεις με το εκάστοτε ΙΕΚ/ΔΙΕΚ της επιλογής σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.