Τι είναι η διπλωματική εργασία & γιατί είναι σημαντική

Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας

Μία από τις υποχρεώσεις όσων φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι η εκπόνηση της διπλωματικής λίγο πριν ολοκληρώσουν το τελευταίο εξάμηνο σπουδών τους. Αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο, δε γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες γι’ αυτή. Αν είσαι ένας από αυτούς, στη συνέχεια του κειμένου θα μάθεις τι είναι η διπλωματική εργασία.

Γενικές πληροφορίες για τις εργασίες των φοιτητών

Η πτυχιακή ή διπλωματική εργασία δεν είναι η μόνη εργασία που πρέπει να γράψουν οι φοιτητές. Ανάλογα με το τμήμα όπου φοιτούν αλλά και με το αντικείμενο των σπουδών τους, υπάρχουν διάφορα είδη εργασιών που καλούνται να υλοποιήσουν. Έτσι, είναι πιθανόν στη δική σου σχολή φοίτησης να χρειαστεί να πραγματοποιήσεις ορισμένες εργασίες εξαμήνου ή και εβδομαδιαίες εργασίες.

Φοιτητικές εργασίεςΑρκετά συχνά, ένας φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα γράψει μία εργασία εξαμήνου για συγκεκριμένο μάθημα ή αν θα εξεταστεί σε αυτό κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Ακόμη, στις θεωρητικές σχολές συνήθως οι πτυχιακές εργασίες έχουν τη μορφή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Αυτό σημαίνει πως ο φοιτητής πριν κάνει σύνθεση του κειμένου, είναι υποχρεωμένος να κάνει έρευνα πληροφοριών σχετικές με το θέμα της εργασίας. Επιπλέον, κάποια τμήματα προπτυχιακών σπουδών δε ζητούν από τους φοιτητές να παραδώσουν μία διπλωματική εργασία.

Τι είναι η διπλωματική εργασία

Μία εκτενής εργασία που απαιτείται να γράψει ένας φοιτητής προκειμένου να λάβει το δίπλωμα του, είναι η απάντηση στο ερώτημα ‘διπλωματική τι είναι’.  Διπλωματικές εργασίες υπάρχουν στις σχολές πενταετούς φοίτησης, όπως είναι για παράδειγμα οι Πολυτεχνικές σχολές.

Ακόμη, οι φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα υποχρεούνται να δημιουργήσουν και να παραδώσουν μία διπλωματική εργασία. Η πτυχιακή εργασία διαφέρει ελάχιστα από τη διπλωματική. Όποιος σπουδαστής παραδώσει μία πτυχιακή, θα λάβει το πτυχίο του. Σε κάποια τμήματα προπτυχιακών σχολών οι πτυχιακές εργασίες δεν είναι υποχρεωτικές για τους φοιτητές. Αντικαθίσταντο με πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους ή με παρακολούθηση ορισμένων σεμιναρίων.

Διπλωματική τι είναιΠροτού ξεκινήσει κάποιος φοιτητής τη συγγραφή μιας διπλωματικής, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο καθηγητή του, προκειμένου να διαλέξουν μαζί το θέμα της εργασίας. Η θεματολογία επιλέγεται με βάση τα ενδιαφέροντα του φοιτητή και ο υπεύθυνος καθηγητής λαμβάνει και το ρόλο του επιβλέποντα. Αυτός θα καθοδηγήσει τον σπουδαστή να κάνει τα σωστά βήματα για τη διπλωματική εργασία. Έτσι, όταν επιλεγεί το θέμα της διπλωματικής, ο σπουδαστής θα κάνει έρευνα και θα συλλέξει την απαιτούμενη βιβλιογραφία.

Πόσο χρόνο θέλει μία διπλωματική εργασία

Η διάρκεια μίας διπλωματικής εργασίας εξαρτάται από τη σχολή στη οποία φοιτά ο σπουδαστής. Είναι αρκετά πιθανόν να διαφέρει από τμήμα σε τμήμα. Όσοι φοιτούν στις πολυτεχνικές σχολές, λόγου χάρη, μία επιστημονική εργασία δύναται να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα ολόκληρο χρόνο. Άλλες σχολές επιτρέπουν στους φοιτητές τους να πραγματοποιήσουν ομαδική εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, μεταβάλλονται ορισμένα στοιχεία, όπως είναι η έκταση αλλά και ο χρόνος εκπόνησή της. Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε τον απόλυτο οδηγό μας για συγγραφή διπλωματικής.

Η συνηθισμένη δομή μίας βιβλιογραφικής διπλωματικής εργασίας είναι η ακόλουθη:

  • Εξώφυλλο: Σε αυτό αναγράφονται τα στοιχεία του σπουδαστή, ο τίτλος της εργασίας, το εξάμηνο σπουδών, το πανεπιστημιακό ίδρυμα φοίτησης
  • Ευχαριστίες ή αφιέρωση: Προαιρετική ενότητα, στην οποία ο σπουδαστής ευχαριστεί τα άτομα που τον βοήθησαν για την εκτέλεση της εργασίας
  • Περίληψη: Μέσα σε 250 λέξεις της περίληψης, πρέπει να τονιστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα
  • Πίνακας περιεχομένων
  • Εισαγωγή
  • Κύριο μέρος
  • Συμπεράσματα
  • Βιβλιογραφία
  • Παραρτήματα

Γιατί είναι σημαντική η διπλωματική εργασία

‘Τι το σημαντικό έχει η συγκεκριμένη εργασία;’ Έχει ιδιαίτερη σημασία για τους φοιτητές γιατί η βαθμολογία της επηρεάζει άμεσα και τον βαθμό του πτυχίου. Έτσι, οι περισσότεροι ελπίζουν να βαθμολογηθούν με υψηλό βαθμό.

Σημαντικότητα διπλωματικής εργασίαςΈνας καλός βαθμός στη διπλωματική εργασία, μπορεί να γίνει και το ‘εισιτήριο’ ενός φοιτητή για την είσοδό του σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει τον σπουδαστή στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Λόγου χάρη, σε μία συνέντευξη το θέμα της διπλωματικής θα μπορούσε να συζητηθεί μεταξύ του εργοδότη και του υποψήφιου και στο τέλος να προσληφθεί χάρη στο ενδιαφέρον θέμα.

Συνεπώς, τα οφέλη αυτής της επιστημονικής εργασίας είναι πολλά, γι’ αυτό και οι τελειόφοιτοι σπουδαστές προσπαθούν να την ολοκληρώσουν με επιτυχία. Ελπίζουμε όσα έμαθες να σε κατατόπισαν αρκετά και να κατάλαβες τι είναι η διπλωματική εργασία.

Ωστόσο, εάν συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις ζητήματα που σε δυσκολεύουν στην ολοκλήρωση της διπλωματικής σου, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τους εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς writers της iziPen.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.