Μορφοποίηση διπλωματικής εργασίας χωρίς κόπο

Μορφοποίηση Διπλωματικής Εργασίας

Η εκπόνηση μιας φοιτητικής εργασίας κρύβει πολλές προκλήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο το περιεχόμενο και τη συγγραφή. Η μορφοποίησή της μπορεί να γίνει επίσης ιδιαίτερα αγχωτική αν δεν οργανωθεί σωστά από την αρχή. Για να σε διευκολύνουμε, δημιουργήσαμε τον παρακάτω οδηγό για τη μορφοποίηση διπλωματικής εργασίας, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε εργασία σου. Ακολούθησε τις συμβουλές μας και μορφοποίησε την εργασία σου εύκολα!

Τι είναι η μορφοποίηση φοιτητικής εργασίας 

τι είναι η μορφοποίηση φοιτητικής εργασίαςΓια να είναι άψογη μια φοιτητική εργασία, δεν αρκεί μόνο να καλύπτει πλήρως το θέμα. Χρειάζεται επίσης να ακολουθεί τους κανόνες μορφοποίησης ώστε το περιεχόμενο να είναι οργανωμένο και η εργασία ευανάγνωστη.

Η μορφοποίηση εργασίας αφορά τη δομή της, δηλαδή τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι πληροφορίες μέσα σε αυτήν, αλλά και την εμφάνισή της (τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, τα περιθώρια, τη στοίχιση κ.λπ.)

Μορφοποίηση διπλωματικής εργασίας ως προς τη δομή 

Δομή Διπλωματικής ΕργασίαςΕίτε πρόκειται για διπλωματική είτε για πτυχιακή εργασία, η δομή που χρειάζεται να ακολουθηθεί είναι η ίδια με μικρές διαφορές ανάλογα με το περιεχόμενο. Έτσι, κάθε εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  • Εξώφυλλο: Στο εξώφυλλο αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, η σχολή φοίτησης και ο τίτλος της εργασίας.
  • Ευχαριστίες: Η ενότητα αυτή είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που ο συγγραφέας επιθυμεί να ευχαριστήσει τα άτομα που τον υποστήριξαν κατά την εκπόνηση της εργασίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα αμέσως μετά το εξώφυλλο γι’ αυτόν τον σκοπό.
  • Περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά και λέξεις-κλειδιά: Παρουσιάζεται μια σύντομη περίληψη της εργασίας (έως 250 λέξεις) και οι σχετικές λέξεις-κλειδιά.
  • Πίνακας περιεχομένων
  • Κατάλογος διαγραμμάτων, πινάκων κ.λπ.: Αυτή η ενότητα είναι προαιρετική και χρησιμοποιείται κυρίως σε ερευνητικές μελέτες όπου περιλαμβάνονται πολλοί πίνακες, σχήματα και διαγράμματα.
  • Συντομεύσεις: Εξηγούνται όλες οι σημαντικές συντομεύσεις που χρησιμοποιούνται στην εργασία.
  • Εισαγωγή: Παρουσιάζεται το πρόβλημα που μελετά η εργασία και γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου.
  • Κυρίως θέμα: Σε αυτή την ενότητα γίνεται η θεωρητική επισκόπηση της βιβλιογραφίας. Σε περίπτωση που πρόκειται για ερευνητική μελέτη, σε αυτό το σημείο περιγράφεται ο τρόπος διεξαγωγής έρευνας, η μελέτη περίπτωσης, ο τρόπος επεξεργασίας δεδομένων κ.λπ.
  • Συμπεράσματα: Αναλύονται τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο συγγραφέας καθώς και οι προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
  • Παραρτήματα: Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά την έρευνα, όπως για παράδειγμα ερωτηματολόγια, φωτογραφίες κ.λπ.
  • Βιβλιογραφία: Αναφέρονται όλες οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκπόνηση της εργασίας.

Μορφοποίηση διπλωματικής και πτυχιακής εργασίας ως προς την εμφάνιση 

Μορφοποίηση ΕργασίαςΥπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες μορφοποίησης που πρέπει να εφαρμόζονται ώστε να διασφαλίζεται η οργανωμένη και συνεκτική εμφάνιση μιας φοιτητικής εργασίας. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τα παρακάτω στοιχεία:

Γραμματοσειρά φοιτητικής εργασίας 

Σε όλη την εργασία χρησιμοποιείται η ίδια γραμματοσειρά, η οποία είναι κατά κανόνα η Times New Roman. Αναφορικά με το μέγεθος της γραμματοσειράς, εφαρμόζονται τα εξής:

  • Για τίτλους κεφαλαίων: 16/18 pt σε έντονη γραφή (Bold)
  • Για τίτλους υποκεφαλαίων: 14 pt σε έντονη γραφή
  • Για τίτλους υποενοτήτων κεφαλαίων: 12 pt σε έντονη γραφή
  • Για ονόματα πινάκων: 12 pt με υπογράμμιση
  • Για κείμενο: 12 pt
  • Για λεζάντες εικόνων και σχημάτων: 10 pt
  • Για αναφορές: 11 pt

Το διάστιχο ορίζεται σε 1,5 και η στοίχιση είναι πλήρης.

Περιθώρια σελίδας, αρίθμηση σελίδων, κεφαλαίων και πινάκων 

Το μέγεθος σελίδας είναι Α4. Στην κάτω δεξιά γωνία κάθε σελίδας αναφέρεται η αρίθμηση. Όσον αφορά τα περιθώρια σελίδας, ισχύουν τα εξής:

  • Αριστερά: 3,00 cm
  • Δεξιά: 2,00 cm
  • Πάνω: 2,50 cm
  • Κάτω: 2,50 cm

Στην κεφαλίδα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα και του επιβλέποντα καθηγητή, η σχολή και η ημερομηνία.

Κάθε κεφάλαιο ξεκινά πάντα σε νέα σελίδα και φέρει τη δική του αρίθμηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παραρτήματα. Για τους πίνακες, τα διαγράμματα και τις εικόνες εφαρμόζεται συνεχής αρίθμηση. Για εξοικονόμηση χρόνου, καλό θα ήταν να εφαρμοστεί εξαρχής η αυτόματη δημιουργία καταλόγων εικόνων και πινάκων ώστε να ενημερώνεται αυτόματα η αρίθμηση και ο κατάλογος περιεχομένων.

Βιβλιογραφία φοιτητικής εργασίας 

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθηγητή ή της σχολής, μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα δύο βασικά πρότυπα βιβλιογραφίας: το παρενθετικό ή το αριθμητικό.

Στο παρενθετικό πρότυπο χρησιμοποιούνται παρενθέσεις στις οποίες αναφέρονται τα στοιχεία βιβλιογραφίας (π.χ. συγγραφέας, έτος έκδοσης κ.λπ.). Τέτοια πρότυπα είναι το APA, το MLA κ.ά.

Στο αριθμητικό πρότυπο χρησιμοποιούνται αριθμοί σε αγκύλες ή αριθμημένοι δείκτες που παραπέμπουν στην αντίστοιχη πηγή. Τέτοια πρότυπα είναι το Vancouver, το Numeric, κ.ά.

Οδηγίες για μια επιτυχημένη μορφοποίηση εργασίας 

Η μορφοποίηση διπλωματικής εργασίας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης φοιτητικής εργασίας, μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αν ορίσεις εξαρχής ένα πρότυπο που θέλεις να εφαρμοστεί σε όλη την εργασία σου. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές κειμένου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, ώστε να διασφαλίσεις ότι θα υπάρχει ομοιομορφία στην εργασία σου.

Και φυσικά, αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια κατά την εκπόνηση της φοιτητικής σου εργασίας, η iziPen θα είναι δίπλα σου! Πες μας τι χρειάζεσαι και λάβε μια εξατομικευμένη προσφορά από τους αξιόπιστους writers μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.