Πρόγραμμα σπουδών: Το μυστικό για καλύτερη βαθμολογία

Πρόγραμμα σπουδών

Πόση σημασία έχεις δώσει στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματός σου; Οι περισσότεροι φοιτητές είτε το αγνοούν τελείως είτε το διαβάζουν μία φορά στην αρχή των σπουδών τους και δεν ασχολούνται ποτέ ξανά με αυτό. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις πώς μπορείς να πετύχεις καλύτερη βαθμολογία μελετώντας προσεκτικά το πρόγραμμα σπουδών σου.

Τι είναι το πρόγραμμα σπουδών και σε τι χρησιμεύει

Το πρόγραμμα σπουδών είναι μια συνοπτική παρουσίαση όλων των μαθημάτων που πρόκειται να διδαχθούν κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Προγράμματα σπουδών υπάρχουν σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια, καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις που έχουν στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί οδηγό για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους και συνήθως απαντά στα εξής ερωτήματα:

  • Ποια μαθήματα θα διδαχθούν;
  • Με ποια σειρά;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος

Σε ένα πρόγραμμα σπουδών κάποιου προπτυχιακού προγράμματος θα βρεις επίσης πληροφορίες σχετικά με τις πιστωτικές μονάδες κάθε μαθήματος και το σύνολο πιστωτικών μονάδων που χρειάζεσαι για να πάρεις πτυχίο. Μπορείς επίσης να δεις ποια μαθήματα είναι υποχρεωτικά και ποια επιλογής.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις τη βαθμολογία σου

Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδώνΌσο παράξενο κι αν ακούγεται, το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη συνολική βαθμολογία σου και να πάρεις πτυχίο με πολύ καλό βαθμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να το μελετήσεις και οργάνωση.

Χάραξε μια στρατηγική για τις σπουδές σου

Ένα από τα συχνά λάθη που κάνουν οι προπτυχιακοί φοιτητές είναι να επιλέγουν τα μαθήματα εξαμήνου τους με βάση τα σχόλια και τις συμβουλές άλλων φοιτητών, χωρίς να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες γνώσεις θέλουν να αποκτήσουν οι ίδιοι. Έτσι, πολλές φορές καταλήγουν εγκλωβισμένοι σε μαθήματα που δεν τους ενδιαφέρουν, με αποτέλεσμα να μην τα παρακολουθούν, να δυσκολεύονται με τις εργασίες ή να μην μπορούν να τα περάσουν.

Για να μην κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος, μελέτησε προσεκτικά το πρόγραμμα σπουδών της σχολής σου και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Παρατήρησε πόσες πιστωτικές μονάδες χρειάζεσαι για κάθε εξάμηνο.
  2. Δες πόσες πιστωτικές μονάδες συγκεντρώνεις από τα υποχρεωτικά μαθήματα κάθε εξαμήνου.
  3. Αποφάσισε ποια μαθήματα επιλογής θα παρακολουθήσεις σε κάθε εξάμηνο. Καλό είναι να επιλέγεις μαθήματα παρόμοιας φιλοσοφίας καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου, ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη εξειδίκευση. Επίσης, έτσι δεν θα καταπιάνεσαι με ένα εντελώς άγνωστο πεδίο κάθε εξάμηνο, οπότε θα σου είναι ευκολότερο να έχεις καλύτερες επιδόσεις.
  4. Κατάγραψε το πρόγραμμα που δημιούργησες για τις σπουδές σου και θυμήσου να επιστρέφεις σε αυτό κάθε φορά που γίνονται οι δηλώσεις μαθημάτων.

Το να έχεις εξαρχής μια ορισμένη στρατηγική για τις σπουδές σου θα σε γλιτώσει από βιαστικές επιλογές, θα σε βοηθήσει να μετριάσεις το άγχος σου και θα σου δώσει επιπλέον κίνητρο για διάβασμα.

Προπτυχιακές σπουδές

Δώσε προσοχή στις αλυσίδες μαθημάτων

Η αλυσίδα μαθημάτων είναι μια σειρά από μαθήματα του ίδιου αντικειμένου που διδάσκονται σε διαφορετικά εξάμηνα. Συνήθως τα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων είναι εισαγωγικά ενώ στα επόμενα εξάμηνα εμβαθύνουν στο αντικείμενο. Θα τα αναγνωρίσεις στο πρόγραμμα σπουδών με την εξής μορφή: Γλωσσολογία Ι, Γλωσσολογία ΙΙ, κ.λπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να έχεις περάσει το προηγούμενο μάθημα της αλυσίδας για να μπορέσεις να δηλώσεις το επόμενο. Άλλες φορές η επιτυχία στο προηγούμενο μάθημα δεν είναι προϋπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζεις από την αρχή των σπουδών σου ποια μαθήματα αποτελούν αλυσίδα είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία σου.

Δώσε λοιπόν μεγάλη προσοχή στις αλυσίδες μαθημάτων. Αφιέρωσε χρόνο και μελέτη στα μαθήματα αυτά από το πρώτο εξάμηνο, ώστε να αποκτήσεις καλές βάσεις και μια επαρκή γνώση του αντικειμένου. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να περνάς με καλή βαθμολογία και τα μαθήματα των επόμενων εξαμήνων όπου η ύλη θα αρχίσει να δυσκολεύει.

Εστίασε στους στόχους που αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών

Οι στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι το κλειδί για να ανακαλύψεις ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία του κάθε μαθήματος, εκείνα στα οποία θα εστιάσουν οι καθηγητές σου τόσο κατά την παράδοση όσο και στις εξετάσεις.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν τα μαθησιακά αποτελέσματα που θα πρέπει να υπάρξουν με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών. Πιο απλά, σε αυτό το σημείο αναφέρονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα πρέπει να έχεις αποκτήσει για να πάρεις πτυχίο.

Διαβάζοντας λοιπόν τους στόχους που αναφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών, μπορείς να εντοπίσεις πού θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε μάθημα. Αυτό είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε μαθήματα για τα οποία η ύλη φαίνεται τεράστια και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις.

Πάρε τον έλεγχο των σπουδών σου στα χέρια σου  

Οδηγός σπουδώνΠριν διαβάσεις αυτό το άρθρο, ίσως αναρωτιόσουν σε τι χρησιμεύει το πρόγραμμα σπουδών. Όπως είδαμε, αν το αξιοποιήσεις σωστά, μπορείς να ανακαλύψεις πολλά σημαντικά στοιχεία για τις σπουδές σου. Εκτός από τις δυνατότητες επιτυχίας που σου δίνει αυτό, έχει κι άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μπορείς να έχεις εσύ τον έλεγχο των σπουδών σου και να αποφασίζεις για το επόμενό σου βήμα συνειδητά και με αυτοπεποίθηση.

Κι αν προκύψει κάποια δυσκολία κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, η iziPen θα είναι πάντα εκεί για εσένα. Με ένα κλικ μπορείς να ζητήσεις την άμεση βοήθεια των έμπειρων writers μας, ώστε τίποτα να μην μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στους στόχους σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.